Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Hoe schroot jij?

Schijvenmolen - droog
Schijvenmolen - nat
Walsmolen - droog
Walsmolen - nat
Ik koop geschroot mout

Auteur Topic: Schroottechniek  (gelezen 26369 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Schroottechniek
« Gepost op: 30-09-2007 09:55 u »
Zelf heb ik een schijvenmolen maar als je iets grotere hoeveelheden wil gaan schroten is een walsmolen waarschijnlijk makkelijker en daarbovenop krijg je de voordelen van tijdswinst tijdens het schroten, het hoger rendement en de verbeterde filtratie. Ik heb dit weekend een walsmolen besteld nl de barley crusher via een duits bedrijf "Hopfen und Mehr".

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Schroottechniek
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2007 10:01 u »
Ik ben begonnen met een schijvenmolen - droog schroten, maar na de inkoopactie georganiseerd door Edwin heb ik nu een walsmolen - de JSP maltmill - waarbij ik nog steeds droog schroot.

Voordelen van de walsmolen vind ik de schrootsnelheid, altijd dezelfde afstand tussen de walsen en daardoor een constantere kwaliteit schrootsel en misschien ook wel een iets hoger rendement.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Schroottechniek
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2007 10:05 u »
Ook ik heb een, regelbare, maltmill dankzij Edwin :hoera: Het schroten gaat veel makkelijker en sneller dan met een schijvenmolen. Dat is zeker fijn als je wat vaker of meer liters brouwt want 5 kilo mout is er binnen een kwartiertje doorheen :)

Nat schroten zal ik misschien ook nog eens proberen maar ik zie het voordeel niet echt want mijn rendement is al enorm hoog en het filteren gaat ook prima. Die extra moeite wil ik dus eigenlijk niet doen. Ook schroot ik altijd de avond van tevoren dat lijkt me niet echt slim met vochtige mout.

 :degroeten:
Wesley

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.761
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Schroottechniek
« Reactie #3 Gepost op: 30-09-2007 10:18 u »
de barley crusher via een duits bedrijf "Hopfen und Mehr".

Dag Bockske, geef eens die website daarvan, ben altijd benieuwd naar dingen die ik nog niet ken.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Schroottechniek
« Reactie #4 Gepost op: 30-09-2007 10:24 u »

Offline Schaepekop

  • -
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
Re: Schroottechniek
« Reactie #5 Gepost op: 30-09-2007 10:52 u »
Wie op dit moment denkt over het aanschaffen van een walsenmolen kijkt nu op Amerikaanse sites.
De Dollar staat nu ten opzichten van de Euro erg laag 1 EUR (EUR) = 1.4268 USD
Levert een behoorlijke besparing op.

Voor nog meer rendement van je walsmolen zie dit artikel. ;)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=7452.msg85731;topicseen#msg85731

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Schroottechniek
« Reactie #6 Gepost op: 30-09-2007 12:14 u »
Ik gebruik een schijvenmolen en schroot droog. Eerlijk gezegd had ik tot op heden nog nooit gehoord van nat schroten :verbergen:

Offline Schaepekop

  • -
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
Re: Schroottechniek
« Reactie #7 Gepost op: 30-09-2007 12:29 u »
Ik gebruik een schijvenmolen en schroot droog. Eerlijk gezegd had ik tot op heden nog nooit gehoord van nat schroten :verbergen:

Zo zie je maar op het forum leren we allemaal wat ;)
Probeer eens de techniek van het stoomschroten (zie link hierboven) en laat het resultaat eens weten in dat onderwerp, je hoeft echt geen kilo's te schroten om te kijken of deze techniek ook voor je schijvenmolen werkt.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroottechniek
« Reactie #8 Gepost op: 30-09-2007 13:41 u »
De website is www.hopfen-und-mehr.de


Op deze website staat trouwens ook een mooie tapinstallatie met Co2. Vergelijkbaar met de 'Wunderbar', er staat alleen niet bij wat voor fustjes er in gaan.


Offline Alx

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
Re: Schroottechniek
« Reactie #9 Gepost op: 01-10-2007 21:22 u »
Ik ben begonnen met een omgebouwde pastamachine. 
Voor gewone pilsmout was dat nog haalbaar, sommige speciaalmouten gingen al iets zwaarder ...
tot ik een weizenbier wilde brouwen   ;D +50% tarwemout bleek vooral mijn rechterarm niet zo fijn te vinden.   

Dan kwam ik toevallig eens langs Beverlo en heb ik mij een (niet-regelbare) JSP Maltmill aangeschaft, een droompje.  :groots: Zeker in vergelijking met het uurtje pastamachine-zwengelen.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Schroottechniek
« Reactie #10 Gepost op: 02-10-2007 08:06 u »
Ik heb een keer nat geschroot. Het was flink zwaarder dan droog schroten (op mijn door Edwin bestelde JSP Maltmill). Maar het resultaat was wel geweldig mooi.

Ik schroot vaak de avond tevoren, en dan wil ik nog even dat er geen water in de buurt van mijn mout komt :).

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroottechniek
« Reactie #11 Gepost op: 02-10-2007 08:31 u »
Ik heb de laatste twee keer ook nat geschroot met de JSP. Het resultaat is aanzienlijk beter dan droog schroten. De gerstkorrels vallen mooi uit elkaar terwijl de kafjes vrijwel heel blijven en veel je hebt veel minder meel.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Schroottechniek
« Reactie #12 Gepost op: 02-10-2007 10:58 u »
Zodra ik mijn walsmolen heb ga ik ook nat schroten. Tijdens mijn bezoek in de Orval brouwerij heb ik geleerd van Serge (een werknemer in de brouwerij) dat ze daar ook nat schroten.  Het lijkt me juist te proberen dat te repliceren op kleine schaal.
Groeten
Amberbock

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schroottechniek
« Reactie #13 Gepost op: 02-10-2007 11:45 u »
Korek,

kun je misschien aangeven hoevel water je ongeveer aan je mout toevoegd voor het nat schroten?

Offline Schaepekop

  • -
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
Re: Schroottechniek
« Reactie #14 Gepost op: 02-10-2007 11:58 u »
Oscar,
Het toevoegen van water en de manier waarop, daar zit hem nou net de kneep.
In dit draadje heb ik een link staan die moet je maar eens lezen.
ik ben er van overtuigd dat het toevoegen van water moeilijk te doseren is, om een gelijkmatig vochtgehalte bij de te schroten mout te krijgen.
Jos,  zal vanavond een testje doen voor het zogenaamde stoomschroten als de mout in een schijvenmolen wordt geschroot.
Het principe komt er op neer, dat de mout voor het schroten in waterdamp verzadigde omgeving wordt gebracht, waardoor  de kaftjes gelijkmatig vocht op kunnen nemen zonder dat het meellichaam vocht op neemt.

Probeer en leer. ;)

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroottechniek
« Reactie #15 Gepost op: 02-10-2007 12:24 u »
kun je misschien aangeven hoevel water je ongeveer aan je mout toevoegd voor het nat schroten?

Ik voeg op 7 kilo mout 1 kopje (koffie) water toe en dan roer ik het met de hand een aantal malen om zodat het vocht zo goed mogelijk verdeeld wordt, wel je schrootmolen weer schoon en droog maken.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Schroottechniek
« Reactie #16 Gepost op: 02-10-2007 12:49 u »
Het principe komt er op neer, dat de mout voor het schroten in waterdamp verzadigde omgeving wordt gebracht, waardoor  de kaftjes gelijkmatig vocht op kunnen nemen zonder dat het meellichaam vocht op neemt.
Zou het een leuke praktische oplossing zijn, dat kopje water (per 7 kg) in je maischketel te doen en de mout op de filterplaat; kook even het water tot stoom (met 8 kw in een minuutje of zo), klaar.


Offline Schaepekop

  • -
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
Re: Schroottechniek
« Reactie #17 Gepost op: 02-10-2007 13:01 u »
Zal natuurlijk alleen maar op gaan als je direct je maischketel verwarmt en je element onder water staat.
Voor het brouwen s'morgens je mout in de badkamer zetten, helemaal geen werk meer ;D
Gewoon experimenteren mannen.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroottechniek
« Reactie #18 Gepost op: 02-10-2007 13:03 u »
Zou het een leuke praktische oplossing zijn, dat kopje water (per 7 kg) in je maischketel te doen en de mout op de filterplaat; kook even het water tot stoom (met 8 kw in een minuutje of zo), klaar.

De enige manier om er achter te komen is om er een experimentje aan te wagen. Het lijkt mij wel een goed idee.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Schroottechniek
« Reactie #19 Gepost op: 02-10-2007 14:25 u »
Zou het een leuke praktische oplossing zijn, dat kopje water (per 7 kg) in je maischketel te doen en de mout op de filterplaat; kook even het water tot stoom (met 8 kw in een minuutje of zo), klaar.


Op http://www.mbaa.com/TechQuarterly/Abstracts/1971/tq71ab17.htm  staat een werkwijze. De mout wordt met 1,5 % vocht natgemaakt.

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schroottechniek
« Reactie #20 Gepost op: 02-10-2007 15:25 u »
Bij de Grolsch wordt de mout echt zijknat geschroot, daar gaat de waterkraan wagenwijd open

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouwers Forum
Re: Schroottechniek
« Reactie #21 Gepost op: 02-10-2007 16:35 u »
Wat ik me afvraag is of de mout beter "pakt" in de schrootmolen nadat je hem hebt bevochtigd. Met andere woorden, zou het schroten sneller kunnen gaan omdat je de mout bevochtigt?  :weetniet:

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Schroottechniek
« Reactie #22 Gepost op: 02-10-2007 16:53 u »
Wat ik me afvraag is of de mout beter "pakt" in de schrootmolen nadat je hem hebt bevochtigd. Met andere woorden, zou het schroten sneller kunnen gaan omdat je de mout bevochtigt?  :weetniet:

Ik denk dat je dit alleen weet door het te proberen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schroottechniek
« Reactie #23 Gepost op: 02-10-2007 17:09 u »
Walter,

Sneller zal het niet gaan, eerder langzamer omdat het meer een "drapje" wordt. Maar de kafjes blijven hierdoor heel.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Schroottechniek
« Reactie #24 Gepost op: 02-10-2007 17:11 u »
Bij de Grolsch wordt de mout echt zijknat geschroot, daar gaat de waterkraan wagenwijd open

Ja logisch met die hoeveelheden mout. Daar kunnen geen koffiekopjes water tegenaan.
Het voordeel is wel dat het gevaar van stofexplosies wegvalt, dat de walsen meteen weer schoon zijn en het beslagwater meteen op temperatuur is.

Enig idee hoeveel tijd in het schroten van een storting gaat zitten?

Hopbier

Tags: schroten