Hans,
Het klopt dat ik de 100% methode gebruik. ProMash en BrouwVisie gebruiken die.
Als je in die programma's gegevens invoert kun je vergelijken.
Bierpro gebruikt dit rendement ook. Hier heet het "Maisch en spoelrendement" maar heeft dezelfde betekenis.
Ik heb het eerst even in Bierpro ingevoerd en Bierpro adviseert exact de door jou gebruikte hoeveelheid maischwater en komt op vrijwel het door jou bereikte rendement.
Kan Promash ook het maischwater op deze manier berekenen?
Ik krijg dan hetvolgende:
Mout:
pilsemout 3EBC 80.07%: 5000 gr
Amber 50 80.07%: 500 gr
Cara 120 69%: 50 gr
bottel suiker: 200 gr
Berekende gegevens:
Hoeveelheid wort voor koken : 25.59 L
Aanbevolen hoev. maischwater : 45.47 L
Aanbevolen hoev. spoelwater : 0.00 L
Maischmethode : Infusie
Gehanteerde rendementen:
maisch/spoel rendement : 74.5 %
vergistingsendement : 100.0 %
dextrine afbr.rendement : 100.7 %
bierverlies rendement : 97.2 %
koolzuur uitkomsten berekend :
temperatuur einde gisting : 20.0 °C
berekende druk in de fles : 2.17 Bar overdruk
berekend CO2 in de fles : 0.54 gew%
overige uitkomsten berekend :
biervolume : 25.00 Liter
alc. vol% : 5.5 vol%
begin SG : 1050.0 g/Liter
extract% : 12.4 gr. Plato
brouwzaalrendement : 60.1 %
eind SG : 1010.8 g/Liter
restextract : 4.7 gr. Plato
wortkleur : 9.9 EBC
bierkleur : 18.1 EBC
detail uitkomsten:
extraheerbare suiker : 3241 gram
vergistbare suiker : 1120 gram
onvergistbare suiker : 1120 gram
gevormde alcohol : 1087.1 gram
voedingswaarde per 100g bier : 49 kcal
voedingswaarde per 100g bier : 204 kJ
werkelijke vergistingsgraad : 62.1 %
schijnbare vergistingsgraad : 76.3 %
schijnbare restsuiker : 2.8 %