Bier bevat wel degelijk methanol, getuige de destilleer-experimenten (psst, mondje dicht) die dit duidelijk anders riekende vocht opleverden. Inderdaad een heel stuk minder en door het niet zo nauwkeurige proces zat er vast ook al ethanol bij. Dus ja, het zit erin.
Maar, als je nu een glas bier drinkt, dan is er niks aan het handje. Methanol is bij die concentratie dus niet van negatieve invloed en kan blijkbaar meegedronken worden. Als je daarna destilleert, en je houdt geen voorloop apart, dan zou de verhouding methanol:ethanol gelijk moeten zijn, al hou je op het eind van het destilleren nog best wat ethanol in het opgestookte bier omdat je niet alles eruit krijgt en er ook hogere alcoholen zijn die je niet mee wilt stoken. Dus in verhouding hou je meer methanol over, that's life.
Maar zoals gezegd, die voorloop hou je apart en is inderdaad prima ruitenreiniger. Dat wordt ook van veel moonshine gezegd trouwens, zeker als die niet zo smakelijk zijn maar dat terzijde. Als je de voorloop apart hebt gehouden, bevat de rest van de stook zo weinig methanol, dat je er veilig mee aan de slag kunt. En meestal stook je 2x, dubbel genaaid houdt beter.
Ik heb er nog nooit last van gehad. Maar blijf wel uitkijken want methanol is niet alleen vies, het is ook gewoon giftig in wat hogere concentraties. En bij de betere stokers geldt: liever minder spirit van hoge kwaliteit dan veel rommel. En daar kan ik het wel mee eens zijn.
Proost, en nu weer terug naar het bier.