Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo  (gelezen 33973 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Gepost op: 04-02-2008 15:58 u »
Het vorige forumuitje hebben we nog geen twee weken achter de rug en nu kan ik alweer het volgende uitje aankondigen.

Zaterdag 12 april 2008 aanvang 14:00 uur

Burg Bieren
Putterweg 45
Ermelo

Op deze dag krijgen we van Jan van Wilgenburg het verhaal te horen over de nieuwe brouwerij. De afgelopen maanden is door Jan hieraan hard gewerkt. Zie hier.
Na het verhaal van Jan hebben we een bierproeverij, de kosten daarvan bedragen € 8,- voor 4 bieren. Degenen die willen kunnen ook nog een hapje eten na afloop in het café Hazeburg dat bij Burg Bieren hoort. Ze hebben een menukaart met menu's voor € 8,95 zoals Veluwsch stoofpotje, kipsate, oerham, pangafilet, schnitzel, kipkluifjes, boerenomelet.

Burg Bieren heeft een zeer groot assortiment aan bieren in hun bierwinkel. Verder verkopen ze ook brouwspullen. 

Laat even via een persoonlijk bericht even weten of je mee gaat. Vermeld daarbij ook of je ook mee wilt eten.
In dit bericht zal de deelnemerslijst bijgehouden worden.

Degenen van nu al bekend is dat ze aanwezig zijn:
    [/row]
 
NaamBlijft eten
Adrieja
Jacquesja
Mo (Martin)ja
Johannesja
Edgarja
Edwinja
Oscarja (na BKG-examen)
Casparnee
Williamja
Albertusja
Sietze Kja
piele (Peter)ja
Mennoja
Arieja
Tsjerkja
Oranjeboombiertje (Wesley)ja (komt later)
basterd-brewer (Stephan + vriend)jaHeb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2008 16:00 u »
In het clubblad van De Roerstok van september 2003 is het onderstaande artikel van mijn hand gepubliceerd.

-----------------------------------------------------------------------


Op bezoek bij een adverteerder

Door omstandigheden ben ik dit jaar met mijn gezin in Nederland gebleven voor een welverdiende vakantie. Nou daar hebben wij geen spijt van gehad. Andere jaren reden we zo’n 1000 tot 1500 km om gedurende 14 dagen gegarandeerd warm en stabiel weer te hebben. Nu waren nog geen 100 km voldoende. Heerlijk luieren, lekker eten, zwemmen, jeu de boulen, een gezelschapspelletje, wat lezen en natuurlijk op een zijn tijd een lekker potje bier. Wat kan het leven ongecompliceerd zijn.

Burg Bieren
Voor dat lekker potje bier hoefden we ook niet ver te rijden. We zaten op een camping in de Flevopolder aan de overkant van het Gelderse Nijkerk. Van Nijkerk naar Ermelo is zogezegd een bolscheut. Oplettende lezers weten via een advertentie in ons clubblad dat Burg Bieren de plek is waar je als bierliefhebber naar toe moet. We gingen op de 1e zaterdag van augustus er naar toe en ‘heel toevallig’ was er toen een bierfeest aan de gang! We waren er vroeg bij en het was er nog niet druk. Even een blond geproefd die zeer fijn en fris van smaak was. Ook de tripel vond ik opvallend goed smaken.

Slijterij
Tijd voor een verkenning. Burg Bieren kent een vijftal activiteiten. De slijterij met meer dan 800 verschillende soorten bier is zonder meer uniek te noemen. Bijna het volledige assortiment aan Nederlandse speciaalbieren is er aanwezig. Maar ook buitenlandse bieren zijn goed vertegenwoordigd. Amerikaans, Frans, Tsjechisch, Engels, Duits en Belgisch bier, het is er allemaal. Vaak met zeer bijzondere representanten. Veel verschillende merken bier verkopen is geen kunst, veel specialiteiten in huis hebben wel. Daarbij is het opmerkelijk dat de meeste bieren vrij vers zijn. Steekproefsgewijs kon ik geen bieren ontdekken die over de datum waren. Met zoveel incourante bieren in je assortiment is dat wel een bijzondere prestatie. Voor een bierliefhebber is jet dan ook een feest om door de omvangrijke winkel (hal) te lopen en ontdekkingen te doen. Menig door mij nog nooit eerder gedronken biertje verdween in mijn boodschappenmandje. Natuurlijk kon het niet bij dat ene bezoek blijven en tijdens onze vakantie hebben we nog een tweetal keer meer het ritje naar Ermelo gemaakt.
Enig min puntje was dat alles zijn prijs heeft. Burg Bieren is niet de goedkoopste slijter.

Brouwerij
Vrij onopvallend staat vooraan in de winkel in een afgescheiden gedeelte de brouwerij. De brouwerij ziet er wat hobbymatig uit en is in feite gebouwd met behulp van een paar oude koperen boilers. De gistkuip is van roestvrij staal en met een glasplaat afgedekt. De gehele brouwinstallatie is mobiel, zodat een brouwdemonstratie op een andere locatie mogelijk is. Tijdens het bierfestival was de brouwerij dan ook buiten opgesteld.
Navraag leerde mij dat om de twee weken op zaterdag gebrouwen wordt van 11.00 tot ongeveer 15.00 uur. Ook brouwt men regelmatig op andere dagen.
De brouwerij is sinds 1995 in werking. Men brouwt een verscheidenheid aan bieren, te weten: najaars- en voorjaarsbok, dubbel en tripel, witbier, blond, winterbier en een ander zeer zwaar bier met de naam ‘Gulle’.
De huidige jaarproductie ligt op 100 hl. Volgens de site www.cambrinus.nl kreeg de brouwerij al in 1997 toestemming van de Gemeente Ermelo om de brouwerij te vergroten naar een brouwcapaciteit van vergroten naar 5 ŕ 7 hectoliter. Bij mijn bezoek zes jaar na dato is van deze uitbreidingsexpansie niets te merken. Gezien de kwaliteit van de bieren die ik geproefd heb is dat wel verbazingwekkend. Waarschijnlijk is de groei van het aantal minibrouwerijen in Nederland en de omvang van de bierslijterij de reden dat men hiervan heeft afgezien.

Verkoop hobbybrouwartikelen
Zoals jullie in de advertentie in ons clubblad kunnen lezen heeft Burg Bieren per 1 juli 2001 de Wijnerij van Riet Beijer uit Soest overgenomen. Via een trap achteraan in de winkel kun je naar de ‘brouwzolder’. Op houten stellingen en rekken aan de wanden zijn de hobbybrouwartikelen overzichtelijk neergezet. Ook de artikelen voor het zelfmaken van likeur, wijn, kaas e.d. zijn er te vinden. Uit de etiketten op de artikelen valt op te maken dat het hier gaat om de verkoop van materialen afkomstig van Brouwland. Voor de hobbybouwers uit het midden van ons land een uitkomst. Kostbare verzendkosten kunnen worden uitgespaard.

Biercafé
Café de Hazeburg is een echt biercafé met een saloonachtige inrichting. De meeste bieren uit de bierwinkel kun je hier proeven. De Hazeburg is aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (Abt) en men heeft naast de vele flessenbieren 7 bieren op fust.
Bij besteding van meer dan € 20,-- aan bier in de winkel krijg je een bon voor een gratis glas bier (het bier van de maand) dat je binnen een maand kunt consumeren in het biercafé. De vervolgbezoeken die ik aan de winkel heb gebracht waren steeds in de ochtend en de bonnetjes zijn ongebruikt gebleven.

Verhuur
Als laatste bierige activiteit van Burg Bieren wil ik nog de tapverhuur vermelden. Maar liefst 8 verschillende tapinstallaties kunnen gehuurd worden. Bij de verhuur van een tap zijn een spoelbak, spoelborstel, glazen, afschuimer, koolzuur en spoelblokjes inbegrepen.
Verder kan men ook zorgen voor de benodigde biervaten (met inhoud), glazen (onbreekbare en losse verhuur), koelkasten en ijsblokjesmachines.

Conclusie
Burg Bieren is wel een zeer compleet bierbedrijf en zeker een bezoek waard. Nadat je het volledige assortiment van de slijterij geproefd hebt mag je je zeker bierexpert noemen. Als je een lekker biertje gevonden hebt en het wilt nabrouwen ben je hier ook op het juiste adres.
Op het internet kun je het bedrijf vinden op de site www.BurgBieren.nl . Om bier mee te nemen kun je beter de auto nemen. Ook dan is het bedrijf makkelijk te vinden omdat het in de kom van Ermelo is gevestigd aan de doorgaande weg Putten – Harderwijk. Met hun groot uitgangbord kan je het haast niet missen.

Jacques Bertens


Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.667
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2008 19:15 u »


Tsja.... :D

Offline TreinJan

 • Vol lid
 • ***
 • Berichten: 128
 • Land: nl
  • Bier en Trein
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2008 20:06 u »
Op speciaal verzoek van Jacques een "reisadvies" voor diegenen die per OV naar Burg Bieren in Ermelo willen gaan:

Ermelo ligt aan de spoorlijn (Utrecht -) Amersfoort - Zwolle. Het station wordt bediend door de stoptreinen Utrecht - Zwolle die twee keer per uur rijden.
Tijden: Uit Utrecht om xx.19 en xx.49, dan uit A'foort om xx.42 en xx.12, aankomst in Ermelo om xx.05 en xx.35. Vanuit Zwolle xx.19 en xx.49, aankomst om xx.50 en xx.20.

Er gaat geen lijnbus naar Burg, het is benenwagen of regiotaxi. Looptijd schat ik een ruim kwartier (www.9292ov.nl/ geeft 18 minuten); een regiotaxi heeft een speling in afhaaltijd van ook een kwartier, dus tenzij slecht weer verwacht wordt zou ik het wel weten (goed voor de conditie).

Info over de taximogelijkheden vind je op genoemde OV-site. Je kunt natuurlijk ook alleen op de terugweg een taxi nemen als je vreest dat de wandeling erg lang gaat duren omdat je nu minder goed koers kunt houden .......

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2008 20:36 u »
Jan,

Bedankt voor jouw informatie. Degenen die weten dat ze wel eens een glaasje meer drinken dan in het verkeer is toegestaan weten nu hoe ze er kunnen komen.

Offline Menno

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.201
 • Land: nl
 • PINT moet GROTER!
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #5 Gepost op: 05-02-2008 09:17 u »
Je hebt toch niet mijn onderschrift al te serieus genomen?  ;D ;D ;D

In het clubblad van De Roerstok van september 2003 is het onderstaande artikel van mijn hand gepubliceerd.

...

We gingen op de 1e zaterdag van augustus er naar toe en ‘heel toevallig’ was er toen een bierfeest aan de gang!

Stom toevallig was ik daar toen ook met mijn vrouw, zoon van nét 3 weken oud en mijn schoonouders!  :duimop:

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #6 Gepost op: 05-02-2008 09:48 u »
Ja, dat zal wel toeval zijn geweest...

Als ik met mijn gezin op pad ga komen wij ook vaak 'heel toevallig' langs brouwerijen, biercafés en slijters. Ze zijn er ondertussen aan gewend en zeker als het gaat om biercafés hebben ze er geen problemen mee.

Offline Menno

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.201
 • Land: nl
 • PINT moet GROTER!
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #7 Gepost op: 05-02-2008 10:09 u »
Mijn vrouw wijst me zojuist op de clubkampioenschappen van de Amervallei...  :-\

Ga proberen om evt. in te sturen, zonder aanwezig te zijn.  ;)

Offline halikidee

 • Vol lid
 • ***
 • Berichten: 242
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #8 Gepost op: 05-02-2008 12:19 u »
Ga kijken of ik mijn vrouw kan overtuigen om dan bij een paar vrienden op bezoek te gaan, deze wonen namelijk in Ermelo.
Terwijl zij dan gaat bijkletsen, ga ik wel borrelen (of zoiets) ::)

oranjeboombiertje

 • Gast
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #9 Gepost op: 06-02-2008 15:25 u »
Als ik op die dag vrij kan krijgen van mijn werk ben ik er zeker bij, zal het even uitzoeken dus. Het klinkt in ieder geval erg goed zo.

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 6.047
 • Land: nl
 • Back in business!
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #10 Gepost op: 05-03-2008 17:09 u »
Het kampioenschap van de Amervallei is verplaatst naar 19-4-2008 :hoera:.

Offline Tsjerk

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 1.053
 • Land: nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #11 Gepost op: 05-03-2008 22:42 u »
Jacques, zoals het er nu voorstaat ben ik ook van de partij.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #12 Gepost op: 05-03-2008 23:31 u »
Hoi Tjerk,

Laat even via een persoonlijk bericht ook even weten of je ook mee wilt eten. De actuele deelnemerslijst kun je in het eerste bericht vinden.

Offline Menno

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.201
 • Land: nl
 • PINT moet GROTER!
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #13 Gepost op: 05-03-2008 23:43 u »
Het kampioenschap van de Amervallei is verplaatst naar 19-4-2008 :hoera:.
Betekent dit dat je definitief wél naar het forum-uitje gaat?  ;D

Offline JeroenCV

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.113
 • Land: nl
 • Brouwen = verslavend
  • PINT
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #14 Gepost op: 06-03-2008 07:32 u »
Wanneer moet je uiterlijk weten of ik mee ga Jacques?

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #15 Gepost op: 06-03-2008 08:39 u »
Graag aanmelden zo'n drie dagen voor het uitje. Er kan dan nog wat geregeld worden voor het eten.

Offline koen snik

 • Junior lid
 • **
 • Berichten: 68
 • Opkomende bierbrouwer
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #16 Gepost op: 06-03-2008 18:51 u »
Hallo,

Ik probeer deze keer wel mee te gaan (zeker omdat ik al bij zo'n tientallen andere evenementen niet mee ben gegaan). Ik ga eens goed kijken hoe er te komen met de trein. :D

Offline Menno

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.201
 • Land: nl
 • PINT moet GROTER!
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #17 Gepost op: 06-03-2008 20:12 u »
Tip van TreinJan: http://www.ov9292.nl/  ;D

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 37.659
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #18 Gepost op: 31-03-2008 21:40 u »
Vergeet niet om je even aan te melden als mee wilt eten.

Offline JeroenCV

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 2.113
 • Land: nl
 • Brouwen = verslavend
  • PINT
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #19 Gepost op: 01-04-2008 07:57 u »
Hoi,

Door mijn overvolle schema sla ik eens een uitje over.

Groet
Jeroen

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #20 Gepost op: 01-04-2008 08:55 u »
Voor geinteresseerden in hopplantjes: ik neem een paar stekjes mee van Hallertau Mittelfruh. Wie het eerst komt, het eerst schroot.

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.667
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #21 Gepost op: 01-04-2008 09:12 u »
Mensen nog interesse in Saaz hop ? (stekkie)

Offline Albertus

 • De Roode Toren
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.623
 • Land: nl
 • Bibo Ergo Sum
  • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #22 Gepost op: 01-04-2008 09:35 u »
Voor geinteresseerden in hopplantjes: ik neem een paar stekjes mee van Hallertau Mittelfruh. Wie het eerst komt, het eerst schroot.

Mensen nog interesse in Saaz hop ? (stekkie)

In de tuin van mijn dochter heb ik al een plekje gereserveerd voor de hop  :hoera: .
Twee planten kan ik er kwijt.
Oscar, Adrie allebei één stekje?

Bert

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #23 Gepost op: 01-04-2008 10:57 u »
Ha Bert, voor jou had ik al twee stekken gereserveerd. Dat kan ik dus terugbrengen naar 1 stek?

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.667
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: 12-04-2008 Forumuitje Burg Bieren Ermelo
« Reactie #24 Gepost op: 01-04-2008 12:53 u »
Dat kan ik dus terugbrengen naar 1 stek?

Dan mag je die voor mij reserveren... ;)

Tags: biercafés