Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alcoholpercentage  (gelezen 1218 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline daantje65

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
Alcoholpercentage
« Gepost op: 13-03-2008 13:47 u »
Weet iemand misschien hoe het alcoholpercentage in het bier verandert tijdens de brouwperiode?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Alcoholpercentage
« Reactie #1 Gepost op: 13-03-2008 13:54 u »
Hallo Daantje, en welkom bij het forum!

Het alcoholpercentage verandert van ca 0% bij het begin van de vergisting tot de maximaal haalbare bij het eind van de vergisting. Het maximaal haalbare is afhankelijk van het aandeel vergistbare suikers, gistsoort, temperatuur en nog andere factoren. Wel verandert het niet geleidelijk. Eerst zeer traag, en dan ineens gaat het tekeer (hoofdvergisting) om vervolgens weer in een staartje te eindigen.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Alcoholpercentage
« Reactie #2 Gepost op: 13-03-2008 13:55 u »
Tijdens het brouwen zit er geen alcohol in het bier. Na het brouwen komt er bij de vergisting alcohol in. Eerst zal de reactie van de gistcellen moeten worden opgestart. Daarna zal de reactiesnelheid van de vorming van alcohol redelijk hoog zijn en na verloop van tijd zal de reactiesnelheid afnemen tot nul, want dan is er te veel alcohol voor de gistcellen om nog te functioneren.

Dus vanaf het begin van  het gisten zal er steeds meer alcohol worden gevormd, waarna de curve zal afvlakken en tot een constante waarde zal eindigen.

Tags: