Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)  (gelezen 21235 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #50 Gepost op: 10-12-2007 19:30 u »
Gebruik je de Wyeast #3787? Daarmee heb ik normaal een lagertijd van 1-2 weken aangehouden. Dat volstaat in den regel. Ik heb het bier na deze lagertijd wel altijd gefilterd, wat het bier dan meteen 'drinkbaar' (helder) maakt. Ook kortere lagertijden heb ik wel toegepast. Zelfs zo kort als 1 dag, maar dan merk je wel een beetje dat het bier iets langer had moeten staan.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #51 Gepost op: 10-12-2007 19:35 u »
Ik gebruik de Wyeast 2001 Urquell Lager voor mijn Urtyp, deze ben ik aan het lageren ;D. Het proefbrouwseltje is een Westmalle opkweek, sorry voor de verwarring ;) (deze gaat over een paar daagjes de fles in).

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #52 Gepost op: 10-12-2007 20:40 u »
Ik zou lekker lageren tot het bier helder is (ongeveer 6 weken) zodat je straks een pils hebt die kraakhelder uit de koelkast komt, das echt kicken :biersmile:

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #53 Gepost op: 11-12-2007 09:00 u »
OK, ik zal niet te haastig zijn... maar het lijkt erop dat mijn koelkast het bier niet kouder krijgt dan 3 oC :-\.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #54 Gepost op: 11-12-2007 09:06 u »
Dat is op zich koud genoeg. Zelf ga ik nooit onder 1,5 graad want dan wordt de lucht rond het vat veel kouder en krijg ik ijs in mijn waterslot :-\

 :degroeten:
Wesley

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #55 Gepost op: 11-12-2007 09:53 u »
dan wordt de lucht rond het vat veel kouder en krijg ik ijs in mijn waterslot :-\
Nieuw experiment: bier-ijslolly!  ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #56 Gepost op: 13-12-2007 22:03 u »
Vandaag heb ik het Westmalle proefbrouwseltje gebotteld. Eind SG 1009 / 7,9 oBrix. De kandijsiroop geeft erg weinig kleur en smaak af, 90 tot 100 EBC gok ik :weetniet:.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #57 Gepost op: 12-01-2008 11:04 u »
Gisteren heb ik het Westmalle proefbrouwseltje geproefd, hij smaakt echt goed, maar ruikt nog naar riool :-\ (vieze stinkgist van Westmalle ;)). Ik wist niet dat de opgekweekte Westmalle zulke mooie smaken geeft, ik vind hem beter dan de Wyeast Trappist High Gravity.

Morgen de pils bottelen :hoera:.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #58 Gepost op: 12-01-2008 12:40 u »
Ik wist niet dat de opgekweekte Westmalle zulke mooie smaken geeft, ik vind hem beter dan de Wyeast Trappist High Gravity.

't is officiëel: We zitten in een gistgekweektuitflessenisbeterdanwyeastgolf.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #59 Gepost op: 13-01-2008 21:45 u »
Kan je zoiets ook maken met moutextractpoeder?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.810
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #60 Gepost op: 13-01-2008 22:01 u »
Ja hoor, dat is geen enkel probleem.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #61 Gepost op: 14-01-2008 09:03 u »
Gisteren heb ik de Urtyp gebotteld met een eind SG van 1011 / 6,1 oBrix. Eerdere meting was 1010, maar toen was het bier kouder hetgeen de meting waarschijnlijk beïnvloed heeft.

Ik zag het even niet zitten om koud te bottelen... wat ik heb gedaan:

Ik heb de mandfles in een warme kamer geplaatst waar deze na 3 dagen was opgewarmd tot 20 șC. Tijdens het opwarmen is er een deel van het opgeloste koolzuurgas ontsnapt, ik heb dus gebotteld met 6,5 gr/l suiker.

Als bottelgist heb ik ongeveer 2 a 3 gram saflager gebruikt. De flesjes staan nu weer in de koelkas te nagisten bij 12 a 13 șC.

Ik ben benieuwd!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #62 Gepost op: 15-01-2008 13:29 u »
Gaat bij het opwarmen niet weer (een deel van) de koudetrub in oplossing?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #63 Gepost op: 15-01-2008 13:49 u »
Ik heb geen idee om heel eerlijk te zijn :weetniet:. Het bier was wel kraak en kraak helder op kamertemperatuur... zo  helder heb ik mijn bier nog nooit gezien tenminste!

De flesjes die nu staan na te gisten in de koelkast waren gister nog iets wazig, maar dat kwam volgens mij meer door de gist volgens mij.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #64 Gepost op: 16-01-2008 17:27 u »
Hoe zou je dit recept om kunnen zetten in een mout extractpoeder recept?
Ofwel hoe zou het recept er dan uit zien?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #65 Gepost op: 16-01-2008 19:42 u »
Hoeveelheden mout delen door 1,6 en gaan! ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #66 Gepost op: 16-01-2008 20:34 u »
Hoi Goom,

Ik heb een wat afwijkende techniek, Sinds kort maak ik een hoofdbrouwsel van bijvoorbeeld 30 liter en 4 liter hiervan hevel ik over in een apart gistvat. In een klein pannetje van 10 liter kook ik nog eens 4 liter moutextractpoeder (licht) met een compleet andere hop en deze meng ik bij de 4 liter in het aparte gistvat.

Resultaat -> 26 liter hoofdbrouwsel (All Grain) en 8 liter proefbrouwsel (Partial Mash)

Beide brouwsels vergist ik met verschillende gistsoorten om echt een ander soort bier te creëren!

Ik ga over drie weken een Barley Wine maken en in het laatste spoelwater ga ik moutextractpoeder mengen in het kleine pannetje. Deze 8 liter ga ik koken met Tettnanger hop en eventueel aanvullen met extra kraanwater als het pannetje wort gekoeld is. De 8 liter "last runnings" + het moutextract en de Tettnanger ga ik vergisten met Wyeast Munich Lager... resultaat een "fantasie lager met specs die lijken op een Dortmunder Export ;)...

Voordeel voor mij: Ik heb een minder alcoholisch bier naast mijn Barley Wine en ik weet meteen exact hoe Tettnanger smaakt en Wyeast Munich Lager... potver wat een prachtige hobby is dit toch :dansen:!

Als je echt een partial mash bier wilt maken vervang je de basismout door moutextract en behoud je de speciaal-mouten, maak het niet moeilijker als het al is ;).

Groet Caspar

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.400
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #67 Gepost op: 18-01-2008 07:21 u »
Hallo Caspar
Inderdaad wel een leuk idee van je.
Ik ben echter een beginneling in vergelijking met de meesten hier.
Ben onlangs overgestapt van blikmoutextracten naar poedermoutextracten.
Ik heb een pan van 15 liter waarmee ik het moet doen.
Hoe kan ik er achter komen welk poederextract ik moet bestellen.
Ik ken alleen de poederextracten van Brouwland.
En hoe conserveer je het wort?

groetjes Goom

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #68 Gepost op: 18-01-2008 07:39 u »
Als bottelgist heb ik ongeveer 2 a 3 gram saflager gebruikt. De flesjes staan nu weer in de koelkas te nagisten bij 12 a 13 șC.

Niks ten nadele van de saflager, maar dat is toch wel zonde?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #69 Gepost op: 18-01-2008 08:33 u »
Zou het veel invloed op de smaak hebben, bottelgist?

@Goom: Gebruik als basis altijd poeder light van Brouwland... maar ik weet niet of je daar wel een pils mee kan maken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #70 Gepost op: 18-01-2008 08:56 u »
Volgens mij kun je prima een korrelgist gebruiken als bottelgist en proef je daar niets van terug in het bier. Bovendien is de SafLager volgens mij een uitstekende ondergist, te oordelen aan de laatste tussentijdse evaluatie van mijn meibock met deze gist.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #71 Gepost op: 18-01-2008 09:08 u »
Ik geef Adrie een flesje mee, dus die kan mooi het profiel vergelijken met zijn meibock... Ik laat het bier redelijk koel nagisten, dus het zou sowieso clean moeten uitpakken. gisteren in mijn enthousiasme een flesje open getrokken na 4 dagen en deze gaf nu al een klein sisje. De eerste indruk was echt kruidig van de hop en subtiel droog...

Ik laat de flesjes gewoon lekker 3 weken in de koelkast hergisten en haal ze er pas uit als er een nieuwe lager in de koelkast komt (Dortmunder proefbrouwsel).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #72 Gepost op: 27-01-2008 11:03 u »
Ja hoor, na twee weken zit er koolzuur in het bier :proost2:. De smaak is echt mooi clean, bitterig maar niet overdreven, wat moutig en strak! Ik proef nog iets zoetigs in de verre verte, dus ik vermoed dat nog niet alle bottelsuiker is vergist. Volgende week haal ik het bier uit de koeling.



Ondanks dat ik het bier op heb laten warmen voor het bottelen is het toch kraakhelder geworden. De schuimkraag is ook mooi fluweel fijn. Mijn vriendin vond dit het meest professionele bier dat ik ooit heb gebrouwen, ze vertelde letterlijk: Dit smaakt strak en zuiver, zonder rare banaan-achtige smaakjes ;).

De Westmalle opkweek heeft nog steeds die vieze riool-lucht, ik hoop dat dit weg trekt... want de smaak is echt goed :weetniet:.

Groet Caspar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #73 Gepost op: 27-01-2008 13:23 u »
Mooi hè, pils brouwen ;)

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #74 Gepost op: 27-01-2008 13:42 u »
Het kost verdomde veel tijd... maar inderdaad Wesley, het resultaat is bevredigend!

Tags: pils diacetyl