Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bottelgist

Gestart door bazje, 04-01-2008 23:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bazje

Steeds sporadisch, maar toch frequent en al geruime tijd loop ik rond met vragen over bottelgist.
Met de zoekfunctie kom ik er niet uit. Er zijn wel antwoorden te vinden, maar steeds in vlagen en kleine stukjes informatie.
Dus :
Ik dacht laat ik eens een topic starten met als titel "bottelgist".
Dan staat alles netjes bij elkaar en hoef ik maar te zoeken onder de topics vermeld in mijn profiel.  ;D

Normaal (?) gesproken niet nodig met onze zelfbrouwseltjes, maar stel dat je nu twijfelt aan de levensvatbaarheid van de gist van het bier in je lagerfles en je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

1. Korrelgist ? Hoe te werk gaan ?
2. Verse Gist of opgekweekt ook mogelijk ?
3. Hoeveel ?
4. Hoe toe te voegen ?
5. Evengoed nog suiker toevoegen ?

etc.

Iemand die zijn ervaring en kennis wil delen nodig ik van harte uit te reageren!

jelle

Ik heb goede ervaringen met champagnegist.
1 zakje voor 60 liter maak ik een aan in een beetje suikerwater.
Dit doe ik de avond voor het bottelen in de fles tegelijk met de benodigde suiker opgelost in water.

groet jelle

De-Geert

Ik ben helemaal voor het gebruik van bottelgist, gewoon een beetje van het overhevelen herstarten. Ik doe een starter van 250 ml op 10-15 L bier, lekker vlotte hergisting (laatste keer op druk in 3 dagen) gegarandeerd. En niet te veel depot.


Caspar

Als een bier echt heel lang gelagerd heeft (> 1 maand) of extreem zwaar is (een Barley Wine) voeg ik een paar korreltjes korrelgist per flesje toe... denk aan 2 a 3 korreltjes.

Op zich heeft dit ook nadelen want een andere gist toevoegen kan er ook voor zorgen dat bepaalde suikers die niet vergist zijn door de primaire gist, alsnog vergist worden -> gushers :-\.

Groet Caspar

Johannes

Citaat van: bazje op 04-01-2008  23:30 u1. Korrelgist ? Hoe te werk gaan ?
2. Verse Gist of opgekweekt ook mogelijk ?
3. Hoeveel ?
4. Hoe toe te voegen ?
5. Evengoed nog suiker toevoegen ?

1. Hydrateren en toevoegen 1gr. 10 liter = voldoende.
2. Kan ook ja.
3. Van aktieve gist is 100-200 ml starter voldoende.
4. In je bottelvat vermengen.
5. Ja, hou er wel rekening mee dat de vitale gist beter in staat is om nog suikers op te snoepen. Minder suiker dus bij matig uitvergiste bieren.

Ronnie

Het antwoord hierboven van Johannes is correct.
Over korrelgist wil ik nog volgende toevoegen: strooi de hoeveelheid netjes open boven het te bottelen bier waar je vooraf al de suiker in opgelost hebt. Op die manier moet je ze niet apart rehydrateren. Na 10tal minuten zie je al dat het opgelost is en dat er een waas zich in het jongbier verdeeld heeft.
 :gistsmile:
Ronnie

RobinB

Een mogelijk voordeel van champagnegist is dat deze een hogere alcoholtolerantie heeft dan de gemiddelde biergist. Ook kan deze maar matig moutsuikers vergisten waardoor de kans groot is dat alleen de bottelsuiker (sucrose) opgesnoept wordt :)
Verder is het qua smaak een vrij neutrale gist.

MO

Ik heb ook goede ervaringen met champagnegist.

Edgar

Dus champagnegist geeft geen kans op 'te ver doorlopende' vergisting? Dat dacht ik altijd. Ik heb het nog niet geprobeerd.

Ronnie

Ook altijd goed gelukt met champagnegist, ook bij hooggradig bier.
Nadeel: is zeer stoffige (wolkjes) gist: typisch voor hooggradige wijngisten.

Tevens is die gist geselecteerd op de eigenschap om niet aan het glas te plakken. Velen denken onterecht dat het een goede sediment gist is die op de bodem blijft plakken. Echter, de gist moet makkelijk losschudden van de fleswand (rémuage - mise au point) en alzo in de teut terechtkomen waar men dat kan vervriezen... enz..

Edgar

Citaat van: Ronnie van 't Lobos op 05-01-2008  17:27 uNadeel: is zeer stoffige (wolkjes) gist: typisch voor hooggradige wijngisten.

wlèèèhh... niet zo fijn dadde. Ga 'k niet proberen.

Ronnie

Citaat van: Edgar op 05-01-2008  18:29 uwlèèèhh... niet zo fijn dadde. Ga 'k niet proberen.

Edgar, onthou wat Prof. Delvaux ooit zei: een brouwer verandert liever van vrouw dan van gist.

Een goeie gist kiezen is even moeilijk als een vrouw kiezen:
- ze moet mooi zijn, rijk zijn, goed in de keuken en goed in bed, vindt alle eigenschappen maar samen!

Vergelijkbare Topics (7)

25539

Reacties: 7
Gelezen: 3030

8962

Gestart door henk-jan


Reacties: 10
Gelezen: 4979

43885

Reacties: 12
Gelezen: 1061

32509

Reacties: 2
Gelezen: 1209

14-10-2016 14:31 u
door Serge VL
27900

Reacties: 8
Gelezen: 3992

20323

Reacties: 5
Gelezen: 1950


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.