Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?  (gelezen 5401 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Remco

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
    • www.brouwlog.nl
Hoi,
Een maand of drie geleden heb ik dit Korenwolfachtige wit bier gemaakt. Volgens recept heb ik ook het tarwe-, rogge- en speltmeel hierbij gebruikt. Dichtslippen van de wortverzamelpijp bij het spoelen was dus bijna onvermijdelijk of in ieder geval een langdurig proces omdat het vooral langzaam gaat (tip: veel hoogtevershcil tussen de twee pannen werkt goed, bij mij 2m).

Nou heb ik altijd het schroten gezien als 'zo grof mogelijk om een mooi filterbed over te houden bij het spoelen'.

Gekke hypothetische vraag misschien (en nee, ik heb niet gedronken ::)), maar als het dichtslippen nou eens niet zou gebeuren en geen rol zou spelen bij het spoelen, zou je dan ook met alleen meel kunnen brouwen? En haal je dan uit bijvoorbeeld 2kg. meel wellicht een hoger rendement dan 2kg. geschrote mout (vliesjes in gewicht niet meegerekend)?

:denken:

Waar ik naar toe wil is een mogelijk toekomstig molen-brouwsel.
Iets waar veel molen-feeling in zit. En dan is meel natuurlijk helemaal mooi!
Die Korenwolfachtige bevatte trouwens volgens recept 44% meel...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2007 17:13 u »
Als je genoeg enzymen toevoegd moet dat natuurlijk kunnen. Al denk ik wel dat het niet dezelfde smaak oplevert als een brouwsel van het geheel...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2007 18:12 u »
Neem gewoon 100% wit meel, voeg enzymen toe en je hoeft helemaal niet te filteren noch te spoelen. De eiwitten koken wel uit.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2007 18:15 u »
Of als je volkorenmeel wilt gebruiken, dan moet je zeven voordat je maischt.

 :denken: Dat doet me denken...je kan ook mout fijn malen en dan de blezen en kiemen eruit zeven voor het maischen. Ook dan hoef je niet te filteren.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2007 18:15 u »
 :idea: Zeefbier?

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2007 18:16 u »
Neem gewoon 100% wit meel, voeg enzymen toe en je hoeft helemaal niet te filteren noch te spoelen. De eiwitten koken wel uit.

Ik denk dat je dan een bier krijgt met een wittebrood smaak. Als het zo simpel zou zijn hadden de grote brouwjongens dat allang gedaan. Je mist in dit meel het hele eest en mout proces, lijkt me niet lekker om bier van te maken.

den_organolept

  • Gast
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2007 18:27 u »

En haal je dan uit bijvoorbeeld 2kg. meel wellicht een hoger rendement dan 2kg. geschrote mout (vliesjes in gewicht niet meegerekend)?


Als jij meel vergelijkt met geschrote mout, dan vergelijk je gemout graan met ongemout graan, witbier met weizen, appels met peren...

Dan zou je het gebruik van meel moeten vergelijken met ongemoute tarwekorrels, die zijn te koop als tarwevlokken,
maar tarwevlokken hebben weer een hittebehandeling gehad dus ook al niet identiek..

Waar vergelijk jij je meel dan eigenlijk mee?  :weetniet:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2007 20:56 u »
Maar de grote brouwjongens doen dat al jaren! In menig brouwerij zul je geen moutkorrel kunnen vinden. De muizen liggen dood op de moutzolder. Bier wordt gebrouwen uit bruine papieren zakken met maltose, glucose, bierverbeteraar en zo meer.

Zeg nou zelf...herken je mout in Grimbergen, Leffe, Palm, Corsendonk?


oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2007 21:25 u »
Het zijn wel allemaal Belgische bieren die je noemt hè >:D :verbergen:

 :degroeten:
Wesley

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2007 21:28 u »
Wordt er in Nederland nog bier gebrouwen dan? In Zeeland is dat nauwelijks verkrijgbaar...

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2007 21:30 u »
De Nederlandse speciaalbieren stellen ook niet veel voor. Bij de pelgrim beginnen er nu aardige bieren te ontstaan, dat wel. Wat ik bedoel is dat mijn stelling van een tijdje terug, dat Belgische bieren allemaal de volle moutigheid missen en te zwaar zijn door een hoge suikerstort, eigenlijk zo slecht nog niet is. De meeste Duitse, Engelse en Tsjechische bieren bevatten nog wel mout hoor ;) :proost:

 :degroeten:
Wesley

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.769
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #11 Gepost op: 31-10-2007 21:53 u »
Wordt er in Nederland nog bier gebrouwen dan?

Ja hoor, In Enschede..zo'n 25 liter per maand.... :D :D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.427
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #12 Gepost op: 31-10-2007 22:02 u »
De meeste Duitse, Engelse en Tsjechische bieren bevatten nog wel mout hoor ;) :proost:

In heel wat Engelse bieren zit toch wel een behoorlijke hoeveelheid suiker.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #13 Gepost op: 31-10-2007 22:09 u »
De Nederlandse speciaalbieren stellen ook niet veel voor. Bij de pelgrim beginnen er nu aardige bieren te ontstaan, dat wel. Wat ik bedoel is dat mijn stelling van een tijdje terug, dat Belgische bieren allemaal de volle moutigheid missen en te zwaar zijn door een hoge suikerstort, eigenlijk zo slecht nog niet is. De meeste Duitse, Engelse en Tsjechische bieren bevatten nog wel mout hoor ;) :proost:

 :degroeten:
Wesley

Ach als je dan écht niet kan wachten, trek dat biertje van mij dan maar al open. Je zal wat meemaken mét suikerstort ;)
Leve de homebrews!

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #14 Gepost op: 31-10-2007 22:19 u »
In heel wat Engelse bieren zit toch wel een behoorlijke hoeveelheid suiker.

Klopt, ook in mijn Engelse bieren zit suiker. Toch is het bij een langere begin dichtheid minder storend vind ik.

Ach als je dan écht niet kan wachten, trek dat biertje van mij dan maar al open. Je zal wat meemaken mét suikerstort ;)
Leve de homebrews!

Ach ik heb nog wel een beetje geduld hoor ;) Natuurlijk zijn er ook lekkere bieren met suiker er in (zelf grijp ik ook weleens naar de suikerpot) maar in België vind ik maar weinig (commerciële) voorbeelden. Maar deze discussie hebben we al gehad geloof ik ;)

 :degroeten:
Wesley

Offline Remco

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
    • www.brouwlog.nl
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #15 Gepost op: 01-11-2007 09:04 u »
Hey leuk al die antwoorden :)
Zoals ik al zei... het was voor mij een vraag en ik had eigenlijk niet verwacht dat het mogelijk was. Enzymen...
Ik ga er eens naar kijken wat ik daarmee kan.
Maar die ene optie van EBC is een goeie vind ik! De mout malen en eerst de blezen en kiemen er uit zeven.
Zo gebruik je wel mout maar gaat het toch door de molen heen. Grappig allemaal..
Maar puur meel gebruiken lijkt mij ook niet zo geweldig voor de smaak.
En wat betreft het vergelijken van appels en peren. Misschien had ik moeten zeggen dat ik 2kg geschrote mout en 2kg gemalen mout wilde vergelijken.
Ik laat het eens bezinken en wellicht gooi ik eens een gek recept in elkaar om te proberen.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #16 Gepost op: 01-11-2007 09:34 u »
En wat betreft het vergelijken van appels en peren. Misschien had ik moeten zeggen dat ik 2kg geschrote mout en 2kg gemalen mout wilde vergelijken.

Nou het merendeel had dat wel gevat denk ik hoor.

Ik laat het eens bezinken en wellicht gooi ik eens een gek recept in elkaar om te proberen.

Vandaag is net de experimenten maand geopend. Experimenteer er op los! En houw ons ervan op de hoogte.

Groeten
Thibolleke

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #17 Gepost op: 01-11-2007 12:07 u »
Nu ontstaat het beeld dat brouwerijen geen mout meer gebruiken. Waarom heeft Bavaria een mouterij geopend in Groningen? Mout wordt dus (denk ik) nog volop gebruikt. Het andere uiterste, het gebruik van meel i.p.v. mout, gebeurd ook; door enzymen toe te voegen aan meel kun je de moutstap overslaan, wat uit oogpunt van kosten beheersing gunstig kan zijn. Straks ontwikkelen ze een gist die ook de werking van enzymen overneemt......

Offline Jay

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
    • JBB
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #18 Gepost op: 01-11-2007 14:14 u »
Zoals ik al zei... het was voor mij een vraag en ik had eigenlijk niet verwacht dat het mogelijk was. Enzymen...

Even doorhypothetiserend op Remco's vraag. Wat zouden alternatieve manieren zijn om enzymen toe te voegen? Ja, bij Brouwland krijg je zat zakjes enzymen (geloof ik, tenminste), maar zijn er eigenlijk (behalve mout natuurlijk) nog verdere alternatieven?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #19 Gepost op: 01-11-2007 17:50 u »
Wat zouden alternatieve manieren zijn om enzymen toe te voegen?

In de ketel spugen. Ik weet alleen niet hoeveel. Bovendien krijg je dan volgens mij slecht vergistbare bieren.

SiriS

  • Gast
Re: Een stap verder dan schroten mogelijk? Alleen meel van de molen?
« Reactie #20 Gepost op: 01-11-2007 18:51 u »
Beste Remco,

Het toevoegen van enzymen is geen enkel probleem. Om deze enzymen hun werk te laten doen zal eerst het zetmeel in oplossing gebracht moeten worden. Dit kan door een suspensie van natief zetmeel (bv tarwebloem) te verstijfselen. Probeer hiervoor om 1 kg tarwebloem in 5 liter kraan water te koken (homogeen verwarmen zonder aanbranden).

Succes, SiriS

Tags: schroten