Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witbier en Weizen - De verschillen.  (gelezen 10549 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Witbier en Weizen - De verschillen.
« Gepost op: 13-10-2007 08:54 u »
Wat is het verschil tussen witbier en weizen?

Ik heb al gevonden dat in witbier ongemoute tarwe gebruikt wordt en in weizen gemoute.
In witbier wordt soms haver gebruikt.
In witbier koriander en sinaasschil.
De gist zal ook wel anders zijn.

Zijn er andere verschillen?
Wat zijn de beste maish schema's?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Witbier en Weizen - De verschillen.
« Reactie #1 Gepost op: 13-10-2007 09:07 u »
Hoewel beide bieren tarwebieren zijn, bestaan er grote verschillen tussen het Duitse Weizenbier en het Belgische witbier. ‘Weizen’ betekent letterlijk tarwe. Weizenbier moet dan ook minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een extra volle schuimkraag krijgt. Het Duitse bier mag op grond van het ‘Reinheits-gebot’ geen andere grondstoffen bevatten dan graansoorten, water en hop. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak.

Het Belgische ‘wit’ slaat op de kleur van het bier. In België wordt het witbier gebrouwen van ongemoute tarwe, waaraan wel ingrediënten mogen worden toegevoegd, zoals koriander en sinaasappelschillen. Het troebele Belgische witbier bevat minder tarwe dan de Duitse Weizenbier en is zoetzurig en kruidig van smaak.bron 

Kijk ook eens op:
link
...en doorzoek het forum...
...en Google nog een beetje rond
Er is genoeg over te vinden.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Witbier en Weizen - De verschillen.
« Reactie #2 Gepost op: 13-10-2007 10:03 u »
Wat zijn de beste maish schema's?

Het is belangrijk bij Weizen dat je een maischschema volgt die de 40-en 50ºC stap bevat. Dit is in elk geval een factor om de typische Weizensmaak te krijgen.
Je zou het volgende schema kunnen gebruiken:
10 min. 44º C
15 min. 50º C
25 min. 60º C
25 min. 70º C
5 min.   78 ºC

Bovenstaand schema is door Adrie gebruikt en zijn Weizen is meerdere malen in de prijzen gevallen op het ONK.
Het volgen van het juiste schema is natuurlijk niet direct een garantie voor een goed gebrouwen bier, maar je bent dan wel op de goede weg!
 :proost2: