Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ongemoute tarwevlokken, een vraag  (gelezen 20285 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #50 Gepost op: 03-02-2008 14:50 u »
Misschien kan het ook helpen om die eiwitrust een beetje in te korten. Als je al 10 min op 44° zit, heb je tijdens de opwarming naar 50° al activiteit van de eiwit-afbrekende enzymen. In feite, samen met de fase van de opwarming ná de eiwitrust, ben je dan 20 minuten of langer eiwit aan het afbreken. Als je inmaischt op 44° zou ik die eiwitrust inkorten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #51 Gepost op: 03-02-2008 16:19 u »
Vandaag nog bij een andere brouwer geweest en ook hij stelde voor om gemoute tarwe te gebruiken en direct op 62 - 63° te starten.
Hij liet mij een biertje proeven; een Duitse weizen gebrouwen met de Wyeast 3068 Weihenstephan weizen.
Dit biertje vertoonde ook een slechte schuimstabiliteit.  Het schuim was ook na een paar minuten bijna volledig weg.
Er zat ook 47 % tarwemout in.
Het is misschien een uitdaging om een weisse te te brouwen met een goede schuimstbiliteit; wie kan het en wie kan mij zeggen hoe het moet?
Volgende maand begin ik er terug aan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #52 Gepost op: 03-02-2008 21:31 u »
Misschien toch een beetje meer hop gebruiken?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #53 Gepost op: 03-02-2008 23:04 u »
Een beetje meer hop zou kunnen, maar Derek Walsh geeft een bitterheid op van 10 tot 15 EBU.
Dus zit ik met 15 al aan het maximum en ik zou toch willen dat het biertje zo veel mogelijk in smaak gelijk op de echte weisse.
Het hoeft niet per se een Maisel's te zijn maar wel in de stijl.
Maar ja ik heb ook al gezondigd tegen de kleur door municher te gebruiken, alhoewel mijn bier nog bleker was als een Maisel's

Dit is het mooiste aan hobbybrouwen, een fout maken en dan uitzoeken wat er fout is gelopen.
Nogmaals brouwen en nogmaals uitzoeken wat er nog niet perfect is enz.
Tot het bier is zoals men het wenst.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #54 Gepost op: 03-02-2008 23:11 u »
Zou oude hop helpen? Geen/weinig bitterheid en wel schuimpositieve werking?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #55 Gepost op: 03-02-2008 23:20 u »
Zou oude hop helpen? Geen/weinig bitterheid en wel schuimpositieve werking?

Dit is nu echt een vraag voor de specialisten.
Kan je ongestraft oude hop in bier doen, wetende dat het een fris biertje moet worden en bvb geen lambiek?
Laat die hop geen smaakstoffen achter in het bier die wij daar niet willen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ongemoute tarwevlokken, een vraag
« Reactie #56 Gepost op: 04-02-2008 00:13 u »
Oude hop geeft vaak een kaasachtige smaak aan een bier.

Een beetje meer hop zou kunnen, maar Derek Walsh geeft een bitterheid op van 10 tot 15 EBU.

Waarom is toch iedereen zo stijlvast? Waarom niet een witbier met een hogere begin SG en wat meer hop? We mogen toch als hobbybrouwers creatief zijn of niet dan.