Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lovens pils  (gelezen 5767 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Lovens pils
« Gepost op: 01-01-2009 23:56 u »
Hallo brouwend Nederland,

Onderstaand recept wil ik morgen gaan brouwen, het zal het eerste pils worden dat ik ga brouwen, dus wil ik graag jullie mening of ik hiermee in de goede richting zit. Ik heb overal allerlei pilsrecepten bekeken, en ben hierop uitgekomen.  De bedoeling is een simpele pils om goed door te drinken.

proost,

Lucas

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptlovens pils
Brouwdatum2-9-2008
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.78 liter
Maischdikte4.46 l/kilo
Maischwater18.74 liter
Spoelwater18.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Tarwemout10.0 %420 gram3 EBC
Pilsmout 3 EBC90.0 %3783 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Tettnanger (D)3.8 %20 gramFWH9 EBU
Hallertau Spalt Select6.7 %17 gram75 min.15 EBU
Hallertauer Mittelfrüh4.0 %21 gram15 min.5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSaflager S-23
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen2 zakjes  (is te weinig!)


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4.46 l/kg
263°C40 minuten4.46 l/kg
373°C30 minuten4.46 l/kg
478°C10 minuten4.46 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lovens pils
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2009 00:43 u »
Tarwemout? Waarom zou je dat in een pilsner gebruiken?

Het lijkt mijn beter om 100% pilsmout te gebruiken.

Als je te weinig gist hebt kun je een giststarter maken. Hierdoor krijg je meer gist.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lovens pils
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2009 09:22 u »
Tarwemout? Waarom zou je dat in een pilsner gebruiken?

Kom op Jacques, een beetje openstaan voor experimenten... Niet zo binnen de lijntjes denken... :P

Lijkt mij wel verfrissend een beetje tarwe in een pils. Realiseer je dan wel dat je 'm niet kraak helder krijgt, misschien zou je nog wat munchener kunnen doen voor de moutigheid.


Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #3 Gepost op: 02-01-2009 09:44 u »
Ik wil er een beetje tarwemout bij gebruiken omdat dat volgens BrouwVisie de schuimhoudbaarheid verbetert. Maar ik weet natuurlijk niet of het lage percentage in de storting daar aan bijdraagt?
Hoe kijken jullie tegen de hopgift aan? Ik heb zo maar wat genomen, kijkend naar de alfazuren, ik ken de hoppen nog niet goed genoeg om de aroma's te beoordelen....

O ja, en natuurlijk allemaal een gezellig, gezond en brouwvol 2009!

proost

Lucas

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Lovens pils
« Reactie #4 Gepost op: 02-01-2009 09:49 u »
Ha Lucas,

Ik vermoedde al dat die tarwe daar voor bedoeld was. De huidige stand van wijsheid op dit forum is echter dat dit een sprookje is, en dat het aanpassen van je maischschema meer effect heeft. Waarbij ik trouwens niet uitsluit dat we daar over een jaar of 3 weer totaal verschillend over denken  :clownsmile:. Er moet genoeg op het forum te vinden zijn over deze discussie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon eigenwijs zijn en de tarwe er in laten. In dat geval is 10% meer dan genoeg.

 :degroeten: JW.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #5 Gepost op: 02-01-2009 10:04 u »
Hmmm, ik denk dat we die tarwemout maar skippen en het vervangen door de munchener. De bedoeling is dat het wel een heldere pint word. Of zal ik toch eigenwijs doen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lovens pils
« Reactie #6 Gepost op: 02-01-2009 10:06 u »
Een tarwepils, lijkt mij wel lekker hoor... :biersmile: Gewoon doen. Je hopstort lijkt mij prima, bedenk wel dat dit een behoorlijk bittere pils wordt... Niet dat daar iets mis mee is...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Lovens pils
« Reactie #7 Gepost op: 02-01-2009 10:23 u »
Ziet er goed uit.

Maak je geen zorgen om dat beetje tarwe.
Het zal je schuim niet verbeteren, maar ook geen troebelheid veroorzaken.

Iets minder lang koken geeft wellicht een frisser bier?

Wel vind ik die 30 IBU teveel, lekker doordrinkbaar wordt hij daar naar mijn mening niet van, maar dat is aan jou. Ik zou het op 25 houden.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #8 Gepost op: 02-01-2009 10:37 u »
Zo, na al jullie wijze raad heb ik een en ander aangepast.

Hier gaan we het mee doen. Moet ik het wort beluchten na het toevoegen van de gist? Ik heb geen tijd meer om een giststarter te maken, dus de korrelgist word rechtstreeks in het gistvat gegooid. Hoe lang moet ik dan beluchten?
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptlovens pils
Brouwdatum2-9-2008
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1047 (4,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.77 liter
Maischdikte4.46 l/kilo
Maischwater18.78 liter
Spoelwater18.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95.0 %4002 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %211 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Tettnanger (D)3.8 %15 gramFWH7 EBU
Hallertauer Mittelfrüh4.0 %25 gram15 min.6 EBU
Spalter Select (D)6.5 %15 gram45 min.11 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSaflager S-23
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4.46 l/kg
263°C40 minuten4.46 l/kg
373°C30 minuten4.46 l/kg
478°C10 minuten4.46 l/kg



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lovens pils
« Reactie #9 Gepost op: 02-01-2009 14:02 u »
Iets minder lang koken geeft wellicht een frisser bier?

Wel vind ik die 30 IBU teveel, lekker doordrinkbaar wordt hij daar naar mijn mening niet van, maar dat is aan jou. Ik zou het op 25 houden.

Ieder zijn smaak natuurlijk. Enige bitterheid kan maken dat het bier naar meer smaakt.

Je had de tarwe er bij willen doen voor de schuimhoudbaarheid zoals ik eigenlijk al vermoedde. Dat is dus niet nodig.
Een betere schuimhoudbaarheid krijg je door de 55 ºC stap weg te laten en door wat meer hop te gebruiken.
Voor een goede vergistbaarheid zou je ook de 55 ºC stap kunnen vervangen door een rustpauze van 10 tot 15 minuten bij 60 ºC.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Lovens pils
« Reactie #10 Gepost op: 02-01-2009 21:15 u »
Ieder zijn smaak natuurlijk. Enige bitterheid kan maken dat het bier naar meer smaakt...

Ha, Jacques is ook al aan het meedoen met de verbittering... :proost:

't Is veel hoor 30 IBU voor een pilsje. Ik geloof niet dat Heineken verder dan 20 komt. 30 is al bijna Westmalle Tripel, maar ja, die is 9,5 %.

Enne, ja hoor ik hou ook van bitter bier, maar voor een pils vind ik 25 echt voldoende.

Kerrewiel, ik ben benieuwd wat je resultaat wordt, en hoe je de bitterheid ervaren hebt, laat maar weten te zijner tijd!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Lovens pils
« Reactie #11 Gepost op: 02-01-2009 23:03 u »
Ach, die discussie heeft niet zo heel veel zin, aangezien die bitterheid toch knap moeilijk te voorspellen is. En meneer Glenn Tinseth (BrouwVisie standaard) zit vaak wat hoog, is mijn idee.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #12 Gepost op: 03-01-2009 22:16 u »
Zo. Het bier is gebrouwen! En er ging van alles mis! Dit was de eerste keer brouwen in de schuur annex brouwzaal, maar er moet nog e.e.a gefinetuned worden zeg maar. De automatische schrootmolen die ik gebouwd heb doet het wel goed, beetje langzaam maar ach, ik hoef niet meer zelf te zwengelen. Ook het regelbare roerwerk voor in de maischketel werkt perfect! Traploos te regelen in toerental, de maischtemperatuur blijft heel constant, en ik hoef maar weinig bij te warmen! 

Jammer alleen dat de tegenstroomkoeler het niet goed doet! Deze moet automatisch de worttemperatuur regelen, maar er lekte van alles en de doorlaat van de regelklep is te klein. Ook de temperatuurregelaar in de "brewcontrol" moet nog goed ingeregeld worden.  Ook het spoelsysteem om de hele installatie te spoelen moet nog verbeterd worden, ik heb zo staan klooien dat het een wonder mag heten als er geen infectietje of zo optreed!  Tot slot van ramp liet ik ook nog het gistzakje in het steriele wort in het gistvat vallen! :stom:.

Ook het halen van de geplande dichtheden lukt nog steeds niet goed, ik zit steeds weer een paar punten te hoog en hou te weinig volume over in het gistvat. Toch heb ik deze keer niet zo hard gekookt en de kooktijd zelfs een kwartier verkort! 

Maar goed, het was wel weer een leerzame brouwsessie, hopen dat dit bier beter smaakt dan het kletjesbier, dit is (nog) niet te drinken :-\

proost,

Lucas

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #13 Gepost op: 13-01-2009 18:38 u »
Zondag heb ik de dichtheid gemeten van het bier, en bleek al op 1014 te zitten! (was 1050). De zaak overgeheveld naar de mandfles, de reuk en de smaak beloofd veel goeds!
Nou vraag ik me af, is een week hoofdvergisting niet erg snel voor een ondergister?  De temperatuur in de kelder is constant 12 graden, dus niet te warm denk ik. Ik heb de mandfles nu weer in de kelder geparkeerd, af en toe blubt het waterslot, dus er is nog leven in de brouwerij.

Het bier gaat straks op 10 liter fusten gebotteld worden, kan iemand me vertellen  bij welke einddichtheid ik moet bottelen? Ik weet ook niet zeker of ik suiker toevoeg voor  de hergisting op het fust, of dat ik het bier geforceerd van koolzuur voorzie. Iemand een paar goede tips?

Overigens heb ik de gistkoek in een schone erlenmeyer gedaan, daar een hoeveelheid gekookte wort bijgekiept en afgewacht. Na een uurtje spoot de helft via het waterslot naar buiten!  E.e.a schoongemaakt en de erlenmeyer in de koelkast geparkeerd. De inhoud ruikt trouwens erg lekker, beetje naar een bakkerij. Is dit een goed teken?  Hoe lang zou ik de gist levend kunnen houden op deze manier?

Ik weet het, weer veel vragen, maar ja, moet het allemaal leren he...

Proost,

Lucas

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Lovens pils
« Reactie #14 Gepost op: 13-01-2009 18:48 u »
Ook het halen van de geplande dichtheden lukt nog steeds niet goed, ik zit steeds weer een paar punten te hoog en hou te weinig volume over in het gistvat. Toch heb ik deze keer niet zo hard gekookt en de kooktijd zelfs een kwartier verkort! 

Daarom: Rendement bijstellen omhoog, en waterverliesfactor: 1.6

 :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lovens pils
« Reactie #15 Gepost op: 13-01-2009 23:05 u »
Zondag heb ik de dichtheid gemeten van het bier, en bleek al op 1014 te zitten! (was 1050). De zaak overgeheveld naar de mandfles, de reuk en de smaak beloofd veel goeds!
Nou vraag ik me af, is een week hoofdvergisting niet erg snel voor een ondergister?  De temperatuur in de kelder is constant 12 graden, dus niet te warm denk ik. Ik heb de mandfles nu weer in de kelder geparkeerd, af en toe blubt het waterslot, dus er is nog leven in de brouwerij.

De duur van een hoofdgisting is sterk afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt toegevoegd en van de conditie waarin de gist zich bevind. Bij mijn laatste pils die ik afgelopen zondag gebotteld heb duurde de hoofdgisting in feite maar twee volle dagen.


Het bier gaat straks op 10 liter fusten gebotteld worden, kan iemand me vertellen  bij welke einddichtheid ik moet bottelen? Ik weet ook niet zeker of ik suiker toevoeg voor  de hergisting op het fust, of dat ik het bier geforceerd van koolzuur voorzie. Iemand een paar goede tips?

Contoleer het SG na een paar dagen. Indien deze lager is dan 1014 wacht dan nog even met bottelen of fusten. Kijk na een paar dagen opnieuw, als dan het SG niet gedaald is kun je gaan afvullen.

Heb je de mogelijkheid om geforceerd koolzuur toe te voegen? Het voordeel van een beperkte hergisting op fust is dat alle zuurstof die in het bier gekomen is door het overhevelen verbruikt wordt door de gist. Hierdoor krijg je minder last van oxidatiesmaak...

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #16 Gepost op: 14-01-2009 16:53 u »
Hallo Jaques,

Ik zal vanavond eens even meten. Het waterslot doet niets meer, dus ik denk dat het ver over is met de vergisting. Ik had hier ergens gelezen dat je het bier met koolzuur kon verzadigen door 2 a 2.5 bar koolzuurdruk op het fust te zetten en net zo lang de schudden tot je geen koolzuur meer hoort lopen. Maar Nou bedenk ik me ook meteen dat ik de overdruk niet meer van het fust kan halen (is geen sodakeg met een ontluchtventiel) dus ik denk dat het toch bottelen wordt met een gram of 4 a 5 suiker. Bovendien wil ik alle mogelijke bijsmaakjes (van de oxidatie) zien te voorkomen.

Moet ik meteen bottelen als het SG niet meer gedaald is of kan dat wel wachten tot het weekend?  (drukdruk he)

proost

Lucas

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lovens pils
« Reactie #17 Gepost op: 14-01-2009 21:16 u »
Moet ik meteen bottelen als het SG niet meer gedaald is of kan dat wel wachten tot het weekend?  (drukdruk he)

Je kunt rustig wachten. Als je lagert bij een lage temperatuur (onder de 10 ºC) dan kun je rustig 3 tot 6 weken lageren. Maar zo'n lange lagertijd is niet noodzakelijk.

Proef het bier. Als deze een boterachtige smaak heeft of veel zwavelachtige smaakjes heeft doe je er verstandig aan om de temperatuur juist even wat hoger te houden (14 tot 16  ºC gedurende 2 tot 4 dagen). Als je geen vreemde smaakjes proeft is dat niet noodzakelijk.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #18 Gepost op: 24-01-2009 23:50 u »
Woensdag heb ik het bier gebotteld, het SG was gedaald tot 1012. Ik heb 1 fust van 10 liter gevuld en de de rest in flessen gedaan. (1 krat). Vanavond een test gedaan om het bier in het fust met koolzuur te verzadigen. Eerst heb bier gekoeld naar een graad of 10, en toen 1.5 bar koolzuur erop en schudden maar. Toen er geen gas meer stroomde de zaak aan de tap gehangen en proeven maar!  Het koolzuurgehalte is nog te laag, maar wat veel vervelender is, het bier smaakt naar boterbabbelaars! 

Wat nu? De hop en moutsmaak is ook duidelijk aanwezig, maar die botersmaak ook! Moet ik het bier nu toch nog een paar dagen warm zetten? Ik weet dat ik nogal vroeg ben met het proeven, ik heb ook een flesje opengetrokken, er was een klein beetje koolzuur te zien, maar zeker niet genoeg. Ook hier de botersmaak.

Moet ik een nog een tijd koud lageren of het juist warm lageren om het restantje gist zn werk te laten doen? Ik heb overigens gebotteld met 4 gram per liter. Dit is mijn eerste ondergister, dus alle op of aanmerkingen zijn welkom!

Proost,

Lucas

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lovens pils
« Reactie #19 Gepost op: 25-01-2009 01:37 u »
Mijn advies: wat warmer wegzetten en geduld hebben. Als er voldoende gist bij het bier is dan wordt de diacetyl weer afgebroken.

Offline het kerrewiel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • beter weinig en goed dan veel en niet te zuipen!
Re: Lovens pils
« Reactie #20 Gepost op: 10-02-2009 22:16 u »
Zojuist weer een flesje opengetrokken van het Lovens Pils. Ik ben verbaasd! Het smaakt een heel stuk beter dan de laatse keer!  Het bier is nog steeds niet helemaal helder maar is niet meer diacetyl, heeft een licht moutige smaak en de bitterheid is lekker zacht. Ook de hoparoma's zijn te proeven zij het in lichte mate.
Toch mooi om zo de evolutie van het bier stap voor stap te proeven!
Ik zal het bier nu nog een tijdje  koud laten rijpen en dan weer eens proeven.

Proost!

Lucas

Tags: