Gist Witkap Pater Stimulo?

Gestart door Marcel, 15-01-2008 22:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marcel

Vorige week heb ik bij Burg Bieren een aantal flesjes Witkap Pater Stimulo meegenomen. Persoonlijk een toch wel erg lekker bier.
Ik heb de gist uit 2 flesjes opgekweekt en een gistarter gemaakt van ruim 1 liter.

Na veel gezoek op internet dacht ik gelezen te hebben dat de gist bij een temp van 24 /25 graden zijn werk doet. Inmiddels staat mijn blonde 2 dagen heftig te gisten.

Kan iemand van jullie mij iets meer vertellen over deze gist?  ??? ??? ???

Oscar

Citaat van: Marcel op 15-01-2008  22:34 uKan iemand van jullie mij iets meer vertellen over deze gist?  ??? ??? ???

Het zal een bovengist zijn.. :D :D (Flauw).

Marcel

Humor  ;D ;D

Ik zag bij een discussie op dit forum uit 2003 dat deze gist in verband wordt gebracht met een saison?


Edgar

Je weet dat er witte wijn in dit bier zit? Heb je dat toegevoegd? Het zou kunnen dat daar de associatie met een saison vandaan komt.

Adrie

Witte wijn? Hoe kom je aan die informatie? Welke witte wijn? Hoeveel? Nu wil ik ook alles weten. Ik vond de Stimulo (ik heb hem al een hele tijd niet gedronken) altijd behoorlijk citrus-achtig, richting citroen. Citroengras misschien, styrian goldings hop, zoiets.

Mooi trouwens dat de gist werkt! Mazzel dat ie niet is gepasteuriseerd.

Gerb

Ik vond de Stimulo altijd een licht zurige smaak hebben, ik dacht van de gist. Nu heb ik hem een aantal maanden geleden gedronken en van een zuurtje was geen sprake meer. Toch jammer, want het maakte het bier een stuk interessanter. Nu ik weet dat er witte wijn in zat/zit wordt het bier wel interessanter. Als het waar is...

Drents Hopbier

Citaat van: Edgar op 15-01-2008  23:15 uJe weet dat er witte wijn in dit bier zit?

: Hoe breng je een fabel in de wereld.

Hopbier

Caspar

Ik heb ooit inderdaad ook een Bretje geproefd in de Pater Witkap... of dit nu bewust erin zat weet ik niet :weetniet:.

Edgar

Citaat van: Drents Hopbier op 16-01-2008  11:34 u: Hoe breng je een fabel in de wereld.

Iets zeker weten is niet eenvoudig. Ik heb het gehoord van een familielid, die via een Rotary-ding in de brouwerij was geweest of daar in elk geval informatie over had gekregen.

Hier wordt de fabel in elk geval bevestigd.

CiteerHet nieuwe biertje van De Dolle brouwers (Zannekin) zou het enige Belgisch bier zijn waarin wijn is verwerkt.
Maaaar....... er zijn nu ook geruchten dat Witkap Tripel van brij. Slaghmuylder ook 9% wijn zou bevatten. Zijn deze geruchten gestoeld op waarheid ? 


CiteerDat is me in ieder geval bezworen door Michel Slaghmuylder himself, en bevestigd door verschillende mensen. 9% witte wijn, soort onbekend (bij mij).

Adrie

Ah, maar de Stimulo is toch niet de tripel?

Edgar

Verdraaid, da's waar. Mijn verhaal ging wel over de Stimulo, en ik vond dat door de typische zurigheid van dat bier ook aannemelijk. Ofwel beide bieren bevatten witten wijn, of iemand vergist zich. 'T is twee tegen één, dus laten we er van uit gaan dat ik me vergis en het de tripel is, waar de wijn in zit.



[edit]meer bronnen spreken over de tripel. Ik zie die gast vanavond, ik zal het nog eens navragen.[/edit]

EBC

Kenmerkend voor een fabel is dat er dieren in voorkomen...

Volgens mij is het lariekoek. Als er zoveel wijn in zou zitten, dan zou het ook zo 'gemarket' worden. Geen brouwer stopt dure wijn in zijn bier om er vervolgens over te zwijgen...en dan in een Tripel. Nee, dat maak je me niet wijs.

Naar het land der fabelen ermee!

Jacques

Even uit de oude doos.

Toen de Witkap-bieren overgingen van Verlinden te Brasschaat naar Slaghmuylder te Ninove heb ik wel eens begrepen van medewerkers van Slaghmuylder dat de oude Witkap-bieren bol stonden van de kruiden en dat Slaghmuylder deze behoorlijk ingeperkt heeft. Om welke kruiden het precies gaat heb ik nooit begrepen.

Marcel

Toch even de voortgang melden.

Het staat nu 2 dagen te gisten. Aanvangs SG was iets te hoog 1064. Op dit moment is het SG 1030. Gezien de hevigheid van de vergisting had ik verwacht dat het SG al wat lager zou zijn. Maar goed 34 punten in 2 dagen en nu een wat meer rustige vergisting.
Vergisting op 25 graden. Wel een wat penetrante geur, geen rotte eieren maar wel die richting op.   :biersmile:

Hopmans

CiteerVolgens mij is het lariekoek. Als er zoveel wijn in zou zitten, dan zou het ook zo 'gemarket' worden. Geen brouwer stopt dure wijn in zijn bier om er vervolgens over te zwijgen...en dan in een Tripel. Nee, dat maak je me niet wijs.

Naar het land der fabelen ermee!

Mee eens!
Dit is absolute kolder.

 ;)

Edgar

Wrijf het er maar in.  :D  Inderdaad, de kosten zijn een goed argument. Dat gezegd hebbende, zijn er wijnen per cubitainer te koop waar je niet veel voor betaalt.

mijn gast is net weg en ik ben 't 'm vergeten te vragen. Ik kom er nog op terug.

Marcel

Hierbij toch nog even een laatste update m.b.t de resultaten van deze gist.

Zoals eerder aangegeven BSG 1064. Vandaag bier in lagerfles gedaan bij een SG van 1014. Nog wel laag gistkoek aanwezig. De eerste toch wel wat penetrante geur is totaal weg. Opvallend is een zeer heldere 1e vergisting. Zelden zo helder meegemaakt.  ;D

Marcel

Adrie


Marcel

Over het algemeen test ik de smaak pas goed bij het bottelen.

De eerste indruk van de smaak net voor de lagering was een toch wel opvallende frisse smaak. Persoonlijk had ik een wat meer gronderige smaak verwacht. Naast frisheid bespeurde ik ook een bepaalde pittige of wat scherpere smaak.

Na de lagering een vervolg.



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.