Nieuw lid stelt zich voor: Albertus (Bert)

Gestart door Albertus, 15-02-2008 19:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

Naar aanleiding van een advertentie op Marktplaats heb ik gisteren de spullen overgenomen van iemand die stopt als hobbybrouwer. RVS kookketel, brander, gas, gamel, gistvat, spiraalkoeler, allerhande slangenwerk, meetinstrumenten, etc., etc. Ook een tot klimaatkast omgebouwde koelkast voor twee gistvaten (alleen verwarmen, niet koelen) staat nu in mijn garage.

Bij de inboedel behoort ook een hoeveelheid mout (20 kg pilsener, 4 kg münchener). Ik denk ongeveer een jaar oud, is die nog te gebruiken? Zijn hoppellets van ongeveer een jaar oud ook nog te gebruiken? Ik wil met deze oude voorraad even lekker experimenteren.

Nu moet het dus echt gaan gebeuren!

Groeten
Bert

Menno

Netjes! :duimop: Mag ik vragen wat je voor de gehele partij hebt neergelegd?

Albertus

Ik heb € 200 betaald. Leek mij een redelijk bedrag en ik heb ook niet over de prijs onderhandeld.

Groeten
Bert

Caspar

€ 200,- is een hele mooie prijs hoor... Ik zou het mout en de hop niet meer gebruiken, je weet niet hoe het bewaard is en zo. Ook zou ik alle spullen (vooral het gistvat) even goed desinfecteren, laat het vat eventueel gewoon een uur gevuld staan met Chempro Caustic.

Gefeliciteerd met je nieuwe verslaving, ik kan je nu al verzekeren dat het niet bij € 200,- zal blijven ;D!

Oscar

Citaat van: Caspar op 21-02-2008  11:13 uIk zou het mout en de hop niet meer gebruiken, je weet niet hoe het bewaard is en zo.

Dat is voor later..mout van een jaar oud kun je nog best wel gebruiken en die hoppellets ook wel, zeker voor een experimenteel brouwseltje en
dan zie je wel wat er uit komt.

Caspar

Niet mee eens, gewoon meten goed beginnen (zonde van de tijd om een bier te brouwen wat geen bitterheid blijkt te hebben)!

Oscar

oh oh...onenigheid... ;D ;D


Citaat van: Caspar op 21-02-2008  13:06 u(zonde van de tijd om een bier te brouwen wat geen bitterheid blijkt te hebben)!

Dat is dus v.w.b. de hop.... ;)

MO

Mout wel gebruiken (misschien even proeven, niet muf dan gebruiken), hop niet gebruiken maar vers kopen is mijn advies.

Caspar

MO heeft inderdaad een goed compromis Oscar :D.

Adrie

Ik sluit me aan bij MO. Hop moet je vers kopen of zeker weten dat ie goed is bewaard (luchtdicht in de diepvries).

Mooie aanschaf, Bert. En nu maar brouwen!  :brouwen:

Albertus

Bedankt voor jullie adviezen. Ik ga aan de slag.

Bert

Albertus

Aan de inboedel die ik van een ex-hobbybrouwer heb overgenomen ontbraken nog enkele zaken zoals een filtertje voor de aquariumpom e.d. Ook heb ik hop en gist besteld.

Maar mijn handen jeukten en omdat blijkt dat de hop op de goede manier bewaard is (in vacuum en in de diepvries) heb ik vandaag als proef met de overgenomen spullen een brouwsessie gestart. Een garage-brouw, want elders heb ik nog geen plaats en geen afzuiging.
Er zit 20 liter in het gistvat en nu maar wachten  :-\ .

Om e.e.a. uit te rekenen heb ik gebruik gemaakt van BrouwHulp van Adrie. Ik ben een liefhebber van excel-toepassing en wat zit dit goed in elkaar. Ik kwam precies uit op de berekende 20 liter en een s.m. van van 1071 (gepland 1075).
Ook (of misschien wel juist) beginners wordt veel rekenwerk uit handen genomen.

Om na het koken en koelen te filteren had ik een uitgekookte theedoek over de gistkuip gelegd. Je voelt hem al aankomen: de klassieke fout! Ondanks twee klemmen zakte de theedoek onder het gewicht van hop- en eiwitresten naar beneden en kwam in het wort terecht. Nu maar afwchten of dit tot besmetting heeft geleid.
De discussie op het forum over eerst koelen en dan filteren versus filteren en dan koelen heeft m.i. een 1-1 stand, ik dus maar muntje opgegooid.

Dit is wel een hobby waarbij je smetvrees oploopt (althans voor wat betreft je bier ;D), het kost mij best wel moeite om alles tijdig te ontsmetten, steriel te houden en vooral om te voorkomen dat ergens iets inwaait.

Al met al een heel leerzame en een hele leuke ervaring.
Bert

oranjeboombiertje

Zou je het recept ook nog kunnen posten, ik ben heel nieuwsgierig wat je gebrouwen hebt.

Pas wel op want je bent nu eenmaal begonnen en dan kom je er niet meer vanaf, die verslaving ;)

 :degroeten:
Wesley

Albertus

Voor het recept moest ik uitgaan van de ingrediënten die ik toevallig in mijn bezit heb gekregen. Ik had pilsmout en munchener en heb het volgende gedaan:

82 % pils mout
18 % munchener

Maïsch-schema:
60 graden 40 min
70 graden 30 min
78 graden 1 min

kooktijd 75 minuten, hop (Fuggles) in drie fasen toegevoegd
korrelgist van Brewferm

Het schema zou een triple moeten opleveren.

Bert


oranjeboombiertje

Dit ziet er goed uit. Heb je ook uitgerekend hoe bitter het bier wordt (IBU's)? Jammer van de gist, Brewferm, die staat niet als goed bekend. Voor een eerste biertje kan het wel want je gaat straks heel blij en trots zijn maar in het vervolg wel betere gistjes pakken hè :weetbeter:

 :degroeten:
Wesley

Albertus

De berekende bitterheid is 25 IBU.

Het gisten zal nog een verrassing zijn. Het beluchten heb ik noodgedwongen achterwege gelaten omdat ik nog wacht op een filtertje voor de pomp (ik had er zo'n zin in dat ik niet kon wachten).

Bert

oranjeboombiertje

Een korreltje hoeft ook niet persé belucht te worden. Hoeveel gist (g/l) heb je nu toegevoegd als je boven de 0,5g/l zit zal het wel goed komen met het gisten. Je zal nu een mooie dikke schuimlaag op je wort gaan zien en er gaan heerlijke luchten uit het waterslot komen.

Helaas staat de Brewferm gist niet bekend als een goede uitgister dus dit zal wel een zoetig biertje worden.

 :degroeten:
Wesley

Albertus

Eén zakje toegevoegd (dus precies 0,5 g/l).

Al die weken-maanden wachten op resultaat dat is het moeilijkste van deze hobby.

Bert

oranjeboombiertje

Dat valt wel mee, over een week of 6 kan je wel beginnen met proeven. Eerst 1-1,5 week gisten. Dan 2-3 weken lageren. Dan 1-2 weken hergisten en dan kan je proeven, het valt dus best mee.

 :degroeten:
Wesley

MO

Maar voordat hij echt lekker (en helder) wordt, ben je natuurlijk wel twee maanden verder.

Ik gebruik ook nog steeds BrouwHulp. Ik gebruik er maar drie tabbladen van: mout, maischschema, hop en kruiden. De andere tabbladen heb ik gewoon weggegooid. Wat een gebruikersvriendelijke software! Ik houd erg van de eenvoud ervan. Meer dan rendement, kleur en bitterheid heb ik niet nodig in mijn brouwerij.

oranjeboombiertje

Je kan natuurlijk het bier proeven kort na het bottelen maar natuurlijk wordt het bier beter als het wat langer staat om te rijpen maar ik zou het echt aanraden, zeker bij een beginner, om 1 of 2 weken na het bottelen te beginnen met proeven, daar leer je echt super veel van. Als je dan eens in de week (of vaker ::)) proeft weet je voor de volgende keer meteen wanneer het bier het beste smaakt :)

 :degroeten:
Wesley

Albertus

De gisting is keurig op tijd begonnen (ongeveer 8 uur na toevoegen gist).

Ik heb de gistkuip in een gistkast staan (hoorde bij de overgenomen inboedel) in de garage. In het begin ging dit prima: verwarmen tot 20 graden in de garage van 15 graden.
Nu de gisting goed op gang is loopt de temperatuur op. De kast, een staande diepvrieskast met een wanddikte van 5 cm en het koelgedeelte er uit gesloopt, isoleert te goed. De deur even op een kier zetten helpt natuurlijk wel, maar dat is niet de bedoeling van een automatische regeling.

In mijn souterrain heerst een redelijk constante temperatuur van 's winters 15 graden tot 23 graden zomers in een warme periode. Ik heb dus behoefte aan een kast die enkele graden kan verwarmen maar ook enkele graden kan koelen en dat volledig automatisch.

De kast die ik nu heb is in zeer goede staat en ik ben van plan de kast zodanig om te bouwen dat hij die paar graden kan verwarmen en koelen.

De discussie "Vergisting op constante temperatuur" op het forum heb ik gelezen. Ik zal mijn toekomstige ervaringen v.w.b. mijn gistkast daar plaatsen.

Albertus

Mijn eerste "echte" bier gebotteld!
Hiervoor heb ik tweemaal een bierpakket "laten gisten" en beide keren was het resultaat bij het bottelen beroerd en na twee maanden liggen alleen te drinken ingeval van uiterste dorst  :huilen: .

Dit smaakt nu, als jong bier zonder kooldioxide, al heel aardig. Paar weken liggen en dan  :proost2: .
En nu snel de zaak schoonmaken voor de volgende batch  :biersmile: .

De opmerking van Oranjeboombiertje dat Brewfermgist niet geweldig is klopt. Ik haal een vergistingsgraad van 64 %.


Bert

Anton

Citaat van: Oscar op 21-02-2008  12:56 uDat is voor later..mout van een jaar oud kun je nog best wel gebruiken en die hoppellets ook wel, zeker voor een experimenteel brouwseltje en
dan zie je wel wat er uit komt.

Ik heb onlangs een lekkere (semi)trappist gebrouwen met gerst van 1992. Echt waar, het was al die tijd luchtdicht afgesloten en zelfs de hop was van 1992.

Oscar

Dat bier zou ik serieus wel eens kritisch willen proeven... was er nog wat van de alfazuur van de hop over?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.