Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)  (gelezen 27179 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Gepost op: 17-12-2007 16:00 u »
Ja, ik heb de smaak van de ondergisters goed te pakken. Eindelijk is het zover dat ik een pils ga brouwen met Hallertau Mittelfrüh nu deze hop in het assortiment van Brouwland is opgenomen.  :groots: Als fan van de Jever wachtte ik al lang op een mogelijkheid om dit experiment te realiseren. Hier het recept:


BrouwHulp recept rapport

Naam bier:
Biertype: Pilsener (Urtyp)

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ============================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1047 g/l
Geplande kleur (Morey): 8 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 35 IBU


==== Maischen ================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                  EBC      kg       %
Pilsmout 3                           3    4,234    85,0
Munich mout 15                      16    0,498    10,0
CaraPils                             4    0,249     5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 10

              Temperaturen     Tijden                         Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind  opwarm  rust stap type         temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    61     61      0     25  Infusie                66       20,00         4,02
Alfa-amylase    72     72     22     40  Directe verwarming      0       
Uitmaischen     78     78     12      5  Directe verwarming      0       


==== Filteren en spoelen ======================================================================

Spoelwater:             14,24 liter


==== Koken, hop en kruiden ====================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Magnum                    11,0            28,0           60         Hopbellen     28,6
Hallertau Mittelfrüh       4,0            20,0           20         Hopbellen      4,5
Hallertau Mittelfrüh       4,0            20,0            7         Hopbellen      2,0
Hallertau Mittelfrüh       4,0            20,0            0         Hopbellen      0,0


==== Vergisting ===============================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 2124 Bohemian Lager
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Ondergist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      2,0 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         48 uur
Temperatuur giststarter: 12,0°C
Gistvoeding:             SiriS YeastVit
Hoeveelheid gistvoeding: 10,0 gram
Zinkgist:                SiriS YeastVit
Hoeveelheid zinkgist:    10 gram


De Münchener wordt toegevoegd om wat meer melanoidinen in het bier te krijgen (moutigheid), de carapils voor wat extra dextrinen en body. Dit alles om decoctie te vermijden en toch een typische pils te kunnen maken en Edgar te pesten.

Heel misschien ga ik nog koudhoppen met Mittelfrüh.

Brouwen waarschijnlijk ergens voor de kerst.

Wat denken jullie van dit recept?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #1 Gepost op: 17-12-2007 16:20 u »
Ga je maar één uur koken? Kan natuurlijk, daar niet van. Die zinkgist zal geen 10 gram zijn denk ik.

Ik geloof nooit van z'n leven dat er 10% Munich in een Jever zit. Ik zou zelfs gokken op 100% pilsmout, zelfs al doe je geen decoctie :) Ik denk dat die Munich het bier (broei)moutiger zou maken dan je zou willen. Maar eerlijk gezegd, het is alweer even geleden dat ik een Jever proefde.

Ik denk ook niet dat 'ie 35 IBU is. Hij is erg hoppig maar toch niet zo strak bitter? Die 20 gram op 0 minuten zou 'k rustig verdubbelen als je niet koudhopt. Ben je trouwens zeker van de hopsoort? Ik heb geen idee, maar uit herinnering is het inderdaad geen Saaz.

En de gist? Bohemian Lager voor een echte Duitser? Leg uit!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2007 16:25 u »
Mooi recept :proost:, alleen heb ik ook mijn twijfels over de Munich in een Jever...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2007 16:28 u »
35 IBU zeker! Als het niet meer is. Ik zou het bier ook alleen maar met pilsmout brouwen. Het is een hartstikke bleek bier, geen greintje kleur te bekennen.

Overigens is mijn mening is de hele decoctie-non-discussie: gebruik gewoon een lekkere ondergist en body en moutigheden vliegen je om de oren.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2007 16:28 u »
Er staat Jever-achtige, geen Jever-kloon. Het Jever-achtige bestaat eruit dat het een pils moet worden met Hallertau Mittelfrüh, de smaakmaker van de Jever. Jever is inderdaad 100% pilsmout, maar wel decoctie, dus er moet wat extra smaak in. 10% Münchener is echt niet zoveel, hoor, daar proef je niet veel van terug. Maar als jouw ervaring anders is, doe ik het graag met 5%.

Wat is er mis met deze Tjechische gist? Volgens mij komt ie beter overeen met een Noord-Duitse gist dan de Pilzen, de Urquell, de Münchener of de Bavarian. Danish had misschien ook gekund.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #5 Gepost op: 17-12-2007 16:30 u »
En ik wil hem inderdaad minder bitter dan de Jever om hem wat meer in balans te trekken. Ook anderen moeten hem lekker vinden.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #6 Gepost op: 17-12-2007 16:38 u »
Wyeast raadt trouwens deze gist aan voor een Duitse pils á la Jever (wordt zelfs bij name genoemd): link.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #7 Gepost op: 17-12-2007 16:43 u »
Mja, de eeuwige IBU discussie. 35 is echt flink bitter voor een pils, maar onze persoonlijke beoordelingsmethodes en berekeningsmethodesverschillen nogal een beetje. Prima, het zal gewoon lekker bitter zijn zo.

Ik zou ook niet verder gaan dan 5% Munich.

Ah dus het is inderdaad Mittelfrüh in Jever (en in jouw tuin, toch?). Dan ben ik erg benieuwd naar dit bier. Die gist is prima hoor, erg lekker, Wesley's bier ermee was zeer goed. Ik heb de Wyeast poster even bekeken en het lijkt me inderdaad geen gekke gist voor zo'n bier.

Wyeast raadt trouwens deze gist aan voor een Duitse pils á la Jever (wordt zelfs bij name genoemd): link.

Et voilà.

Topper. :duimop:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #8 Gepost op: 17-12-2007 16:47 u »
Goed, dan wordt het 5% Münchener en ik slaap er nog een paar nachtjes over of ik het misschien helemaal weglaat.

