Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Klaren van bier  (gelezen 13386 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nicolaas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: 00
Klaren van bier
« Gepost op: 22-11-2007 13:13 u »
Mijn vraag is: hoe kan ik mijn bier klaren, ik bedoel doorschijnend.
En wanneer is het beste tijdstip hiervoor.

Mijn medebrouwer doet hierover een beetje moeilijk, persoonlijk heb
ik geen moeite met licht troebel bier. :proost:
 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: klaren van bier
« Reactie #1 Gepost op: 22-11-2007 13:17 u »
Niet klaren, gewoon na een paar weken lageren en een maand of twee op fles pas gaan drinken als je graag echt helder bier wilt hebben. Wees gerust, het slaat verder nergens op. Iets troebel bier is net zo lekker als helder bier. Misschien nog wel lekkerder.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: klaren van bier
« Reactie #2 Gepost op: 22-11-2007 13:31 u »
En dan kun je klaren nog altijd op de "natuurlijke" manier doen: lageren bij 0 graden. Maar ik ben het met MO eens: nergens voor nodig. Na een paar weken worden mijn bieren meestal kraakhelder op fles.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: klaren van bier
« Reactie #3 Gepost op: 22-11-2007 13:47 u »
Bij mij is het bier vaak al redelijk helder na 2 weken secundaire vergisting in de mandfles... en inderdaad na 2 maanden rijping in de fles is er geen vuiltje aan de lucht (echter als ik het bier erg koud drink ontstaat er een koudewaas, but who cares ;)).

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: klaren van bier
« Reactie #4 Gepost op: 22-11-2007 13:50 u »
Alleen vies bier moet je erg koud drinken. Lekker bier niet, want dan proef je niets meer.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: klaren van bier
« Reactie #5 Gepost op: 22-11-2007 14:17 u »




Als je de flesjes koud wegzet, dan trekt het ook nog bij qua koudewaas..


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: klaren van bier
« Reactie #6 Gepost op: 22-11-2007 14:23 u »
Als je de flesjes koud wegzet, dan trekt het ook nog bij qua koudewaas..

Eventueel een goede tip voor wedstrijden, is het proberen waard :idea:.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: klaren van bier
« Reactie #7 Gepost op: 22-11-2007 14:32 u »
Alleen vies bier moet je erg koud drinken.

Niet mee eens, vies bier moet je niet drinken!  >:D

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: klaren van bier
« Reactie #8 Gepost op: 22-11-2007 15:09 u »
Maar ik ben het met MO eens: nergens voor nodig.

Niet100% mee eens:
Het helderste bier (dat dus ook weinig uitgezakte troebel in de fles heeft) bewaart het langst. Voor wie dat langer bewaren wil natuurlijk.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: klaren van bier
« Reactie #9 Gepost op: 22-11-2007 15:27 u »
Bier bewaren? Wat is dat?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: klaren van bier
« Reactie #10 Gepost op: 22-11-2007 16:08 u »
Bier bewaren? Wat is dat?

Komkom, A3, je weet toch ook dat een Orval pittiger is na één tot zelfs 2 jaar.

den_organolept

  • Gast
Re: klaren van bier
« Reactie #11 Gepost op: 22-11-2007 16:12 u »
Bij mij wordt alleen vies bier zo oud  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: klaren van bier
« Reactie #12 Gepost op: 22-11-2007 16:18 u »
Komkom, A3, je weet toch ook dat een Orval pittiger is na één tot zelfs 2 jaar.

Ik weet vooral dat na die tijd die heerlijke hoparoma's verdwenen zijn en de bitterheid minder is geworden.

En jij weet toch ook dat Orval een van de weinige uitzonderingen is op de regel dat je bier vers moet drinken.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: klaren van bier
« Reactie #13 Gepost op: 22-11-2007 16:40 u »
Ik weet vooral dat na die tijd die heerlijke hoparoma's verdwenen zijn en de bitterheid minder is geworden. En jij weet toch ook dat Orval een van de weinige uitzonderingen is op de regel dat je bier vers moet drinken.

Juist, Orval is die uitzondering, samen met enkele donkere bieren van >9 vol% en mijn "Oudenaards" zuurbier die wat bitterafbraak echt nodig had want zuur en bitter gaat niet samen. Die laatste is nu 3 jaar oud en lijkt stilaan op een Bourgogne de Flandre. Familie van de Rodenbach grand cru dus. Niet makkelijk geweest, lukte me alleen dank zij enten met het Bret mengsel van brouwerij Bios.

Voor onze alledaagse dubbels en tripels: echt vers is wat te snel door den draai, 2...3 maand lijkt me beter.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: klaren van bier
« Reactie #14 Gepost op: 22-11-2007 17:33 u »
samen met enkele donkere bieren van >9 vol%

Daar lopen de meningen al uiteen. Orval en geuze en dat is het wel zo'n beetje, in feite enkel bieren waar andere organismen dan Saccharomyces Cerevisiae en Carlsbergensis meedoen. Dat idee van oude sterke donkere abdijbieren wordt noal eens geopperd, maar net zo vaak (gelukkig) bestreden. We zijn het dus bijna eens.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: klaren van bier
« Reactie #15 Gepost op: 22-11-2007 19:23 u »
We zijn de draad een beetje kwijt. Aan de orde is
Mijn vraag is :hoe kan ik mijn bier klaren,ik bedoel doorschijnend.
En wanneer is het beste tijdstip hiervoor.

Mijn mede brouwer doet hierover een beetje moeilijk, persoonlijk heb
ik geen moeite met licht troebel bier. :proost:
 
:brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klaren van bier
« Reactie #16 Gepost op: 22-11-2007 21:36 u »
Op de Brau zag ik diverse filtersystemen voor de professionele brouwers. Voor ons hobbybrouwers zijn bij mij weten geen echte filtersystemen beschikbaar. De voornaamste reden daarvoor is denk ik dat we meer de tijd hebben en het feit dat filters vrij snel verstopt raken waardoor je met zware pompen moet werken. Het is in die omstandigheden heel goed oppassen dat je geen zuurstof in je bier krijgt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Klaren van bier
« Reactie #17 Gepost op: 22-11-2007 21:44 u »
Voor ons hobbybrouwers zijn bij mij weten geen echte filtersystemen beschikbaar. De voornaamste reden daarvoor is denk ik dat ..

..dat veel te duur is voor ons, en het complete onzin is om als hobbybrouwer je bier na de gisting te gaan filteren. Zoals al meerdere keren is
aangegeven is het gewoon niet nodig en wordt je bier vanzelf wel helder, zo niet, dan mankeert er ergens iets aan je brouwproces en moet je het
daar zoeken. En a.u.b. geen klaringsmiddelen (Ierse mos  :neenee: :police: :rundum:) gebruiken.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Klaren van bier
« Reactie #18 Gepost op: 22-11-2007 22:03 u »

Citaat
En a.u.b. geen klarings middelen (Ierse mos    ) gebruiken.
Is ook niet helemaal waar.
Er is gewoon een keer een hele verkeerde zending geweest vorig jaar.
Mijn bieren waren met Iers mos wel degelijk helderder.

Dit jaar zal er weer goed Iers mos in de schappen liggen, en die kan je dan gewoon weer gebruiken zonder
last te hebben van die fenol-smaak.

Ik vind dat een pilsje wel helder moet zijn, en dan nog het liefst zonder depot.
Daar zijn truukjes voor elders op dit forum.

 :degroeten:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klaren van bier
« Reactie #19 Gepost op: 22-11-2007 22:26 u »
Fijn voor jou Louis dat je wel verschil merkt als je Iers mos gebruikt of niet. Zelf merk ik geen verschil.

Oscar,
Dat filtersystemen duur zijn is volgens mij geen argument. Men is tegenwoordig ook bereid om 1000 tot 2000 euro uit te geven voor een RIMS of een HERMS. Waarom dan niet een paar honderd euro voor een filtersysteem. Voor ons hobbybrouwers zijn de echter de verliezen bij het filteren in verhouding wel erg groot. Een natuurlijke klaring is inderdaad de meest praktische oplossing

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Klaren van bier
« Reactie #20 Gepost op: 22-11-2007 22:57 u »

Citaat
Fijn voor jou Louis dat je wel verschil merkt als je Iers mos gebruikt of niet.

Dank je Jacques, ikzelf was ook verheugd op deze constatering.

 ;)

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Klaren van bier
« Reactie #21 Gepost op: 22-11-2007 23:03 u »
HIER kun je bierfilters bestellen, de prijzen vallen mij wel mee, komen natuurlijk nog wel verzendkosten bij. Overigens heeft mijn Herms maar ongeveer 500 euro gekost.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klaren van bier
« Reactie #22 Gepost op: 22-11-2007 23:10 u »
De filters zelf wel, maar je zult ook een behuizing moeten hebben waar de filters in passen en een pomp om het bier door het filter te krijgen.

Ik zou overigens een filter niet vaker dan één keer gebruiken. Het wordt dan toch een prijzige zaak.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Klaren van bier
« Reactie #23 Gepost op: 22-11-2007 23:18 u »
'Housing' is behuizing en de filters staan wat meer beneden op de pagina. Er staan vier soorten filter vermeld. Een pomp is makkelijk aan te komen en als je een Herms of Rims hebt, heb je de pomp al. Ik ga er toch een s serieus over nadenken.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Klaren van bier
« Reactie #24 Gepost op: 23-11-2007 07:39 u »
Je filtert niet alleen waas uit, maar ook smaak.

Ik zou eerst eens onderzoeken wat voor soort pomp je nodig hebt. Ik weet niet of een HERMS pomp wel voldoende druk levert...?

Tags: helderheid bier