Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Partieel maischen  (gelezen 2931 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Partieel maischen
« Gepost op: 16-01-2008 21:58 u »
Als je echt een partial mash bier wilt maken vervang je de basismout door moutextract en behoud je de speciaal-mouten, maak het niet moeilijker als het al is ;).

Caspar herinnert mij via bovenstaand onderwerp aan een vraag die een tijdje geleden bij me opkwam.

Als je naar recepten op amerikaanse fora kijkt dan zie je dat ze vaak de zogenaamde partial mash gebruiken. Daarbij wordt zowel moutextract als mout gebruikt. Soms worden beiden tijdens het maischen gebruikt maar meestal worden mouten gemaischt en het extract toegevoegd bij het wortkoken.

Als je dan toch gaat maischen waarom dan niet gewoon all-grain?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Partieel maischen
« Reactie #1 Gepost op: 16-01-2008 22:02 u »
Om toch op het juist SG uit te komen, of voor high gravity brouwen misschien.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Partieel maischen
« Reactie #2 Gepost op: 16-01-2008 22:05 u »
Om toch op het juist SG uit te komen, of voor high gravity brouwen misschien.

Voor een juist SG zou je beter suiker kunnen toevoegen tenzij het bier niet te leeg mag worden, maar dan zou je ook gewoon meer mout kunnen gebruiken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Partieel maischen
« Reactie #3 Gepost op: 16-01-2008 22:14 u »
Zoals Caspar het vermeld begrijp ik het ook niet helemaal. Als je je basismout vervangt door moutpoeder en dus gaat maischen met alleen je speciaal
mout dan mis je ook veel enzymen en valt er dan nog wel suiker te winnen uit die mouten? Of is het dan gewoon wat kleur en andere smaak stoffen
extraheren? In dat geval is het hele maischschema volledig ondergeschikt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Partieel maischen
« Reactie #4 Gepost op: 16-01-2008 22:29 u »
Of is het dan gewoon wat kleur en andere smaak stoffen
extraheren ? In dat geval is het hele maischschema volledig ondergeschikt.

Ik heb het idee dat het vooral het 'uitspoelen' van de smaken is. Dat doen ze veel met caramouten, omdat die gemakkelijk oplossen. Als niet-versuikerde mouten worden gebruikt, moet er toch 'gemaischt' worden om extractie te krijgen en niet teveel zetmeel in het wort.

Het 'voordeel?' is natuurlijk dat het vrij snel gaat en je niet hoeft te filteren. Er wordt ook kort gekookt in het algemeen, geloof ik. Ik vind het een rare methode.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Partieel maischen
« Reactie #5 Gepost op: 16-01-2008 22:34 u »
Het 'voordeel?' is natuurlijk dat het vrij snel gaat en je niet hoeft te filteren.

.... Ik vind het een rare methode.

Waarom hoef je niet te filtreren? Er wordt toch nog steeds mout gebruikt. Het filteren zal korten duren omdat je misschien niet zo uitgebreid hoeft te spoelen en het filterbed is dunner.

Rare mensen die Amerikanen.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Partieel maischen
« Reactie #6 Gepost op: 16-01-2008 22:39 u »
is het niet high gravity brouwen net zoals hierhttp://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html
daar gooien ze ook moutpoeder erbij met koken om later weer te verdunnen met koud water zodat je gelijk op de goede gisttemperatuur zit.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Partieel maischen
« Reactie #7 Gepost op: 16-01-2008 22:45 u »
Waarom hoef je niet te filtreren? Er wordt toch nog steeds mout gebruikt. Het filteren zal korten duren omdat je misschien niet zo uitgebreid hoeft te spoelen en het filterbed is dunner.

Die partial mashes worden toch meestal in zo'n theezak gehangen? Dus de granen in een doek en 'soaken' in het moutextract.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Partieel maischen
« Reactie #8 Gepost op: 16-01-2008 22:47 u »
een videovoorbeeld van Basicbrewing.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Partieel maischen
« Reactie #9 Gepost op: 16-01-2008 22:50 u »
Die partial mashes worden toch meestal in zo'n theezak gehangen? Dus de granen in een doek en 'soaken' in het moutextract.

Ach so, dus toch luie brouwers

is het niet high gravity brouwen net zoals hierhttp://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html
daar gooien ze ook moutpoeder erbij met koken om later weer te verdunnen met koud water zodat je gelijk op de goede gisttemperatuur zit.

Nog luier.....

Tags: