Recepten > Discussie over recepten

Saison de Maison

(1/5) > >>

JWVG:
Ha medebrouwers!

Vandaag de laatste sessie van mijn inhaalspurt (drie brouwsels in drie weken). Alles staat nu vol, dus kan ik zelfs niets meer brouwen als ik zou willen. Vandaag was het een saison dat ik al eens eerder had gemaakt. Toen domineerde de koriander (17 g poeder bij het einde van de kook voor 19 l wort) het hele bier, en ik baalde daar behoorlijk van omdat ik dacht dat het verder aardig gelukt was. Nu dus de koriander teruggesnoeid en een wat uitbundiger gist gebruikt:

Voor 22 l, 1.055 begin SG, 18 EBC en 24 IBU:

4.1 kg pilsmout
0.26 kg witte candijsuiker
0.26 kg tarwemout
0.11 kg carared
0.05 kg chocolate mout

46 g Hallertau Hersbrucker   3% (90' koken)
12 g Saaz 3% (10' koken)
5 g gemalen coreander (0' koken)
1 tl iers mos (15' koken)

Ingemaischt op 50C met 3.5 l water per kg mout, 5 minuten gewacht en toen snel verhoogd tot 65C voor 70 minuten, toen nog 5 minuten op 70C. Uitgemaischt en gespoeld beiden op 78C. De dichtheid is 1.057 - op de 1 of ander manier heb ik tegenwoordig een extractie efficientie van 83%  :nut: Ik fermenteer het met Wyeast Ardennes, naar verluidt de Chouffe gist. Misschien dat ik met wat extra isolatie ga proberen om de temperatuur nog wat op de voeren tijdens fermentatie, dat schijnt deze gist lekker te vinden.

De kleur vind ik eigenlijk een beetje te licht voor dit bier, ik denk dat ik de volgende keer een graadje donkerder crystal mout ga gebruiken. Meer chocolade mout durfde ik er niet in te doen i.v.m. ongewenste smaak effecten.

Hmmm..... Wat zal ik de volgende keer eens brouwen? Ik ga in ieder geval die Chouffe gist weer heropkweken - het is duidelijk dat ik daar nog niet klaar mee ben!

JW.

JWVG:
Zonet, 22 uur na toedienen van gist, 1 bubbel per seconde en een flinke schuimkraag! De interne temp is opgelopen tot zo'n 23C, dus dat lijkt me prima voor deze gist. Eens kijken of de primaire vergisting in een paar dagen afgehandeld kan worden. Ik ben overigens van plan om dit bier na de secundaire vergisting nog een weekje op een graadje of 5 in de koelkast te zetten, om het op de laten klaren en de gistsmaak iets af te laten vlakken.

JW.

Herman:
Hoi JW,

In plaats van chocolademout zou je ook Carafa spezial zonder de bliesjes/kafjes (husk) kunnen gebruiken. Deze mout, een favorietje van mij, heeft als voordeel dat je wel de kleur maar niet de bittere smaak hebt die je bij chocolademout wel hebt.

Herman

JWVG:
Alweer een prima tip, bedankt!  :groots: Eigenlijk vind ik het onzin om bier bij te kleuren, maar met deze saison wilde ik het toch maar eens proberen. Ik had op de site van Weyermann al gezien dat ze carafa ook zonder husks hadden, en vroeg me al af waarom dat was.

JW.

Edwin:
Hoi JW  :proost:

Ik zat net nog eens je recept door te lezen (wil ook graag eens een saison brouwen). Nu zag ik dat je 5 gram koriander  toevoegd. Doe je dat nu na het koken of toch eerder (bijvoorbeeld. 10 minuten voor het einde)  ???

Edwin

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie