Ok, maar waarom zou je hem niet uitkoken. Dat desinfecteert toch ook?

Koken desinfecteert wel, maar maakt niet schoon. Op niet schoon oppervlak kan zich weer makkelijk infecties ontwikkelen. Brouwmaterialen moeten daarom altijd schoon zijn. Als je dan ook nog voor zorgt dat ze droog zijn kan er geen enkele infectiebron zich ontwikkelen.
Niet voor niets hebben we onlangs hier op het forum een discussie gehad over kogelkranen. Bij niet-demontabele kranen kun je niet zien of ze schoon zijn. Spoelen en het gebruik van een matig reinigingsmiddelen direct na gebruik kan veel ellende voorkomen.
Schoonmaken is niet alleen een kwestie van een reinigingsmiddel maak ook van een mechanische actie. Bijvoorbeeld het afwasbosteltje bij een traditionele vaatwas of de krachtige stralen uit de sproei-armen van een vaatwasser.
In commerciële brouwerijen gebruikt met CIP-installaties (CIP=clean in place) waarbij de reinigingsmiddelen met krachtige pompen en sproeikoppen tegen de reinigen brouwapparatuur gespoten wordt.
Zelf heb ik op de markt in Düsseldorf gisteren nog een paar handige borstels gekocht (de betreffende marktkraamhoudster was daarin gespecialiseerd).