Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat is dit?  (gelezen 2253 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Wat is dit?
« Gepost op: 09-01-2008 21:20 u »
Ik heb laatst via markplaats een microscoop gekocht met een usb camera er op.

Even een monster van de Westmalle dubbel in lagering genomen en kom dit tegen.



Zijn dit eiwitten  ???

De smaak en de reuk is overigens prima.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wat is dit?
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2008 22:06 u »
Dit heeft niets met eiwitten te maken. Ook geen gisten of bacterieen.

Het lijken me eerder plantaardige vezels die wel eens van ongeraffineerde suikers (b.v basterdsuiker) of hop afkomstig kunnen zijn. Hoe lang zijn ze?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat is dit?
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2008 22:12 u »
Intrigerend plaatje, ik zou niet weten wat het is. Is het geen restje van een luchtbel?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wat is dit?
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2008 22:18 u »
Is het geen restje van een luchtbel?

Ik denk het niet.

Als het een stuk van een luchtbel zou zijn dan moet je altijd een hele dikke zwarte rand zien (komt door het grote brekingsindexverschil tussen vloeistof en lucht   :weetbeter:)

Als je een ghost van een luchtbel bedoeld (= wat overblijft als een luchtbel helemaal is opgelost in het bier) dan zou je veel meer een rafelige structuur van eiwitten zien. De scherpe lijnen aan de randen doen denken aan een geordende structuur, waarschijnlijk cellulose


[edit] Het zou ook wel eens stof op het objectglas kunnen zijn.....[/edit]

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat is dit?
« Reactie #4 Gepost op: 10-01-2008 07:45 u »
[edit] Het zou ook wel eens stof op het objectglas kunnen zijn.....[/edit]

Inderdaad, want bijv. gist is niet te ontdekken. Weet je de vergroting nog?

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Wat is dit?
« Reactie #5 Gepost op: 10-01-2008 21:21 u »
Volgens mij ook stof.

Je moet stofvrij proberen te werken en zeker een dekglaasje gebruiken.
Eenmaal het dekglaasje op het onderzoeksglaasje ligt heeft stof geen kans meer.
Stof ergens anders in je microscoop merk je dadelijk als je met de tafel beweegt.
Maar dat wist je allemaal al misschien.

De vergroting is natuurlijk ook van belang zoals Edgar schrijft.

Tags: