Gulden Draak

Gestart door Gerb, 10-04-2002 21:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Inderdaad ! Weer wat geleerd.

Bedankt Jokke.  :proost2:

 :degroeten:

Twonky

Hé Hoppie,

En heb je deze ooit nog gebrouwen?
Ik had vandaag bij de locale dirk ook een flesje Gulden draak gescoord, ik dacht hè die ken ik nog niet, en ik vind hem best subtiel!
Dus toen even op het forum gezocht, en hij is redelijk "onbekend"?

Maar ik vind hem wel lekker, mag iets meer hoppigheid hebben wat mij betreft, maar verder erg lekker, dus....

Had je deze nog gedaan, en wat waren je bevindingen?

Zwaai
 :degroeten:

Twonky

Hopmans

Hey Twonk,

De Gulden Draak is de beste die er is.
Belachelijk dat deze zo onbekend is hier.
Ik heb 'm nooit gebrouwen.
Vraag me niet waarom.

Ik post nu wat verzamelmateriaal wat ik bewaard heb.




Gulden Draak

13lb Belgian 2-row Pilsner matl
4lb Belgian 2-row pale malt
1lb German wheat malt
14oz 65L German crystal malt
4oz Belgian aromatic malt
3oz Belgian Cara-Munich malt
2oz Belgian Biscuit malt

1/2lb Belgian clear candi sugar
1oz Brewers Gold (bittering)
1/4oz Styrian Goldings (flavor)
1tsp Irish moss

Mash at 150F for 90 minutes.
Add bittering hops and Candi sugar at beginning of boil
Boil for 90 minutes
Add flavor hops and irish moss for last 15 minutes of the boil
OG-1.104 - 1.109
FG 1.020 - 1.026
26IBU 21SRM
10.5%AV - Yields 5 gallons
Hmmm, it seems hard to believe there's no Special B in Gulden Draak.
Great Beer!
Go for it!
All agree though.. i would think specialB would be in there too....
Its in My Belgians of that style..;>

> A local pizza joint has been improving their
> beer selection recently and one can really
> engage in Belgian gluttony there.

Belgians at a pizza joint?

As Charleton Heston once said,

DAMN YOU! DAMN YOU ALL TO HELL!

I'm happy if I can find Guinness at a restaurant!

PS - you're a damn dirty ape. (I'm jealous) 

Clone Brews has it:

Yield: 5 gallons (18.9 L)
Final gravity: 1.020-1.026 SRM 21
Original gravity: 1.104-1.109
IBU 26 10.5% alcohol by volume
Crush and steep in ½ gallon (1.9 L) 150°F (65.5°C) water for 20 minutes
14 oz. (.4 kg) 65°L German crystal malt
4 oz. (113 g) Belgian aromatic malt
3 oz. (85 g) Belgian Cara-Munich malt
2 oz. (57 g) Belgian biscuit malt
Strain the grain water into your brew pot. Sparge the grains with ½ gallon (1.9 L) water
at 150°F (65.5°C). Add water to the brew pot for 1.5 gallons (5.7 L) total volume.
Bring the water to a boil, remove the pot from the stove, and add:

11 lb. (5 kg) M&F extra-light DME
1 lb. (.45 kg) M&F wheat DME (55% wheat, 45% barley)
½ lb. (.23 kg) Belgian clear candi sugar
1 oz. (28 g) Brewers Gold @ 9.0% AA (9 HBU)
(bittering hop)

Add water until total volume in the brew pot is 3.5 gallons (13 L).
Boil for 45 minutes then add:

¼ oz. (7 g) Styrian Goldings (flavor hop)
1 tsp. (5 ml) Irish moss

Boil for 15 minutes, remove pot from the stove, and cool for 15 minutes.
Strain the cooled wort into the primary fermenter and add cold water to obtain 5
gallons (18.9 L). When the wort temperature is under 80°F (26.6°C), pitch your yeast.

1st choice: Wyeast's 1388 Belgian strong ale yeast
(Ferment at 70-73°F [21-23°C])
2nd choice: Wyeast's 3787 Trappist high gravity yeast
(Ferment at 70-73°F [21-23°C])

Ferment in the primary fermenter 5-7 days or until fermentation slows,
then siphon into the secondary fermenter.
Bottle when fermentation is complete with:

1¼ cup (300 ml) M&F extra-light DME

I should have checked my copy of Clone Brews.
Sure enough, there's a Gulden Draak recipe.
It's a big beer (should warm Walt's heart--and liver) with a complex grain
bill and not an ounce of Special B. Here are the basics:

O.G. 1.108
F.G. 1.023

67 percent Belgian pilsner malt
20.5 percent Belgian pale malt
5 percent malted wheat
4.5 percent German crystal malt (65L)
1.25 percent Belgian aromatic malt
1 percent Belgian caramunich malt
0.75 percent Belgian biscuit malt
0.5 lbs. Belgian candi sugar per 5 gallons

Bitter to 26 IBUs with Brewers Gold and add 0.25 oz.
 Styrian Goldings per 5 gallons for the last 15 minutes of the boil.

Ferment with Wyeast 1388 or Wyeast 3787 at 72 F.

Twonky

Ha die Hoppie ;-)

Ja het is inderdaad een heel erg lekker pintje!
Maar je ziet ze niet veel, en onbekend maakt....

Ik ga dit echt een keertje proberen, en een ik heb een collega aangestoken met het brouw 4-us, hij heeft net zijn eerste blikje gedaan, en wil nu persee met extract aan de gang, misschien heeft hij wel intresse in het extract recept...

Ik heb alleen op het werk een aantal Deadlines voor december staan, en in december zelf zijn mijn beide meiden jarig, en dan heb je die ouwe op zijn schimmel nog, en kerst.... ik ben benieuwd of ik er nog een batch doorheen krijg...

Mocht ik eraan toe komen, ik heb net een bookmark gemaakt, en zal hier posten....

Zwaai
 :degroeten:

RobinB

Bij ons gewoon in de super!  :proost2:

Maar laatst weer eens gehad: metaal...  :-\ (steenbergen kwaaltje)
Kasteelbier Bruin (11 º) heeft nu mijn voorkeur!

Hopmans


Citeeren onbekend maakt....
Ja, hier op dit forum.
We hebben het hier over één van de beste Belgische bieren aller tijden.
De Gulden Draak is een meesterwerk!



Twonky

Kasteel... ja die zijn ook lekker ;-)

Maar eh dat metaal dat proefde ik in deze die ik had niet... nu vind ik het moeilijk om smaak te omschrijven, maar metaal proef ik denk ik wel...
Nee deze die ik had, was gewoon lekker, zacht, moutig, balans (had iets meer hop mogen hebben) maar gewoon lekker ;-)

Zwaai
 :degroeten:

RobinB

Citaat van: Twonky op 13-11-2009  20:20 uMaar eh dat metaal dat proefde ik in deze die ik had niet... nu vind ik het moeilijk om smaak te omschrijven, maar metaal proef ik denk ik wel...

Zeer wijze raad:
HEB JE ER GEEN LAST VAN; BEGIN ER NIET AAN!!!

Ik was al gevoelig voor metaalgeur/smaak, maar sinds ik begonnen ben met handrugtesten merk ik het veel meer.
Het is nu echt een afknapper voor mij, die helaas veel voorkomt. Vooral Belgische bieren...

Hopmans

Metaal is ook weer zo'n onzin ding net als oxidatie.
Wie gaat er ook in hemelsnaam bier op z'n handpalm smeren om metaal te ruiken...

Zonde van al die mooie bieren.

Bier moet tegenwoordig allemaal in RVS.
Dat is gewoon het hele eieren-eten.

Bier in plastic (home brews) vergist is het beste wat er is.


Hopmans

Ah, we hebben elkaar gekruisd.
Je zegt het zelf al.

Niet doen dus mensen.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.