In september/oktober is de eerste brouwcursus geweest van onze club en daar deden 5 mensen aan mee. Op de praktijkdag is een blonde gebrouwen en alle cursisten kregen na deze dag een pakket met mout, hop en gist mee naar huis om hetzelfde bier nogmaals thuis te brouwen. Gisteravond hebben we de resultaten geproefd.
Hulde aan de cursisten! Op een enkel bier na waar iets mis is gegaan, waren het allemaal prima bieren, zeker voor een eerste brouwsel. Fris, mooi moutig, fruitig en soms hoppig. Geen smaakafwijkingen te proeven, op een versie met heel licht diacetyl na. De meeste bieren waren nog wat jong en zullen zeker nog in smaak verbeteren de komende maand, dus niet te snel opdrinken, heren cursisten!
Mooi om te proeven ook dat de bieren toch sterk op elkaar leken. Dat lijkt logisch als je dezelfde ingrediënten gebruikt, maar dat is het niet. Je werkwijze en brouwapparatuur bepaalt in belangrijke mate het eindproduct. Toch was hier duidelijk te merken dat de bieren dezelfde ingrediënten hadden. Opvallend was wel dat het ene bier veel hoppiger was dan het andere, terwijl dezelfde hoppen op dezelfde tijdstippen zijn toegevoegd. De heftigheid van koken, misschien de pH en de vergistingstemperatuur zullen hier ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Verder was ook opvallend dat alle bieren troebel tot zeer troebel waren. Dat kan door transport komen, maar bieren die we eerder op de club hebben geproefd waren dat zeker niet allemaal. Ik denk dat de gist nog niet echt de tijd heeft gehad om zich goed af te zetten op de bodem van de flessen.
Het was kortom weer een leerzame en gezellige avond, daar in Zutphen.
