Ongemoute tarwevlokken, een vraag

Gestart door Pieter., 09-01-2007 23:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Misschien kan het ook helpen om die eiwitrust een beetje in te korten. Als je al 10 min op 44° zit, heb je tijdens de opwarming naar 50° al activiteit van de eiwit-afbrekende enzymen. In feite, samen met de fase van de opwarming ná de eiwitrust, ben je dan 20 minuten of langer eiwit aan het afbreken. Als je inmaischt op 44° zou ik die eiwitrust inkorten.

Liemingbrouwer

Vandaag nog bij een andere brouwer geweest en ook hij stelde voor om gemoute tarwe te gebruiken en direct op 62 - 63° te starten.
Hij liet mij een biertje proeven; een Duitse weizen gebrouwen met de Wyeast 3068 Weihenstephan weizen.
Dit biertje vertoonde ook een slechte schuimstabiliteit.  Het schuim was ook na een paar minuten bijna volledig weg.
Er zat ook 47 % tarwemout in.
Het is misschien een uitdaging om een weisse te te brouwen met een goede schuimstbiliteit; wie kan het en wie kan mij zeggen hoe het moet?
Volgende maand begin ik er terug aan.

Jacques

Misschien toch een beetje meer hop gebruiken?

Liemingbrouwer

Een beetje meer hop zou kunnen, maar Derek Walsh geeft een bitterheid op van 10 tot 15 EBU.
Dus zit ik met 15 al aan het maximum en ik zou toch willen dat het biertje zo veel mogelijk in smaak gelijk op de echte weisse.
Het hoeft niet per se een Maisel's te zijn maar wel in de stijl.
Maar ja ik heb ook al gezondigd tegen de kleur door municher te gebruiken, alhoewel mijn bier nog bleker was als een Maisel's

Dit is het mooiste aan hobbybrouwen, een fout maken en dan uitzoeken wat er fout is gelopen.
Nogmaals brouwen en nogmaals uitzoeken wat er nog niet perfect is enz.
Tot het bier is zoals men het wenst.

Johannes

Zou oude hop helpen? Geen/weinig bitterheid en wel schuimpositieve werking?

Liemingbrouwer

Citaat van: Johannes op 03-02-2008  23:11 uZou oude hop helpen? Geen/weinig bitterheid en wel schuimpositieve werking?

Dit is nu echt een vraag voor de specialisten.
Kan je ongestraft oude hop in bier doen, wetende dat het een fris biertje moet worden en bvb geen lambiek?
Laat die hop geen smaakstoffen achter in het bier die wij daar niet willen?

Jacques

Oude hop geeft vaak een kaasachtige smaak aan een bier.

Citaat van: Liemingbrouwer op 03-02-2008  23:04 uEen beetje meer hop zou kunnen, maar Derek Walsh geeft een bitterheid op van 10 tot 15 EBU.

Waarom is toch iedereen zo stijlvast? Waarom niet een witbier met een hogere begin SG en wat meer hop? We mogen toch als hobbybrouwers creatief zijn of niet dan.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.