Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 21-12-2007 Gruitbier proeverij  (gelezen 11526 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Homme

  • De Wortketel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
    • Jonge Beer Brouwerij
21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Gepost op: 05-12-2007 17:40 u »
Op vrijdagavond 21 december 2007 wordt om 19.00 uur het resultaat gepresenteerd van het onlangs gehouden Middeleeuwse Bierbrouw Experiment.
Museum de 5000 Morgen te Hoogeveen is dan omgetoverd in kerstsfeer. Er is behalve origineel middeleeuws gruitbier nog meer te zien en te proeven.

Meer informatie en het adres van Museum De 5000 Morgen vindt u op: http://5000morgen.nl/ onder "actueel".
Ook is vanaf deze datum op dezelfde website een verslag te lezen van het middeleeuwse brouwexperiment. Dit vindt u in het menu onder "Digitaal Geschiedenisboek Hoogeveen"

Iedereen die wel eens wil weten hoe sterk het middeleeuwse brouwsel afweek van de latere bieren, is van harte welkom!
Humber brouwer Jan (Homme) de Vries


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.910
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Gruitbier proeverij
« Reactie #1 Gepost op: 05-12-2007 19:20 u »
Leuk, dit is ook weer een andere kant van de brouwhobby. Ik kan er helaas niet bij zijn, maar het lijkt me wel interessant, vooral wat je dan zoal in de gruit doet en hoeveel je er van gebruikt.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #2 Gepost op: 20-12-2007 19:43 u »
Ik kan er ook helaas niet bij zijn, maar ik heb wel interesse in gruit vanwege de hopschaarste.
Heb jij misschien nog tips omtrent gruit Jan?

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.154
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #3 Gepost op: 20-12-2007 20:12 u »
Heb jij misschien nog tips omtrent gruit Jan?

Gewoon je tuin vol onkruid laten komen en dan oogsten ;)

Hopbier

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #4 Gepost op: 20-12-2007 21:24 u »
Citaat
Gewoon je tuin vol onkruid laten komen en dan oogsten.
We hebben een hoop babbels over hop, maar probeer maar eens een goed gruitmengsel te maken.
Gagel mag niet meer, want dat is niet zo goed voor den mensch.

 :brouwen:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.154
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #5 Gepost op: 20-12-2007 22:33 u »
We hebben een hoop babbels over hop, maar probeer maar eens een goed gruitmengsel te maken.
Gagel mag niet meer, want dat is niet zo goed voor den mensch.

 

Dan blijft voor de bitterheid misschien alleen kinine over. Verder wat aromatische kruiden (eventueel specerijen)

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #6 Gepost op: 20-12-2007 23:50 u »
Dan blijft voor de bitterheid misschien alleen kinine over.

En het witte van een sinasappelschil dan? Of is dat de verkeerde bitterheid?

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #7 Gepost op: 21-12-2007 06:34 u »
Gisteren was ik in Brouwland en er is nog steeds hop te krijgen, alleen niet het hele gamma. Ik heb dus een voorraadje opgeslagen in mijn diepvriezer. Vooraleer ik begin te experimenteren met andere kruiden zal ik toch eerst alternatieve hoppen gebruiken in bier. Niet alle kruiden zijn zonder gevaar voor de gezondheid.

Weet iemand of er in het zuidelijk halfrond hop gekweekt wordt want die zou normaal gezien in maart moeten geplukt worden.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #8 Gepost op: 21-12-2007 06:56 u »
In Nieuw Zeeland wordt hop geteeld.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #9 Gepost op: 21-12-2007 08:35 u »
Citaat
En het witte van een sinasappelschil dan? Of is dat de verkeerde bitterheid?
Volgens mij is dat ook kinine.

De 50 EBUnator kan je wel vergeten met gruit denk ik.  ;D

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #10 Gepost op: 21-12-2007 09:53 u »
Volgens mij is dat ook kinine.

Neuj, da's geen kinine.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #11 Gepost op: 21-12-2007 10:30 u »
Neuj, da's geen kinine.

Wat is dat dan wel? En wat is dan kinine?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #12 Gepost op: 21-12-2007 10:35 u »
Er zit geen kinine in een sinaasappelschil, dat zullen de meeste mensen wel weten.

En over kinine zelf staat info genoeg op wikipedia, inclusief prachtige structuurformule (link). Het wordt geisoleerd uit boomschors.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #13 Gepost op: 21-12-2007 10:43 u »
Kijk, het wordt ook in bitter lemon gebruikt....dan kan het ook in bier.. :brouwen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #14 Gepost op: 21-12-2007 10:49 u »
Wist jij dat echt niet? Om je nog wijzer te maken, het zit ook in tonic.

Volgens deze link (deze dus) is de concentratie 80 mg/L, dus 80 ppm.

En nog een feitje van wikipedia.org en ik houd ermee op:
In the United States, the Food and Drug Administration limits tonic water quinine to 83 parts per million, which is one-half to one-quarter the concentration used in therapeutic tonic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #15 Gepost op: 21-12-2007 11:02 u »
Citaat
Het wordt geisoleerd uit boomschors.
Dus de Es-schors die ik eerder opnoemde bevat waarschijnlijk ook kinine.  :denken:

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #16 Gepost op: 21-12-2007 11:06 u »
Nee, lees de links maar, alleen een bepaald type bomen bevat kinine.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #17 Gepost op: 21-12-2007 11:46 u »
OK dan,

Ik zie ook het hart van een annanas.
Annanasbier.  :brouwen:

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #18 Gepost op: 21-12-2007 13:28 u »
Ananasbier wil ik komende zomer ook nog eens doen, lijkt me wel wat :D
Wilgenbast bevat salicylzuur, slecht voor de maag, maar wel pijnstillend :)
(acetylsalicylzuur = apsirine)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #19 Gepost op: 21-12-2007 18:33 u »
Ananasbier wil ik komende zomer ook nog eens doen, lijkt me wel wat :D

is al eens gedaan :


Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #20 Gepost op: 21-12-2007 21:26 u »
En hoe smaakt dit bier? :weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #21 Gepost op: 21-12-2007 22:08 u »
Zoek 'm hier maar eens op. Het bier is van Brouwerij Heather Ale uit Engeland (de Alba Scots Pine Ale).

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.014
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #22 Gepost op: 22-12-2007 10:56 u »
Pine ale lijkt mij Dennen ale. Als in O dennenboom O dennenboom ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #23 Gepost op: 22-12-2007 11:59 u »
Pine ale lijkt mij Dennen ale.

oh  :stom:  :stom: je hebt gelijk...hoe kom ik dan aan pineapple ?  :weetniet:

Goed dan deze maar !

Offline Homme

  • De Wortketel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
    • Jonge Beer Brouwerij
Re: 21-12-2007 Gruitbier proeverij
« Reactie #24 Gepost op: 22-12-2007 14:18 u »
Gagel mag niet meer, want dat is niet zo goed voor den mensch.
Waar haal je dit nou weer vandaan?
Ik heb de data nagezocht en het klopt niet.
Dodoens en Blankaart schreven in hun kruidboeken in de 17e eeuw(!) van het gevaar van Gagel, maar dit is nooit wetenschappelijk ondersteund.
Tegenwoordig weten we dat de plant zeldzaam is, maar niet gevaarlijker dan Hop.

Van hop is bekend dat het hallucinogene stoffen bevat, maar dit betekent niet dat het daarom een risico vormt; de hoeveelheden zijn dusdanig, dat je wel heel veel moet gebruiken wil dit een effect hebben.

Overigens wil ik iederen graag verwijzen naar een nieuw topic dat speciaal voor het gruitbier is geopend, en waarin een link staat naar een wetenschappelijk verantwoorde tekst over het onlangs gehouden experiment.
Het is te vinden op:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8355.0.html