Schoonmaken platenkoeler

Gestart door Jock, 26-10-2007 21:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Glorfindel

Nog even over het reinigen van een platenkoeler.

Is uitkoken geen mogelijkheid? Geen chemicaliën nodig en niets dat een kwartiertje koken overleeft.

Hoe lang ik mijn koeler ook schud, er blijft altijd vocht in klotsen. Mijn gevoel zegt me dat als ik chemicaliën zou gebruiken, ik die er ook nooit helemaal uit krijg.
Ik heb de koeler een paar dagen op de verwarming gezet in de hoop hem te drogen. Maar dat werkt niet. Na een week klots hij nog...

 :degroeten:

oranjeboombiertje

Die chemicaliën blijven niet zitten als je goed naspoelt met water. Het is een ideale methode om te werken met loog en zuur. De loog kan je het beste na het brouwen gebruiken om te reinigen en dan kan je voor het brouwen desinfecteren met zuur. Als je hiervoor een zwak zuur (citroenzuur bijvoorbeeld) gebruikt geeft dat totaal geen schadelijke effecten op het bier als er iets achter zou blijven maar je dood wel de bacteriën af.

 :degroeten:
Wesley

Glorfindel

Ok, maar waarom zou je hem niet uitkoken. Dat desinfecteert toch ook?

 :degroeten:

Oscar

Doe er niet te moeilijk mee met dat reinigen. Na het koelen en hevelen doe ik de waterslagen op de bierkant en spoel ik ze grondig door met water om de bier resten er uit te spoelen, daarna misschien nog ff in de chempro of sulfiet met citroenzuur en klaar is kees...Geen moeilijke heisa van uitkoken of andere dingen.

En voor gebruik weer ff onderdompelen in de chempro of sulfiet met citroenzuur...Geen vuiltje aan de lucht..
 :brouwen:

Jacques

Citaat van: Glorfindel op 30-12-2007  17:30 uOk, maar waarom zou je hem niet uitkoken. Dat desinfecteert toch ook?

 :degroeten:

Koken desinfecteert wel, maar maakt niet schoon. Op niet schoon oppervlak kan zich weer makkelijk infecties ontwikkelen. Brouwmaterialen moeten daarom altijd schoon zijn. Als je dan ook nog voor zorgt dat ze droog zijn kan er geen enkele infectiebron zich ontwikkelen.

Niet voor niets hebben we onlangs hier op het forum een discussie gehad over kogelkranen. Bij niet-demontabele kranen kun je niet zien of ze schoon zijn. Spoelen en het gebruik van een matig reinigingsmiddelen direct na gebruik kan veel ellende voorkomen.

Schoonmaken is niet alleen een kwestie van een reinigingsmiddel maak ook van een mechanische actie. Bijvoorbeeld het afwasbosteltje bij een traditionele vaatwas of de krachtige stralen uit de sproei-armen van een vaatwasser.
In commerciële brouwerijen gebruikt met CIP-installaties (CIP=clean in place) waarbij de reinigingsmiddelen met krachtige pompen en sproeikoppen tegen de reinigen brouwapparatuur gespoten wordt.
Zelf heb ik op de markt in Düsseldorf gisteren nog een paar handige borstels gekocht (de betreffende marktkraamhoudster was daarin gespecialiseerd).

RobinB

Citaat van: Oranjeboombiertje op 30-12-2007  17:27 uAls je hiervoor een zwak zuur (citroenzuur bijvoorbeeld) gebruikt geeft dat totaal geen schadelijke effecten op het bier als er iets achter zou blijven maar je dood wel de bacteriën af.
Ik weet niet of dat wel klopt, hoor...

Volgens mij is een snufje citroenzuur niet zo heel erg bacteriedodend?
Loog in een effectieve concentratie wel, zuur natuurlijk ook, maar dan wel echt zuur (pH 1). Melkzuurbacterien overleven je maag en daar kan de pH ook dalen tot ca. 2...

 :degroeten:

Edgar

Citaat van: Glorfindel op 30-12-2007  17:30 uOk, maar waarom zou je hem niet uitkoken. Dat desinfecteert toch ook?

Ook mijn gedachte. Ik pomp altijd voor gebruik kokend water door mijn koeler en daarna nog eens kokend heet wort zonder koeling. Ik heb best vertrouwen in de middelen, maar hitte is toch ook wel een hele goede in geval van een luchtbelletje hier of daar. Zoals Jacques al zegt moet het dan eerst schoon zijn, maar wat hitte kort voor gebruik kan geen kwaad en maakt het eventuele restbewoners toch vrij ongemakkelijk.

Citaat van: Oscar op 30-12-2007  18:22 uEn voor gebruik weer ff onderdompelen in de chempro of sulfiet met citroenzuur...Geen vuiltje aan de lucht..

In sulfiet met citroenzuur heb ik geen vertrouwen. Maar dit wordt alweer bijna een schoonmaakmiddelenoorlog. Overigens bedoelt Oscar hierboven (hoop ik) Chemipro Oxi en niet de Caustic versie.

(Wat is dat toch: al jaren en jaren noemen zo veel mensen Chemipro Chempro.)

Glorfindel

Citaat van: Jacques op 30-12-2007  18:27 uKoken desinfecteert wel, maar maakt niet schoon. Op niet schoon oppervlak kan zich weer makkelijk infecties ontwikkelen. Brouwmaterialen moeten daarom altijd schoon zijn. Als je dan ook nog voor zorgt dat ze droog zijn kan er geen enkele infectiebron zich ontwikkelen.

Schoonmaken is inderdaad belangrijk. Is er geen voedingsbron, zijn er ook geen bacteriën. Maar omdat er altijd vloeistof in de koeler achter blijft, lijkt het mij belangrijk alleen middelen te gebruiken die niet schadelijk zijn.
Ik heb mijn koeler wel in badje Chemipro Oxi ondergedompeld. Dat tast het staal en het koper niet aan. Op de verpakking staat dat spoelen niet nodig is maar dat heb ik wel gedaan.

 :degroeten:

    Pieter

     

Hopmans

CiteerMaar dit wordt alweer bijna een schoonmaakmiddelenoorlog.
Ha ha, en mij kan nu niets gebeuren.
Ik heb mijn mandfles schoongemaakt met achtereenvolgens:

Mechanisch
Chloor
Caustic soda
sulfiet

Is wel goed genoeg dacht ik zo.

 ;)

Jacques

Citaat van: Edgar op 30-12-2007  18:35 uOok mijn gedachte. Ik pomp altijd voor gebruik kokend water door mijn koeler en daarna nog eens kokend heet wort zonder koeling. Ik heb best vertrouwen in de middelen, maar hitte is toch ook wel een hele goede in geval van een luchtbelletje hier of daar. Zoals Jacques al zegt moet het dan eerst schoon zijn, maar wat hitte kort voor gebruik kan geen kwaad en maakt het eventuele restbewoners toch vrij ongemakkelijk.

Ik heb wel eens van een microbioloog begrepen dat je het beste eerst met lauw water kunt spoelen voor het schoonmaken na het gebruik omdat als je heel heet water gebruikt de kans bestaat dat eiwithoudende substanties zich vasthechten door het degenereren van de eiwitten (vergelijkbaar met het stollen van eiwit tijdens het koken van een eitje). Dat gedegenereerd eiwit is zeer lastig om te verwijderen.

Voorafgaande aan het gebruik kan spoelen met heet water geen kwaad. Als het goed is, is de koeler goed schoon en loop je geen gevaar op het vastplakken/vastzetten van de eiwitten.


Johannes

Deze methode hanteert De Prael ook. Eerst water tot ik geloof max 40 ºC en vervolgens met zuur en loog beide kanten opgepompt.

René K

In de omgekeerde volgorde neem ik aan? Eerst loog en dan zuur?

Johannes

Oh, geen idee. Ik weet ook niet of ze bij de Prael bewust in een bepaalde volgorde spoelen. Overigens vind ik het teveel gedoe. Na gebruik doorspoelen met koud water (i.v.m. de eiwitten) en vervolgens aan de kraan met heet water. Voor het brouwen spoelen met Chemipro oxi.

René K

Mijn werkwijze is bijna gelijk aan die van jou. Alleen gebruik ik loog in plaats van Chemipro Oxi.
Dit is niet veel werk en volgens mij afdoende om alle kwaadwillende organismen te doden.

Hopmans

Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen Chemipro Caustic,
Crofty en Caustic Soda?
Weet iemand wie de fabrikant is van Chemipro?

 :weetniet:

Hopmans

Als de Chemipro-producten zo veilig zijn, en zoveel beter als gootsteenonstopper en/of Chlorix,
dan lijkt het me logisch als er een fabrikant bekend is met technische specificaties op PDF-formaat.

Vooralsnog krijg ik de indruk dat het Brouwlandproducten zijn.
Met andere woorden: Iemand bij Brouwland vult de flesjes Chemipro-Caustic met Crofty.

Wie kan mij bewijzen dat Chemipro-Caustic beter is als Crofty met duidelijke specificaties?


 :degroeten:

Herman

Stuur es een mail aan Brouwland zou ik zeggen.

Johannes

Er was toch laatst al een forummer die de iets had opgevraagd?

Hopmans

Done!

Geachte Heer/Mevrouw,

Kunt u mij informeren over de fabrikant van de
Chemipro-producten?
Ik ben namelijk op zoek naar de technische
specificaties van deze producten.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

L.Sch*g*r

 :degroeten:

RobinB

Van de Brouwland site:
CHEMIPRO CAUSTIC
(voorheen CHEMIPRO)
De originele reiniger met bijtende soda en actief chloor, voor zwaar vervuilde flessen en materialen. Niet zo milieuvriendelijk, maar verwijdert zelfs het hardnekkigste vuil ! Ook voor het losweken van etiketten. Geschikt voor glas, plastic en roestvrijstaal. Niet gebruiken op koper en ijzer. Altijd GOED NASPOELEN ! Laat roestvrijstaal niet langer dan 1 uur in contact met een chemipro caustic oplossing.

Mijn vertaling:
bijtende soda = loog (NaOH)
actief chloor = natriumhypochloriet (?)

Het lijkt me dus gewoon loog met een chloor toevoeging. Het zal dan ook (in dezelfde concentraties) dezelfde "bijwerkingen" hebben als loog, maar kennelijk is er door de toevoeging van de chloor component minder van nodig?
De aanbevolen dosering is 5g/5l ( = 0,1%) en dat is een stuk minder dan de 2% die hier voor loog genoemd is!

Hopmans

Citeermaar kennelijk is er door de toevoeging van de chloor component minder van nodig?
Je zegt "kennelijk" , dat is heel verstandig, want wie zegt dat het inderdaad zo is?

De korreltjes in Crofty is trouwens aluminium.
Ik las ergens op het internet dat je beter eigen merk kan kopen van een willekeurige bouwmarkt.
Dat is dan zuiverdere natriumhydroxide.

 :degroeten:

Edgar

Volgens mij las je dat hier, Hop :D

Inderdaad, die bollen wil je niet in je platenkoeler! Toch is Chemipro Caustic volgens mij een erg effectieve samenstelling. Klein beetje loog, veel wasmiddel (percarbonaat?), klein beetje chloor, het werkt als een trein. 't is nu niet dat je er iedere keer liters van nodig hebt, dus en paar gram komt een heel eind.

PBW is ook top, maar niet hier te krijgen.

MO

Alle genoemde platenkoelers zijn fatsoenlijk RVS, toch? Ik was het nog niet vaak tegen gekomen, maar koper en loog is volstrekt verboden. Ik heb me daar een jaartje in verslikt. Geldt dus ook voor chemipro caustic en koper: niet doen.

Nog een anecdote: weet je hoe je koperen brouwketels schoonmaakt? Boenen met gist. Schijnt precies de gewenste pH te zijn.

Hopmans


Volgens mij kom je behoorlijk ver met een scheutje Chlorix in combi met een paar gram natriumhydroxide.
Maar bovenstaande heb ik niet gezegd.  ::)

Het is in ieder geval voor mij nu duidelijk wat het verschil is tussen Chemipro-caustic en natriumhydroxide.

 :)


Hopmans

We hebben op exact hetzelfde moment zitten typen Martin.

 :D


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.