Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hevelfilter en eiwitten  (gelezen 6594 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline jeroenvt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
Hevelfilter en eiwitten
« Gepost op: 16-01-2008 23:23 u »
Omdat ik jaren geleden met Van Schaik begonnen ben heb ik altijd geheveld met een slangetje met een doppie na het koken om zodoende de eiwitten achter te laten in de pan. Gaan die eiwitten niet mee in het gistvat als je een hevelfilter gebruikt?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: hevelfilter en eiwitten
« Reactie #1 Gepost op: 16-01-2008 23:29 u »
Als je kookt met bloemen, en dan ook nog even een beetje circuleert aan het begin van het hevelen, heb je een aardige tot goeie filterwerking. Geen eiwitten.

Offline jeroenvt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
Re: hevelfilter en eiwitten
« Reactie #2 Gepost op: 16-01-2008 23:31 u »
Als je kookt met bloemen, en dan ook nog even een beetje circuleert aan het begin van het hevelen, heb je een aardige tot goeie filterwerking. Geen eiwitten.
Bedoel je dat de bloemen dan als filter werken?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #3 Gepost op: 17-01-2008 07:04 u »
Jan van Schaik gebruikt toch een filterdoek om te filteren?
Of heb ik het boek niet goed doorgelezen.

 :-\

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: hevelfilter en eiwitten
« Reactie #4 Gepost op: 17-01-2008 07:55 u »
Bedoel je dat de bloemen dan als filter werken?

Inderdaad.


Sommige mensen gebruiken inderdaad een filterdoek, of JvS dat nu ook aanraadt weet ik niet meer. Maar filterdoeken willen nog wel eens dichtslaan, het ene doek is het andere niet (echt kaasdoek is nogal dicht, bijvoorbeeld, neteldoek is veel doorlatender).

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #5 Gepost op: 17-01-2008 08:25 u »
Ik schep eerst zoveel mogelijk hop weg. Dan draai ik met de lepel heel hard rond  :brouwen: waardoor zich in het midden van de brouwketel een kolk vormt die alle hopdeeltjes ophoopt. Je krijgt dan een hoopje dat uitziet als een bloemkool. Als het wort stil gevallen is (van het draaien) Hevel ik af en filter het wort door twee stoffen luiers. Deze luiers heb ik van te voren over mijn vergistingsvat gespannen. Ik heb altijd zeer heldere biertjes werkt voortreffelijk.  :dansen:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #6 Gepost op: 17-01-2008 09:52 u »
... Hevel ik af en filter het wort door twee stoffen luiers. Deze luiers heb ik van te voren over mijn vergistingsvat gespannen.

Moet je dan voor Brett bieren over gebruikte luiers filteren?

Offline jeroenvt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #7 Gepost op: 17-01-2008 11:22 u »
Moet je dan voor Brett bieren over gebruikte luiers filteren?
Zolang je rekening houdt met de ebc-waarde van de inhoud  :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.549
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #8 Gepost op: 17-01-2008 11:48 u »
Gaan die eiwitten niet mee in het gistvat als je een hevelfilter gebruikt?

Maak een hevelfilter als deze. Eenmaal gebruikt en je wilt
niet anders. Je wort komt er direct kraak helder uit, ook zonder eerst te whirpoolen of te laten bezinken.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #9 Gepost op: 17-01-2008 12:11 u »
En mochten er toch eiwitten meekomen. Dat is helemaal niet zo erg. Die bezinken, bij het overhevelen naar de lager blijven ze achter in het gistingsvat.
Eiwitten hebben ook geen effect op de gisting.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #10 Gepost op: 17-01-2008 12:38 u »
Citaat
Maak een hevelfilter als deze. Eenmaal gebruikt en je wilt
niet anders. Je wort komt er direct kraak helder uit, ook zonder eerst te whirpoolen of te laten bezinken.


Ook met pellets?

