Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Donkere lambiek  (gelezen 28804 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Donkere lambiek
« Gepost op: 27-01-2008 13:23 u »
Zo vandaag een klein brouwseltje en morgen weer een serieus brouwsel (vrije dag, daar moet je van profiteren).

Het is weer lambieken tijd!  :hoera: :dansen:  En dit keer weer wat "radicaals". Hier het recept:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDonkere Lambiek
Brouwdatum28-1-2008
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters25
Gewenst begin SG1060 (6,54vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC50.0 %3223 gram3 EBC
Tarwemout40.0 %2578 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC5.0 %322 gram150 EBC
Chocolademout3.0 %193 gram800 EBC
Zwartemout2.0 %129 gram1400 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Oude Hop3.0 %150 gram90 min.


OpmerkingenAlfazuur% is niet relevant


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortGist uit de omgevingslucht
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
OpmerkingenNa koken gaat het wort 12-17 uur in de buitenlucht staan om te koelen en de gist te vangen


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3.10 l/kg
263°C45 minuten3.10 l/kg
372°C30 minuten3.10 l/kg
478°C5 minuten3.10 l/kg


pH voor behandelen0
pH na behandelen0
Maisch behandeld met
ml toegevoegd0


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34.98 liter
Maischdikte3.10 l/kilo
Maischwater20.00 liter
Spoelwater14.98 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur59 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid45 EBU (Ray Daniels)



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Donkere lambiek
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2008 13:27 u »
Da's wel hardcore (harde kern) ja! Dus jij durft je hele brouwsel buiten te zetten, ipv een ondiep bad met gekookt moutextract om gist te vangen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2008 13:32 u »
Eduard, je kent mij toch wel een beetje. Ik doe dit al enkele jaren en naar volle tevredenheid. Dit bier gaat daarna op houten vat voor 1 jaar.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Donkere lambiek
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2008 13:46 u »
Een Lambiek Stout met Tukkers gist... ik kan me er helemaal niets bij voorstellen en volgens mij is het echt niet te zuipen :-X. Maar, what the heck, go for it ;D!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Donkere lambiek
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2008 13:48 u »
Die pH van nul zal een redelijke indicatie zijn denk ik  ::)  ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2008 13:56 u »
en volgens mij is het echt niet te zuipen :-X.

Dat weet je pas als je het probeert.. :P En hout doet echt veel met de smaak, en echt zuur zal ie niet worden. En desnood meng ik 'm wel weer...


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Donkere lambiek
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2008 14:15 u »
Uiteraard wil ik hem t.z.t. proberen ;).

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Donkere lambiek
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2008 14:25 u »
Wellicht krijg je een Grolsch-gistje in je bier, zo ver woon je ook weer niet van de brouwerij vandaan :). Ik zou zo'n experiment hier ook wel eens willen proberen, maar dan moet ik eerst wat meer ruimte en reservebier hebben. Reservebier om niet de tap droog te laten staan, uiteraard :).

Overigens zo heeft Haandbryggeriet in Drammen/Noorwegen een poging gedaan met wilde gist en afwijkende kruiden. Kijk eens in het schap bij de betere bierverdeler en zie of daar Norwegian Wood staat. Het wordt in Noorwegen niet eens verkocht... :(

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Donkere lambiek
« Reactie #8 Gepost op: 27-01-2008 14:57 u »
Oscar, ik zou toch opletten met teveel kleur bij het lambikken.

Bitter en ook het bitter van donkere mouten zijn als water en vuur als je dat met het zuur combineert.
Let vooral op voor "zware smaken" in dat bier. Ik zou niet teveel donkere mouten gebruiken.
Kan je geen Clarimalt gebruiken?

En de (echte) hop bitterheid beneden de 20 IBU houden hoor. Wat het wordt met die oude hop weet ik natuurlijk niet.

Donkere bieren moet je echt niet de volle lambiek laag gunnen, is natuurlijk eens het proberen waard. Anders zou ik een Wyeast Roeselare coctail geven of een opkweek van Bios ent (zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8360.msg96389.html#msg96389 ) .

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Donkere lambiek
« Reactie #9 Gepost op: 27-01-2008 15:10 u »
Ronnie heeft allemaal gelijk. Ik heb eens een bewust verzuurd bier gebrouwen met Wyeast Lambic Blend met veel donkere moutsoorten waaronder Special B. Dit was alles behalve een succes. De donkere moutsoorten combineerde niet met de lambieksmaak. Het was een niet geslaagd experiment.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #10 Gepost op: 27-01-2008 15:15 u »
Wat voor een smaken had je toen Jacques? Weet je dat nog?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Donkere lambiek
« Reactie #11 Gepost op: 27-01-2008 15:29 u »
Van bedoeld brouwsel heb ik nog een paar flessen bewaard om te kijken of in de tijd het nog goed zou komen. Als we elkaar ergens treffen (Zythos misschien) dan kan ik je wel een flesje geven.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #12 Gepost op: 27-01-2008 15:36 u »
Graag!

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Donkere lambiek
« Reactie #13 Gepost op: 27-01-2008 16:33 u »
Er zal toch wel een reden zijn waarom de vroegere lambieken en geuzen allemaal redelijk "blond" waren.
Gisteren heb ik ook 50 L. lambiek gebrouwen, en eigenaardig genoeg te laag uitgekomen in eind SG.
Ik ben er wel achter gekomen waarom.
De lambiek zit nu in een 50 L. eikenhouten vat en mag daar in blijven tot het najaar, als de hij plaats moet ruimen voor de kriek.
Da's wel hardcore (harde kern) ja! Dus jij durft je hele brouwsel buiten te zetten, in plaats van een ondiep bad met gekookt moutextract om gist te vangen?
En ja ik heb de volle 50 L. gans de nacht buiten gezet...

Persoonlijk zou ik geen donkere lambiek brouwen.  Is toch nergens voor nodig.
Zoals de hopbitterheid tegenwerkt voor een goede "natuurlijke" vergisting, zal de kleurmout ook wel ergens een beperking invoeren die niet voordelig is voor uw "ideale "vergisting.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #14 Gepost op: 27-01-2008 17:00 u »
Het zal ongetwijfeld een reden hebben, dat de lambieken blond zijn...maar ben toch nieuwsgierig hoe dit uitpakt.

Wat haal jij eigenlijk aan eind SG bij je spontane vergisting ?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Donkere lambiek
« Reactie #15 Gepost op: 27-01-2008 18:11 u »
Normaal zou ik 1050 moeten halen voor koken, ik brouw zo een beetje zoals cantillon zie hier;
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5511.0.html

Maar deze keer had ik teveel melk afgetapt bij de 66° stap en dus kwam ik iets lager uit 1042, na drie uur koken haalde ik nog nipt 1050.
Wat eigenlijk een beetje laag was, we zien wel wat het zal worden.
Vorig jaar had ik maar 40 L. gebrouwen en nu wou ik mijn 50 L. vat per se vol hebben dus moest ik uitkomen op 55 L.

Voor 50L. heb ik 4,500 Kg. pils, 2,000 Kg. pale en 3,500 ongemoute tarwe gebruikt oftewel 5L./Kg.
100 Gr hop vervoledigd de ingrediėntenlijst.
Met 50L. zit ik wel aan het plafond van wat ik zou kunnen brouwen.
Je hebt massa's kokend water nodig en dat is een beetje een probleem.

En ik weet niet of het vat juist 50L. is maar ik denk dat er meer in kan.
Het vat komt uit de calvados streek, was nieuw en kostte 161 euro (valt goe mee vind ik).

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Donkere lambiek
« Reactie #16 Gepost op: 27-01-2008 18:21 u »
En als je bedoelt na vergisting dat weet ik niet ik zal mijn lambiek van vorig jaar eerdaags eens gaan meten.
Bij de laatste meting had hij op 19 februari 2007 1018 en pH 4,18
Hij was gebrouwen op 29 december 2006 en had 1052 begin SG.
Dus ik dacht; hij vergist dus alles is in orde, en heb naderhand geen metingen meer gedaan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #17 Gepost op: 27-01-2008 18:30 u »
Ok, ik heb altijd een vergistingsgraad van 95-100% Dus na een jaar en sg van 1002 of (dit jaar) 1000.

Offline Patrickbierman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Acepteer hoe ik ben,dan acepteer ik jouw ook !!!!!
    • Bierboek
Re: Donkere lambiek
« Reactie #18 Gepost op: 27-01-2008 18:43 u »
Ik ben wel benieuwd hoe hij smaakt, als hij in een cafe of in de supermarkt te koop is, ga ik hem zeker proberen.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Donkere lambiek
« Reactie #19 Gepost op: 27-01-2008 18:50 u »
Van dat brouwsel (2006) heb ik nog altijd een deel veil om een geuze stekkerij te doen tussen de Belgen en de Nederlanders.
Dat was toch ergens afgesproken dacht ik.
Ik heb Norbertus, de initiatiefnemer, een PB gestuurd met de vraag of hij er nog mee doorgaat.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #20 Gepost op: 27-01-2008 18:51 u »
als hij in een cafe' supermarkt te koop is, ga ik hem zeker proberen.

 :weetniet:   Dan zul je hem, dus nooit proeven.....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #21 Gepost op: 27-01-2008 18:53 u »
heb ik nog altijd een deel veil om een geuze stekkerij te doen tussen de Belgen en de Nederlanders.
Dat was toch ergens afgesproken dacht ik.

Dat is helemaal op niets uitgelopen, want velen hadden toezegging gedaan om een geuze te maken, maar dit niet doorgezet... :-\

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Donkere lambiek
« Reactie #22 Gepost op: 27-01-2008 18:56 u »
In elk geval moest er nog wat uit de bus komen, de lambiek is ter beschikking.
Als hij goed is tenminste... Dat weet ik nog niet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #23 Gepost op: 28-01-2008 16:17 u »
De Hopgift :



Lekker veel (oude) hop is goed voor een geuze!

Ik heb gespoeld tot totaal zo'n 35 liter.. dus er moet flink gekookt worden. Dat zal wel langer dan 90 minuten worden.... :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Donkere lambiek
« Reactie #24 Gepost op: 28-01-2008 20:33 u »
Zo het wort staat buiten. Totaal zo'n 3 uur gekookt om uiteindelijk op het gewenste SG uit te komen (1060). In totaal zo'n 26 liter wort overgehouden.
morgen gaat alles in het houten vat en het restje gaat in een bolfles van 10 liter. Deze is om later het vat bij te vullen.

Een klein beetje wort in een glaasje gedaan. Die nog ff koelen. Benieuwd hoe die smaakt...

Tags: lambiek