Hoe houd jij je vergisting op een zo constant mogelijke temperatuur?

Gestart door Oscar, 29-10-2007 17:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoe houd jij je vergisting (bovengistend & ondergistend) op een zo constant mogelijke temperatuur?

1. Met behulp van de kamerthermostaat (kamertemperatuur)
2. In een waterbad
3. In een vergistingskast
4. In een hooikist
5. Met een elektrische deken
6. In een koelkast met (Conrad) thermostaat
Optie 1 & 6
Optie 2 & 6
Optie 3 & 6
Optie 4 & 6
Optie 5 & 6
Anders... (post a.u.b. je reactie met je methode)

Oscar

Beste forummers,

Het is weer eens tijd voor een pol. Stemmen dus. Ik ben benieuwd hoe iedereen tijdens de vergisting zijn jongbier op de gewenste temperatuur houdt, dit voor zowel ondergisters als bovengisters. Er zijn hiervoor natuurlijk verschillende methoden.

Voor mijn ondergisters gebruik ik natuurlijk een koelkast met de alom bekende en geliefde ( :D) conrad thermostaat. Voor mijn bovengisters gebruik ik een waterbad met een aquarium thermostaat met aquarium pompje om zo beweging in het water te houden om zo een goede temperatuursverdeling te krijgen.

Momenteel heb ik een continue temperatuurscontrole van het water van mijn waterbad, dankzij de paneelmeter van Niels  :duimop: Ik merk nu dat deze methode je bier zeer constant op themperatur kan houden. Mijn bier staat al dagen op ± 23,5°C wat afwijkt van 23,3 - 23,8. Dit vind ik een zeer acceptabele schommeling voor de gisting met deze methode.

Hoe doen jullie dat?

 :degroeten:

oranjeboombiertje

Helaas heb ik maar ruimte voor 1 koelkast en daarmee worden mijn ondergisters constant gehouden :) 

De bovengisters probeer ik altijd onder de 20 graden te houden zodat ze ook lekker clean vergisten. De lagering van de bovengisters gebeurt altijd in de woonkamer wat betekend dat het hier nog weleens wat warmer kan zijn, maar in de winter zal het niet snel boven de 20 graden komen.

 :degroeten:
Wesley

Jaap

Naast een vergistingskast heb ik nog een kelder waar het constant 15 graden is.

den_organolept

Als het te warm is wikkel ik natte handdoeken om de gistfles, evt. zet ik er een ventilator naast.

Als het te koud is wikkel ik een slaapzak om de gistfles, evt zet ik de fles bij de cv ketel, (maar dan kan het wel heel erg warm worden  :-[ )

Het blijft wel een beetje klooien.



thibolleke

1 en 6.
1 voor bovengisters, 6 voor ondergisters. (Alhoewel ik mijn eerste ondergister pas dit weekend ga brouwen.)


RobinB

Koelkast met thermostaat voor ondergisters, op kamertemperatuur voor bovengisters.
De thermostaat in de kamer staat altijd op 18 ºC, dus ook voor bovengisters wordt het niet snel te warm.
Ik denk er nog aan mijn koelkast in de zomer ook te gebruiken voor bovengisters, maar dat zie ik volgend jaar wel weer! :D

EBC

Anders:
Temperatuurmeting en koeling in het wort zelf, met behulp van de CoolFermenter®. In deze post vind je wel hoe het werkt...
En de giststarter...

Hier overigens nog meer opstellingen.

René K

Bij mij is het ook nog een beetje aanklooien. Hoofdgistingen doe ik op kamertemperatuur.
Dit is meestal rond de 20 graden.
Lageren gebeurt meestal bij ongeveer 17 graden.
2 oude koelkasten wil ik nog voorzien van een thermostaat zodat ik meer gecontroleerd kan gaan vergisten.

bazje

1 en anders.
d.w.z. als de kamerthermostaat niet de beoogde temp. realiseert wikkel ik er een deken omheen. 's nachts en als er niemand thuis is
Of natte handdoeken met een ventilator.

Tevens heb ik geen gistkast maar een "vergistingsveiligheidsemmer" van +/- 40 liter waar het gistvat of de lagerfles inpast en het laminaat gegarandeerd droog blijft !

Oscar

Citaat van: bazje op 29-10-2007  19:10 umaar een "vergistingsveiligheidsemmer" van ± 40 liter waar het gistvat of de lagerfles inpast

Daar kun je mooi een waterbad van maken!

bazje

Oscar,

Daar heb ik ook al eens aan gedacht, maar de bieren die ik tot nu toe gebrouwen heb en op deze manier heb laten vergisten heb ik nog niet zo goed gevolgd qua vergistingstemperatuur.
Het waren allemaal bovengisters met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 20 graden, gemeten op de temp.strip die op het vat en de fles zit.
De deken voldoet en/of voldeed dus prima!

Aquariumheater staat echter wel op verlanglijstje!

Menno

Tot op heden 'gewoon' in de woonkamer (waar temperatuur 'wat' schommelt). Oscar, wat heeft je waterpartij eigenlijk gekost?  ???

Oscar

Citaat van: Menno op 29-10-2007  19:34 uOscar, wat heeft je waterpartij eigenlijk gekost?  ???

* Cementkuipje ± € 5,-
* Aquarium thermostaat ± € 25,-
* Aquarium pompje ± € 30,-

 :degroeten:

William

In een 80 liter plastic bak met daarin een rondpompthermostaat (Haake). Zo kan ik het nauwkeurig op een temperatuur boven de omgevingstemperatuur houden.

thermostaat voor € 40 op e-bay gekocht

Johannes

He, dat is het betere werk William, wat is de capaciteit van zo'n ding?

William

Citaat van: Johannes op 29-10-2007  20:35 uwat is de capaciteit van zo'n ding?

8 liter/min en 1050 W. Ik zou er eigenlijk nog een koelthermostaat bij willen hebben. Ik blijf rustig e-bay afschuimen  ;D

Edgar

Ik heb een aantal verschillende dingen geprobeerd.

  • koude zolderkamers met open-raam-klimaatbeheersing
  • koelkast met thermostaat
  • natte lappen met ventilator
  • thermostaatgestuurde coolfermenter met watergekoelde peltier elementen
  • koelkast met PID-controller

en natuurlijk ook

  • isolatiematjes rond en onder gistvat
  • thermostaatgestuurde kookplaat van magneetroerder in starter

Ik ben nu bezig met een oude bierkoeler, waarvan het koelwater via koperen buis rond het cylindrokonische gistvat gaat lopen, gestuurd door een PID controller. Dit wordt de vervanger van het Peltier systeem. Dat werkte wel, maar was te omslachtig en trok teveel stroom. Ook de koelkast met losse thermostaat zal in gebruik blijven.


Pieter.

Bovengisters in een cementkuip met aquarium thermostaat, temperatuur is te regelen van ca 20 tot 24 C. Lageren doe ik buiten onder mijn carport ook in een cementkuip waar de temperatuur in de zomer niet hoger oploopt dat ca 15 C. Ik heb geen plek om in de zomer kouder te lageren.

Ondergisters al brouw ik die (te) weinig kan ik op dezelfde manier doen als het lageren van bovengisters, dus in de zomer rond de 15 C in de winter lager afhankelijk van de temperatuur (nog geen ervaring mee)

Giststarters doe ik ook via een waterbad.

 :degroeten:

Hopmans

Tot dusver kamertemp.
Heeft ook wel z'n charmes, zo'n mandfles in de woonkamer.

Ik wil wel een koelkast aan gaan schaffen met een conrad-termostaatje voor pils etc.

 :degroeten:

Caspar

Hoofdbrouwsels in een koelkast met Conrad thermostaat (boven en ondergist) en proefbrouwsels laat ik gewoon op kamertemperatuur vergisten.

Marcel

Bovengistende bieren in een soort hooikist. Ik heb een kist gemaakt van zeer dik isloatiemateriaal. In de kist heb ik een heteluchtkacheltje die je kunt kopen bij een campingzaak. Dit kacheltje kun je instellen bij welke temp hij aan moet springen.

Aangezien de kist zo goed isolerend is slaat hij zelden aan. Nadeel van deze zeer goede isolatie is dat de warmte die de vergisting afgeeft blijft hangen in de kist. Hierdoor kan de temperatuur (vooral in het begin) soms te hoog oplopen.

Artur

Ik heb nog een andere manier van het op temperatuur houden: ik houd de vergisting op de juiste temperatuur door een elektrisch element dat door de wand van het gistvat steekt, aan de buitenkant is een thermostaat bevestigd die de temperatuur opneemt van de wand van het gistvat en het zonodig bijstelt. Het geheel is omwikkeld met isolatie. Tegelijkertijd kan ik van buitenaf de temperatuur opmeten met een digitale thermometer.

Artur

Oscar

Dat klinkt wel mooi. Heb je misschien een fotootje van deze opstelling?

thibolleke

Artur,
je zorgt toch ook voor circulatie of beweging van je jongbier?

halikidee

Bij mij staat het bier in het washok waar het een constante temperatuur is.
Misschien een klein temperatuursverschil tussen de zomer en winter, maar dat zal niet meer zijn dan 5°C


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.