 :)

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #11 Gepost op: 17-01-2008 12:41 u »
En mochten er toch eiwitten meekmoen. Dat is helemaal niet zo erg. Die bezinken, bij het overhevelen naar de lager blijven ze achter in het gistingsvat.
Eiwitten hebben ook geen effect op de gisting.

Hmm, logische vraag is dan: waarom wel filteren?
Even de grootste delen uitscheppen, wirhlpoolen en afhevelen.
Er blijft met een filter toch meer achter als alleen maar eiwitten?
Hebben die stofjes dan ook geen invloed op de smaak?

Of vraag ik nu allemaal dingen die ik eigenlijk al zou moeten weten?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #12 Gepost op: 17-01-2008 13:05 u »
Omdat ik koel met een platenkoeler, krijg ik heel veel koude-trub (zo heet dat toch?) in mijn gistvat. deze eiwitten zakken naar de bodem van mijn vat en hebben geen negatieve uitwerking op de smaak... ik zou me er niet al te druk over maken. Zorg wel dat er geen hop meekomt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #13 Gepost op: 17-01-2008 13:15 u »
De consensus onder deskundigen lijkt te zijn, dat koude trub geen bezwaar is in het gistvat, zelfs integendeel, en dat de grote eiwitten uit het kookproces, de hete trub zogezegd, ongewenst zijn in het gistvat.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.549
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #14 Gepost op: 17-01-2008 13:17 u »
Ook met pellets?

Geen enkel probleem, ideaal!

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #15 Gepost op: 17-01-2008 13:49 u »
De consensus onder deskundigen lijkt te zijn, dat koude trub geen bezwaar is in het gistvat, zelfs integendeel, en dat de grote eiwitten uit het kookproces, de hete trub zogezegd, ongewenst zijn in het gistvat.

Ik begrijp het niet helemaal Edgar. Wat is het verschil tussen koude-en hete trub?
Heb je daar toevallig een artikkeltje over? Ik dacht dat alle eiwitten geen erg waren in het gistingsvat.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #16 Gepost op: 17-01-2008 14:34 u »
Warme trub zijn de eiwitten die je samen ziet klonteren tijdens het koken in je pan. Koude trub ontstaat pas als het wort gekoeld is... Daarom gaat het wort helder de platenkoeler in en komt het er troebel uit.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #17 Gepost op: 17-01-2008 14:40 u »
Tijdens het koken vlokken de eiwitten uit in grote vlokken. Dat zijn complexen van eiwitten en polyfenolen (tanninen).

Kunze:

- hindert het helder worden van het wort
- bedekt de gistcel
- vergroot het sediment en kost dus bier
- bevat vetzuren van de mout

Hij maakt wel een onderscheid tussen het 'traditioneel standpunt', namelijk dat l die eiwitten verwijderd moeten worden, en een modernere visie, waarbij een klein deel van die eiwitten opgelost blijven in het wort, en zo een bijdrage kunnen leveren aan de schuimstabiliteit. Dit wel ten koste van een mogelijke waas. Die laatste denkrichting wordt ingegeven door energie-/kostenbesparing. Je moet daarbij wel rekenen dat Kunze uitgaat van gefilterde bieren, die daardoor al minder schuimstabiel zijn, en dat wij waarschijnlijk sowieso al niet perfect filteren.

Tijdens het koelen vlokken andere eiwitten uit in kleine vlokken van ongeveer 0,5m doorsnee. Volgens Kunze moet die ook verwijderd worden maar niet helemaal. Ongeveer 120-160mg/l moet overblijven omdat anders een lege smaak ontstaat in het bier.

Hij zegt ook dat tegenwoordig, in de praktijk, de kleine vlokken 'cold break' meestal niet wordt verwijderd en dat daarmee goed bier kan worden gemaakt.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Hevelfilter en eiwitten
« Reactie #18 Gepost op: 17-01-2008 16:43 u »
Bedankt Edgar.
Bij mij gaat alleen de koude trub erin, dus ik heb niets om me zorgen over te maken.
Ik had er alleen nog nooit bij stil gestaan.