Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kraanwater vs bronwater

Gestart door RobinB, 21-02-2008 17:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Citaat van: Edgar op 20-02-2008  12:58 uTijdens koken het wort aanvullen met Spa Blauw.

Tijdens het koken is aanvullen met Spa Blauw OK, maar ik zou Spa Blauw niet zo gauw gebruiken na het koelen.
Het bevat namelijk in een vrij grote groeidichtheid Sphingomonas paucimobilis. Opzich een onschuldig beestje, maar ik heb geen idee wat het in lekkere koele wort zou kunnen aanrichten?
Het is een gramnegatieve staaf (familie vd pseudomonaden) dus verwacht een verdubbelingstijd in de buurt van 20 minuten (gist ca 2-3 uur...)
 :gistsmile:

MO

Weet je zeker dat dit ook bij pH 5 geldt?

William

Citaat van: RobinB op 21-02-2008  17:07 uTijdens het koken is OK, maar ik zou Spa Blauw niet zo gauw gebruiken na het koelen.
Het bevat namelijk in een vrij grote groeidichtheid Sphingomonas paucimobilis.

Een bedrijf zoals Spa heeft het maar gemakkelijk. Er zit geen enkele koolstofbron in dat water dus geen enkel beest wil daar in groeien.

Oscar

Citaat van: RobinB op 21-02-2008  17:07 uHet bevat namelijk in een vrij grote groeidichtheid Sphingomonas paucimobilis. Opzich een onschuldig beestje

ziet er wel lief uit... :nut: :nut:

RobinB

Citaat van: MO op 21-02-2008  18:50 uWeet je zeker dat dit ook bij pH 5 geldt?
Hmmm... daar heb je wel een goed punt!
Waarschijnlijk niet, hoewel sommige bronnen melden dat ze kunnen groeien van pH 5-8 zal de combinatie van een relatief hoge suikerconcentratie en een pH van 5 of minder afdoende zijn. :)
Het was eigenlijk alleen ook maar bedoeld om te stangen, aangezien iedereen er maar vanuit gaat dat Spa zo schoon en vrij van alles is (gevoed door reclame uiteraard)...  ;D

Citaat van: William op 21-02-2008  21:58 uEen bedrijf zoals Spa heeft het maar gemakkelijk. Er zit geen enkele koolstofbron in dat water dus geen enkel beest wil daar in groeien.

En toch zitten er aardige hoeveelheden in (ca 1000CFU/ml), zullen dus wel van direct uit de bron komen...?

MO

Goh, en wordt dit water niet gepasteuriseerd dan? Er zit ten slotte een houdbaarheidsdatum op (alhoewel groei zonder voeding moeilijk is).

RobinB

Waarschijnlijk niet, aangezien S. paucimobilis niet echt temperatuurtolerant is.
Ben er eens achter gekomen door een experiment met studenten :). Water van verschillende bronnen ( RO water, kraanwater, Spa blauw en slootwater) gekweekt en zowel het slootwater (geen verassing) als de Spa had een grote groeidichtheid. Kraan- en RO-water gelukkig niks.

Het was een nieuwe fles, ongeopend. Om uit te sluiten dat het een toevalsbevinding was hebben we een week later uit een andere winkel weer een nieuwe fles gehaald; idem! :)
Kan verder geen kwaad hoor, ik heb in de literatuur maar 1 case-report gevonden van een serieuze S. paucimobilis infectie, en die patient heeft het nog overleefd ook...  :clownsmile:

Adrie

Kan die bacterie wel tegen hop?

Caspar

Apart, kraanwater is dus blijkbaar schoner dan fleswater!

Adrie

Citaat van: Caspar op 22-02-2008  12:04 uApart, kraanwater is dus blijkbaar schoner dan fleswater!

Zo apart is dat niet als je weet wat drinkwaterbedrijven allemaal doen met ons water en hoe sterk de kwaliteit wordt gecontroleerd. Het drinken van mineraalwater is in Nederland dan ook grote onzin. Kraanwater is beter en meestal doet de smaak ook niet onder voor mineraalwater.

EBC

Of kraanwater zo goed is valt misschien toch te betwijfelen...ja er wordt op diverse stoffen gecontroleerd, maar lang niet op alle.

Controleert men op medicijnresten, pesticiden, of andere minder voor de hand liggende stoffen, die in ons oppervlaktewater terchtkomen?

Wie weet het?

De smaak van mineraalwater is overigens wel degelijk verschillend van kraanwater. Laat daar geen misverstand over bestaan!

goom

Dit is wel een makkelijke vraag
In bijgaande link staan de meest gebruikte methoden van drinkwaterbereiding
http://www.lenntech.com/drinkwater-bereiding.htm
Omgekeerde osmose wordt niet beschreven maar is een methode om van zeewater drinkwater te maken.
De smaak van water wordt veelal bepaald door allerlei mineralen die er in zitten (voornamelijk calcium).

De controle van het drinkwater is conform de europese regelgeving.
http://www.lenntech.com/onderzoek-veiligheid-drinkwater.htm
Ook de normering die toegepast wordt (wanneer stoppen wat drinkwater aan te bieden), is strenger dan de europese regelgeving.
Naast het regulier verplichte onderzoek, ook onderzoek naar andere stoffen in water.
Dit kunnen ook bestrijdingsmiddelen, medicijnen etc etc zijn. Dit gebeurd vaak middels GC-MS onderzoek.
Probleem met dit onderzoek is dat men tegen de grenzen loopt van het analyseerbare, ofwel de detectie grens van de verschillende stoffen.

Kortom ik zou mij absoluut niet druk maken over de veiligheid en kwaliteit van drinkwater in de EU.


Ronnie

Vergeet niet dat er veel (goedkoop) mineraalwater uit het Noorden van Frankrijk komt, uit de bronnen waar de Schelde ontspringt (Saint-Amand-des-Eaux). Dat gebied ligt op de as Doornik - Rijsel (Lille) en is een zone met veel zware metaalindustrie. Dat is ook het water van Aldi, Lidl, Carrefour No 1 enz..

Het is niet zo zeker of mineraalwater frequent op allerlei (zware) metalen gecontroleerd wordt.


Adrie

Citaat van: EBC op 24-02-2008  03:06 uOf kraanwater zo goed is valt misschien toch te betwijfelen...ja er wordt op diverse stoffen gecontroleerd, maar lang niet op alle.

Controleert men op medicijnresten, pesticiden, of andere minder voor de hand liggende stoffen, die in ons oppervlaktewater terchtkomen?

Jazeker! Voor pesticiden zijn de normen behoorlijk streng. Als de concentraties in het onbehandelde water boven de drinkwaternormen komen, wordt de inlaat van water gestaakt. Daarom is er in de Biesbosch een aantal drinkwaterbekkens om voorraad te hebben na een calamiteit met pesticiden. Ook voor medicijnresten en hormonen of hormoonachtige stoffen is veel aandacht.

Vergelijkbare Topics (2)

17432

Gestart door bolks


Reacties: 29
Gelezen: 10643

20578

Gestart door Etn82


Reacties: 18
Gelezen: 8551


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.