De Mittelfrüh stond inderdaad ook in onze groententuin, maar sinds een jaar staat ie bij mijn schoonouders omdat we de groententuin hadden opgezegd. Deze winter komt ie naar Zutphen toe (ik heb al een plek vrijgemaakt). Na het plukken van de eerste oogst van deze hop ruikten mijn handen sterk naar Jever, dus de hopsoort zit wel snor.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #9 Gepost op: 17-12-2007 17:14 u »
Mijn laatste pils (die gebotteld is) is ook gebrouwen met bohemian lager, geen typisch Tsjechische gist.

10% munich kan makkelijk. Ik gebruik zelf ook vaak wat maïs, dus wat het hier doet weet ik niet precies.

De bitterheid mag echt hoger, ook de aromahoppen mogen verdubbeld worden om echt een beetje aroma erin te krijgen. Voor een goed hoparoma ga ik tegenwoordig uit van 1,5 tot 2 gram per liter aromahop (per hopgift).

Dit bier zal erg dextrineus/zoet worden ben je niet bang dar het teveel wordt?

 :degroeten:
Wesley

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #10 Gepost op: 17-12-2007 17:20 u »
met bohemian lager, geen typisch Tsjechische gist.

Als de Bohemian Lager al geen typisch Tsjechische gist is, wat is het dan wel? Waarmee vergelijk je dat dan Wesley? Misschien snap ik wel wat je bedoelt (zwaardere moutigheid in 'typische' Tsjechen?), maar ik denk toch dat onze definitie van wat Tsjechisch is en wat niet, dan aanpassing behoeft.

Ik ben bij nader inzien wel eens met Wesley dat de rust op 61° wat langer mag, ook al omdat je op die temperatuur inmaischt. Om te zwijgen van inmaischen op 52°, wat ik persoonlijk zou doen (zeker met de mouten van dit jaar).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #11 Gepost op: 17-12-2007 17:52 u »
Ik zie verse hop in het recept, dat is verre van Jeverachtig.

 ;D

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #12 Gepost op: 17-12-2007 18:12 u »
Die gist is heel strak en clean, niet erg Tsjechisch in karakter dus. 52 graden stap is echt niet nodig voor een pils, dat maakt hem lekker vol.

Je hebt laatst mijn pils met deze gist ook geproefd Edgar. Vond je die Tsjechisch (zoals czech pils of urquell lager gist)?

 :degroeten:
Wesley

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #13 Gepost op: 17-12-2007 19:10 u »
Hoi Adrie. Wij hebben ook een Jever-achtig bier gebrouwen dit jaar en daartoe (op jouw aanraden) Hallertauer Mittelfrüh voor genomen. Een uitstekende hop. We kregen uiteindelijk 100 g hop te pakken die zeer kort is meegekookt in ons brouwsel van ca 80 l. Eigenlijk was dat nog te weinig. Dus ik raad je aan om zeker niet minder aromahop te gebruiken ;).

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #14 Gepost op: 17-12-2007 20:47 u »

Je hebt laatst mijn pils met deze gist ook geproefd Edgar. Vond je die Tsjechisch (zoals czech pils of urquell lager gist)?

Zoals ik hierboven al aangeef heb ik die inderdaad geproefd en was die nu Tsjechisch... tja... tot op zekere hoogte inderdaad; ik heb al aangegeven wat ik zou veranderen.  Kijk, ik vraag dus nog eens: wat vind jij dan wel Tsjechisch? Voor mij is Tsjechische pils sterk moutig op een decoctie-achtige manier, bitterder dan een Duits pils maar met een zeer afgeronde bitterheid, gebrouwen met zacht water en met veel Saaz hop gehopt. Ik denk inderdaad dat als je die andere factoren meeneemt, dat die gist heel erg Tsjechisch bier oplevert.
Door alleen een gist te nemen heb je nog geen Tsjechische pils, zeker niet als je er een Duits recept mee brouwt. Maar het ligt natuurlijk in de rede om voor een Duits bier een Duitse gist te nemen, vandaar mijn (aanvankelijke) vraag.

Hoe vaak heb je al een eiwitrust geprobeerd dan, Wesley? We hebben die discussie al eens gevoerd. Je mag weer meedoen als je 't een keer getest hebt  :-*

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #15 Gepost op: 18-12-2007 19:24 u »
Vroegâh heb ik wel pils gebrouwen met eiwitrust. Het resultaat zonder vind ik beter, lekker vol en een mooie schuimkraag. Ik blijf dus lekker inmaischen op 63 graden (eigenwijs als ik ben) ;D

 :degroeten:
Wesley

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #16 Gepost op: 18-12-2007 19:36 u »
binnenkort, als mijn Cool-Fer-me-na-tor het doet ergens in januari, zal ik een Tsjechische pils brouwen Edgar. Zonder decoctie, dat wel. En in februari ga ik naar de US, dus daarna kan je wat komen ophalen en proeven... want lang lageren... nee dat is niet mijn ding. Hmmm misschien is die planning wat krap, maar toch, lunchpakketje dan maar.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #17 Gepost op: 18-12-2007 20:36 u »
Binnekogt, als mijn Cool-Fer-me-na-tor het doet ergens in januari, zal ik een Tsjechische pils brouwen Edgar. Zonder decoctie, dat wel.

En dan ook zonder zacht water en met Amerikaanse hop zeker? :P Nu heb jij al vrij zacht water trouwens, maar goed. Je kunt zo 60 liter RO water van me krijgen, geen probleem (behalve om het de trap op te krijgen). Maar goed; Terug naar Adrie's Jever.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #18 Gepost op: 27-12-2007 10:17 u »
Morgen brouwen!

Ondertussen staat de giststarter sinds eergisterenochtend in de kelder bij 10 graden te groeien. Het valt op dat het een heel stuk langzamer is dan een giststarter voor een bovengister. Bovengisters zijn meestal na 24 uur al wit van de gist, deze is nu, na twee dagen pas een beetje wit aan het worden. Er is nog geen noemenswaardige gistlaag op de bodem. Maar goed, hij heeft nog anderhalve dag om te volgroeien.

 :bijdrage_forum: :denken:  :verbergen: (die moesten erbij van Sven).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #19 Gepost op: 27-12-2007 21:10 u »
Ik zie verse hop in het recept, dat is verre van Jeverachtig.

 ;D
Inderdaad, dacht na het lezen van dit topic: ik trek er ook ff een open!
Op zich wel een lekkere pils, maar naar mijn smaak te "hop-extract-harsig"...
En een beetje hard-bitter (zeker >35 IBU)zonder dat er veel moutigheid of volheid tegenover staat?

Wel lekker, maar de A3-versie lijkt me meer in balans ;)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #20 Gepost op: 27-12-2007 21:17 u »
Helemaal mee eens.
Je moet dit bier ijs, maar dan ook ijskoud drinken op een warme zomerdag.
Dan is het een lekker bier.
Maar het zijn inderdaad geen verse hopbloemmetjes jammer genoeg.
Dan zijn de Amerikanen toch meer gepasioneerd met de hop.
Zelfs (ja, je leest het goed), zelfs Bud maakt gebruik van verse hop.
Welliswaar weinig, maar wel verse bloemen.
Dat kunnen ze bij Jever wel even in hun zak steken.

 :D

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #21 Gepost op: 28-12-2007 00:53 u »
Ach Hopmans, je voorliefde voor slap bier steekt weer de kop op ;D Wie  durft op het Continent Amerikaans 'Bud' -BIER te noemen zonder zich te schamen :echtboos: Dan is er ook nog een BUD LIGHT. Geef mij maar SPA Rood :duimop:
Bud was goed toen het nog van 'ons' was, maar sinds die geldwolven aan de overkant van de plas het merk overnamen (of pikten??) is er te veel verandert.

 :bokser:


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #22 Gepost op: 28-12-2007 10:04 u »
Even over hop-extracten... alle grote brouwerijen gebruiken hop-extracten, juist Anheuser Bush en Heineken en zo. Het uitgeput raken van oude voorraden hop-extract die die jongens gebruiken (dat spul is echt jaren houdbaar) schijnt ook de belangrijkste oorzaak van de huidige hop-schaarste te zijn. De hopproductie en oogst loopt al jaren terug, het is niet een incident van één seizoen.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #23 Gepost op: 28-12-2007 18:48 u »
 En toch blijft JEVER een favoriet bier van mij, hopextract of niet ik kan er echt van genieten :dansen:

Het gaat echt wel weer goedkomen met de verkrijgbare hopsoorten, alleen zullen de prijzen vanaf nu wel een stuk hoger blijven

 :police:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils
« Reactie #24 Gepost op: 08-01-2008 11:46 u »
Door allerlei omstandigheden is het er rond de kerst niet van gekomen om dit bier te brouwen, maar komend weekend gaat het lukken (klop klop). Ik ga toch eigenwijs 10% Munchener toevoegen, dat doet niet veel met de kleur (volgens BrouwHulp 1 puntje verschil met 5% Munchener), maar geeft wel net even een iets moutiger smaak. Ik heb ook besloten om te hoppen tot 40 IBU en ga ik de laatste twee hopgiften verhogen van 20 naar 40 gram. Hij moet natuurlijk wel hoppig worden. Misschien ga ik zelfs nog wel koudhoppen, hoewel dat niet gebruikelijk is voor een pils, maar wat maakt dat uit?

Het wordt een gezellige brouwsessie, want ik geef een brouwworkshop aan mijn schoonvader en twee zwagers. De dames (schoonmoeder en schoonzussen) zijn een dagje weg met zijn allen, dus het leek me een goed idee om met de mannen een mannending te gaan doen. Wij moeten wel op de kinderen passen (onze twee zoons, een neefje en een nichtje), maar dat lukt best met zoveel mannen. Waarschijnlijk komt het erop neer dat ik brouw en dat zij op de kinderen passen. Goede deal, toch?

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #25 Gepost op: 08-01-2008 11:48 u »
Volgens mij heb je dat heel goed geregeld Adrie :duimop:.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #26 Gepost op: 13-01-2008 20:27 u »
Gisteren is dit bier gebrouwen onder de warme belangstelling van mijn schoonfamilie.  :nut: Heel gezellig. Deze keer heb ik wat meer gemaakt dan normaal (ruim 30 liter in plaats van 26 liter) en dat ging nog best.

's Morgens had ik het bezinksel van een 2,5 liter giststarter afgegoten en opnieuw een liter verse moutextractoplossing toegevoegd, zodat ik aan het eind van de middag een actieve starter had. Het wort heb ik na het brouwen in de klimaatkast weggezet bij 8 graden. Vanmorgen was er al druk in het waterslot te zien en nu blubt ie om de paar seconden. Ik wil de temperatuur van het gistende bier zoveel mogelijk op 8 graden houden voor een lekker koude vergisting om het bier zo clean mogelijk te krijgen. Zo nodig stel ik de temperatuur van de koelkast naar beneden bij om hem aan het eind van de vergisting weer naar de 8 graden omhoog te brengen.

De H. Mittelfrüh rook trouwens niet zo heel aromatisch, in ieder geval heel wat minder dan toen ik anderhalf jaar geleden deze hopsoort oogstte uit mijn tuin. Ook in de kookketel rook ie niet zo heel sterk. Ik verwacht dus niet dat ie zo'n heel sterk hoparoma zal hebben, maar wie weet valt het mee. Er zit in totaal toch zo'n 4 gram aromahop per liter in. Da's nie weinig.

Nou zitten beide klimaatkasten vol, dus dat wordt voorlopig niet brouwen, of het moet een alt zijn.  ;D Alhoewel, die wil ik wel koud kunnen lageren.

Overigens heb ik bij het brouwen BrouwVisie erbij gehouden en de meldingen dat het tijd is voor de volgende maischstap of de volgende hoptoevoeging waren erg handig.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #27 Gepost op: 16-01-2008 09:26 u »
Het bier vergist nu bij 8,8 graden (biertemperatuur) en de vergistingssnelheid neemt nog toe te oordelen aan het aantal blobjes door het waterslot. Er staat een dun laagje schuim op het bier (een centimeter of twee). Wat een genot om de temperatuur zo te kunnen sturen en wat een genot om ondergisters te maken. Alleen jammer dat het zo lang duurt. Mijn koelcapaciteit zit nu vol en dat duurt nog een maand of twee.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #28 Gepost op: 16-01-2008 12:12 u »
Alleen jammer dat het zo lang duurt. Mijn koelcapaciteit zit nu vol en dat duurt nog een maand of twee.

Ach, ondertussen kun je er wel gewoon een bovengister tussendoor doen. :brouwen:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #29 Gepost op: 16-01-2008 12:17 u »
Nou, dat is lastig, omdat gistingsvaten verbannen zijn uit de woonkamer en dat de enige plek in huis is waar het de hele dag warm genoeg blijft. De kelder en de rest van het huis zijn de koud voor een bovengister en te warm voor een ondergister.

Tijd voor een derde klimaatkast, dus.  ;D

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #30 Gepost op: 16-01-2008 15:43 u »
Stoombier brouwen!

 :degroeten:
Wesley

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #31 Gepost op: 16-01-2008 16:49 u »
Valt er nog aan Cascade te komen, dan?

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #32 Gepost op: 16-01-2008 17:41 u »
Waarom zou je je houden aan Cascade? Al vaak genoeg heb ik lekker stoombiertjes gebrouwen, in geen enkele zat Cascade. Het is een manier van brouwen en niet een vast biertype voor mij.

 :degroeten:
Wesley

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #33 Gepost op: 16-01-2008 20:11 u »
Van der Kooy heeft het nog gewoon... :)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #34 Gepost op: 16-01-2008 20:30 u »
Sssst, niets zeggen.

 ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #35 Gepost op: 17-01-2008 08:51 u »
Ik zat vanmorgen in de trein nog even het hoofdstuk over steam beer te lezen in Designing Great Beers van Ray Daniels. Anchor steam wordt gebrouwen met alleen Northern Brewer. En die heb ik nog, geloof ik.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #36 Gepost op: 17-01-2008 12:29 u »
Dat vind ik geen lekkere hop in een blond bier, maar wel in een donker bier.

 :biersmile:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #37 Gepost op: 17-01-2008 12:59 u »
De Anchor Steam Beer is ook amber van kleur... wel een leuk kloontje, go for it Adrie  :duimop: !

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #38 Gepost op: 17-01-2008 13:03 u »
Nog even geen tijd, komende weken, maar het is voorlopig nog wel even koel in de kelder. Lijkt me weer een mooi bier om te brouwen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #39 Gepost op: 21-01-2008 09:29 u »
Sinds zaterdagochtend staat de koelkast uit en de deur open, zodat het bier op een temperatuur van een graad of 13 is gekomen voor de diacetylrust. Wat meurt dit bier naar zwavel, zeg. Toen ik de koelkastdeur open deed kwam een enorme rioollucht mij tegemoet. Hmm dat wordt vast een lekker biertje.

Het waterslot is sinds zaterdag al geheel stilgevallen, maar het vat is niet helemaal luchtdicht. Vanavond ga ik overhevelen en dan kan het bier weer met een graad per dag afkoelen tot de lageringstemperatuur van 3 graden.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #40 Gepost op: 21-01-2008 10:06 u »
Op een Amerikaans forum las ik over een pils, gemaakt met S23. Deze persoon heeft 1 week hoofdvergisting gehad en 2 weken gelagerd en hij zit het bier nu al te drinken :o. Toen ik vroeg of er geen slulpur (ofwel zwavel luchtje) aan zat, gaf hij aan dat het perfect clean smaakt en ruikt... ik geloof er geen fluit van ;)!

Adrie, diezelfde putlucht kwam na 2 weken nog uit het waterslot bij mij ;D!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #41 Gepost op: 21-01-2008 12:03 u »
Het Zaniken pils was toch ook 2 weken hoofdvergisting, en 2 weken lageren?
1e prijs klasse A.

 :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #42 Gepost op: 21-01-2008 12:13 u »
Dat was een andere gist en gebeurde bij hogere temperaturen. Ik heb de indruk dat je meer zwavel krijgt naarmate je bij lagere temperaturen vergist. Bovendien hebben we bij de Zaneken niet koud gelagerd, maar gewoon in de kelder bij een graad of 10.

Ach, ja, het kan dus best bij hogere temperaturen en binnen een korte tijd. Nu doe ik het (met een andere gist) bij lagere temperaturen en over een langere tijd. Ik ben dan ook heel benieuwd of het pilsje er beter van wordt of dat het best sneller kan.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #43 Gepost op: 21-01-2008 12:15 u »
Op een Amerikaans forum las ik over een pils, gemaakt met S23. Deze persoon heeft 1 week hoofdvergisting gehad en 2 weken gelagerd en hij zit het bier nu al te drinken :o. Toen ik vroeg of er geen slulpur (ofwel zwavel luchtje) aan zat, gaf hij aan dat het perfect clean smaakt en ruikt... ik geloof er geen fluit van ;)!

Adrie, diezelfde putlucht kwam na 2 weken nog uit het waterslot bij mij ;D!

Wellicht dat anderen met meer ondergistervaring hier iets over kunnen zeggen, maar ik heb de indruk dat de hoeveelheid zwavel omgekeerd evenredig is met de vergistingstemperatuur. Oftewel: hoe lager je vergist, hoe meer zwavel. Bij mijn Helles bock (die max. bijna 15 graden werd) geen spoortje zwavel tijdens de vergisting, bij deze pils (8,8 graden max.) heel veel zwavel. Zelfde gist!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #44 Gepost op: 21-01-2008 12:17 u »
Is het niet ook de gistgroei en de wortsamenstelling die daarop van invloed is? (*trekt Kunze uit de kast*)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #45 Gepost op: 21-01-2008 13:17 u »
ik heb de indruk dat de hoeveelheid zwavel omgekeerd evenredig is met de vergistingstemperatuur. Oftewel: hoe lager je vergist, hoe meer zwavel.

Zwavel wordt door de gist uit sulfaten, maar ook uit zwavelbevattende aminozuren (methionine, cysteïne) opgenomen en de SO2 wordt in de celeigen aminozuur-stofwisseling ingebouwd. Ook als de celgroei gestopt is, wordt nog SO2 gevormd, totdat ook de stofwisseling ophoudt.

De SO2-vorming vermindert door alle factoren die de gistvermeerdering bevorderen:
  • sterke beluchting
  • aantal keren verse wort toevoegen (drauflassen)
  • gebruik van glycogeenrijke, actieve gist

Hogere sulfietgehaltes ontstaan bij verhoogde temperatuur, langere lagertijd en onvoldoende beluchting.

Iets anders: acetaldehyde kan samen met SO2 carbonylen binden en daardoor de veroudering van het bier vertragen. In sommige landen wordt daarom SO2 toegevoegd, wat tegen het Reinheitsgebot is.

Aldus Kunze.
 
Hopbier

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #46 Gepost op: 21-01-2008 13:30 u »
Hmm, da's raar. Ik heb een dikke, actieve gistkoek toegevoegd (gistkoek van 2,5 liter starter, afgegoten en opnieuw 1 liter wort toegevoegd) en het wort 2 uur belucht, net als bij de Helles Bock.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.206
  • Land: nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #47 Gepost op: 21-01-2008 13:35 u »
Hmm, da's raar. Ik heb een dikke, actieve gistkoek toegevoegd (gistkoek van 2,5 liter starter, afgegoten en opnieuw 1 liter wort toegevoegd) en het wort 2 uur belucht, net als bij de Helles Bock.

Zal het toch een temperatuurskwestie zijn.

Hopbier

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #48 Gepost op: 21-01-2008 13:42 u »
Wat het ook is, goeie kans dat het nog iets ingewikkelder is dan je denkt hoe het is dat het is.  :nut:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #49 Gepost op: 21-01-2008 13:43 u »
Uiteraard! Nou ja, als het bier maar lekker is.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #50 Gepost op: 21-01-2008 21:17 u »
Zojuist het bier overgeheveld bij 1020, maar na het hevelen gist ie nog best vlot door. Helaas past alleen de 15-literfles in de klimaatkast, de 10-literfles past er niet meer bij. Die heb ik maar in de schuur gezet, waar het nu een graad of 9 is. Benieuwd of er later smaakverschillen te bespeuren zijn.

Overigens van hoparoma's geen spoor, zoals ik al vreesde, omdat de Hallertau Mittelfrüh bij het brouwen helemaal niet aromatisch rook. Was dit soms oude of inferieure hop, Brouwland?

Het bier smaakt verder natuurlijk nog veel te jong en zoet om er iets over te kunnen zeggen. Wel heeft ie een mooie bittere nasmaak die de zoetheid gelijk doet vergeten. Maar hij moet duidelijk nog even verder.

De 15-literfles staat nu in de klimaatkast. Na een aantal dagen bij 13,5 graden voor de diacetylrust (die bij deze gist volgens mij overbodig is, want van diacetyl geen spoor) ga ik de temperatuur 1 graad per dag verlagen tot ie 2 graden is voor de koude lagering.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #51 Gepost op: 21-01-2008 21:36 u »
Ga je ook nog koudhoppen met die mittelfruh?
Misschien dat je dan de aroma's krijgt die je zoekt?

(anders toch een flesje hoparoma bij Brouwland halen?)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #52 Gepost op: 21-01-2008 21:38 u »
Ik denk niet dat ik ga koudhoppen, want de hop past niet meer in de flessen. Ze zitten tot de nok toe vol. En dan nog: uit nagenoeg reukloze hop haal je geen hoparoma's. En hoparoma's uit de fles: ach, ik kan altijd eens wat proberen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #53 Gepost op: 22-01-2008 09:45 u »
De fles in de schuur was vanmorgen 5 graden, maar nog steeds zat er druk op het waterslot. Een temperatuurschok van 7 graden heeft hem blijkbaar niet echt kwaad gedaan. Vanmorgen  heb ik de fles maar ingepakt in een dikke slaapzak om al te grote temperatuurschokken verder te voorkomen. Hij staat in een ongeisoleerde schuur, dus de verschillen tussen dag en nacht kunnen nogal groot zijn.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #54 Gepost op: 12-03-2008 20:59 u »
De "schuurversie" is niet lang na het vorige bericht verplaatst naar de kelder en heeft daar tot vandaag gelagerd bij 10 tot 12 graden. Deze 10 liter heb ik zojuist op beertenderfustjes, een 1-literfles en drie 0,3 l flesjes gezet. De einddichtheid is 1015 geworden, wat een vergistingsgraad van 71% oplevert, precies goed voor een urtyp.

Ondanks de "warme" lagering smaakt het bier prima: heel mooi moutig, vol van body (dextrineus), beetje zwavelig van de gist, hoppig en bitter. Het hopprofiel komt totaal niet overeen met die van de Jever, maar dat is niet zo gek als je geen hopextract gebruikt, natuurlijk. Ondanks dat is dit volgens mij best een prima pils. Hmmm, ik kan nu al niet afblijven van het proefglas (dat helaas al bijna leeg is. Gelukkig staat er nog 100 ml in de maatcylinder.  :P ).

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #55 Gepost op: 10-04-2008 10:06 u »
Gisteren samen met de buurman twee van de 0,3 cl flesjes soldaat gemaakt en geconcludeerd dat dit een prima pils is geworden. Hij is heel zuiver, moutig, iets zoetig, heeft een prachtig nobel hopprofiel en een strakke bitterheid in de nasmaak. Hij is behoorlijk vol van smaak en body voor een bier van 5%. Hij had bitterder gemogen voor een echte urtyp, maar mijn buurman, die voor het eerst een hobbybrouwpils proefde, was onder de indruk. Hij lijkt niet op een Tjechische urtyp, maar meer op de Brand Urtyp.

De SafLager S-23 is een uitstekende ondergist. Ik heb bij 8 graden vergist en het bier is superclean. Van de zwavel bij de hoofdgisting is slechts een spoortje terug te vinden, maar dan moet je goed proeven. Edgar heeft gelijk dat de gist eigenlijk heel saai is: hij is gewoon superclean en laat eigenlijk geen gistspecifieke smaak achter, zoals de Heineken gist of de Czech Lager gist. Althans, ik kan er geen ontdekken. Maar daar staat tegenover dat de moutigheid en hoppigheid juist heel mooi naar voren komen. Het is dus maar net wat je wilt. In ieder geval scheelt het gebruik van S-23 het maken van een grote giststarter die je nu eenmaal moet hebben voor een ondergister.

Volgende keer probeer ik toch eens een Tjechische ondergist (Czech of Bohemian) en gaat de bitterheid omhoog. En voor extra feestelijkheid nog wat meer aromahop. Wel dezelfde hop (Hallertau Mittelfrüh), want die smaakt echt goddelijk.
Volgende week maar snel de overige 15 liter bottelen.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #56 Gepost op: 10-04-2008 12:17 u »
Citaat
De SafLager S-23 is een uitstekende ondergist

Blij dat te lezen, dan heb ik een goed plan B voor a.s. zaterdag. Mijn starter met de Wyeast Bavarian voor mijn pils gaf nog niet veel sjoege, nadat ook het smackpack wat traag opbolde. Maar goed, het is nog vroeg. In ieder geval mooi dat ik de S-23 achter de hand heb.

Citaat
maar mijn buurman, die voor het eerst een hobbybrouwpils proefde, was onder de indruk

Heel goed - buren moet je als hobbybrouwer te vriend houden! Heel verstandig om daar wat (bier) in the investeren  ;)

JW.



Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #57 Gepost op: 14-04-2008 20:44 u »
Zojuist de tweede helft gebotteld: bijna twee kratten (veel te weinig dus). Dit bier is lekker. Het hopprofiel is niet zoals ik had gehoopt, maar dit bier is zo mooi moutig, clean en nobel hoppig en bitter in de nasmaak dat ik vrees dat ik echt verslaafd ga worden. Beetje ironisch, toch, dat je zo kunt genieten van een pils, het meest verguisde biertype onder hobbybrouwers. Een zelf gebrouwen pils, maar toch.

Toch is ie iets ruw op de tong, dat komt dan toch door al die late hoppen. Volgende keer ga ik de laatste hopgift op 20 minuten doen (volgens Jacques geeft dat een minder ruw bier), maar dan wel lekker veel natuurlijk.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #58 Gepost op: 14-04-2008 20:52 u »
Geweldig hè, eigen gebrouwen pils?

Dat zeg ik al sinds de eerste pils die ik ooit heb gebrouwen. Het is gewoon het mooiste biertype als het maar goed gebrouwen is.

 :degroeten:
Wesley

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #59 Gepost op: 15-04-2008 09:17 u »
Ja, heerlijk. Maar snel weer eentje brouwen en volgend jaar, na de nieuwe hopoogst, een echte Tjechische met heel veel Saaz!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #60 Gepost op: 21-04-2008 21:35 u »
Ik drink nu mijn eerste pils van het vat (beertender vaatje). Prachtig fijn, stevig en wandplakkend schuim, gele kleur (iets koude troebel, toch nog). Beetje zwavel in de geur, verder vooral hoppigheid en moutigheid. Smaak is moutig, zoetig, hoppig en bitter. Bittere nasmaak met mooie mouttonen. Vrij volle body voor zo'n licht bier. Jammer dat er in bier uit zo'n vaatje wat weinig koolzuur zit.

Maar, vooral dankzij die heerlijke Hallertau Mittelfrüh smaakt dit bier fantastisch. Ik vind hem misschien nog wel lekkerder dan de drie pilzen die we met de Vier Broeders hebben gebrouwen. En dat terwijl hij totaal niet op de Jever lijkt.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.213
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #61 Gepost op: 21-04-2008 22:11 u »
Weinig koolzuur zeg je. Voor hoeveel Vol CO2 heb je bottelsuiker toegevoegd? Ik voeg voor 2,2 Vol CO2 'bottel' suiker toe bij een Beertenderfustje. Dit geeft een vergelijkbare hoeveelheid koolzuur met een gekocht fustje volgens mij.

Heb je het fustje zojuist aangesloten of is deze al een paar dagen aangesloten?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #62 Gepost op: 22-04-2008 08:53 u »
Net aangesloten. Ook in een gekocht fustje zit niet veel koolzuur, in ieder geval duidelijk minder dan in een flesje. Ik mik ook altijd op rond 2,2 vol. CO2.

[nabrander]Even nagezocht: bij dit fustje heb ik zelfs gemikt op 2,3 vol. CO2.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.213
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #63 Gepost op: 22-04-2008 19:24 u »
Dat is inderdaad een normale koolzuurhoeveelheid voor een Beertenderfustje. Als je de koolzuurhoeveelheid flink verhoogt zoals ik wel eens gedaan heb bij een trippel dan gaat de zak die in het fustje zit kapot door de hoge druk. Op zich niet zo'n probleem want je merkt het pas als het fustje leeg is doordat de lucht door blijft stromen als de kraan open staat. Maar je moet dan wel vaker fustjes regelen.

Het voorkomen van die hoge druk zal ook wel de reden zijn waarom gekocht bier in zo'n fustje minder koolzuur heeft.

Als je het fustje een aantal dagen aangesloten laat in een Wunderbar dan zal je merken dat de hoeveelheid koolzuur nog veel verder naar beneden gaat. Dit halveert nog ongeveer. Dit komt doordat de Wunderbar maar 0,5 bar pompdruk heeft terwijl de gasdruk bij 2,2 vol % CO2 ongeveer 1,2 bar is bij 7 ºC. Een echte Beerterder heeft dit probleem niet omdat hiervan de pompdruk 1,2 bar is. Het is vast geen toeval dat de pompdruk en de gasdruk bij het normale vol CO2 % bij 7 ºC gelijk is.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #64 Gepost op: 22-04-2008 19:47 u »
Misschien moet ik toch maar eens aan de beertender of de Beertender of Perfectdraft, want die wunderbar bevalt me steeds minder. Om de haverklap moet ik de siliconenringetjes vervangen omdat ie gaat lekken. Waarschijnlijk zit er ergens een scherp randje waardoor het rubbertje slijt.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #65 Gepost op: 22-04-2008 19:53 u »
Gewoon "echte" fusten vullen, die gaan tot 3 bar (of zelfs meer) en daar heb je nooit dit soort problemen mee :biersmile:

 :degroeten:
Wesley

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.213
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #66 Gepost op: 22-04-2008 20:35 u »
Misschien moet ik toch maar eens aan de beertender of de Beertender of Perfectdraft, want die wunderbar bevalt me steeds minder.

En de het gebruiksgemak met een Beertender is geweldig. Fustje erin plaatsen, kraantje erin leggen, deksel dichtmaken en tappen maar. Binnen 15 seconden een fustje gewisseld. Zoals ik al eens eerder aangegeven heb gebruik ik een Beertender en een Wunderbar. De Beertender voor bier tijdens een feestje en de Wunderbar voor de aanmaaklimonade van de kinderen.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #67 Gepost op: 25-04-2008 19:47 u »
Ik heb met het forumuitje bij Burg Bieren een paar flesjes Jever pils meegenomen. Ik vind deze pils erg lekker. Nu wil ik ook een soort Jever achtige pils maken, maar ik heb geen H. Mittelfrüh in huis. Ik heb wel H. Spalt, H. Hersbrücker en Saaz. Welke van deze drie hoppen raden jullie mij aan ter vervanging van de Mittelfrüh?

 :degroeten:
Arie

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #68 Gepost op: 25-04-2008 20:38 u »
Maakt niet uit, ze lijken geen van alle.   ;)

Maar Saaz is natuurlijk de klassieke pilshop, Hersbrücker is ook geschikt. Spalt wat minder, hoewel die ook nog best kan.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #69 Gepost op: 25-04-2008 21:55 u »
Citaat
Maakt niet uit, ze lijken geen van alle.   ;)

Daar was ik al bang voor ;D Ik had hier ook al even gekeken, maar daar stond ook geen alternatief voor Mittelfrüh wat de hoppen betreft die ik in huis heb.

Ik ga volgende week gewoon een pils brouwen met Saaz denk ik. Het wordt mijn eerste ondergister.

 :degroeten:
Arie

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #70 Gepost op: 28-04-2008 08:11 u »
Wat is het a-zuur gehalte van je Saaz? Jever is rond de 40 IBU, met een Saaz van 1.5% krijg je dan toch een beetje een gek bier omdat je een emmer hop toe moet voegen.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #71 Gepost op: 28-04-2008 09:35 u »
MO,

Je hebt helemaal gelijk.  :duimop: Mijn Saaz 3,0% alfa-zuur. Ik gebruik nu Magnum als bitterhop (11,0 % alfa-zuur). Dat is de enige hop die ik in huis heb met een redelijk alfa-zuur percentage. Ik heb net als gemaischt en ben nu aan het filteren. :brouwen:

Maar ik denk dat we Adrie's draadje niet langer moeten vervuilen met mijn pils verhaal.

 :degroeten:
Arie


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #72 Gepost op: 09-12-2008 10:44 u »
Het is tijd voor de volgende pils. Komende zondag gaat het vuur weer onder de ketels. Deze keer voor een kruising tussen een Noord-Duitse en een Tjechische pils. Hij moet ongeveer net zo droog worden en lekker wegdrinken als een Duitser, maar het hopkarakter hebben van een Tjech. Wat moutigheid betreft moet ie ongeveer het midden houden tussen de twee biertypen.


BrouwHulp recept rapport

Naam bier: Berkel Pilsener
Biertype: Pilsener (Noord-Duits)


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ===============================================
Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1048 g/l
Geplande kleur (Morey): 9 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 32 IBU


==== Maischen ===================================================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker              EBC      kg       %
Pilsmout 3                       3    5,156    88,0
Munich mout 15                  16    0,410     7,0
CaraPils (Cara 20)               4    0,293     5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 10

              Temperaturen       Tijden                         Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type         temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     40    Infusie                66       31,00         5,29
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming      0       


==== Filteren en spoelen ========================================================================
Spoelwater:             4,40 liter
Temperatuur spoelwater: 78°C


==== Koken, hop en kruiden ======================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort          %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Magnum          11,0            12,0           60         Hopbellen     12
Saaz             4,0            30,0           60         Hopbellen     11
Saaz             4,0            35,0           20         Hopbellen      6
Saaz             4,0            30,0            7         Hopbellen      2
Saaz             4,0            30,0            0         Hopbellen      1

==== Vergisting =================================================================================
Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 2124 Bohemian lager
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Ondergist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      4,0 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         0 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding:             SiriS YeastVit
Hoeveelheid gistvoeding: 20,0 gram


Ik maisch langer op 62 graden dan ik normaal doe om een ver doorgegiste pils te krijgen. Ik koel het wort (dat probeer ik tenminste) af tot 7 à 8 graden, doseer dan de gist en laat de temperatuur in de loop van twee weken oplopen naar maximaal 12 graden. Na twee weken hevel ik hem van de gistkoek, die ik dan ga gebruiken voor een Märzen of een Dortmunder Export.

De gist is al vrijdagavond gesmacked maar hij was vanmorgen nog steeds niet opgebold. Het pak is geproduceerd in augustus en bewaard in de koelkast, dus zo langzamerhand zou hij toch wat moeten doen. Misschien heeft ie vanavond zin.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.165
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #73 Gepost op: 09-12-2008 21:21 u »
Hoi Adrie,

Lijkt mij een prima recept. De moutstort lijkt redelijk veel op mijn JacPils. Deze heeft een mooie moutigheid voor een pilsner.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #74 Gepost op: 09-12-2008 21:34 u »
Ha Jacques,

Het water loopt me al in de mond...

Zojuist heb ik een starter gemaakt. 1 liter, die ik morgen of overmorgen ga opschalen met twee liter extra wort. Dan laten bezinken in de koelkast om op de brouwdag te gebruiken.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #75 Gepost op: 10-12-2008 00:01 u »
Hmm, je zorgt er voor dat mijn pilsplannen weer iets meer voorrang krijgen ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #76 Gepost op: 13-12-2008 13:17 u »
Gisteravond, vlak voor het slapen gaan, begon de gist te bezinken. De starter staat nu in de brouwerij, waar het 2,5 graden is, en er tekent zich een mooie gistlaag af op de bodem. Morgen zullen de gistjes in optima forma zijn voor hun grote avontuur.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #77 Gepost op: 14-12-2008 20:12 u »
Hij zit weer in het vat. Een belachelijk hoog rendement deze keer. Zonder spoelen een rendement van 78% en daardoor een wat te hoog begin SG, maar wat maakt het uit? Het was eigenlijk een saaie, want vlekkeloze brouwdag. Wel relaxed. De boor wilde nog steeds niet door de koude moutkorrels ploegen, dus met behulp van mijn twee kleine brouwhulpjes is de mout handmatig geschroot.

De pils is afgekoeld tot 10 graden en ook op deze temperatuur belucht en met gist ingezaaid. De gist was ondertussen mooi bezonken. De starter smaakte heel mooi moutig, maar wel zuur, zoals het hoort met een beluchte starter.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #78 Gepost op: 14-12-2008 20:17 u »
Mooi recept Adrie, geen Hallertauer Mittelfruh dit keer? Ik heb zowel Saaz als Mittelfruh gebruikt in een ondergister en vind ze beide zo lekker dat ik een 50 / 50% brouwsel ga maken volgende keer.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #79 Gepost op: 15-12-2008 08:37 u »
Deze keer wil ik meer richting Urquell, dus flink wat Saaz. De mittelfrüh bewaar ik voor de oktoberfest of Dortmunder Export. Heerlijk, winter, lekker ondergisters brouwen.

De pils staat nu keurig op 9 graden. Er is uiteraard nog geen activiteit te zien.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #80 Gepost op: 16-12-2008 09:22 u »
Toen ik gisteravond thuis kwam lag er een mooie, 5 cm dikke schuimlaag op het jongbier en blobte het waterslot vrolijk. Dat is best vlot voor een ondergister en dat geeft aan dat er in ieder geval genoeg en vitale gist is toegevoegd. Het bier staat nog steeds strak op 9 graden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #81 Gepost op: 16-12-2008 12:37 u »
Dat is best vlot voor een ondergister en dat geeft aan dat er in ieder geval genoeg en vitale gist is toegevoegd.

Juist, dat had ik ook met mijn schwarz. Deze was in 1-1,5 week vrijwel volledig uitvergist, ook bij 9°C  :brouwen:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #82 Gepost op: 17-12-2008 09:42 u »
Vanmorgen was de schuimlaag nog wat dikker en er kwam een gezonde putlucht uit het waterslot. Hmmmm. Hij gaat lekker.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #83 Gepost op: 28-12-2008 19:50 u »
Gisteren heb ik de pils overgeheveld bij een dichtheid van 1013. Hij is helemaal uitgegist en vrij van diacetyl, dus een diacetylrust is niet nodig. Nu staat hij in de kelder bij 8 graden om te controleren of ie echt is uitgegist en dan zet ik hem waarschijnlijk in de brouwerij, waar het een graad of twee is.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #84 Gepost op: 25-01-2009 11:19 u »
Vanmorgen vroeg aan de slag om de pils te bottelen. Hij is inderdaad op 1013 gebleven en is superclean. Veel cleaner dan mijn vorige pils met S-23. Hij is ook behoorlijk hoppig, zelfs een beetje grassig, maar dat kan nog wegtrekken. Ik heb gebotteld met 4 gram suiker per liter, omdat er nog behoorlijk wat koolzuur in het bier zat. De smaak is in ieder geval veelbelovend. Het bier was prachtig goudkleurig en kraakhelder. Trouwens geen enkel probleem met schuimen, het bottelen verliep perfect. Het is ook een kwestie van ervoor zorgen dat flessen en bier dezelfde temperatuur hebben.

Ik heb de flessen in de kelder gezet bij 10 graden voor de hergisting op fles. Een koude hergisting geeft bij mij toch de beste resultaten. Benieuwd hoe hij over vier weken is.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #85 Gepost op: 25-01-2009 11:44 u »
Heb je geen extra gist toegevoegd bij het bottelen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #86 Gepost op: 25-01-2009 20:52 u »
Ach, komt tijd, komt koolzuur ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #87 Gepost op: 26-01-2009 09:18 u »
Heb je geen extra gist toegevoegd bij het bottelen?

Nee, ik heb een beetje gist van de bodem van het vat meegenomen naar het bottelvat. Er kwam hierdoor een heel lichte waas in het bier. De pils moet toch nog een paar weken rijpen, dus dat kan dan mooi tegelijkertijd met het op druk komen.

Bij mijn vorige pils had ik een beetje S-23 korrelgist toegevoegd voor de hergisting, maar dat gaf meteen heel veel diacetyl die maar moeizaam wegtrok. De flessen stonden toen trouwens bij 15 graden. Het duurde toen alsnog een week of vier, vijf voordat ie op dronk was, dus wat tijd betreft maakt het niet zoveel uit.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #88 Gepost op: 11-02-2009 12:26 u »
Tweeënhalve week na het bottelen heb ik eens een flesje opengetrokken. Al die tijd stonden de flessen in de kelder bij een graad of 10. Zowaar, een sisje en bij het inschenken een beetje schuim. Geur: sterk hoppig, moutig en nog een beetje groene appeltjes. Smaak: hoppig (behoorlijk sterk; lekker, die Saaz), moutig (hmmm) en weer die groene appeltjes. Het is duidelijk dat de gist nog even aan het werk moet om de gistingstussenproducten op te ruimen, de suikers op te snoepen en het koolzuurgehalte op peil te brengen. De pils is nu nog niet echt lekker, maar is nog steeds veelbelovend. Ik denk dat ie goed in de buurt gaat komen van een commerciële urtyp.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jeverachtige pils (zonder decoctie, om Edgar te pesten)
« Reactie #89 Gepost op: 14-02-2009 19:37 u »
Ik had ook een flesje weggezet in de woonkamer en die heb ik zojuist geproefd. Hij was duidelijk wat verder dan de kelderversie: een mooie sis, genoeg koolzuur en schuim. Kraakhelder (ook na koeling), goudgeel. Nog wel heel licht wat groene appeltjes. Vooral heel lekker hoppig, maar wel wat teveel voor een pils, zelfs een urtyp, denk ik. Ik moet nog maar eens kijken of ik ergens een verse Urquell kan vinden voor een vergelijking. Mijne is wat grasachtig geworden. Hij is verder wel heerlijk moutig met een mooie bittere nasmaak. Benieuwd hoe hij zich verder ontwikkelt. Aangezien ik nu geen flesjes meer warm heb, moet ik me nog een paar weken inhouden.  :P

Tags: pils