Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Trappe Quadrupel  (gelezen 6940 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
La Trappe Quadrupel
« Gepost op: 11-01-2008 12:53 u »
Iemand die ik ken beweert dat de term quadrupel afkomstig is van een viervoudige gisting. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat het afkomstig is van de zwaarte van de storting. Die persoon heeft mij niet geloofd en nu ben ik op zoek naar een onafhankelijke bron die de ware toedracht geeft. Enig googelen heeft mij nog niets opgeleverd.
Heeft iemand hier op het forum iets in literatuur daaromtrend?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2008 13:04 u »
Die persoon heeft mij niet geloofd

En kan hij uitleggen wat dan die vierde vergisting is ? Zoniet, dan heeft hij dus geen onderbouwing voor zijn stelling, en dus geen reden om jou niet te geloven. Want jou uitleg is wel de juiste

Leg hem uit : Als je een pils brouwt, heb je ook 3 vergistings stappen, en dan zouden volgens zijn "theorie" alle bieren onder de noemer tripel vallen.. ;D

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2008 13:40 u »
Het probleem is, dat gewone bierdrinkers geen idee hebben wat een vergisting is, en waar die term tripel op slaat. Wat meestal bedoeld wordt met zo'n drievoudige vergisting, is natuurlijk de hoofdgisting, de lagering en de hergisting op fles. Jammer genoeg brengen mensen de "3" daarvan in verband met de "3" in "tripel". Dat een Dubbel en een Quadrupel precies eender gebrouwen worden vereist toch vaak de nodige uitleg. Waarvan akte.

Een tripel is 3 x zo sterk als een tafelbier, hetgeen vroeger een standaard biersterkte was. Een dubbel is 2 x zo sterk. Misschien wil je kennis dat aannemen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.189
  • Land: nl
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2008 13:44 u »
Iemand die ik ken beweert dat de term quadrupel afkomstig is van een viervoudige gisting. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat het afkomstig is van de zwaarte van de storting. Die persoon heeft mij niet geloofd en nu ben ik op zoek naar een onafhankelijke bron die de ware toedracht geeft.

Het zijn (denk ik) de monniken die de namen bedacht hebben. Verwijs maar naar http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Tripel_nr_1.html  en als hij dat niet gelooft, mag je hem een ongelovige Thomas noemen  :)  Ik neem aan dat de Penta.... nog in ontwikkeling is.

Hopbier

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 11-01-2008 13:58 u »
Heeft het niet iets met het Start SG te maken? Belgische graden of zo ;).

4 graden -> SG 1040 -> Enkel

6 graden -> SG 1060 -> Dubbel

8 graden -> SG 1080 -> Tripel

10 graden -> SG 1100 -> Quadrupel

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 11-01-2008 14:03 u »
[off-topic]
Hoe zit het eigenlijk met die graden? Waar staat de 8 voor in Maredsous 8? Het zal vast iets met stamwort zijn, maar welke eenheid is dat?
Is het precies zoals Caspar zeg? 8 = SG van 1080?
[/off-topic]

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 11-01-2008 14:08 u »
Het zal vast iets met stamwort zijn, maar welke eenheid is dat?

Zie hier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 11-01-2008 14:09 u »
Een tripel is 3 x zo sterk als een tafelbier, hetgeen vroeger een standaard biersterkte was. Een dubbel is 2 x zo sterk. Misschien wil je kennis dat aannemen.
Vroegah klopte dit nog wel, toen enkel dubbel en tripel (en evt quadrupel) een oplopende reeks waren. Bij Rochefort gaat dat ook nog redelijk op.
Echter bij de meeste huidige brouwers is de enkel ooit " blond" genoemd, heeft de dubbel een kleurtje gekregen en is de tripel een zwaardere blond (ook iets bitterder vaak).

het is dus een nomenclatuur die verwijst naar de vroegere rangorde van zwaarte van de bieren van de brouwerij!
:D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 11-01-2008 14:11 u »
Heeft het niet iets met het Start SG te maken? Belgische graden of zo ;).

4 graden -> SG 1040 -> Enkel

6 graden -> SG 1060 -> Dubbel

8 graden -> SG 1080 -> Tripel

10 graden -> SG 1100 -> Quadrupel
Die Belgische graden gaan vast niet zo liniair over in SG!
Een Westvleteren 12 heeft een OG van 1120? Lijkt me sterk... ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 11-01-2008 14:16 u »
Volgens mij is het echt zoals ik zeg... Vroegah vergistte bieren lang niet zo ver uit en drinkte men best een heel zwaar bier met een eind sg van 1040. Check de originele super zware stouts en Barley Wines maar eens uit boekjes als "Classic Beer Series" en "Designing Great Beers".

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #10 Gepost op: 11-01-2008 14:23 u »
Het zijn Belgische Graden. Een onhandige exotische schaal.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #11 Gepost op: 11-01-2008 14:28 u »
Kijk: hier! En het lijkt me sterk als Hans Hopbier het niet ergens op z'n site heeft staan...

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #12 Gepost op: 11-01-2008 14:38 u »
Als je de oPlato terugrekent naar SG zie je dat het exact met elkaar overeen komt...

10 oPlato -> SG 1040 -> 4 Belgische graden
17 oPlato -> SG 1070 -> 7 Belgische graden

Die Belgen zijn zo gek nog niet, prachtig metrisch ;).

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #13 Gepost op: 11-01-2008 17:02 u »
Ooit heb ik eens een documentaire gezien op tv over la trappe. Hierin werd verteld dat het gewoon een methode was om de bieren aan te geven. Het lichtste bier kreeg 1 kruis, het volgende 2, het volgende 3. Dit was makkelijk voor de boeren die niet konden lezen en schrijven, kruizen zijn voor iedereen te begrijpen. Later zijn daar de namen enkel, dubbel, tripel aan gegeven. Het heeft dus niets te maken met 2 keer zoveel alcohol of 2 keer zoveel mout of 2 gistingen :weetbeter:

 :degroeten:
Wesley

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #14 Gepost op: 11-01-2008 19:04 u »
Het heeft dus niets te maken met 2 keer zoveel alcohol of 2 keer zoveel mout of 2 gistingen :weetbeter:

Ik heb het ook niet over een dergelijke liniaire toename gehad, alleen een geleidelijk oplopende schaal :)
En dat is het wel geweest, aangezien ze vast niet het lichtste bier 3 kruisjes gaven!

toen enkel dubbel en tripel (en evt quadrupel) een oplopende reeks waren. Bij Rochefort gaat dat ook nog redelijk op. Het is dus een nomenclatuur die verwijst naar de vroegere rangorde van zwaarte van de bieren van de brouwerij!

 :lessmile:

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #15 Gepost op: 11-01-2008 19:16 u »
En volgens http://brewingtechniques.com/library/backissues/issue2.2/mosher.html hebben de kruisjes te maken met parti gyle brouwen: xxx voor de eerste maal lauteren, xx voor het eerste maal spoelen en x voor de tweede maal spoelen.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #16 Gepost op: 11-01-2008 20:36 u »
Ik heb het ook niet over een dergelijke liniaire toename gehad, alleen een geleidelijk oplopende schaal :)
En dat is het wel geweest, aangezien ze vast niet het lichtste bier 3 kruisjes gaven!

Dat bedoel ik dus ook. Er is niet bij XXX 3 keer zoveel van iets maar gewoon het 3e bier in de serie. Het maakt dan dus ook niks uit hoeveel verschil er tussen zit. Zo kan er dus een tripel zijn met 8% alcohol en een dubbel met 7,5%, klein verschil maar wel het volgende bier in het rijtje.

 :degroeten:
Wesley

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #17 Gepost op: 11-01-2008 21:44 u »
Ah, weer wat geleerd over die kruisjes. Aannemelijk verhaal.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.599
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Quadrupel
« Reactie #18 Gepost op: 13-01-2008 11:33 u »
De discussie over de geschiedenis van het gebruik van suiker in Belgische bieren is van deze draad afgesplitst. Zie hier voor deze discussie.

Tags: