Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mini brouwerij  (gelezen 16351 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Mini brouwerij
« Gepost op: 03-02-2008 11:19 u »
Halo,

Wij zijn 2 studenten aan de hoge school van Aalst ( België ) En wij maken voor ons eindwerk een automatische brouwerij
Nu hebben we niet veel ervaring met het brouwen. En zoeken we graag tips.
dat mag over alles gaan. Vb : welke gist gebruik je best?
                                        een goed maischema voor vrij sterk blond bier.

De brouwerij is al gemaakt. Maar is nog niet op punt gesteld. We werken volgens een vrij ongewoon principe.
Wil je meer weten of heb je goede tips... Laat het dan a.u.b weten.

Ben


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mini brouwerij
« Reactie #1 Gepost op: 03-02-2008 11:23 u »
Welkom op dit forum!

Hier kun je alle antwoorden vinden. Kijk eens naar de cursus of gebruik de zoekfunctie. Bij meer gerichte vragen krijg je gegarandeerd een snel antwoord.

Voor mijn nieuwsgierigheid: Wat voor een installatie hebben jullie gemaakt? Hoe automatisch, welk principe, grootte etc.


Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Mini brouwerij
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2008 11:25 u »
Hallo Ben! Ik ben ook wel benieuwd naar jullie automatische brouwerij. Hoe werkt deze, wat is het formaat, etc. Kun je enkele foto's plaatsen?

Voor het brouwen zelf is temperatuurcontrole en flow erg belangrijk, dus vertel daar nog eens iets over :).

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2008 11:34 u »
Halo,

danku voor de intresse

De brouwerij bestaat uit 3 tonnen. Warmwaterton ,maischton en kookton.
het heeft een capaciteit van 40 liter. En het is de bedoeling dit automatisch te laten werken.
Nu schakelen we de kleppen nog via schakelaars maar dat kan ook met een plc.
De temperatuur wordt geregeld via een warmtewisselaar. Maar een foto en een schema zal al veel meer zeggen.

Hoe krijg ik foto's op het forum?

Ben

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Mini brouwerij
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2008 11:54 u »
Hallo Ben

Op de pagina kloonbrouwselshttp://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?board=10.0 kun je de recepten vinden.
Zelf ga ik onderstaand recept binnenkort brouwen.
Veel succes

Groet Jelle 


Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptaffligem blond
Brouwdatum17-1-2008
Biertype
Aantal liters25
Gewenst begin SG1059 (6,42vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%


Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC82.0 %5035 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC18.0 %1105 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Saaz (CZ)2.7 %25 gram90 min.
Saaz (CZ)2.7 %23 gram45 min.
Saaz (CZ)2.7 %10 gram10 min.
Styrian Golding2.9 %38 gram90 min.


Opmerkingenvolgens recept uitkomen op 26 IBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C40 minuten0.00 l/kg
270°C30 minuten0.00 l/kg


pH voor behandelen0
pH na behandelen0
Maisch behandeld met
ml toegevoegd0


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.86 liter
Maischdikte0.00 l/kilo
Maischwater0.00 liter
Spoelwater0.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)


Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Mini brouwerij
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2008 12:36 u »
Hier de foto`s van ben zijn brouwerij

de brouwerij

De Tekening

water loopt in

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2008 12:55 u »
Bedankt voor de foto's te posten.

Ik zal een beetje meer uitleg geven bij de foto's.
Om te beginnen met brouwen laten we eerst water in de 1e ton. die ton kunnen we opwarmen via elektrische weerstanden tot 52°C. Het regelen gebeurt via een regelaar van omron ( PID regelaar).

Dus als die temperatuur is bereikt laten we het water van ton 1 naar ton 2 gaan via kleppen en de pomp.
In vat 2 ligt een zeef met daarop het mengsel van gerstenmout en tarwemout.

Op de foto zie je hoe het water in ton 2 van boven wordt ingebracht. Het water wordt zo hoog gevuld tot de ton bijna vol is. Daarna gaan we het water van ton 2 rondpompen door een warmtewisselaar in ton 1.

Dus met andere woorden we verwarmen ton 1 en de warmte wordt au-bain-marie doorgegeven via een warmtewisselaar in de 1e ton. Zo wordt heel ons maischschema overlopen.

Nu hebben we  3 stappen 30 min op 50 °C  30 min op  60°C en 25 op 72°C (bij benadering).

Wanneer het maischen is gedaan pompen we het mengsel naar het kookvat waar het gekookt wordt gedurende een goed uur.

Na het koken wordt ons mengsel afgekoeld via een tegenstroomwarmtewisselaar. d.w.z het hete bier loopt door een buis van 8m . Rond die buis van 8 m is er nog een buis rond waar we koel leidingwater in de omgekeerde richting erdoor sturen. Het bier kan hierdoor direct tot 10 °C worden gekoeld. Dit is echter een beetje te koel voor de gist dus regelen we het debiet met een thermostatische kraan.

Gisteren is er een professor die het vak brouwen geeft komen kijken naar onze installatie en die had enkele bemerkingen zoals de stap van 50 °C die weg mocht. En het constante rondpompen (filteren) wat zeer ongebruikelijk is. En we gaan er nog beter voor zorgen dat we de leidingen beter ontsmetten.

Voor alle duidelijkheid we hebben al 3 brouwsels met de brouwerij gemaakt. Maar toch zoeken we nog meer tips
is er iets niet duidelijk mag je vragen

Ben

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mini brouwerij
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2008 13:10 u »
Het ziet er mooi uit. Volgens mij heet dat type installatie HERMS.

Leuk met al die kleppen dat kan je mooi automatisch besturen. Dat spreekt mij wel aan.
Een punt van aandacht daarbij is het gebruiken van voedselveilige kleppen en het schoonhouden ervan. Gaan ze niet lekken doordat er wat mout of hop tussen de interne afdichting komt?

Ikzelf heb het maischen en koken ook geautomatiseerd maar weer op een heel andere manier. Als je daar wat van wil zien kan je zoeken op "Weckketel installatie".

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Mini brouwerij
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2008 13:12 u »
Duidelijke foto + verklaring Ben!

Handig ook om met behulp van deze kleppen het aantal motoren sterk te beperken. Dat zouden wij eens moeten doen :P.

Verder wel een opmerking over de ronde buis met gaatjes bovenin tank 2. Ik denk dat je op deze manier niet een optimale oplossing van moutsuikers krijgt aangezien het water (later het wordende wort) langs de kanten druipt. Ik zou pleiten voor een verdeler die ook het midden meeneemt.

Een verdere tip, die de professor jullie al gaf: de 50 °C-stap kun je inderdaad overslaan bij vrijwel alle biersoorten. Zelfs de laatste twee stappen kunnen nog worden omgevormd naar één stap, maar dan moet je goed zeker zijn van je temperatuurcontrôle. Voor dat doeleinde adviseer ik jullie om de tonnen (vooral ton 2) te isoleren, evenals de buizen erheen en ervandaan.

Het constante rondpompen, daar is niets mis mee, dat doen wij met onze RIMS en anderen met hun HERMS (o.a. Adrie hier op het forum heeft er zoéén) ook, en je krijgt er een goede efficiëntie mee.

Hebben jullie de stappen zelf ook geautomatiseerd? Dus het in-/uitschakelen van pomp, kleppen, etc?

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2008 13:16 u »
halo,

In begin hadden we inderdaad problemen met verstoppingen. Dit hebben we opgelost door een fijnere zeef te gebruiken
bij het maischen komt er niks of zeer weinig vuil mee. Bij het koken konden er wel hop bellen meekomen. Dit hebben we ook opgelost door een grote koker van zeef-materiaal te maken.

Wat bedoel je met HERMS installatie?

We gaan ons concept aanpassen nu. We gaan alleen rondpompen om te stijgen in temperatuur. Ons vat kan zijn warmte behouden gedurende een half uur (inox is een slechte thermische geleider) Die professor brouwen van Gent heeft ons dat aangeraden.

Ben

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #10 Gepost op: 03-02-2008 13:21 u »
Ja alle kleppen worden gestuurd via een plc.
Maar nu doen we nog om te testen manueel de kleppen verzetten. Er kan dus gekozen worden ofwel manueel of plc.

Het werkt met het master/slave principe.

De plc stuurt zijn kleppen en kan met een kleine spanningspuls de regelaar starten. In de regelaar kan een programma opgeslagen worden. een temperatuur binnen een bepaalde tijd bereiken en daarna die temperatuur constant houden gedurende een tijd.

De regelaar geeft een puls na elke stap en zo weet de plc hoe ver het maischen is.

De 2e ton kan geïsoleerd worden maar dat zal niet veel helpen. Inox is een slechte geleider. Onze ton met vloeistof verliest op een half uur 1.5 °C  (zonder bij te verwarmen).

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Mini brouwerij
« Reactie #11 Gepost op: 03-02-2008 13:23 u »
Een HERMS (ik weet zo niet waar de afkorting voor staat) is het systeem waarbij je de maisch op die indirecte manier verwarmt, met een spoel in de warmwatertank. Zoek maar eens op HERMS hier op het forum, het staat er vol van.

INOX (RVS) is dan wel een slechte warmtegeleider, je raakt er toch aardig wat warmte door kwijt aangezien het brouwsel relatief klein is. Je kunt overwegen om het rondpompen tijdens de temperatuurrusten uit te schakelen, maar ik denk dat je dan een minder goed rendement krijgt. Hoe dan ook, dat kun je natuurlijk prima testen door twee keer precies hetzelfde brouwsel te maken, met alleen dit als verschil. :)

Als je maar één maischstap neemt, wat in Engeland gebruikelijk is maar waar jullie professor wellicht helemaal niet aan wil, dan is het mikken op de juiste temperatuur des te belangrijker. Vandaar mijn tip aangaande het isoleren bij deze methode.

Ik zie nu ook tijdens het beantwoorden dat de ton op een halfuur 1,5 °C verliest, en dat heeft bij eenstapsmaischen (meer dan een uur op dezelfde temperatuur) een behoorlijke invloed op het resultaat.

Lees hier meer over op: http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/maischen.htm

Offline Pingo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: 00
  • De laaving staat gereed, waar is het dorstend leed
Re: Mini brouwerij
« Reactie #12 Gepost op: 03-02-2008 13:30 u »
Heren,
HERMS = Heat Exchange Recirculating Mash System  ;)
Jacques heeft net een nieuwe zoekfunctie geïmplementeerd, die werkt goed !  :hoera:

De tekening zie er qua opmaak leuk uit met als die kleppen georganiseerd bij de pomp, alleen de pijpen van en naar de Kookketel zijn wat creatief in kleur en aansluiting, maar ziet er zeker wel goed uit. ! 

Dick

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #13 Gepost op: 03-02-2008 13:30 u »
Ja de prof heeft het ook verteld van de methode van de Engelsen. Maar niet dat het een uur dan duurt op die 60 °C (ongeveer)

Dan moet er inderdaad geïsoleerd worden. Zou het erg zijn moest de temperatuur zo een 2 graden zakken gedurende dat half uur?

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Mini brouwerij
« Reactie #14 Gepost op: 03-02-2008 13:50 u »
Ik houd meestal 1 uur tot 1 1/4 uur aan voor eenstapsmaischen. Dan liever rond de 67 °C. Voor zoetere bieren iets warmer (richting 70) en voor drogere bieren iets minder varm (tegen de 65). Als je niet isoleert kun je ook ietsje hoger beginnen en iets lager eindigen dan de 'vaste' temperatuur.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mini brouwerij
« Reactie #15 Gepost op: 03-02-2008 13:57 u »
Op verzoek van Ben een link naar het topic van mijn installatie.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5847.0.html

Dit wordt bestuurt met een PC met een printplaat voor de in- en uitgangen en een door mij gemaakt programma. Er worden verder geen losse regelaars gebruikt.

Offline hansvdm

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: 00
Re: Mini brouwerij
« Reactie #16 Gepost op: 03-02-2008 15:05 u »
Ik houd meestal 1 uur tot 1 1/4 uur aan voor eenstapsmaischen. Dan liever rond de 67 °C. Voor zoetere bieren iets warmer (richting 70) en voor drogere bieren iets minder varm (tegen de 65). Als je niet isoleert kun je ook ietsje hoger beginnen en iets lager eindigen dan de 'vaste' temperatuur.

Inderdaad. De enzymen die het zetmeel omzetten in vergistbare suiker werken optimaal bij 62ºC. De enzymen die zorgen voor meer onvergistbare suikers werken weer bij 68ºC.  Een redelijke balans krijg je dus er tussen in (66, 67). Maar je kan ook maichen bij 71ºC en vervolgens suiker toevoegen. Een methode die Loddon Brewery toepast http://www.loddonbrewery.co.uk/ bijvoorbeeld. De extra suiker wordt toegevoegd om voldoende vergistbare suikers te hebben. Ze willen voldoende zoetheid in hun bier, omdat ze veel hop gebruiken (hopback). Hun bieren hebben dus een mooie balans tussen zoet en bitter.

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #17 Gepost op: 03-02-2008 15:33 u »
Bedankt al voor de tips.

En als we nu een Duvel proberen maken. Wat doen we dan het best?
ik heb gehoord dat we dan best een gewoon blond bier maken niet te sterk en achteraf gewoon genoeg suiker bij doen.
Dat ze het zo doen in de brouwerij.

Maar is Duvel dan een zoet of bitter biertje?
En wat voor een maischschema stellen jullie voor?
Qua gist gebruiken we een droog gist S33
hop gebruiken we 2 soorten een aroma en een bitter hop (met een hoog alfa waarde en een lage).

Sorry maar we hebben nog niet veel ervaring met het brouwen.

Ben

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #18 Gepost op: 03-02-2008 15:38 u »
Nog een vraagje?

wij zouden nu ons eerste brouwsel willen bottelen. We hebben eerst een week de gist laten werken (dat ging goed)
en daarna overgeheveld in een ander vat. Dat vat hebben we in de kou laten staan. Ons bier is nu helder (heel helder).
Moeten we voor we bottelen nog gist bijvoegen en suiker? Of alleen suiker?

Dat is bier gebrouwen met gewone bakkersgist en vitamine C om ons pH gehalte goed te krijgen. De smaak van het bier is goed bevonden door de prof en door ons ook  :) .

Als we er dan nog gist bijdoen voor de nagisting moet dat dan terug dezelfde gist zijn?

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Mini brouwerij
« Reactie #19 Gepost op: 03-02-2008 15:43 u »
Als je Duvel wilt proberen te klonen dan kun je je goed vermaken. Zie hier een lange draad over eerdere pogingen van hobbybrouwers om een Duvel te brouwen. Laat je je er niet door ontmoedigen, een lekker sterk blond Belgisch bier zal jullie sowieso wel lukken! In dat geval kun je gewoon proberen om één van de beter gelukte recepten uit die draad na te brouwen. Er wordt daar ook over de gistkeuze gedebatteerd, maar als je vast zit aan S33, tja, dat kan natuurlijk ook. Het brengt tenminste geen gistpropageringsproblemen met zich mee.


Voor het bottelen: ja, suiker toevoegen. Óf een nauwkeurig schepje in elk flesje, óf de totale benodige hoeveelheid suiker in een beetje water opkoken, afkoelen en goed (maar voorzichtig en zonder spetteren) in het bier mengen. Meteen bottelen.

Bakkersgist, tja... dat geeft wel eens koppijnbier want die gist is niet nauwkeurig afgestemd voor het gebruik in bier. Maar het zal ongetwijfeld wel bier zijn geworden. Vitamine C is L-ascorbinezuur, of volgens mij gewoon citroenzuur. Is te gebruiken maar geeft in grotere hoeveelheden wel smaakjes aan 't bier.


Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Mini brouwerij
« Reactie #20 Gepost op: 03-02-2008 15:47 u »
Hallo

Het beste om erachter te komen hoe een Duvel smaakt is door te proeven.
Een goed recept hiervoor kun je vinden op deze site bij de kloonpogingen Duvel en sterke blonde.

Ik heb deze zelf ook al eens gebrouwen en en ze smaken best en bitter.

Groet jelle

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Mini brouwerij
« Reactie #21 Gepost op: 03-02-2008 16:15 u »
Vitamine C is geen citroenzuur. Aanzuren moet je doen met melkzuur (weinig bijsmaakjes) of met citroenzuur (iets meer smaak. Vit. C wordt alleen gebruikt als anti-oxidant, soms bij Oost-Europese bieren. Ik heb ook een HERMS overigens. Lekker lui brouwen als alles werkt zoals het moet werken. Hij is overigens verder niet automatisch.

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #22 Gepost op: 03-02-2008 20:50 u »
Bij onze 2e poging hebben we inderdaad melkzuur gebruikt in plaats van vitamine C en S33 gist in plaats van bakkersgist.
We hebben dit wel nog niet kunnen proeven.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mini brouwerij
« Reactie #23 Gepost op: 03-02-2008 22:03 u »
Vit. C wordt alleen gebruikt als anti-oxidant, soms bij Oost-Europese bieren.

Of het nog zo is weet ik niet maar zo'n 25 jaar geleden heb ik wel eens gehoord dat in een flesje Grolsch van 30 cl meer vitamine C zou zitten dan in een liters pak Appelsientje! Soms moet je het niet zo ver zoeken.

Offline Ben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
Re: Mini brouwerij
« Reactie #24 Gepost op: 04-02-2008 21:50 u »
Dus achteraf als ons bier helder is en klaar om te bottelen alleen de juiste hoeveelheid suiker bijvoegen.
Geen gist meer?

Tags: