Recepten > Discussie over recepten

De Keijzer (De Koninck-kloon)

(1/15) > >>

Adrie:
Beste brouwvrienden,

Volgende maand staat er in Bierbrouwerij De Vier Broeders weer een brouwdag in de agenda. Wij willen graag een kloon van De Koninck brouwen. Uit een verslag van 't Wort Wat van een bezoek aan de brouwerij, heb ik de informatie dat pilsmout en caramout gebruikt wordt, evenals Saaz hop. De Saaz hop wordt voor 50% aan het begin van het koken en voor de overige 50% aan het eind van het koken toegevoegd. De kleur zou, blijkens andere informatiebronnen ongeveer 23 EBC zijn, de bitterheid ongeveer 23,5 IBU. Met deze gegevens rekenende, ben ik op het volgende recept uitgekomen (uitdraai uit ProMash):

Recipe : De Keijzer (De Koninck-kloon)

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (LTR):  120.00
Total Grain (kg):     24.00
Anticipated OG:     1.048    Plato:             11.83
Anticipated EBC:    23.2
Anticipated IBU:     23.5
Brewhouse Efficiency: 80 %
Wort Boil Time:          90    Minutes

Grain
  %     Amount     Name               EBC
------------------------------------
47.9   11.50 kg.  Pilsener                  4
8.3     2.00 kg.  Wheat Malt            10
20.8    5.00 kg.  caramel Pils Malt      20
14.6    3.50 kg.  CaraVienne Malt       50
8.3     2.00 kg.  CaraMunich Malt     120

maischschema:
60 minuten op 65 graden
5 minuten op 78 graden

Hops
Amount        Name          Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------
190.00 g.     Czech Saaz  Pellet    3.50  20.1  90 min.
180.00 g.     Czech Saaz  Pellet    3.50   3.5  10 min.

Yeast
-----
Wyeast 1099 Whitbread Ale
of De Koninck-gist, mits ik mijn duivenmelkkennis op peil kan brengen  ;D.

Wat vinden jullie ervan?

Groeten,

A3

JWVG:
Ha die A3,

Een Koninck kloon is natuurlijk altijd een goed idee  :elifant: . Ik heb zelf nog wel wat opmerkingen, gedeeltelijk via (waarschijnlijk) andere bronnen dan jij, dus zie maar wat je er mee wilt, het is allemaal opbouwend bedoeld:

- wheeler and Protz schrijven dat de K. uit half pils, half vienna wordt gebrouwen, met een beetje kleurmout erbij. Het zou kunnen dat wat vienna of muncher mout toch wel bij zou kunnen dragen aan het k. karakter.

- jullie gebruiken extreem veel crystal mout (als karamel pils tenminste carapils is?); meer dan 40%! Dat is volgens mij te veel, zeker voor een ver doorgegist bier als de K. Eerlijk gezegd zou ik er zelf helemaal geen crystal mout bij doen, en zeker niet meer dan 10%. Hoe kom je aan die hoge crystalmout getallen? En is karamel pils inderdaad carapils?

- Saaz is volgens mij prima, al adviseren W&P om alleen bitter hops toe te voegen, maar ik weet niet of ik het daar wel mee eens ben.

- Leuk dat jullie voor de 1 temps infusie gaan, ben benieuwd hoe dat uitpakt.

Herman:


--- Citaat ---
- wheeler and Protz schrijven dat de K. uit half pils, half vienna wordt gebrouwen, met een beetje kleurmout erbij. Het zou kunnen dat wat vienna of muncher mout toch wel bij zou kunnen dragen aan het k. karakter.

--- Einde van citaat ---

Hoi A3,

Michael Jackson meldt eveneens dat De Koninck gebrouwen wordt met een mix van pils- en viennamout.

Volgens mij gebruiken ze eerder een chocolade of heel donkere caramout om de donkere kleur te krijgen, niet zo veel caramunchener. Ik ben niet in de brouwerij geweest overigens.

Herman

Adrie:
Bedankt voor de reacties, heren.

De preciese samenstelling van de cara-mouten wist ik niet, Jan Willem, dus ik heb een gok gedaan. caramel pils is inderdaad CaraPils. Ik dacht dat het wel goed was om hier aardig wat van in te doen om een vollere body te krijgen en een wat moutiger smaak. Ik kan nog wat schuiven in de hoeveelheden CaraPils en CaraVienne. Maar het blijft natuurlijk gokken, omdat De Koninck niet zo gek is om zijn receptuur vrij te geven.

Ik denk er nog even over na en wellicht dat er ook nog anderen aanwijzingen hebben.

Groeten,

A3

Herman:
A3,

Kijk ook eens bij de thread over 't Peerd - Ale. Dit was eigenlijk ook een beetje een De Koninck kloon, waarbij ik alleen bewust ben gaan experimenteren met Special B. Een lagere dosering Special B en misschien wat langer op 60C en dit bier was behoorlijk in de buurt gekomen.

Herman

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie