Recepten > Bewezen recepten

ONK 96 A3 - Belgisch Witbier

(1/1)

Adrie:
Dit bier heeft de derde prijs gewonnen in de klasse A op het ONK van 1996.

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.00
Anticipated OG:          1.053    Plato:             13.19
Anticipated EBC:           7.1
Anticipated IBU:           4.6
Brewhouse Efficiency:    82 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name          Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.0     1.00 kg.  Pilsener          1.038      3
 50.0     1.00 kg.  White Wheat   1.040      5


Hops
   Amount     Name                    Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   1.6  30 min.
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   0.8  15 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   1.4  30 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   0.7  15 min.

Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  8.70 gm     Citroenschillen                Fruit      10 Min.(boil)
  6.52 gm     Corriander Seed              Spice     15 Min.(boil)
  6.52 gm     Vlierbloesem (gedroogd)    Herb     15 Min.(boil)

Acid Rest Temp :               45  Time:   15
Protein Rest Temp :            53  Time:  30
Intermediate Rest Temp :     63  Time:  60
Saccharification Rest Temp : 72 Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:  5

Gist: korrelgist bovengistend.

Commentaar van de jury: Lekker geurig bier, nog wat zoet. Mooi bier. Geur iets te geparfumeerd.

Groeten,

A3

Jacques:
Hoi Adrie,

Kun je ons iets meer vertellen over de gebruikte gist, bij elke temperatuur je vergist hebt, hoelang de hoofdgisting geduurd heeft, wat het SG was bij het overhevelen, hoelang je gelagerd hebt en bij welke temperatuur, wat het eind SG, enz. enz.
Kortom alles wat een prijswinnend bier tot een prijswinnend bier maakt.

:degroeten: Jacques

Adrie:
Jazeker, Jacques. Ik doe mijn best, maar omdat het al zo lang geleden is en ik indertijd nog niet alles zo goed bijhield kan ik vrees ik niet alle vragen beantwoorden.

De gist was van een mij onbekend merk. Ik kocht indertijd van die witte, naamloze zakjes korrelgist waar alleen "ondergistend" of "bovengistend" op stond. Geen merk of type verder. Voor dit bier gebruikte ik (uiteraard) de bovengistende variant.

De hoofdgisting, zowel als de lagering vonden plaats op kamertemperatuur. In de kamer waar ik toen woonde varieerde de temperatuur tussen de 15 en 20 graden (nacht-dag ritme). De hoofdgisting duurde 4 dagen, de lagering duurde 2 maanden.

De begindichtheid was 1054, de einddichtheid was 1013. Het bier was dan ook iets te zoet naar mijn (en de jury's) smaak.

De tarwevlokken werden voor het maischen eerst 10 minuten gekookt om het zetmeel goed vrij te maken.

De toevoeging van citroenschillen gaf het bier een extra frisse en citrusachtige smaak. De smaak van de vlierbloesem lag net op de smaakdrempel.

Dit was het eerste witbier dat ik samen met David brouwde en we waren er uiteraard zeer tevreden over.

Groeten,

A3

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie