Duisburgs Donker Tarwebier

Gestart door Walter, 22-10-2007 13:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Walter

Ha de mannen,

Onder het motto van "het moeten niet altijd standaard biertjes zijn", wil ik bij mijn volgende brouwsessie eens een biertje brouwen zonder type. Puur gekeken naar wat voorradig was, heb ik onderstaand receptje in elkaar gestoken. Wat denken jullie ervan?

Voor 15 liter :
1439 g tarwemout
1439 g munichmout
360 g Carared
360g bruine kandijsuiker
Dit zou het start sg moeten brengen op 1055

Eenstapsschema op 67' gedurende 90 minuten.

Hopkoken met :
10 g Northern Brewer à 75 minuten
30 g East Kent Goldings à 30 minuten
50 g Eigen tuinhop a 10 minuten
Dit zou een IBU moeten geven van +/- 50

De suiker wordt erbij gevoegd na het koken.

Als gist de T-58.

Zo, schiet maar los...


Caspar

Ik zou de suiker achterwegen laten, verder ziet het er wel lekker uit.

MO

Dit is toch gewoon een witbier zonder kruiden? Geintje.

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 22-10-2007  13:44 uDit is toch gewoon een witbier zonder kruiden? Geintje.

In een witbier hoort ongemoute tarwe. Geen geintje.

Hopbier

Walter

@Martin,
Traditioneel werden hier altijd bieren met tarwe gebrouwen. Dit voert reeds terug tot voor 1914 toen Duisburg nog zijn eigen brouwerij had waar een donker bier met tarwe en gerst werd gebrouwen. In 1914 zijn de brouwketels echter aangeslagen na een akkefietje tussen België en Duitsland  >:D
Na die oorlog hebben we echter nooit de ketels teruggekregen. Naar het schijnt liggen er stukken van in Ieper, Passendaele en aan de Somme.  ;D

Maar even serieus : tarwebieren zijn hier een traditie die teloor is gegaan en die ik via dit bier ook wel wat wil eren. Vandaar ook de naam.

@Hopbier,
Inderdaad waren dit traditioneel bieren met ongemoute tarwe, waardoor je een troebel slecht houdbaar bier overhield. Bedoeling is om dit met de gemoute tarwe wat te gaan verbeteren.

@Caspar,
Ik blijf een Belg hé, dus wat suiker moet kunnen. Hoewel misschien een idee zou zijn om die suiker te gaan vervangen door tarwebloem  :idea: Dit als verwijzing naar het gebruik van ongemoute tarwe in de historische bieren uit de streek.

Verder nog even dit, laat ik het bier ongekruid maar met een stevige hopgift of gekruid met wat minder hop? Ik dacht dan aan sinaasappelschillen of wat koriander maar ben eigenlijk eerder geneigd om het bier wat steviger te hoppen. Vroegere Belgische bieren (pre-1914) moeten ook een stuk bitterder zijn geweest.

Walter

Ik had nog even een brainfart voor dit bier : chocomout (ontbitterd). Ik heb hier nog een 200 gram van liggen die eens op moet. Als ik dit er bijvoeg, dan zal het bier verdonkeren en een lekker moutbittertje ontwikkelen, denken jullie ook niet?

Herman

200 g is veel te veel! 40 g is voldoende voor deze stort.

Oscar

Ik ben zo vrij geweest om even  een en ander in BrouwVisie in te voeren :

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDuisburgs Donker Tarwebier
Brouwdatum26-10-2007
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1055 (5,93%)
Brouwzaalrendement70.4%

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Tarwemout40.0 %1439 gram3 EBC
Munich mout 15 EBC40.0 %1439 gram16 EBC
Cara red10.0 %360 gram40 EBC
Bruine kandijsuiker10.0 %360 gram10 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Northern Brewer (D)8.5 %10 gram75 minuten
East Kent Golding5.0 %30 gram30 minuten
Tuin hop4.0 %50 gram10 minuten

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 min3.34 l/kg

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater22.68 liter
Maischdikte3.34 l/kilo
Maischwater12.00 liter
Spoelwater10.68 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur26 EBC
Berekende bitterheid41 EBU

Indien je hier 200 gr chocolade mout bijvoegd zou dit een stort van 5,5 % zijn. Teveel dus. 100g leverd je een stort van 2,8 % op. Dus 40 gram is velig, maar dit zou nog wel ietje meer mogen, maar ligt ook aan wat je wilt bereiken.


Walter

Hallo jongens,

Intussen heb ik even tijd gehad om het recept zelf in BrouwVisie in te voeren. Hieronder het resultaat.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptDuysburgs Donker Tarwebier
Brouwdatum2/11/2007
BiertypeVlaams bruin (B)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1056(6,05)
Brouwzaalrendement70.0%

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Munich mout 15 EBC43.0 %1725 gram16 EBC
Tarwemout43.0 %1725 gram3 EBC
Cara red11.0 %441 gram40 EBC
Chocolade mout (ontbitterd)3.0 %120 gram800 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
East Kent Golding4.1 %30 gram75 minuten
Eigen Hop1.5 %40 gram10 minuten

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafbrew T-58
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
169°C90 min0.00 l/kg

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater22.01 liter
Maischdikte0.00 l/kilo
Maischwater0.00 liter
Spoelwater0.00 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur80 EBC
Berekende bitterheid22 EBU

Het type bier is historisch meer terug te voeren op een vlaams bruin dan op een pale ale. Deze is hier pas populair geworden NA de eerste wereldoorlog, waardoor hij als type afvalt voor het bier.

Dit recept heeft nu ook nog een extra toets gekregen aangezien de brouwer van toenertijds blijkbaar nog verwant aan me is ook. Ik ben een stukje onderzoek aan het doen met de hoop op het originele recept terug te kunnen vinden en dan kan je al eens op een verrassing stoten hé...

Hopmans

Dit is inderdaad interessante materie.

 :)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.