Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier  (gelezen 23780 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Gepost op: 24-09-2007 22:24 u »
Helaas ging de eerder aangekondigde brouwsessie niet door omdat ik zelfs op zaterdag mocht werken van mijn werkgever. Aardig he?  ::)

Een rookbiertje gaat er bij mij wel in. En om er echt een stukje huisvlijt van te maken ga ik de mout zelf roken. Het exacte recept heb ik nog niet uitgewerkt, maar de Marzen van Aecht Schlenkerla Marzen zal het uitgangspunt zijn. De gist wordt de Pilsen lager 1007 van Wyeast, eventueel wordt de boel gesplitst en wordt er ook een deel met de California lager vergist.

Voor wat betreft het roken moet ik het wiel nog uitvinden. Ik had al wel bedacht dat de temperatuur van de mout niet boven de pakweg 50 graden uit mag komen ik wil tenslotte wel wat enzympjes overhouden. Misschien moet de temperatuur nog wel lager. Suggesties zijn welkom, met name van de lezers van 'Smoked beers' van Daniels en Larson. Hopbier?

 :degroeten:

Johannes

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Selbstrauchselbstbrau; Waar rook is is rookbier.
« Reactie #1 Gepost op: 24-09-2007 22:36 u »
Hmm een rauchbier. Interessant.  :brouwen: Waar je ook nog even over kunt nadenken is waarmee je de mout gaat roken. Want dat bepaald uiteindelijk de rooksmaak. En gaan we op dezelfde dag roken of doe je dat een paar dagen van te voren?

Heb je überhaubt wel apparatur om mout te roken?

Ik probeer mee te denken... :denken:

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #2 Gepost op: 25-09-2007 09:38 u »
Zolang de mout droog blijft, kun je best omhoog met de temperatuur. Münchenermout wordt immers ook afgeëest bij meer dan 100 graden (ik geloof iets van 115?). Enzymen denatureren pas bij temperaturen rond de 90-100 graden in een natte omgeving.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #3 Gepost op: 25-09-2007 13:09 u »
Ik weet natuurlijk niet of je al een rookoven hebt, maar als je overweegt om er een aan te schaffen, zou ik je aanraden om een vierkante te nemen, deze kun je naar mijn idee eenvoudig aanpassen om er mout mee te roken. Op de onderstaande tekening kun je mijn 'ontwerpje' bekijken:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #4 Gepost op: 25-09-2007 19:09 u »

Lijkt me een logisch ontwerp korek.
Dat kan niet missen denk ik.

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #5 Gepost op: 25-09-2007 20:46 u »
 
Hmm een rauchbier. Interessant.  :brouwen: Waar je ook nog even over kunt nadenken is waarmee je de mout gaat roken. Want dat bepaald uiteindelijk de rooksmaak. En gaan we op dezelfde dag roken of doe je dat een paar dagen van te voren?

Dat roken doe ik niet op de brouwdag maar eerder. Ik zat zelf aan beuke(?)hout te denken. Volgens mij wordt dat ook door bijv. Weyermann gebruikt. Een rookoven leen ik van David.

Zolang de mout droog blijft, kun je best omhoog met de temperatuur.

Ok, maar misschien roken de grote jongens ook wel koud. Maar hoe koud is koud?

@Korek,

Goede suggestie, ik zal kijken wat mogelijk is als ik de oven in huis heb. Het is tenslotte niet mijn oven.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #6 Gepost op: 25-09-2007 21:43 u »
Als je niet te heet rookt kun je de bovenkant wel van triplex maken.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #7 Gepost op: 25-09-2007 21:50 u »
Ik heb de oven net opgehaald, is rond dus ik denk zelf aan een RVS zeef. Daar gat maximaal een halve kilo in denk ik, dus dat duurt wel even...

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #8 Gepost op: 26-09-2007 08:46 u »
Als je er aan kunt komen, zou ik eerst een kilo of zo rookmout kopen als vergelijkingsmateriaal. Ik denk dan aan geur en kleur, kun je ongeveer bepalen hoelang je moet roken.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #9 Gepost op: 26-09-2007 21:23 u »
Als je er aan kunt komen, zou ik eerst een kilo of zo rookmout kopen als vergelijkingsmateriaal. Ik denk dan aan geur en kleur, kun je ongeveer bepalen hoelang je moet roken.

Dat lukt niet meer denk ik. Ik heb ooit een kilo gekocht maar vond dat niet erg rokerig ruiken. De kleur week ook niet echt af van gewone mout. Voor de werkwijze voor mout roken zal ik het web nog eens afspeuren. Misschien bestel ik 'smoked beers' wel bij een webwinkel, misschien is die er nog op tijd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #10 Gepost op: 26-09-2007 21:45 u »
Is een halve klio niet genoeg?
ze zullen vast niet volmout van rookmout gebrouwen zijn toch?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #11 Gepost op: 26-09-2007 21:52 u »
Volgens mij wel. Ik denk niet dat als er een percentage caramout in het recept zit men dat ook gaat roken, maar de basismout wel. Enkele ervaringen op dit forum met ongeveer 50% rookmout spreken van een matige of niet overdreven moutsmaak. Mijn doel is wel het echte werk zeg maar.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #12 Gepost op: 26-09-2007 22:27 u »
Mijn doel is wel het echte werk zeg maar.

Bikkel  ;D Alle mout roken dus !!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #13 Gepost op: 26-09-2007 22:39 u »
Yeah!! alles in de fik!

Hier al een mooi artikel gevonden. Morgen maar eens doorlezen... nu  :slaperig:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #14 Gepost op: 12-10-2007 16:41 u »
Zo ik ben nu aan het roken. Naar mijn idee stinkt het hele huis erna. Of misschien ben ik dat alleen. Het is lastig om een constante flow van rook te krijgen...   oeps.. even naar buiten....

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.785
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #15 Gepost op: 12-10-2007 17:41 u »
Maak je nog foto's? Ik ben benieuwd hoe dit er uit ziet!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #16 Gepost op: 12-10-2007 17:50 u »
Misschien morgen nog even voor de show. Zit nu met lege batterijen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #17 Gepost op: 12-10-2007 18:03 u »
En knutsel morgen ff en recept in elkaar..... :brouwen:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #18 Gepost op: 12-10-2007 18:22 u »
Ja, dat wordt dus niet met een lagergist want die deed er veel te lang over om op te bollen. Rookporter met US56 wordt het dus.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #19 Gepost op: 12-10-2007 18:36 u »
Maak je nog foto's? Ik ben benieuwd hoe dit er uit ziet!

U vraagt wij draaien, even 2 snelle kiekjes:




Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #20 Gepost op: 12-10-2007 19:27 u »
Ziet er goed uit, Johannes. Wat voor hout heb je gebruikt om te roken?

den_organolept

  • Gast
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #21 Gepost op: 12-10-2007 19:35 u »
Ha ha, grappig.

Nu zien we gerookte mout als een exotisch experiment,
ooit hadden we niet anders...

Maar dat was doorgaans gerookt op turf dacht ik.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #22 Gepost op: 12-10-2007 20:50 u »
Ziet er goed uit, Johannes. Wat voor hout heb je gebruikt om te roken?

Beukenhoutsnippers. Best lastig, soms fikt het te hard, en dan is het ineens weer uit. Maar ach, alle begin is moeilijk. Het ruikt in elk geval naar rook en ik ook.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #23 Gepost op: 12-10-2007 20:53 u »
Beukenhoutsnippers. Best lastig, soms fikt het te hard, en dan is het ineens weer uit. Maar ach, alle begin is moeilijk. Het ruikt in elk geval naar rook en ik ook.

Misschien een tip voor de volgende keer. Als ik ga roken, leg ik altijd een brok houtskool in de vuurlade, dat houdt de boel smeulend gedurende langere tijd.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Selbstrauchselbstbrau; waar rook is is rookbier
« Reactie #24 Gepost op: 13-10-2007 10:45 u »

Cool experiment.  :duimop:

Wat was de smaak van de moutkorrels?
Zeker rokeriger als fabrieks rookmout?

 :degroeten:

Tags: rauchbier