Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelgist  (gelezen 7966 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Bottelgist
« Gepost op: 04-01-2008 23:30 u »
Steeds sporadisch, maar toch frequent en al geruime tijd loop ik rond met vragen over bottelgist.
Met de zoekfunctie kom ik er niet uit. Er zijn wel antwoorden te vinden, maar steeds in vlagen en kleine stukjes informatie.
Dus :
Ik dacht laat ik eens een topic starten met als titel "bottelgist".
Dan staat alles netjes bij elkaar en hoef ik maar te zoeken onder de topics vermeld in mijn profiel.  ;D

Normaal (?) gesproken niet nodig met onze zelfbrouwseltjes, maar stel dat je nu twijfelt aan de levensvatbaarheid van de gist van het bier in je lagerfles en je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

1. Korrelgist ? Hoe te werk gaan ?
2. Verse Gist of opgekweekt ook mogelijk ?
3. Hoeveel ?
4. Hoe toe te voegen ?
5. Evengoed nog suiker toevoegen ?

etc.

Iemand die zijn ervaring en kennis wil delen nodig ik van harte uit te reageren!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Bottelgist
« Reactie #1 Gepost op: 05-01-2008 00:31 u »
Ik heb goede ervaringen met champagnegist.
1 zakje voor 60 liter maak ik een aan in een beetje suikerwater.
Dit doe ik de avond voor het bottelen in de fles tegelijk met de benodigde suiker opgelost in water.

groet jelle

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Bottelgist
« Reactie #2 Gepost op: 05-01-2008 03:11 u »
Ik ben helemaal voor het gebruik van bottelgist, gewoon een beetje van het overhevelen herstarten. Ik doe een starter van 250 ml op 10-15 L bier, lekker vlotte hergisting (laatste keer op druk in 3 dagen) gegarandeerd. En niet te veel depot.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bottelgist
« Reactie #3 Gepost op: 05-01-2008 09:42 u »
Als een bier echt heel lang gelagerd heeft (> 1 maand) of extreem zwaar is (een Barley Wine) voeg ik een paar korreltjes korrelgist per flesje toe... denk aan 2 a 3 korreltjes.

Op zich heeft dit ook nadelen want een andere gist toevoegen kan er ook voor zorgen dat bepaalde suikers die niet vergist zijn door de primaire gist, alsnog vergist worden -> gushers :-\.

Groet Caspar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bottelgist
« Reactie #4 Gepost op: 05-01-2008 10:05 u »
1. Korrelgist ? Hoe te werk gaan ?
2. Verse Gist of opgekweekt ook mogelijk ?
3. Hoeveel ?
4. Hoe toe te voegen ?
5. Evengoed nog suiker toevoegen ?

1. Hydrateren en toevoegen 1gr. 10 liter = voldoende.
2. Kan ook ja.
3. Van aktieve gist is 100-200 ml starter voldoende.
4. In je bottelvat vermengen.
5. Ja, hou er wel rekening mee dat de vitale gist beter in staat is om nog suikers op te snoepen. Minder suiker dus bij matig uitvergiste bieren.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.939
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bottelgist
« Reactie #5 Gepost op: 05-01-2008 10:30 u »
Het antwoord hierboven van Johannes is correct.
Over korrelgist wil ik nog volgende toevoegen: strooi de hoeveelheid netjes open boven het te bottelen bier waar je vooraf al de suiker in opgelost hebt. Op die manier moet je ze niet apart rehydrateren. Na 10tal minuten zie je al dat het opgelost is en dat er een waas zich in het jongbier verdeeld heeft.
 :gistsmile:
Ronnie

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bottelgist
« Reactie #6 Gepost op: 05-01-2008 15:31 u »
Een mogelijk voordeel van champagnegist is dat deze een hogere alcoholtolerantie heeft dan de gemiddelde biergist. Ook kan deze maar matig moutsuikers vergisten waardoor de kans groot is dat alleen de bottelsuiker (sucrose) opgesnoept wordt :)
Verder is het qua smaak een vrij neutrale gist.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bottelgist
« Reactie #7 Gepost op: 05-01-2008 15:57 u »
Ik heb ook goede ervaringen met champagnegist.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bottelgist
« Reactie #8 Gepost op: 05-01-2008 17:08 u »
Dus champagnegist geeft geen kans op 'te ver doorlopende' vergisting? Dat dacht ik altijd. Ik heb het nog niet geprobeerd.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.939
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bottelgist
« Reactie #9 Gepost op: 05-01-2008 17:27 u »
Ook altijd goed gelukt met champagnegist, ook bij hooggradig bier.
Nadeel: is zeer stoffige (wolkjes) gist: typisch voor hooggradige wijngisten.

Tevens is die gist geselecteerd op de eigenschap om niet aan het glas te plakken. Velen denken onterecht dat het een goede sediment gist is die op de bodem blijft plakken. Echter, de gist moet makkelijk losschudden van de fleswand (rmuage - mise au point) en alzo in de teut terechtkomen waar men dat kan vervriezen... enz..

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bottelgist
« Reactie #10 Gepost op: 05-01-2008 18:29 u »
Nadeel: is zeer stoffige (wolkjes) gist: typisch voor hooggradige wijngisten.

wlhh... niet zo fijn dadde. Ga 'k niet proberen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.939
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bottelgist
« Reactie #11 Gepost op: 05-01-2008 18:55 u »
wlhh... niet zo fijn dadde. Ga 'k niet proberen.

Edgar, onthou wat Prof. Delvaux ooit zei: een brouwer verandert liever van vrouw dan van gist.

Een goeie gist kiezen is even moeilijk als een vrouw kiezen:
- ze moet mooi zijn, rijk zijn, goed in de keuken en goed in bed, vindt alle eigenschappen maar samen!