Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ESB  (gelezen 20707 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #75 Gepost op: 11-01-2009 13:43 u »
Ik heb later nog een foto kunnen maken van de bostel.
Het is niet heel scherp, maar laat "het vreemde verschijnsel" volgens mij wel goed zien.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: ESB
« Reactie #76 Gepost op: 11-01-2009 16:26 u »
Opvallend: na het filteren lag er een vreemde laag op de bostel, en de rand van de pan was helemaal "vrij". De bostel zat dus niet langs de rand van de pan.

Bij mij komt de bostel altijd vrij van de wand van het vat.
Volgens mij een normale zaak omdat er vloeistof verdwijnt en er "krimp" optreedt. Ik maisch altijd rond de 4,5 l/kg, misschien heeft dat er mee te maken.

Het lijkt mij dat het "krimpen" niet komt door de MO mout.

Bert

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #77 Gepost op: 11-01-2009 16:41 u »
Grappig, ik had het nog nooit eerder gezien.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ESB
« Reactie #78 Gepost op: 11-01-2009 17:35 u »
Bij mij komt de bostel altijd vrij van de wand van het vat.
Volgens mij een normale zaak omdat er vloeistof verdwijnt en er "krimp" optreedt. Ik maisch altijd rond de 4,5 l/kg, misschien heeft dat er mee te maken.

Bij soms wel / soms niet. Er kan wel een vrije rand van zo'n 0.5 - 1 cm aanwezig zijn. Ik ziet het vooral bij brouwsels waarbij snel wordt gespoeld (is dit oorzaak of gevolg) en het komt bij mij vaker voor in een moutstort met veel tarwe. Alsof het bed wat plakkerig is en daardoor zijdelings inklinkt.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: ESB
« Reactie #79 Gepost op: 11-01-2009 17:43 u »
Bij soms wel / soms niet. Er kan wel een vrije rand van zo'n 0.5 - 1 cm aanwezig zijn. Ik ziet het vooral bij brouwsels waarbij snel wordt gespoeld (is dit oorzaak of gevolg) en het komt bij mij vaker voor in een moutstort met veel tarwe. Alsof het bed wat plakkerig is en daardoor zijdelings inklinkt.

Bij mij ook zeer herkenbaar, vaker wel dan niet. Het wordt zichtbaar bij het laatste beetje afhevelen.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: ESB
« Reactie #80 Gepost op: 11-01-2009 20:42 u »
Hee, ik zie dat ze bij de Vlaamsche Reus weer Fullers ESB op tap hebben. Tijd om weer wat inspiratie op te gaan doen, Geert  :proost2:.

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #81 Gepost op: 11-01-2009 20:54 u »
Hehe, goed plan!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #82 Gepost op: 12-01-2009 08:25 u »
Het heeft de gist niet behaagd om mij te verblijden met activiteit. Blijkbaar was de starter niet helemaal in orde.
Er gaat nu een zakje S-04 bovenop.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #83 Gepost op: 12-01-2009 16:07 u »
Houston, we have a lift-off!

Je kan zeggen over korrelgist wat je wil, maar je kan altijd op ze rekenen.  :duimop:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #84 Gepost op: 19-01-2009 09:42 u »
Hee, ik zie dat ze bij de Vlaamsche Reus weer Fullers ESB op tap hebben.
Ik was er vrijdag, maar de (ESB-)tap was alweer leeg. Ze hadden gelukkig nog wel een paar flessen staan. En ook de flying dog IPA op fles  :proost:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #85 Gepost op: 20-01-2009 14:25 u »
Het bier is uitgegist, Brix: 7.4, volgens Promash levert dat een SG van 1012.

De smaak is echter vrij zuur, pH = 4,0. Die pH ligt wel in de marge van een pale ale (4.0 - 4.4 volgens Derek Walsh), maar de smaak is toch echt wel zuurder dan de bedoeling.

Nu vraag ik mij af of ik te enthousiast aan het aanzuren ben geweest, of dat melkzuurbacterien hun kans schoon hebben gezien doordat de vergisting niet echt op gang kwam. Zou een infectie zich al zo snel laten proeven? Ik vraag het me af.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ESB
« Reactie #86 Gepost op: 20-01-2009 15:02 u »
Een normale test is nu 1 week wegzetten bij 30 C om te kijken of de pH constant blijft. Als de pH lager wordt, heb je een infectie. Je kunt ook onder de microscoop kijken of je staafjes ziet (melkzuurbacterien) naast rondjes (gist). Een pH van 4.0 kan volgens mij net maar het moet niet lager worden.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #87 Gepost op: 20-01-2009 15:46 u »
Ik heb vanaf maandag weer microbiologie practicum, ik zal dan eens kijken onder de microscoop.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB
« Reactie #88 Gepost op: 02-02-2009 13:50 u »
ESB is volgens mij een biertype wat ongeluk brengt, ik heb nu 6 versies gebrouwen waarvan er 2 gelukt zijn. De laatste versie zit nu nog in de gistingsfles, en is vrij zuur. Ik heb nog geen kans gehad om onder de microscoop te zoeken naar melkzuurbacterien, maar de pH was vrijdag nog steeds 4,0.
Los daarvan weet ik nog niet of ik 'm ga bottelen of niet. Het bier is niet echt superzuur, en ook niet vies. Het is alleen niet zoals het hoort (beter: zoals ik wil), en ik weet niet of ik het de moeite van het bottelen waard vind.

Komende zondag ga ik in ieder geval nog een poging doen, de gist heb ik opgekweekt uit ESB versie 5 die wel goed gelukt was. Netjes rijngestreken, en toen vanaf 1 kolonie opgekweekt. Ik heb nu 0,5 L giststarter die staat te bezinken. Vanavond/morgen ga ik die op 1 L wort zetten, dan laat ik die weer bezinken. Ik gebruik dan de slurry dus.

Recept wordt hetzelfde als versie 6 (de laatste versie in deze draad), alleen iets minder maisvlokken aan gezien ik nog 400 g heb (in plaats van 600).


Tags: