Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kazen laten rijpen in vergistingskast?  (gelezen 3831 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Gepost op: 08-09-2014 18:42 u »
Hoi,

We, in ons klein gezinnetje zijn aan het overwegen om zelf ook kazen te gaan maken. Nu raad je het: we hebben eigenlijk al heel veel: een grote pan, een grote lepel, kaasdoeken en zelfs een rijpingskast.
Wij noemen dat een vergistingskast (oei!) dan wel een koelkast met een STC-1000 erop.
De kazen moeten rijpen rond de 12 graden.
Nu zit er op en rondom de kaas nogal wat schimmel en toestanden. Is het stom om de kazen in de vergistingskast te leggen als er eens even geen ondergister in zit?
Want: de vergistingsvaten zijn natuurlijk luchtdicht van buiten naar binnen, dus gekke stoffen kunnen er niet in!
Wat denken jullie?
Kan wel, of een dikke NO!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #1 Gepost op: 08-09-2014 18:49 u »
Ik weet niet in hoeverre de schimmels iets aan kunnen vangen met het wort maar gevoelsmatig zou ik het niet zo snel doen.

Misschien dat het wel kan als je de kast nadien goed schoonmaakt voordat je er een brouwsel in doet. Als de gistkast hout bevat zou ik er zeker niet aan beginnen omdat de schimmel en vocht dat verdampt uit de kaas snel in het hout gaat zitten.

Plastificeer je de kazen wel? In dat spul zit meestal het schimmelwerend middel natamycine

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #2 Gepost op: 08-09-2014 18:52 u »
Lijkt mij een no. :)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #3 Gepost op: 08-09-2014 19:11 u »
Ik heb er een aparte koelbox voor voorzien uit voorzorg.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 670
  • Land: nl
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2014 19:14 u »
Als er geen ondergister in de koelkast zit hoort er een bovengister in!

Het is niet zo'n goed idee om verschillende gisten, schimmels en andere culturen door elkaar in 1 ruimte te gebruiken. Wat voor het ene product perfect is, is voor het andere funest.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #5 Gepost op: 08-09-2014 19:31 u »
Leek me ook niet zo goed idee...
Kleine koelkastje aanschaffen met nog een STC...
http://www.blokker.nl/nl/blknl/mini-koelkast-38-liter?s2m_channel=70&gclid=CNyd1raQ0sACFVMRtAod7BoAiQ

?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.056
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #6 Gepost op: 08-09-2014 22:47 u »
Een aparte koelkast lijkt mij een goed idee. Ik heb wel eens begrepen dat kaasmaken en bierbrouwen niet zo goed samen gaan...

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 486
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Kazen laten rijpen in vergistingskast?
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2014 08:53 u »
Bij kaasmaken heb je niet alleen schimmels, maar vaak ook bacteriŽn (melkzuurbacteriŽn). Deze wil je dus echt niet in de lucht rond je wort en je jongbier hebben.

Tags: