Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Van bierbrouwer tot keurmeester  (gelezen 45930 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #25 Gepost op: 21-01-2008 12:17 u »
Zo deze ff aanvullen....

Vorige week zaterdag (12/1) weer een cursusdag gehad. Deze ging over gist. Het huiswerk even snel besproken en toen kregen we een zeer interessante lezing over de gistjes van Andre v/d Zee. Deze had de nodige theorie in heel eenvoudige taal verduidelijkt zonder al teveel moeilijk woorden te gebruiken. Na deze lezing was het natuurlijk weer proeven. Het is wel duidelijk dat het zijn/worden van een keurmeester neerkomt op kennis van de theorie en veel, heel veel oefenen met proeven.

Dit houdt dus in dat je smaken zo goed mogelijk probeert te herkennen en dat je ook je biertypen kent en dus op uiterlijk, geur en smaak onderscheid kunt maken tussen biertypen. Bijv een pils en een urtype of een dubbel en een bockbier. Dit is moelijker dan je denkt, want sommige biertypen liggen toch verdacht dicht bij elkaar.

Dit keer had ook iemand een aantal smaakafwijkingen bij zich (in geconsentreerde oplossing). En daar hebben we er 1 van kunnen ruiken. De tijd is te kort om ze allemaal te ruiken (was ook niet voorbereid en ingepland).

Al met al een leuke en interessante les. Nog 2 lessen en dan examen.... :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #26 Gepost op: 21-01-2008 13:07 u »
Welke smaakafwijking heb je geroken?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #27 Gepost op: 21-01-2008 13:08 u »
metaal/ijzer..

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #28 Gepost op: 21-01-2008 13:22 u »
metaal/ijzer..

Dus methionylacetaat (of was het een glas bier met een roestige spijker  ;)

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #29 Gepost op: 21-01-2008 13:28 u »
De roestige spijker variant

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #30 Gepost op: 21-01-2008 13:38 u »
De roestige spijker variant

Is een metaalachtige geur/smaak veroorzaakt door hop ook nog ter sprake gekomen?

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #31 Gepost op: 21-01-2008 13:47 u »
En metaalachtige smaken uit de mout (zoals bij sommige alten) en uit na oxidatie. Ik geloof namelijk geen snars van het ijzer-in-bier blah blah. Mijns inziens is het allemaal oxidatie wat we waarnemen. Nix niet ijzer.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #32 Gepost op: 21-01-2008 13:56 u »
Ja, hebben jullie het nog gehad over de oorzaak? Vaak wordt het toegewezen aan het brouw-water of pannen die beschadigd zijn... maar ook ik geloof niet zo zeer dat daar de oorzaak te zoeken is. Ik proefde in de Urthel Hop-it ook een vervelende ijzersmaak, en dit bier was ook een beetje geoxideerd.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #33 Gepost op: 21-01-2008 13:57 u »
Mijns inziens is het allemaal oxidatie wat we waarnemen. Nix niet ijzer.

Kul. MO kan niet proeven! :D

methionylacetaat

Ben je zeker van de relevantie van dat spul Hans, of anders van de spelling? Jouw pagina is de enige die Google ziet als gebruiker van dat woord.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #34 Gepost op: 21-01-2008 14:05 u »
Ja, hebben jullie het nog gehad over de oorzaak?

Niet heel aandachtig, maar de BKG bijbel wijdt dit aan te hard water (Te veel ijzer in je water) en inderdaad het gebruik van "ijzeren" gereedschap tijdens het brouwen. Ook kan deze smaak uit de mout komen..

De oorzaak schijnt ijzer(III)celluloze te zijn. Dit heeft dan weer weinig met oxideren te maken

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #35 Gepost op: 21-01-2008 14:07 u »
Hardheid van water heeft toch helemaal niets met ijzer te maken? Hardheid slaat op het aantal calcium- en magnesium-ionen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #36 Gepost op: 21-01-2008 14:09 u »
Hmm tsja, klopt natuurlijk...lees dan: te veel ijzer in je water.  ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #37 Gepost op: 21-01-2008 14:12 u »
Elke brouwer controleert minitieus zijn brouwwater op ijzer. En met roestige ketels zal niemand brouwen. Wat een uit-de-tijdse-nonsens. Oxidatie, c'est ca!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #38 Gepost op: 21-01-2008 14:14 u »
In de praktijk zijn er volgens mij 4 oorzaken aan te wijzen:

- te hard poetsen van de ketels
- te hard water doen stromen uit ijzeren leidingen die een week hebben stilgestaan (vollen bak d'n ketel vullen) > roest mee
- ijzergehalte in het water tout-court (ontijzeren die hap)
- ijzer/schuimzouten toegevoegd door een hufter van een brouwer


Die verhalen over dat het uit de mout en de hop komt... geloof jij het? ik niet. Da's om verklaringen te zoeken bij ijzerbieren van ontkennende brouwers (zie punt 4).

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #39 Gepost op: 21-01-2008 14:14 u »
Elke brouwer controleert minitieus zijn brouwwater op ijzer.

Haaahaahaha! ;D :-*

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #40 Gepost op: 21-01-2008 14:17 u »
Ben je zeker van de relevantie van dat spul Hans, of anders van de spelling? Jouw pagina is de enige die Google ziet als gebruiker van dat woord.

Uit Meilgaard Beer Flavour 1981. Bij alifatische zwavelverbindingen. Maar ik heb het (vertaald) aan elkaar geschreven. Er stond methionyl acetate, 3-methylthiopropyl acetate. Met als omschrijving paddestoel, metaalachtig, zwavelachtig.

Aardig stukje staat ook op http://www.maltgermaniacs.org/members/mm-ao/mm-ao-epistle-1-2007/mm-ao-epistle-1-2007.htm

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #41 Gepost op: 09-02-2008 22:35 u »
Zo vandaag weer een dagje gekeurd met de aankomende BKG'ers. En het wat een leuke proefdag. Vandaag werd de vrije klasse behandeld en dat
is een klasse apart, net een stukje moeilijker omdat je geen referentie kader hebt. Maar daarom niet minder leuk.

Na een stukje theorie kregen we in totaal 5 bieren te proeven welke aan de hand v/h BKG formulier voor de vrije klasse door ons werden gekeurd.
De eerste 2 bieren werden ons "blind" voorgeschoteld, wat wil zeggen dat er geen logboek-formulier bij zat. Dit was een leuke test, want feitelijk
waren dit geen vrije klasse bieren. Het waren 2 amateur bieren, maat niet erg beste bieren. Ze werden door mij beoordeeld met resp 63 en 52 punten.
Wat mij opviel dat we met de groep met sommige bieren toch redelijk bij elkaar zaten v.w.b het punten aantal, wat mij best wel een goed gevoel
opleverde  :)

Daarna kregen we de volgende 3 bieren met daarbij een fictief logboek. Dit is toch anders beoordelen, omdat je dan feitelijk al wat "be´nvloed" bent.
En die invloed kan positief en negatief uitvallen. Ter illustratie : in de eerste 2 bieren zat 1 bier waarin mint was verwerkt, niemand die dat eruit
proefde (Hier bier was al enkele maanden oud). Zou je dit van te voren weten, dan zou je misschien toch anders oordelen.

En dat zeker wel duidelijk bij de volgende 3 bieren.. Dit waren opvolgord: Rachbier van brouwerij Spezial (! jummie  :proost:), IKI-bier, Rader blond

En de beoordelingen vielen mij niet eens mee :

IKI-bier : 81 punten
Spezial Rachbier : 77 punten
Rader blond : 85 punten (wat aan de hoge kant... ;) )

Toch een leuk resultaat, ik voel me daar goed bij... Examen in april en als ik slaag kan ik op de keuring van het ONK lekker 3 dagen meekeuren als
"assistent" en dat lijkt mij erg leuk  :dansen:. Ik heb er zin in... :elifant:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #42 Gepost op: 11-03-2008 15:49 u »
Zo nog even en update:

Afgelopen zaterdag de laatste les gehad, hierbij ging het over afwijkingen in bieren. Eigenlijk best wel het moeilijkste van het keurmeestersvak. We hebben dan ook enkele bieren geproefd die een paar veel voorkomende afwijkingen hadden.

* 1 bier hadden ze aangevuld met aspergesap (afwijking : gekookte groente)
* 1 bier hadden ze aangevuld met amaretto (afwijking ben ik ff vergeten)
* en nog een bier met een afwijking (weet ik zo uit mijn hooft niet meer)

Deze hebben we dus geproefd en gekeurd om te kijken of we deze afwijking konden herkennen. Dat viel nog best wel tegen, maar was uiterst leerzaam. Daarna hebben we ons "opdracht bier" van elkaar gekeurd. We hadden de opdracht gekregen een blonde te brouwen (de blonde van de Leckere). Die gingen we van elkaar keuren. Het leuke was dat hieruit allemaal totaal verschillende bieren kwamen (dat was natuurlijk te verwachten). En deze bieren waren ook van verschillende kwaliteit. Gelukkig zaten er ook 2 bieren bij waar een flinke en duidelijk herkenbare afwijking in zat... weer een mooi leermoment.

Aangezien de bieren ook nog besproken moesten worden, was die het laatste onderdeel van de les. Het was ook al ver na 16.00 uur toen we klaar waren.
Weer een leerzame les dus.

Volgende maand examen, dus nog even de volledige syllabus doorlezen en zelf nog wat bieren proeven en dan moet dat voldoende zijn om het examen te halen... ik ben benieuwd.

 :degroeten:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.052
  • Land: nl
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #43 Gepost op: 11-04-2008 23:45 u »
Oscar, toy toy toy.  :proost2:

Succes morgen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #44 Gepost op: 11-04-2008 23:49 u »
Thanks, een beetje morele steun kan ik wel gebruiken. ;D

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #45 Gepost op: 11-04-2008 23:57 u »
Dat is waar, succes! Oftewel: break a leg;D

Tot morgen (later op de dag)!  :duimop:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #46 Gepost op: 12-04-2008 08:18 u »
Succes Oscar!

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #47 Gepost op: 12-04-2008 08:30 u »
Succes en tot vanavond!

 :degroeten:
Wesley

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #48 Gepost op: 12-04-2008 10:47 u »
Oscar, succes vandaag!

Good Luck!

Offline Koen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
Re: Van bierbrouwer tot keurmeester
« Reactie #49 Gepost op: 12-04-2008 20:33 u »
Vandaag examen gehad en er zijn nu 11 nieuwe keurmeesters!! (waaronder Oscar)

Vanavond een welverdiende Westvleteren Abt proeven ...

Tags: