Dubbel-02

Gestart door Hoppie, 22-12-2007 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Vandaag deze Dubbel gebrouwen.

---------------------------------------------------------------------
¦                   BrouwVisie Recept Rapport                        ¦
---------------------------------------------------------------------

Basis----------------------------------------------------------------
Naam recept            : Dubbel-02
Brouwdatum             : 22-12-2007
Biertype                  : Dubbel
Aantal liters             : 23
Gewenst begin SG     : 1070 (7,65%)
Brouwzaal rendement : 83.0%

Moutstort------------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC         79.0 %       4926 Gram       3 EBC                                                                       
Caramunich             10.0 %         624 Gram    123 EBC                                                                 
Special B                  2.0 %         125 Gram    391 EBC                                                               
Chocolade mout         1.0 %          62 Gram     800 EBC                                                                                 
Basterd suiker (bruin)  8.0 %        499 Gram       30 EBC                                                                             

Hopstort-------------------------------------------------------------
Brewers Gold (D)        6.3 %          25 Gram        90 Min.                                                                     
Brewers Gold (D)        6.3 %          20 Gram        20 Min.                                                                     

Gist-----------------------------------------------------------------
Gistsoort                : Opgekweekte Duvel
Gist toegevoegd als  : Giststarter
Volume                   : 2000 ml
Beluchtingstijd         : 1 minuut, en af en toe zwenken.
Temperatuur           : 20°C

Maischschema---------------------------------------------------------
Maischschema naam: 60/70/75
Stap 1 : 62°C      35 min      3.53 l/kg
Stap 2 : 72°C      25 min      3.53 l/kg
Stap 3 : 75°C      5 min      3.53 l/kg

Algemeen-------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater    : 37.04 liter
Maischdikte             : 3.53 l/kilo
Maischwater            : 22.00 l/kilo
Spoelwater              : 15.04 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur        : 39 EBC (Dan A. Morey)
Berekende Bitterheid : 24 EBU (Glenn Tinseth)

 :degroeten:

Oscar

Dus geen duchesse ?  Wat was er mis met je vaatje ?

oranjeboombiertje

Lekker, een niet zuur bier >:D ( heb deze week toevallig die duchesse gekocht, en weggespoeld :ziek:)

Lijkt me een mooie recept hop.
Heb je de giststarter helemaal toegevoegd of afgegoten?

 :degroeten:
Wesley

Hopmans

Het was compleet niet te zuipen Oscar.
Het leek wel of ik een pot PVC-lijm opentrok.
Ook was het helemaal niet zuur, maar wel zeer vies.
Mislukt, en niet zo'n klein beetje ook.

 :-\

Hopmans

CiteerLijkt me een mooie recept hop.
Heb je de giststarter helemaal toegevoegd of afgegoten?

Mooi receptje toch?  :biersmile:
Ik moest snel improviseren: Alles was al gemalen en gemaischt,
en met de 8% bruine suiker maak je van een Vlaams Rood een dubbel.

Toch nog een experimenteel aspect (kan het niet laten) is de Duvelgist.
Is het flessengist, of toch nog de hoofdgist?
En als het flessengist is, is het dan lekker?
Daar gaan we dus achterkomen.

CiteerHeb je de giststarter helemaal toegevoegd of afgegoten?
Deze helemaal, maar als ik een pils zou maken dan natuurlijk niet brewmate.  :proost2:

 :degroeten:

Herman

Da's toch veel te bitter voor een dubbel, hopmans? Moet er niet meer suiker in?

Edgar

Het was al zo stil op het forum, maar Louis was dus aan het brouwen.

Of dit een dubbel wordt, daar ben ik benieuwd naar. 7,65% is een pittige dubbel, en ik zou iets korter hebben gerust op 62°. En die Duvelgist wil misschien een beetje ver doortrekken voor een rasechte dubbel. Handig als je nog niet overtuigd bent dat het de Duvelgist is, zo blijft het altijd weer spannend.

Die moutstort is ook niet misselijk, ik ben benieuwd naar je proefervaringen straks, Hop!

Citaat van: Oranjeboombiertje op 22-12-2007  22:01 uLekker, een niet zuur bier >:D

Da's nog af te wachten hè  >:D

(Die Duchesse is trouwens niet te doen, zo zoet. Blegh!)

den_organolept

Hmmm Duvelse dubbel!

Interessante combi, kent iemand een commercieel bruin bier, gebrouwen met de Duvelgist? 

Hopmans

Of dit een dubbel wordt, daar ben ik benieuwd naar. 7,65% is een pittige dubbel.
Ik kan dat nog sturen Edgar.
De suiker zit er nog niet in.
Ik kan nog sturen tussen 1060 en 1070.  :brouwen:

CiteerDa's toch veel te bitter voor een dubbel, hopmans? Moet er niet meer suiker in?
Het bier is 24 EBU, dat zit toch netjes tussen de 15 EBU en de 30 EBU in?
Heb je iets verkeerd gelezen of... ?

CiteerDie moutstort is ook niet misselijk, ik ben benieuwd naar je proefervaringen straks, Hop!
Je moet het natuurlijk niet vergelijken met de huidige commerciële jongens.

Mijn eerste dubbel was volmout, en nog met een zeer lage vergistingsgraad.
Op één of andere manier fietst die er heel makkelijk in.

 :degroeten:

Herman

Citaat van: Hopmans op 23-12-2007  12:10 uHet bier is 24EBU, dat zit toch netjes tussen de 15EBU en de 30EBU in?
Heb je iets verkeerd gelezen of.................. ?
Je moet het natuurlijk niet vergelijken met de huidige commerciele jongens.
Hmm, ik bedoelde te bittere dubbel voor jou. Niet vergelijken met de commerciele jongens? Hoezo, de jouwe wordt lekkerder bedoel je?

Hopmans

CiteerNiet vergelijken met de commerciële jongens? Hoezo, de jouwe wordt lekkerder bedoel je?
Het ligt in de lijn der verwachtingen.
Als de gist meewerkt tenminste.

 :degroeten:

Ronnie

Citaat van: Hopmans op 22-12-2007  22:02 uHet leek wel of ik een pot PVC-lijm opentrok. Ook was het helemaal niet zuur, maar wel zeer vies.

Zoals lijm  ??? - Je doelt toch niet qua viscositeit Hoppie? of doel je op diacetyl?
Heb die ropecord ooit eens voorgehad met mijn eerste geuezepoging! Beuèk dat was vies!
Je kon zelfs het SG niet meten: de vlotter bleef stekenvolgens je hem plaatste!

Ik had die wort geënt met heel jonge geus, afgetapt toen die nog op 'tvat stond te gisten, van bij Boon.

Achteraf geleerd dat het over een Sarcina besmetting ging...

Als je eens een echt goeie Duchesse wil maken kan ik u een zeer goede entfles + de procedure bezorgen. Daarvoor wel tijdig afspreken. Te doen op 2 weken gelagerde dubbel die u met een gewone goede gist (bijv. Westmalle) hebt gemaakt, rijpen bij kamertemp.
Ronnie.

Hopmans

CiteerZoals lijm   - Je doelt toch niet qua viscositeit Hoppie?
Nee, puur de geur Ronnie.

CiteerAls je eens een echt goeie Duchesse wil maken kan ik u een zeer goede entfles + de procedure bezorgen.
Vriendelijk aangeboden, maar zoals je weet woon ik niet dicht bij je in de buurt.  :)
Het klinkt wel een beetje geheimzinnig.

Kan je wat meer kwijt over de entfles en de procedure of heeft er dan iemand bij Verhaeghe-Vichte en fiks probleem?

 :weetniet:

Ronnie

Citaat van: Hopmans op 23-12-2007  19:40 uVriendelijk aangeboden, maar zoals je weet woon ik niet dicht bij je in de buurt.  Kan je wat meer kwijt over de entfles en de procedure

Afstand: ik bedoel natuurlijk als de gelegenheid zich eens voordoet, als ergens eens een treffen is.

Ent en procedure: Een uitstekende ent is die van de Vlaamse Bourgogne Br. Bios uit Evergem-Ertvelde. Lukt altijd.

Zie halfweg deze pagina: http://www.vansteenberge.com/htm/1nl/12300nl.htm

Maar hun Vl. Bourgogne staat niet bij hun gewone bieren op de website omdat de oplage te beperkt is. Is enkel in de horeca te krijgen en in de brouwerij zelf.
Methode is als bij de Sherry: Hun Bios bier ligt opgeslagen op de oude lagerzolder, volledig gescheiden van de tamme gistproducten.
Er zijn geen geheimen aan.
Dat bios bier lagert maanden lang in die vaten (5000L). Telkens ze een lagervat bottelen wordt slechts de helft of iets meer van het vat gebotteld. Daarna wordt het vat aangevuld met nieuw gebrouwen bier. Dat krijgt de Brett cultuur mengeling en is na zoveel maanden (weet niet juist hoe lang) als het vorige bier.

Ik heb dat al 2 keer gedaan met hun bier dat net gebotteld was. (ze bottelen gewoon met suikergift, hergisting dus.)

Ik doe de opkweek van zo een bier hier in een mandfles 15 L waarin een eerste bios fles van 0.75L en doe er één liter jong bier bij + wat CO2 er in jagen (van een gistende fles) en onder waterslot laten staan op 22...25°C.
Na één maand 2 à 3 liter erbij en de volgende maand fles vol. Om dat te doen heb ik bier dat gelagerd wordt in flessen van 1 gallon en 1 van 10 L.
Is me al 2 keer uitstekend gelukt en had telkens prachtig wijnachtig bier, niet zo scherp en diacetyl als Rodenbach Gr Cru.

Doen op bruine of donkere bieren van 6...7 vol% bitter van 22EBU, niet teveel, want dat gaat niet samen met zurigheid.

Jammer dat mijn voorraad al weer op is. Teveel uitgedeeld.
Ronnie.

Hopmans

Even weer ontopic:

Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag    ------------------> 5 dagen om van 1060 naar 1024 te gaan.

Dit is niet echt vetpot (voorlopige vergistingsgraad van 60%).
De boel gist nog wel (er ligt ook nog wat schuim op).
Nu 500 gram suikeroplossing erin gekieperd om weer een makkelijke suikergistboost te genereren.

Duvelgist (ervan uitgaande dat het Duvelgist is) is een beetje langzaam toch heren?

 :weetniet:

Oscar

Citaat van: Hopmans op 27-12-2007  19:04 uDuvelgist (ervan uitgaande dat het Duvelgist is) is een beetje langzaam toch heren?

Ik heb er ooit een keer een tripel meegemaakt die 3 maanden heeft gestaan... Eind SG was toen wel 1002  :o :o

Hopmans

Langzaam dus.   :)

Maar weer even kijken wat de suiker doet.

 :degroeten:

Hopmans

Morgen ga ik overhevelen.
De suikeractiviteit is ook over de top.
Ik moet zeggen dat ik zeer content ben over de geur van deze gist (T-58, maar dan versch).
Morgen ben ik weer benieuwd naar het SG.

 :degroeten:

Hopmans

De vergistingsgraad is nu 72%, en echt veel hoger zal het niet worden.
Ik heb geen activiteit in het waterslot, dus ik ga kort lageren (1 week).
De smaak van het jongbier is echt Duvel.
De gist plakt inderdaad als een tierelier.
Ik greeg de gistkoek het vat bijna niet uit.

Voorlopige conclusie:
Ik denk dat het inderdaad een plakkende flessegist is die minder ver doorvergist,
maar wel dezelfde smaakkarrakteristiek heeft als de originele hoofdgist.
Er kan wel een potje bier mee gebrouwen worden.

 :degroeten:


Oscar

Citaat van: Hopmans op 31-12-2007  10:52 uEr kan wel een potje bier mee gebrouwen worden.

Dat was al wel duidelijk...dat hebben er al meer gedaan.. ;)

MO

De Duvel bottel gist vergist net zo ver door als de Duvel gist zelf. Is je starter en je beluchtingsmethode wel optimaal. Bij gebruik van genoeg gist is de Duvel geen lastige gist.

De Leidsche dubbel van Brewzilla is gebrouwen met de Duvel gist (link). Oeps, foutje, het is de blond.

Hopmans

CiteerDat was al wel duidelijk...dat hebben er al meer gedaan..
Al heel lang geleden denk ik.

CiteerIs je starter en je beluchtingsmethode wel optimaal.
Nee, dat was een experiment met maltbier zoals.

Nee belucht niet met een pomp, en dat ben ik niet van plan.
misschien iets kortstondig met sporters zuurstof.
Ik hoef niet zo nodig een kurkdroog bier met 90% vergistingsgraad.
Dat schrale bier vind ik niet echt mijn ding.

 ;)

Hopmans

Vandaag heb ik dit bier gebotteld.
Het SG was nu 1017 van de 1070, dat is een vergistingsgraad van 76%.
Op zich niet verkeerd.

Het is op zich wel makkelijk brouwen met flessegist.
Het bier wordt lekker snel helder, en je hebt een super stevig depot.
Dit bier is over 2-3 weken al op dronk denk ik, omdat het heel snel helder trekt.

De nagisting was al te zien bij het bottelen.
Kleine belletjes, en een klein beetje schuim, terwijl er in het jongbier
geen koolzuur te bekennen was.
Dit is gewoon perfecte industriele/commerciele gist wat puur op de
snelheid gekweekt is.

En snelheid hou ik wel van.
T-58 duurt gewoon te lang met klaren.

 :degroeten:

Hopmans

Nu al voldoende koolzuur, en nagenoeg helder!!!
Wat een ongelovelijke supergist is dit!

Als je echt, maar dan ook echt heel snel een helder drinkbaar bier wilt hebben: Brouw je bier met Flessengist!
Commerciele brouwers kunnen zo na 2 weken hun bier op de markt gooien.
Dit gaat als de brandweer!

Voor deze jongen geen Wyeast strong ale meer.
Wat een ongelovelijke power is dit!  :o

 :dansen:


Oscar

Citaat van: Hopmans op 09-01-2008  12:11 uAls je echt, maar dan ook echt heel snel een helder drinkbaar bier wilt hebben: Brouw je bier met Flessengist!

Is natuurlijk ook wel weer afhankelijk van de soort gist, niet meteen alles over één kam scheren...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.