Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik wil rekenen  (gelezen 14871 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #25 Gepost op: 22-01-2008 16:51 u »
Dat zie je toch?

De bovenste is inderdaad donkerder dan de onderste en de onderste is beduidend donkerder dan de bovenste.

Hopbier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #26 Gepost op: 22-01-2008 17:02 u »
Mmm, daar zit ook wel weer wat in.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #27 Gepost op: 22-01-2008 17:38 u »
Mmm, daar zit ook wel weer wat in.

Die vlieg kan ook weinig kwaad. Zie http://www.uffelte.com/diatom09.TIF

HHopbier

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #28 Gepost op: 22-01-2008 18:57 u »
Zelf wil ik ook alles uitgerekend hebben, maar niet met pen en papier.
Met brouwsoftware is niets mis hoor. Hoef je niet allerlei moeilijke formules door te reken met de mogelijkheid dat je ergens een rekenfout maakt. Van formules leer je niet zo veel. Ik hoef ook niet te weten hoe een auto precies werkt om naar mijn werk te rijden.

Waarschijnlijk heb je plezier in het ontrafelen van een puzzels. Iedereen zijn hobby. Veel plezier met het rekenen.

Jacques;
Ik reken ook niet met pen en papier hoor... een heel eenvoudig blaadje in excel en rekenen hoeft eigenlijk al niet meer.
Ook software op de keper beschouwd, maar hier zie je alles wat je doet en ben je er vlugger achter als je moet bijsturen.
Ook het opstellen van een nieuw recept zal na een tijdje vlotter gaan.

In BelgiŽ moet je wel wat techniek van de auto kennen hoor, bij het afleggen van uw rijbewijs zitten er technische vragen, zelfs onder de motorkap.

Maar je ziet hoe een contradictie direct, op ťťn dag, een heleboel reacties kan losweken.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #29 Gepost op: 22-01-2008 18:59 u »
Citaat
In BelgiŽ moet je wel wat techniek van de auto kennen hoor, bij het afleggen van uw rijbewijs zitten er technische vragen, zelfs onder de motorkap.
Dat is hier ook al een paar jaar.

 :degroeten:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.936
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #30 Gepost op: 22-01-2008 20:01 u »
Die vlieg kan ook weinig kwaad. Zie http://www.uffelte.com/diatom09.TIF

Hopie & Hopbier, wat worden de volgende avatars? iets met fractalen?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #31 Gepost op: 22-01-2008 20:28 u »
Dat is hier ook al een paar jaar.

Dan zou ik niet voor een herexamen slagen. Ik weet eigenlijk niet hoe die kap opengaat.

Hopbier

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #32 Gepost op: 22-01-2008 20:32 u »
Hopie & Hopbier, wat worden de volgende avatars? iets met fractalen?

DiatomeŽnaarde wordt wel gebruikt als filtratiemiddel (kiezelguhr), ook in de bierbrouwerij. Mijn plaatje is een foto gemaakt met een electronenmikoskoop. Hoppie heeft er iets mooiers van gemaakt.

Hopbier

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #33 Gepost op: 22-01-2008 20:43 u »
Euh Liemingbrouwer,

Hoe eenvoudig is jouw rekenblaadje dan wel? Want ik wil het hele 'recept'-gebeuren wel hťťl graag zelf en kort op de bal kunnen sturen?
Dat is nu net iets wat ik onder de knie wil krijgen!

En natuurlijk wil ik brouwen, brouwen en nog eens brouwen! Maar rekenen hoort er toch bij om een bier perfect een tweede keer te kunnen brouwen, niet?

Groetjes,
Bierke

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #34 Gepost op: 22-01-2008 21:13 u »
Dat is redelijk eenvoudig, ik heb een blad toegevoegd dan kun je er wat mee rommelen.
Ondervinding speelt natuurlijk ook een rol, zo weet ik niet eens hoeveel mijn brouwzaalrendement is.
Ik hoef dat ook niet te weten, gewoonlijk kom ik net de hoeveelheid liters uit die ik wou en is het eind sg altijd redelijk in de buurt.
Ik zal wel de enige hier zijn die op deze manier recepten maak.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.941
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #35 Gepost op: 22-01-2008 22:10 u »
Helemaal mee eens. Niet doen, niet proberen, ga liever brouwen.

Alles tot op de puntjes berekenen neemt trouwens ook een hoop weg van de lol van het brouwen, van het FingerspitzengefŁhl, van de kunst van het brouwen.

Mocht je het toch willen: er zijn veel teveel onzekerheden die je als hobbybrouwer niet weg kunt nemen om betrouwbaar te kunnen modelleren. Denk alleen al eens aan de tientallen verschillende moutsoorten met hun verschillende eigenschappen (enzymconcentraties, eiwit- en zetmeelgehalten, verdeling wel- en niet-vergistbare suikers, verdeling suikers/zetmeel). En dan nog de verschillende bewaarcondities bij de winkels en bij de brouwers thuis. De temperatuurverdeling in de beslagketel, de foutenmarge van de thermometer. Het is een nachtmerrie.

Een deel van de lol van het brouwen is voor mij ook dat eruit komt wat je voorspeld hebt. Als bovenstaande van Adrie waar is dan zou dat betekenen dat het niet veel zin heeft om de zoetheid van je bier te sturen met je maischschema of beslagdikte omdat de invloed hiervan zou verdwijnen in de afwijkingen. Mijn vraag blijft nog steeds of die variaties werkelijk zoveel invloed hebben of dat dit meer een voorgevoel is. Ik weet bijvoorbeeld dat Triple-W een recept heeft voor een zwaar bier, genaamd "Walleys". Hierbij wordt slechts enkele minuten op 63 grC gemaischt, met als resultaat een zoet zwaar bier. Dat was toch redelijk reproduceerbaar. De waarheid zal dus ergens in het midden liggen.
HansH. 

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #36 Gepost op: 22-01-2008 22:45 u »
Hoikes,

Beste Liemingbrouwer,
Ik ga direct naar jouw brouw-rekenblad kijken!
Alvast bedankt!

Beste HansH, ik ga volledig akkoord dat er door het gevolgde maischschema het brouwen nog steeds een deel mysterie bevat. En 't is eigenlijk frappant dat het blijkbaar zo moeilijk is om dat softwarematig vast te leggen. Best leuk dat er nog iets is wat niet door 'formules' gevat kan worden!

Groetjes,
Bierke

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #37 Gepost op: 22-01-2008 23:02 u »
En 't is eigenlijk frappant dat het blijkbaar zo moeilijk is om dat softwarematig vast te leggen.

Dat is helemaal niet zo frappant, want de variabelen zijn gewoon te groot en daardoor zou je aan de gebruiker te veel eigen input moeten vragen wat weer te lastig is want die moet dan weer gaan meten..

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #38 Gepost op: 22-01-2008 23:10 u »
Hoi Oscar,

Je hebt gelijkt, men zou van de gebruiker teveel variabelen moeten vragen.
Toch leuk dat er rond brouwen ook nog een beetje mysterie hangt, niet?

'k heb ondertussen het rekenblad van Liemingbrouwer even afgedrukt met de formules zichtbaar. Even uitpluizen of ik er wat wijzer uit geraak.

Groetjes!! :hoera:
Bierke

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #39 Gepost op: 22-01-2008 23:12 u »
Jacques;
Ik reken ook niet met pen en papier hoor... een heel eenvoudig blaadje in excel en rekenen hoeft eigenlijk al niet meer.
Ook software op de keper beschouwd, maar hier zie je alles wat je doet en ben je er vlugger achter als je moet bijsturen.
Ook het opstellen van een nieuw recept zal na een tijdje vlotter gaan.

In BelgiŽ moet je wel wat techniek van de auto kennen hoor, bij het afleggen van uw rijbewijs zitten er technische vragen, zelfs onder de motorkap.
Dat is hier ook al een paar jaar.

Via brouwsoftware zie je nog sneller wat je moet bijsturen. Waarom zou je zelf het wiel uitvinden als je zo in een auto kunt stappen en kunt wegrijden?

Die technische kennis die je in Nederland voor een rijexamen moet weten stelt niets voor. Het is zeker onvoldoende om ook maar iets van de moderne elektronica te begrijpen die er voor zorgt dat motor zo optimaal mogelijk functioneert. Soms heb ik overigens ook het idee dat veel automonteurs daar ook niets van begrijpen. Hoeft ook niet. Ze vervangen gewoon de hele boardcomputer!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #40 Gepost op: 23-01-2008 09:08 u »
Een deel van de lol van het brouwen is voor mij ook dat eruit komt wat je voorspeld hebt. Als bovenstaande van Adrie waar is dan zou dat betekenen dat het niet veel zin heeft om de zoetheid van je bier te sturen met je maischschema of beslagdikte omdat de invloed hiervan zou verdwijnen in de afwijkingen.

Dat zeg ik niet. Uiteraard is het zo dat als je kort of helemaal niet maischt bij 62 graden je een zoet bier krijgt. Maar afhankelijk van een heleboel factoren kun je een vergistingsgraad van 60% of van 70% krijgen. Het gaat mij erom dat je een schijnnauwkeurigheid creŽert waar mensen blind op gaan vertrouwen. Ik durf de stelling wel aan dat je je resultaat veel beter kunt sturen op basis van je ervaring (met name de ervaring met je installatie, maar ook met je mouten en methoden van gistbehandeling) dan op basis van een model.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #41 Gepost op: 23-01-2008 10:10 u »
juist, zonder fingerspitsengefŁl kom je er niet bij bierbrouwen.. :brouwen:

SiriS

  • Gast
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #42 Gepost op: 23-01-2008 10:15 u »
De drang om alles uit te willen rekenen is een fase die je als amateur brouwer moet doorstaan, uiteindelijk gaat dit wel weer over.

Groet, SiriS

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #43 Gepost op: 23-01-2008 19:27 u »
Het gaat mij erom dat je een schijnnauwkeurigheid creŽert waar mensen blind op gaan vertrouwen. Ik durf de stelling wel aan dat je je resultaat veel beter kunt sturen op basis van je ervaring (met name de ervaring met je installatie, maar ook met je mouten en methoden van gistbehandeling) dan op basis van een model.

Hier geeft een programmamaker mij eigenlijk gelijk, ik vertrouw dus niet op die schijnnauwkeurigheid en wil het zelf uitgerekend zien.
Zien wat er gebeurt als je ťťn factor veranderd en dan het resultaat ook zien veranderen zoals je wou geeft een geweldige voldoening, geloof mij maar.
En natuurlijk heeft Adrie gelijk als hij zegt dat ervaring een van de grootste coŽfficiŽnten is die je nodig hebt om bier te brouwen.
Logisch gevolg is dan ook; de nieuwelingen, de nabrouwers (halen recepten letterlijk van het net of een boek), de steeds dezelfde recepten brouwers en de gemakzuchtigen hebben dus brouwsoftware nodig om aan een deftig biertje te geraken. Niemand hoeft zich hier geviseerd te voelen hoor.

Ik begin in onze maatschapij een grondige hekel te krijgen aan alle soorten dingen die vanalles voor mij doen zonder dat ik dat opgedragen heb.
Als voorbeeld neem ik een auto, vroeger kon je al eens mooi door een bocht driften, de wagen gecontroleerd laten slippen enz. Probeer dat maar eens met een moderne wagen, gaat gewoon niet meer, de boordcomputer doet heel de kerstboom op het dashboard flikkeren en verhinderd zelfs dat de wagen uitbreekt laat staan driften.
Al die dingen hebben een naam ABS ASR ERS  en zo zijn er nog wel een paar.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #44 Gepost op: 23-01-2008 20:04 u »
Hier geeft een programma maker mij eigenlijk gelijk, ik vertrouw dus niet op die schijnnauwkeurigheid en wil het zelf uitgerekend zien.

Of je nu zelf rekent of een excelsheet (of evt een programma) het laat berekenen, veranderd natuurlijk niks aan de schijnnauwkeurigheid...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #45 Gepost op: 23-01-2008 20:12 u »
Nee, inderdaad.

Brouwkunst, daar gaat het om.
Vakmanschap, ervaring, gevoel voor hygiŽne.

 :brouwen:

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #46 Gepost op: 23-01-2008 20:12 u »
Inderdaad! Een telraam en een calculator zouden in alle gevallen hetzelfde resultaat moeten geven: 2 + 2 = 4!  ;)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #47 Gepost op: 23-01-2008 20:17 u »
Maar dan komt het...

Bier maken die na ťťn slok lekker is in plaats na 3 slokken om te wennen aan die lichte bijsmaak (lees gore infectie).

 ;D

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #48 Gepost op: 23-01-2008 21:37 u »
Dan versta ik schijnnauwkeurigheid toch anders; je geeft in een softwareprogramma een aantal gegevens in en dat programma spuwt een recept uit.
Als je dan totaal niks van bierbrouwen kent ga je toch iets krijgen wat volgens deze gebruiker nauwkeurig is, maar eigenlijk maar schijn is.
Een doorwinterde brouwer zal direct zien dat er iets niet klopt en dit bier dus niet brouwen of het recept zelf aanpassen.

Kijk maar eens hoeveel recepten hier op het forum geplaatst worden met de vraag: Wat vinden jullie ervan.......
Meestal zijn dat recepten gegenereerd met een of ander softwareprogramma...
Soms zijn er recepten bij waarvan direct kan gezien worden dat het niks wordt, of er moet 't een en 't ander aangepast worden.
Dan spreek ik nog niet over de slechte bieren die gebrouwen worden zonder dat iemand er iets van weet.
En waarvan de brouwer niet weet hoe het komt dat zijn bier zo slecht is, en door het maken van het recept met software niet weet hoe aanpassingen te doen om het bier te verbeteren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ik wil rekenen
« Reactie #49 Gepost op: 23-01-2008 21:40 u »
Meestal zijn dat recepten gegenereerd met een of ander softwareprogramma...

Een programma met een recept generator is er nog niet... dus dat recept is of overgetypt, geÔmporteerd of zelf ontwikkeld door de brouwer.


Dan spreek ik nog niet over de slechte bieren die gebrouwen worden zonder dat iemand er iets van weet.

Een lid van ons gilde had laatst een bier met 40% Special B gemaakt, hoe verzin je het  :ziek:..en ik maar roepen "kijk op het forum"...  :brouwen:

Tags: rekenen