Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lactobacillus of pediococcus, that's the question  (gelezen 21708 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #25 Gepost op: 15-01-2008 23:54 u »
Hoe heb je dit bier laten rijpen / vergisten? Melkzuurbacterien hebben toch een beetje zuurstof nodig? Ik zit er namelijk aan te denken om in het voorjaar een proefbrouwseltje te maken met de Wyeast Lambic blend.

Lambic blend wordt ook niet super zuur, althans niet na 6 maanden is mijn ervaring.

 :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #26 Gepost op: 16-01-2008 07:48 u »
Wat is er eigenlijk verkeerd aan een voorgaande hoofdgisting met een bovengist?

Die bovengist pakt het gros van de makkelijker vergistbare suikers uit het wort waarna de lambik cultuur het stokje overneemt en verder af breekt wat s-04 niet lust.

Volgens mij vindt bij lambikbrouwerijen ook eerst een felle gisting plaats waarna de cultuur nog heel lang en traag door gaat.

Volgens mij is hier absoluut niks mis mee. Ge mist alleen de eerste stap waarin de enterobacteriŽn hun werk doen en die zeer smakbepalend is. Die bacteriŽn kunt ge nu wel vergeten, die doen niks meer in jongbier. Nu, na de fase van de Sacharomyces, zou het inderdaad tijd moeten zijn voor de Pediococcen, Lactobacillen en Brettanomices. Ik stuur u een persoonlijk mailtje met mijn eigen notities over micro-organismen in lambiek.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.882
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #27 Gepost op: 16-01-2008 09:54 u »
Euh, ik heb nooit iets met Lambiek gedaan, dus ik zou niet weten op welke grafieken je doelt.

Euh, juist Adrie, sorry, heb gevonden: was van "Guido" van TripleW.
Heb nog printout, met zoekfunctie op de website niet meer gevonden.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.882
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #28 Gepost op: 16-01-2008 10:04 u »
Begrijp de fase 3 niet verkeerd: die bovengisten zijn dus in het wild voorkomende bovengisten die wij als "tamme" gisten kennen en aldus kunnen beschouwen.

Immers gisten komen massaal voor op de pel (kaf) van granen en op de schil van fruit. Als je schroot vliegen ze dus rond.
De gisten worden in het koelend wort gebracht door neerslaande (condens) damp.

Wie lambiek thuis wil doen: niet buiten schroten maar in uw brouwkot.

Bij de vele voorkomende micro-organismen zit ook cadaverine (ontbinding van lijken!) en allerlei faecale bacteriŽn, smakelijk met de nadruk op lijk.

Enten met culturen is dus nog zo slecht niet.

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #29 Gepost op: 16-01-2008 12:59 u »
Lactobacillus nemen. Pediococcus werkt pas zuur bij 40 ļC. Lactobaccillus is zuur bij kamertemperatuur.

Harold

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #30 Gepost op: 16-01-2008 13:00 u »
Lambic blend wordt ook niet super zuur, althans niet na 6 maanden is mijn ervaring.

Jij vergist op glas toch?  ::)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #31 Gepost op: 16-01-2008 13:21 u »
Als je een reincultuur van ťťn Lactobacillus (casei shirota) wilt toevoegen, volstaat ook de toevoeging van een (paar) Cupje(s) Yakult!
Als het goed is voeg je per cupje 109 bacillen toe :)

Neem niet de light versie, die is aangezoet met zoetstof :)

Ze hebben ook pakjes "Bifienne" met een Bifidocultuur, kan je dr ook wel bij mikken :)

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #32 Gepost op: 16-01-2008 15:11 u »
Jij vergist op glas toch?  ::)

Nee hoor, kunststof vaatjes.

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #33 Gepost op: 16-01-2008 15:20 u »
Aha wellicht dat kunststof voor bacteriŽn toch niet voldoende luchtdoorlatend is om voldoende zuur te procuceren en dan krijgt de reactie van zuur met alcohol (dit worden esters) de overhand. En dus krijg je dan geen zuur (of niet zo zuur als je zou denken) bier.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #34 Gepost op: 16-01-2008 15:55 u »
Aha wellicht dat kunststof voor bacteriŽn toch niet voldoende luchtdoorlatend is om voldoende zuur te procuceren en dan krijgt de reactie van zuur met alcohol (dit worden esters) de overhand. En dus krijg je dan geen zuur (of niet zo zuur als je zou denken) bier.

Af en toe het deksel even lichten dan?

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #35 Gepost op: 16-01-2008 16:28 u »
Trouwens afgelopen zaterdag weer lambiek gebrouwen, 15 1/2 uur buiten gezet onder een paraplu en met horregaas over de emmer met wort vanwege eventuele fruitfliegjes.

Nog geen activiteit te zien tot dusver.

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.062
  • Land: nl
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #36 Gepost op: 16-01-2008 16:56 u »
Trouwens afgelopen zaterdag weer lambiek gebrouwen, 15 1/2 uur buiten gezet onder een paraplu en met horregaas over de emmer met wort vanwege eventuele fruitfliegjes.

Waarom zou je die fruitvliegjes tegenhouden. Brengen toch alleen maar zuurvormende bacteriŽn binnen. Gun die beestjes ook wat  ;D

Hopbier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #37 Gepost op: 16-01-2008 19:33 u »
Waarom zou je die fruitvliegjes tegenhouden. Brengen toch alleen maar zuurvormende bacteriŽn binnen. Gun die beestjes ook wat  ;D

Hopbier
En natuurlijk de door Ronnie genoemde Enterobacterieen! (al kan dat ook op minder smakelijke manieren ;D )

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #38 Gepost op: 16-01-2008 19:34 u »
Dat denk ik ook.
De ramen van een lambiekbrouwerij hebben ook geen horregaas.
Nu zijn fruitvliegjes juist weer je beste vriendjes.

 :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #39 Gepost op: 16-01-2008 19:52 u »
Nu zijn fruitvliegjes juist weer je beste vriendjes.

Onzin natuurlijk. De lambiekbrouwers houden niet voor niets een zomerstop. En met deze temperatuuren zijn er gewoonweg geen fruitvliegjes, dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn.

Het afdekken van je wort is puur tegen de inval van evetuele neerslag in welke vorm dan ook

den_organolept

  • Gast
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #40 Gepost op: 16-01-2008 19:54 u »
Ha! maar hou jij wel rekening met het oprukkende, Siberische fruitijsvliegje?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #41 Gepost op: 16-01-2008 19:57 u »
Citaat
En met deze temperatuuren zijn er gewoonweg geen fruitvliegjes
Je staat versteld wat er nog rondvliegt in de winter.
Het wordt steeds erger met dit klimaat.

 :-\

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #42 Gepost op: 16-01-2008 20:07 u »
Hier een huishoud tip tegen fruitvliegjes

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #43 Gepost op: 16-01-2008 20:09 u »
Dat denk ik ook.
De ramen van een lambiekbrouwerij hebben ook geen horregaas.
Nu zijn fruitvliegjes juist weer je beste vriendjes.

Toen ik vorig jaar de Tour de Geuze deed viel het mij juist op dat ik wel horrengaas zag...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #44 Gepost op: 16-01-2008 20:31 u »
Maar de echte goede Geuze van vroeger was nog zonder horregaas  :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #45 Gepost op: 16-01-2008 21:35 u »
Het verschil tussen wel en geen horregaas proef je niet hoor.... ;D

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #46 Gepost op: 16-01-2008 23:18 u »
Onzin natuurlijk. De lambiekbrouwers houden niet voor niets een zomerstop. En met deze temperatuuren zijn er gewoonweg geen fruitvliegjes, dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn.

Het afdekken van je wort is puur tegen de inval van evetuele neerslag in welke vorm dan ook

Er zat een fruitvliegje op het horregaas, vorig jaar dreven er 2 in het wort  :lessmile:

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #47 Gepost op: 16-01-2008 23:33 u »
Wat ik me verder afvraag, mocht een spontane vergisting niet aanslaan dan is er een mogelijkheid tot beluchten (heb ik vorig jaar ook gedaan, maar misschien te vroeg), maar een startertje gemaakt van wat wort en wat moutkorrels zou dat ook volstaan?

Ik zat er aan te denken om er morgen voor nood eentje te maken (en uit nieuwsgierigheid natuurlijk)

 :degroeten:


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #48 Gepost op: 17-01-2008 00:14 u »
Wat ik me verder afvraag, mocht een spontane vergisting niet aanslaan

Dat is nu het leuke van spontane gisting. Die doet het altijd!

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Lactobacillus of pediococcus, that's the question
« Reactie #49 Gepost op: 17-01-2008 08:37 u »
Zuur bier. Ik heb nooit begrepen waarom iemand daar van houdt. Ik krijg al rillingen als ik er aan denk.  :huilen: