Hoe houd jij je vergisting op een zo constant mogelijke temperatuur?

Gestart door Oscar, 29-10-2007 17:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoe houd jij je vergisting (bovengistend & ondergistend) op een zo constant mogelijke temperatuur?

1. Met behulp van de kamerthermostaat (kamertemperatuur)
2. In een waterbad
3. In een vergistingskast
4. In een hooikist
5. Met een elektrische deken
6. In een koelkast met (Conrad) thermostaat
Optie 1 & 6
Optie 2 & 6
Optie 3 & 6
Optie 4 & 6
Optie 5 & 6
Anders... (post a.u.b. je reactie met je methode)

Artur

Nee ik pomp niets rond. Ik laat het bier zoveel mogelijk met rust. Mijn ervaring is dat als het bier op de goede temperatuur is, dit in het hele vat zo blijft. Er is niet veel verschil tussen boven en onder in het vat. Het element zit laag in het vat en als het element aanslaat, zal de verwamde wort naar boven stijgen. Het element slaat af als de temparatuur bereikt is. Het element en de thermostaat is afkomstig van een maischketel van Brewheat. Voor maischen is dit niet zo geschikt maar voor het op temperatuur houden is het perfect. Ik zal nog een foto ervan nemen.

artur

Adrie

Ik heb een grote koelkast die ik met behulp van een Conrad thermostaat kan sturen. Mijn gistingsvat past er precies in en ook mij lageringsflessen uiteraard. Ik kan zowel koelen als verwarmen (met een aantal gloeilampen). Daarnaast heb ik onder het aanrecht in de brouwerij een klimaatkast gemaakt waarin ik alleen kan verwarmen. Ook deze wordt gestuurd met een Conrad thermostaat. Deze kan ik gebruiken voor de hoofdvergisting, de nagisting/lagering en de hergisting op fles. Overigens meet ik in beide kasten zoveel mogelijk de temperatuur van het gistende bier (in ieder geval tijdens de warmteproducerende hoofdvergisting) en niet van de lucht in de klimaatkast.

Nu het koud is in de brouwerij (2 tot 5 graden), is verwarmen ook voor ondergisters voldoende. Hoe het in de zomer zal gaan weet ik nog niet, want de brouwerij is pas een maand operationeel.

Anton

In een hooikist (piepschuim) of in de woonkamer.
Met de hooikist is het oppassen dat het niet te warm wordt in het begin. En in de kamer begin ik even op tafelhoogte en daarna op de vloer, al naar gelang de temperatuur welke min of meer vereist is.
Ondergisters maak ik niet en als er een lagere temperatuur gewenst is dan gaat de mandfles naar de kelder, lees naar een uitgegraven kruipruimte met een constante temperatuur van 15 grC.

Albertus

In mijn gistkast past maar één gistvat of drie kratten gebotteld bier.
Wanneer ik brouw is de kast vaak al bezet, dan wijk ik uit naar een kamer waar ik de temperatuur zo constant mogelijk hou.
Voor een koele plek kan ik nu wel in de garage terecht, maar zomers wordt dat wel moeilijk. Alleen de gistkast (kan koelen en verwarmen) is dan geschikt als wat koelere plek. Het brouwen moet dan even wachten. :huilen:

Bert

JWVG

Ik nu dus met een (grote) koelkast, verwarmingsfolie en twee UT-100's. Gloeilampen vind ik eigenlijk ontzettend 2008  ;D. Ze nemen meer ruimte in, worden heter (met meer kans op schroeien), verwarmen minder gelijkmatig en indirect en produceren (jawel!) licht, dat zinloos is en wellicht nog schadelijk voor het bier ook (tenzij je dus weer de lamp gaat afschermen - nog meer gedoe). Je kunt verwarmingsfolie goed gebruiken buiten een koelkast of gistkast als je maar een paar graden ten opzichte van de omgevingstemp hoeft te verwarmen. Ze zijn bovendien ook behoorlijk goedkoop, je kunt volgens mij met minder watts af, en ze gaan veel langer mee dan gloeilampen, dus op de langere termijn voordeliger. Bovendien worden gloeilampen op termijn afgeschaft. Dus: ik zie geen reden meer om nog met gloeilampen aan de slag te gaan.

Ik heb gezegd  ;).

 :degroeten: JW.

Jacques

Ook ik kan koelen en verwarmen. Voor dat laatste gebruik ik een gloeilamp van 60 W. Werkt prima. Van lichtinval hoef ik met mijn rvs gistvat geen last. Dankzij de isolatie van mijn koelkast hoeft de lamp maar weinig te branden. Hopelijk duurt dat verbod op gloeilampen (dat er echt aan zit te komen) nog de nodige jaren.

Henielma

Ik heb optie 6 gekozen. Alleen is de thermostaat een zelfgemaakt PC programma. Deze houd de temperatuur niet alleen constant maar kan deze ook over een instelbare tijd langzaam laten op- en aflopen. Dit is bijvoorbeeld handig om na de vergistingspiek de temperatuur langzaam te laten oplopen zodat de gist ook de moeilijkere suikers omzet.

Het ziet er nu als volgt uit:


hansHalberstadt

Ik gebruik 2 zwarte plastic beton emmers die ik met de opening naar elkaar toe afsluitbaar aan elkaar kan koppelen.Daar past precies mijn 60 Liter gistingsvat in.
Bovenin zit een computer ventilator (220V) en 4 gloeilampen in serie (meer warmte en minder licht en langere levensduur) en een vloeistof gevulde thermostaat waarmee ca ca 100Watt geleverd kan worden. Metingen tonen aan dat het verwarmen ca 40 watt kost als ik de boel niet isoleer en 20 watt als ik het isoleer met een deken. (25 grC intern en 15 graden omgevingstemperatuur). Bij 20grC en 15 grC omgevinstemperatuur gebruik je dus erg weinig energie (10-20 watt).
HansH 

ps In Belgie stoken ze toch veel op elektra? In dat geval kun je beter zoveel mogelijk gloeilampen aandoen.

EBC

Terug naar het koelen van bier...

Ik circuleer koud water door een spiraal die in mijn bier hangt.
Mijn waterkoeler staat in dezelfde ruimte als mijn gistingsvat.

Het bier neemt warmte op uit de ruimte. De waterkoeler haalt die warmte uit het bier en blaast ze terug in de ruimte. Dat kost dus niets.

Alleen kost het elektriciteit om de waterkoeler te laten werken. Die energie wordt omgezet in warmte. Die warmte hoeft mijn cv weer niet te leveren, want brouwen doe ik voornamelijk in de winter.

Hetzelfde geldt overigens voor een condensatiewasdroger. Die droger blaast GEEN warme lucht naar buiten, maar juist in de ruimte waar hij staat. Een condensdroger kost dus helemaal niet veel energie. Tenzij je hem gebruikt in de zomer.
De freaks kunnen het condenswater opvangen in een bak en dat water aan de planten voeren.

Warmteleer is een leuk vak!


Edgar

Tot dusverre gebruikte ik een koelkast met een UT-100 om vergistend en lagerend bier te koelen. Nu is het echter zo koud in de brouwerij (2°C) dat er een lavalamp in de koelkast staat. Nog steeds gekoppeld aan de UT-100 natuurlijk. Het ziet er erg spacy uit (fotootje volgt) en het vergistende bokbier is van een totaal stilstaande 3° weer gestegen naar 9,5. Het begint weer langzaam op gang te komen.

Werkt aardig, zo'n lavalamp, want het geeft indirect licht dus weinig zorgen voor lichtsmaak.

Erick

Ik heb een heel klein trapgatkastje geisoleerd met verwarmingsfolie, daarin staat een klein elektrisch kacheltje met thermostaat en mijn gistvat (past net). De themostaat staat op zo'n 22 a 23 graden. werkt goed.  :duimop:

Henielma

Tegenwoordig met een koelkast met een lamp en het programma Tcontrol, zie mijn onderschrift.

broeder

Hoi...
Mijn methode is als volgt:
Om mijn kunststof CCT zit een verwarmingsmat (conrad), welke wordt aangestuurd door een UT100 (conrad)(ben geen aandeelhouder).
Om dit geheel heb ik een oud campingmatrasje als isolatie deken, vastgetrokken met snelbinderelastiek.
Zelfs nu in de vrieskou (ook in mijn schuurtje vriest het) blijft de temperatuur prima op 21 graden C (Rochefort 10).
Werkt allemaal prima :gistsmile:
Broeder Willem :degroeten:

Joran

Wij gebruiken sinds het vorige brouwsel de speciekuip met aquarium thermostaat en pomp. Werkt best goed voor bovengisters. We hebben de temperatuur op 20 graden gehouden. Wat is volgens jullie de ideale temperatuur? Ik weet ook dat er mensen zijn die met een koude start beginnen, maar dat is lastig met deze opstelling.

Adrie

De ideale temperatuur hangt af van de gist. Je zult er wat mee moeten experimenteren om te kijken wat jou het best bevalt. Mij bevalt over het algemeen een wat koelere temperatuur (18-20), maar er zijn warme vergistingsprofeten, zoals MO, die vinden dat 22 graden of hoger beter zijn. Mijn vuistregel: Engelse gisten 18 tot 20 graden, Belgische gisten 20 tot 22 graden.

Joran

Thanks, misschien dat we bij het volgende brouwsel op 21 of 22 graden ga vergisten. Als mijn compagnon het ermee eens is :)

Liefst zou ik ook een koelkast met thermostaat hebben, maar waar ik woon (appartement in de binnenstad) is dat echt niet te doen.

RobinB

Citaat van: broeder op 10-01-2010  15:37 uOm mijn kunststof CCT

Hey Willem,
Wat voor CCT is dat?

Ook eentje die besproken is in dit (vrij lange) topic:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9138.0.html
?

Liemingbrouwer

Citaat van: broeder op 10-01-2010  15:37 uOm mijn kunststof CCT zit een verwarmingsmat

Over hoeveel liter (vergistend bier) en over hoeveel watt verwarming spreken we hier? ???

broeder

Hoi RobinB...
Ik heb zo'n CCT van Hobbyquip.
Ik zal mijn bevindingen op "betaalbare conische gisttank" zetten.
Willem

broeder

hoi Liemingbrouwer...
Citaat van: Liemingbrouwer op 11-01-2010  19:21 uOver hoeveel liter(vergistend bier) en over hoeveel watt verwarming spreken we hier???

Ik gebruik Conrad Bestnr.: 533333 - 89
Nummer fabrikant:
473291
61,99 EUR

Mijn CCT (Hobbyquip) is 60 liter inhoud

groetjes Willem

wimb

Hallo,

Ik zal ook nog even vertellen hoe mijn vergisting in zijn werk gaat.
Ik heb een hoge koelkast waar een 60 ltr. vergistingsvat in past.
Hierop staan 2 thermostaten een voor koelkast en een voor warmtemat 30 Watt.
Dit zodat ik zomers en 's winters een constante temperatuur kan bewaken.
Het enige is dat de sensors in de ruimte hangen en niet in de vloeistof.

Dus het is voor verbetering vatbaar.

Wim

Batavier

Ik vergist in een gamel met daarop aangesloten een thermostaatbad.
De temperatuur is op 0,2 °C te regelen.



http://img190.imageshack.us/img190/2055/vergisten1.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/2567/schemab.jpg

Zie voor een uitvoerige beschrijving in het oktober/november nummer van Triple_w
http://www.triple-w.org/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=26&Itemid=88

MO

Ik ben een wat? Een warme vergistingsprofeet. Vet!

Ik doe nauwelijks iets aan gecontroleerd vergisten. Ik zet af een toe een gistvat op een warmere of koudere plek of ik pak eens een vat in. Laatst voor het eerst een vat in een warmwaterbad met thermostaat gezet. Maar dat was - zoals een warme vergistingsprofeet betaamt - om een hogere temperatuur te bereiken, niet een lagere.

Derob

Ik vergist op kamertemperatuur, die helaas overdag ingesteld is op 15 ° om verwarmingskosten wat te drukken. De temperatuur zal dus wel wat variëren doorheen de dag...
Ik overweeg dit probleem volgende keer wat te verminderen door het vat bij te isoleren via hooikist, slaapzak of iets dergelijks.

McFred

Ik heb nu eindelijk mijn kelder klaar dus nu kan ik het klimaat / de temperatuur veel beter regelen :biersmile:
De temperatuur is daar beneden nu 10 graden, en mijn eerste pils staat daar nu sinds vandaag. :groots:
Na de hooftvergisting gaat het de koelkast in bij een graad of 5.
Voor mijn bovengisters wil ik een klimaatkast maken met thermopane ruiten
en en deur van een winkeldiepvrieskast, met daaronder  thermostaat geregelde warmtebron.

freddy


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.