Hier een testje omdat ik niet kon antwoorden op een bericht van Jacques van 9:10
HansH
Hier het bericht wat ik met citaat niet verstuurd kreeg met een reactie per punt:
1
Wel of niet spoelen kan allebei. Ik wist dat jij niet spoelt dus was daar juist op gefocussed. Het is logisch dat je hele andere verhoudingen krijgt, omdat de som van je maischwater en spoelwater constant moet zijn voor een gewenst begin SG en gewenste hoeveelheid wort voor het koken. geen spoelwater betekent dus veel meer maischwater en een dun beslag. Als je niet spoelt en alleen het filterbed laat droogvallen, dat ligt je spoelrendement vast als je weet hoeveel vloeistof er in je bostel achterblijft bij droogvallen. Er zal immers geen suiker uitgespoeld worden. Als je wel gaat spoelen dan zal alle spoelwater wat je toevoegt er uiteindelijk ook weer uitkomen. (als je op het laatst het filterbed weer droog laat vallen) en suiker meenemen uit het beslag. Wat er tevens gebeurt is dat er steeds minder suiker meekomt als het spoelen vordert waardoor het uiteindelijk verstandig is om te stoppen met spoelen. Het spoelrendement is met spoelwater dus afhankelijk geworden van het moment waarop je stopt met spoelen. Bierpro berekent precies het SG is van de aflopende wort bij elk volume opgevangen wort en weet dus ook precies hoeveel suiker er opgevangen is bij elk opgevangen volume. Zo kan Bierpro precies uitrekenen hoeveel maisch en spoelwater je moet gebruiken als je opgeeft wat je gewenste spoelrendement is of je gewenstte SG van de aflopende wort aan het eind van het spoelen. (kan interessant zijn om kafjessmaak te voorkomen) Bierpro haalt deze gegevens uit een eenmalig bepaalde maischmethode. (standaard zijn infusie en decoctie al aanwezig, maar je kunt jouw brouwinstallatie ook laten modelleren via een aantal simpele metingen, zie maischen/karakterisatie) In jouw geval voorspelde Bierpro met de standaard infusie methode exact de door jou gebruikte hoeveelheid maischwater en begin SG na koken, hoewel ik nog nooit zonder spoelwater gebrouwen heb dus mijn infusie methode daar niet speciaal op gebaseerd is. Dat geeft dus aan wat de kracht is van deze rekenmethode.
2
Dan is mijn boodschap niet goed overgekomen. Door de mogelijkheid om je eigen brouwmethode te laten bepalen geeft je Bierpro alle info om juist voor jouw installatie de nauwkeurigste berekeningen te kunnen maken. Als die methode eenmaal hebt bepaalt dan is het alleen nog een kwestie van je recept invoeren, de file met jouw brouwmethode daaraan koppelen en dan alles laten doorrekenen.
3
In Bierpro kun je naast een brouwmethode ook een maischketel en kookketel inclusief verwarming aan je recept koppelen. Aan die kookketel zitten eigenschappen zoals inhoud en kookvermogen en gewicht van de pan . De inhoud van de pan kun je heel makkelijk bepalen via de hoogte, diameter(s) en vorm. Het kookvermogen bepaal je eenmalig door met jouw kookketel gevuld met een bekende hoeveelheid wort en met de brander aan op te meten hoe lang het duurt om van 90grC naar 95grC te komen. Zolang het bier namelijk nog niet kookt maar wel bijna op het kookpunt zit wordt alle beschikbare warmte die straks het bier laat koken gebruikt om het bier op te warmen. Die beschikbare warmte is het verschil tussen de opgenomen warmte van de brander en de uitgestaalde warmte door straling en convectie. Uit de temperatuurstijging per tijdseenheid berekent Bierpro dan het beschikbare kookvermogen. Hierbij is dus ook meegenomen of je met een open ketel kookt of met een deksel. Zonder deksel heb je meer convectie en duurt het langer om van 90 naar 95graden te komen. Zodra het bier kookt wordt alle beschikbare kookvermogen alleen nog gebruikt om het wort te laten verdampen tijdens het koken. Hiermee ligt de verdamping per uur dan vast. Deze gegevens kun je via de pancalculator simpel invoeren, zie Diversen/pancalculator en opslaan in een file. Zo kun je voor elke combinatie van ketel en brander zo'n file maken. (dus ook met dezelfde ketel maar dan met of zonder deksel, brander half open of vol open of wat voor variatie dan ook)
Tijdens het brouwen koppel je dan een maischketel en kookketel aan je recept en Bierpro berekent dan tesamen met je recept en brouwmethode alle uitkomsten, inclusief maisch en spoelwater en rendementen, rekening houdend met je verdamping mbt kooktijd en kookvermogen. Overigens voor de mate van verdamping is alleen van belang hoeveel vermogen er in de kokende wort terecht komt (2.26 megajoule per kilogram verdampt water=>2000watt levert 3.2 liter verdamping per uur) dus toegevoerde vermogen-verliesvermogen door convectie en straling. Als je meer wort hebt dan duurt het wel langer voor het kookpunt bereikt is.
4
Ik zou verwachten dat het precentage vulling van de ketel niet zoveel uitmaakt voor het kookvermogen omdat het vermogen van de brander dat de pan ingaat via de bodem gaat en daarom niet uitmaakt hoeveel vloeistof er boven staat. warmteverlies tgv convectie zou nog enige invloed kunnen hebben omdat in een half gevulde ketel de lucht iets anders stroomt dan in een volle ketel. (Met deksel erop zou er geen verschil mogen zijn) Ik ben wel benieuwd naar de resultaten van zo'n experiment. Je kunt de pancalculator van Bierpro hier prima voor gebruiken om het beschikbare kookvermogen te bepalen.
HansH