Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Methanol  (gelezen 47982 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Loetje

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Methanol
« Gepost op: 09-11-2007 15:22 u »
Hoi,

Ik heb ooit ook iets over het maken van wijn gelezen en daar stond beschreven (als ik het me goed herinner, is alweer enige tijd geleden) dat je moest waken voor het ontstaan van methanol. Ook alcohol maar iets minder gewenst dan ethanol.

Mijn belangrijkste vraag is of je met het brouwen van bier ook het risico loopt op de productie van methanol? Bij de wijnproductie moet je allerlei chemicaliŽn hebben/gebruiken om te bepalen of en zo ja, hoeveel methanol er aanwezig is.

mvg

Leo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.522
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Methanol
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2007 15:37 u »
Mijn belangrijkste vraag is of je met het brouwen van bier ook het risico loopt op de productie van methanol?

Leo, als dat zo zou zijn zouden we hier een stuk minder lezers hebben.. :D :D Nee is dus het antwoord ! Het risico op methanol vorming heb je niet bij bierbrouwen. Er wordt alleen ethanol gevormd en af en toe een beetje hogere alcohelen en wat esters, maar die zijn niet schadelijk (Mits je de
hoeveelheid die je tot je neemt beperkt... ;))

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Methanol
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2007 15:42 u »
Is er bij het maken van wijn dan wel een kans op het onstaan van methanol? Methanol kan ontstaan bij ditsileren om een verkeerde temperatuur; of dat is toch wat ik er van gemaakt heb. Bij het maken van wijn ontstaat er dus ook geen methanol.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.522
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Methanol
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2007 15:47 u »
Dat mag ik hopen van niet.....

Offline Loetje

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Re: Methanol
« Reactie #4 Gepost op: 09-11-2007 17:15 u »
Ben er nog niet zo erg in thuis maar hier staat toch iets over methanol.

http://home.zonnet.nl/nvvoorst/

misschien niet bij wijn maar in ieder geval bij stoken een mogelijk probleem.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Methanol
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2007 17:22 u »
In wijn (en volgens mij ook bier) zit wel degelijk methanol.
Alleen met distilleren kan je te veel methanol krijgen als je de "voorloop" niet appart houdt.
Dit zijn de druppels die je hebt voor de 78 graden.
De voorloop gebruik je meestal als ruitenwisservloeistof.

Wil je op save spelen, dan vergist je puur suikerwater.
Methanol ontstaat door pectine (fruit), en in mindere mate mout.

 :degroeten:


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Methanol
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2007 17:25 u »
Ja bij wijnmaken en bierbrouwen komt er helemaal geen distilatie bij te pas. Dus ook geen methanol.

(Ik heb ooit eens iemand gehad die niet van mijn bier wou drinken omdat hij beweerde dat er methanol in kon zitten.   :stom:, wanneer ik hem vertelde dat de aanmaak van methanol dus alleen bij distileren kon voorkomen wou hij mij zelfs niet geloven. Want hij had wel iets anders gehoord hoor.  ;D ja drink er dan niet van l*l.)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Methanol
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2007 17:29 u »

Citaat
Ja bij wijn maken en bier brouwen komt er helemaal geen distilatie bij te pas. Dus ook geen methanol.

Dus wel (alleen niet in gevaarlijke hoeveelheden).
Bij distilleren worden geen stoffen gevormd.
Bij distileren worden stoffen gescheiden.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.393
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Methanol
« Reactie #8 Gepost op: 09-11-2007 17:35 u »
Bij vergisting van wort uit mout wordt geen spoortje methanol gevormd. Dat gebeurt alleen bij vergisting van fruit en dergelijke.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Methanol
« Reactie #9 Gepost op: 09-11-2007 17:41 u »
Methanol wordt vooral gevormd bij de vergisting van pectines. Dus in pruimen en appelenwijn e.d..

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.590
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Methanol
« Reactie #10 Gepost op: 09-11-2007 17:43 u »
Kriek?

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2007 17:44 u »
Dit
Bij vergisting van wort uit mout wordt geen spoortje methanol gevormd. Dat gebeurt alleen bij vergisting van fruit en dergelijke.
en
Kriek?

Spreekt elkaar niet tegen...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Methanol
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2007 17:45 u »
Dus dat er in bier in veel mindere mate methanol voorkomt dan in wijn is dus een fabeltje?
Er komt dus helemaal geen methanol in bier voor............

Mout is wel degelijk plantaardig materiaal.

Weet je het zeker?

 :degroeten:

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #13 Gepost op: 09-11-2007 17:46 u »
Dus dat er in bier in veel mindere mate methanol voorkomt dan in wijn is dus een fabeltje?
Er komt dus helemaal geen methanol in bier voor............

Van de bieren die ik hier op het lab heb gemeten heb ik NOOIT methanol aangetoond.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.590
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Methanol
« Reactie #14 Gepost op: 09-11-2007 17:47 u »
Hmmm als dat maar geen visuele metingen zijn geweest  ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Methanol
« Reactie #15 Gepost op: 09-11-2007 17:51 u »

Ik geloof je direct.
Maar dan zijn er wel misverstanden op het internet.

http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/Page/Onderwerp.aspx?page=me&EntityId=878185

Het zal dan wel een uitermate bijna niet te meten hoeveelheid zijn.
Niks om zorgen om te maken dus.

 :degroeten:




Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #16 Gepost op: 09-11-2007 17:52 u »
Hmmm als dat maar geen visuele metingen zijn geweest  ;D

Nee GC-MS met een agilent 5973

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #17 Gepost op: 09-11-2007 17:55 u »
Ik geloof je direct.
Maar dan zijn er wel misverstanden op het internet.

http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/Page/Onderwerp.aspx?page=me&EntityId=878185

Het zal dan wel een uitermate bijna niet te meten hoeveelheid zijn.
Niks om zorgen om te maken dus.

 :degroeten:


Op deze website staat:
Citaat
zij het in bier veel minder. De hoeveelheden zijn klein, maar kunnen behoorlijk oplopen door destillatie van het gegiste sap

Dus te klein om je zorgen te maken. Destilleren is (kortweg) een methode om vluchtige stoffen op te vangen (buiten de oorspronkelijke oplossing) en dus te concentreren

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Methanol
« Reactie #18 Gepost op: 09-11-2007 18:00 u »

Het hele methanol gebeuren is dus ook een stukje bangmakerij om illegaal stoken te voorkomen.

 :)

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #19 Gepost op: 09-11-2007 18:12 u »
Nee niet helemaal, het kan echt wel kwaad om methanol tot je te nemen.
Alleen het brouwen van bier zal niet de benodigde hoeveelheid methanol kunnen produceren om lichamelijke probelemen te veroorzaken. Maar (verkeerd) destilleren van fruitwijnen etc kan wel degelijk problemen geven.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Methanol
« Reactie #20 Gepost op: 09-11-2007 18:43 u »
Zie dat snapte ik nu niet aan het verhaaltje. Met disileren 'produceer' je geen stoffen, je vangt er gewoon op. Hoe kwam je dan aan die mathanol.

Zijn er niet enkele sterke dranken die uit gefermenteerdemoutoplossing worden gestookt? Whisky of zo? Er zit dus een heel kleine hoeveelheid methanol in bier?
Zijn er hier ook geen stokers op het forum actief?

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Methanol
« Reactie #21 Gepost op: 09-11-2007 18:56 u »
Goed speciaal voor Thibolleke, de uitleg van destilleren:

Met destilleren haal je uit een mengsel van verschillende vloeistoffen, door verschil in kookpunt, een voor een de stoffen over.
Je hebt een bol waarin je mengsel zit. Door langzaam te verwarmen gaan de eerste stof koken. Die gaat dus als damp uit de oplossing. Door een koeler erboven te zetten, met aan de andere kant een uitlaat (schuin naar beneden, niet terug de bol in) naar een opvangvaatje, zorg je dat de damp condenseerd. En zo heb je de eerste stof opgevangen aan de andere kant.

Zodoende krijg je dus vrij zuiver een geconcentreerde stof aan de andere kant.

Bij een stokerij krijg je op deze manier een oplossing met een hoog percentage alcohol (=ethanol).

Ja wishkey wordt uit mout gewonnen, maar daar heb je dus een nihille hoeveelheid methanol.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Methanol
« Reactie #22 Gepost op: 09-11-2007 19:16 u »
Goed speciaal voor Thibolleke, de uitleg van destilleren:
Nou destilleren heb ik op mijn 14 tijdens wetenschappelijk werk wel gedaan hoor. Ik weet hoe je dat moet doen.

Ja wishkey wordt uit mout gewonnen, maar daar heb je dus een nihille hoeveelheid methanol.

Voila dat wou ik geconfirmeerd krijgen. Dank u.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.131
  • drink gezond
Re: Methanol
« Reactie #23 Gepost op: 09-11-2007 19:29 u »
Tannine is de leverancier van methanol.  Vruchten bevatten relatief gezien veel tannine, granen ook wel maar zo weinig dat je het best kan verwaardelozen. Alleen bij het distilleren( bij de voorloop)  kun je methanol in geconcentreerd vorm krijgen. Als je 2% van de totaal   gehalte aan alcohol apart zet, ben je 200 % veilig. ( industrie doet 1 % ). Methanol verdampt bij 64 graden en ethanol bij 78 graden. ( destilleren doet ik reeds een jaar of twintig ).

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Methanol
« Reactie #24 Gepost op: 09-11-2007 20:19 u »
Pectine, niet tannine.

Tags: