Recepten > Discussie over recepten

Calvijn Tripel

(1/12) > >>

JWVG:
Ik heb besloten dat ik volgende week, nog net voor mijn vakantie, nog wel een keertje kan gaan brouwen, en het wordt hoogste tijd voor mijn eerste tripel, dus.....

Bouwend op de ervaringen van Jacques en Fritz (zie de 'Tripel recept' en 'Bosbergbrouwers tripel' threads) wil ik een soortgelijke tripel brouwen. Bijkomend voordeel is dat ik nu eindelijk eens die Spalt Select kan gaan gebruiken die ik al een paar maanden heb liggen. Afgaande op de twee threads denk ik dat ik de volgende aanpassingen ga maken:

- een langere rust op 60C, zo'n 40-45 minuten. Bij Fritz resulteerde dat nog steeds in een erg hoge eind dichtheid, maar ik ben zo eigenwijs om te denken dat dat misschien aan de gist lag, of de beluchting. Bovendien had hij wel een erg hoge startdichtheid.

- I.p.v. Safale (Jacques) of Belgian Abbey (Fritz) ga ik Wyeast trappist high gravity gebruiken. Naar verluidt (maar waar ben je nog zeker van vandaag de dag?) is dat de Westmalle gist, dus als die die sterkte niet aankan... Ik zal voor de zekerheid nog een enorme starter maken ook.

- Ik wil Jacques' hopsoorten gebruiken, maar wel wat meer om wat meer bitterheid te krijgen.

- Een groot probleem bij beide brouwsels was de troebelheid (is dat nog weggetrokken, heren?) Jacques speculeerde dat dat wellicht kwam door vrij hoge eiwitconcentraties in de mout. Nu heb ik toevallig een zak eco-pilsmout staan, en ik weet dat het stikstof (en dus eiwit) gehalte van ecograan altijd lager ligt dan dat van 'conventionele' graan. Ik hoop dus dat dat resulteert in wat minder troebelheid.

- Ik wilde, in navolging van Jacques, mikken op een dichtheid van 1.090. Inclusief de suikers etc. dus. Dat vind ik eigenlijk al meer dan genoeg....

- In afwijking van beide recepten wil ik waarschijnlijk ongemoute tarwe i.p.v. gemoute tarwe gebruiken. Ik heb nog wel een 25 kilo zak tarwemout staan, maar vind het zonde om die al te openen voor zo'n klein beetje.

- In afwijking van Jacques' recept wil ik sacharose (witte kandij, om precies te zijn) gebruiken, en geen glucose. Dit vooral omdat ik even geen glucose heb, en geen zin heb om weer iets te bestellen bij Brouwland. Die lui moeten vanwege mij inmiddels schatrijk zijn....

Het precieze recept zal ik binnenkort posten, maar ik vroeg me af of er nog suggestie's of reactie's waren n.a.v. bovenstaande. Heeft iemand nog uitgesproken ideeen over hoeveel water je per kilo graan moet gebruiken bij het maischen voor een tripel?

Groejtes, Jan Willem.

JvH:
Hoi JW,

ik heb laatst ergens gelezen dat inmaischen op 55 in ieder geval de chill-haze vermindert, als dit tenminste de troebelheid is waarvan hier sprake is. In onze Copper Pennie (een donkere Tripel) hebben we ook nog 4gr coriander per 10 ltr gedaan en dat was zeker niet teveel.

Suc6 Hans  :lekkerbier:

JWVG:
Ha die Hans,

ja, ik heb zelf ook altijd een lichte voorkeur voor een (korte) eiwitrust, maar het leek me deze keer wel leuk om het recept van Jacques en Friz zo precies mogelijk na te maken, om eens te kijken of die bio-mout nog een positieve invloed heeft op de 'haze'.

Ik heb een paar maanden geleden een Chouffe kloon gebrouwen - dat was eigenlijk ook gewoon een tripel met koreander toegevoegd, ongeveer even veel als wat jij noemt, en dat leek me inderdaad ongeveer de goede hoeveelheid. Deze keer dus maar een keer zonder.

Groetjes, Jan Willem

JvH:
Hoi JW,

Dit lijkt mij een brouwsel te worden onder het motto: "Hoe reproduceer ik de problemen van anderen"  ???
Of begrijp ik dan jouw betoog verkeerd?

Groeten Hans :lekkerbier:

JWVG:
Ha die Hans, gelukkig begrijp je mijn betoog inderdaad verkeerd :D . Zoals ik al aangaf in die eerste post, is dit meer het mottoe 'hoe bouw ik voort op ervaringen van anderen'. Ik vind het interessant waarom bij beide heren troebelheid ontstond, en Jacques gaf aan dat dat wellicht kwam door het hoge N gehalte van de gebruikte mout. De beste manier om dat te onderzoeken is om zo min mogelijk dingen te varieren, behalve hetgene dat je denkt dat voor de problemen zorgt. MIjn eco-pils met lager N, dus. Je gaat dan natuurlijk niet ook nog een eiwitrust inbouwen, want dan weet je niet meer waardoor een evt. wel helder bier is veroorzaakt. Natuurlijk is dit geen wetenschap, dan zou je met herhalingen etc. moeten werken, maar als ik wel een helder bier krijg kunnen we in ieder geval speculeren dat Jacques gelijk had. En trouwens, in het ergste geval krijg ik een wat troebele tripel, met de smaak was volgens mij nix mis.

Overigens heb ik het hopschema wel aangepast, ook voortbouwend op Jacques ervaringen.

In het algemeen vind ik het prettig om voort te bouwen op ervaringen van anderen of mezelf, in plaats van steeds opnieuw met iets totaal nieuws te komen. Het brouwen van een perfect biertje is tenslotte ook een kwestie van fine-tunen.

:degroeten: Jan Willem.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie