Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)  (gelezen 22420 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #25 Gepost op: 26-11-2007 07:45 u »
Ach, er is geen loog in je bier terecht gekomen en je bent nog heel. Het kon allemaal veel erger.

Zo zie je maar dat er geen betere leerschool is dan je eigen ervaring. Met een beetje geluk wordt het een prachtig bier.


Die 12-13°, dat is (daar is 'ie weer:) biertemperatuur? Zo ja, niet warmer, zo nee, beter 3° koeler. Da's een schatting hoor; ik heb die gist wel eens gebruikt maar nooit warmer dan 11°.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #26 Gepost op: 26-11-2007 09:27 u »
Nee, het is allemaal wel goed afgelopen gelukkig... al doende leert men ;).

12 - 13 oC is de biertemperatuur, ik zal hem vanavond wel even een graadje kouder zetten voor de zekerheid.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #27 Gepost op: 26-11-2007 09:32 u »
Hoeveel temperatuurverschil tussen omgevings- en biertemperatuur kun je bij een ondergister eigenlijk verwachten? Bij bovengisters (die veel heftiger vergisten) is het bij mij maximaal een graad of vijf. Hoe is dat bij jullie?


Ik heb nu een mooie kelder waar het nu 10 graden is en ik popel om toch maar weer eens te brouwen. Gewoon buiten, omdat de brouwerij natuurlijk nog lang niet klaar is.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #28 Gepost op: 26-11-2007 11:52 u »
Ik wil ook een soort "small beer" maken d.m.v. het intensief uitspoelen van de bostel van mijn Barley Wine. Het wort wat hieruit voort komt ga ik koken met een ander hopje (Tettnanger) en eventueel wat moutextract poeder.

Dit proefbrouwseltje wil ik vervolgens vergisten in de schuur met een ondergist (mijn koelkast is gevuld met Urtyp), dus ik ben ook wel nieuwsgierig of iemand de temperatuurverhoging ooit heeft gemeten. Omdat de vergisting trager verloopt, gok ik dat de temperatuur in het vat niet verder oploopt dan 3 oC.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #29 Gepost op: 26-11-2007 12:00 u »
Hoeveel temperatuurverschil tussen omgevings- en biertemperatuur kun je bij een ondergister eigenlijk verwachten?

Het hangt natuurlijk van omstandigheden af (vatgrootte, vatmateriaal, pitchingrate, temperatuur, bewegende of stilstaande lucht) maar een graad of 3 kan je mee rekenen op onze schaal.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #30 Gepost op: 26-11-2007 18:11 u »
Even kort off Topic...
Misschien een leuke tip. Doe je tegenstroomkoeler in een emmer, doe de loogoplossing in een maatbeker (in diezelfde emmer) en sluit de slang aan op een caravan dompelpompje, die uiteraard in de maatbeker gaat. De afvoerslang terug naar diezelfde maatbeker en recirculeren maar. Pompjes zijn te koop bij Vrijbuiter en elke goed bevoorrade campingzaak, koop er voor de zekerheid wel twee i.v.m. mogelijk falen.

Heb je eventueel een voorbeeld van zo'n pompje (een link of zo)? Lijkt me namelijk ook wel makkelijk!

 :proost2:

Marcel

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #31 Gepost op: 26-11-2007 18:25 u »
Mijn ervaring is dat die van het merk Reich vrij betrouwbaar zijn. Koop er een met automatische ontluchting en gebruik ze alleen verticaal. Als je ze neerlegt zijn de lagers (als die er al inzitten) snel versleten...

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #32 Gepost op: 26-11-2007 22:11 u »
Even kort off Topic...
Heb je eventueel een voorbeeld van zo'n pompje (een link of zo)? Lijkt me namelijk ook wel makkelijk!
Kijk hier eens. Ik heb dat Maas geval, maar zou de tip van EBC zo opvolgen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #33 Gepost op: 26-11-2007 22:24 u »
Die van Maas heb ik ook gehad. En er twee van versleten, ze gingen elk precies twee brouwsels mee.
Bij mij staan ze op de coolfermenter koud water te pompen. Tja, mijn pils heeft toen slechts twee dagen gelagerd, want het pompje was vast geslagen.
Een nieuwe Maas gekocht. In no time zelfde probleem.

Toen een Reich, die doet het nu nog steeds. Ik heb er ook één die ik liggend gebruik. Dan maken ze een piepend en kreunend geluid...vandaar mijn tip.
Maar mijn nieuwe Iwaki staat klaar om het over te nemen. :hoera:

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #34 Gepost op: 26-11-2007 22:44 u »
Zijn al die Reich pompen 12 volt?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #35 Gepost op: 27-11-2007 09:37 u »
Even weer on-topic ;D:

Ik kwam gister thuis en ja hoor wat ruik ik daar... Had ik een doos met eieren kapot laten vallen, die ergens lag te rotten? Is de riolering verstopt geraakt en overgelopen?

Ah nee... het zijn mijn trouwe Westmalle gist vriendjes die uit het vat zijn komen wandelen ;D. Wat een prachtige gist toch ;). Gelukkig had ik al zo'n vermoeden dat dit ging gebeuren en had ik verbereidingen genomen, alles was schoon in een minuutje. Vanochtend was het vat alweer overgelopen, zo blijft er weinig over van mijn 6,5 liter proefbrouwsel!

De Urtyp Pilsner vergist wat kalmer door, er staat een krausen van +/- 5 cm op. De thermostaat is een graadje lager ingesteld (tussen de 11 en 12 oC).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #36 Gepost op: 04-12-2007 21:33 u »
Ik heb zojuist mijn Urtyp overgeheveld naar het lagervat. Het SG was gedaald naar 1010! De temp herhoog ik een dagje naar 13,5 tot 14,5 oC zodat er nog enigszins wat koolzuur boven op het bier komt te staan... is het tevens een soort van diacetyl rust.

Ik koel het vat morgen zo ver mogelijk door naar de 1 oC. De smaak is echt super, lekker clean en bitter :biersmile:.

Helaas moest ik deze prachtige gistkoek wegspoelen door de WC omdat ik de komende 4 weken toch niet kan brouwen.

Al met al ben ik best wel:



Groet Caspar ;D.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #37 Gepost op: 04-12-2007 21:47 u »
In 1 dag verwarmt het vat niet echt veel Caspar. Ik zou lekker 2 of zelfs 3 dagen lekker wat warmer zetten want die ene dag doet niets voor het uitgisten of de diacetyl afbraak. Je krijgt alleen wat koolzuur die uit de oplossing gaat door de hogere temperatuur.

 :degroeten:
Wesley

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #38 Gepost op: 04-12-2007 21:50 u »

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #39 Gepost op: 04-12-2007 21:53 u »
Ik zou ook nog niet onmiddellijk koelen. Het bier ie nu geheveld dus wil misschien nog iets doen, je wilt de ingeslagen zuurstof weer laten opgebruiken door de gist, dus een paar dagen kunnen geen kwaad.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #40 Gepost op: 04-12-2007 21:57 u »
OK, dan laat ik hem even 3 dagen staan op deze temperatuur, thanks! Ik denk dat het SG nog wel eens kan gaan dalen naar 1007 of zo, dit wordt een straf pilsje met dik 5,7% alcohol... ben benieuwd!

Gave pic Caspar!

Hahaha, kon het niet laten ;).

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #41 Gepost op: 04-12-2007 22:06 u »
Maakt een leuke avatar Caspar!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #42 Gepost op: 05-12-2007 12:06 u »
Goed idee ;D.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #43 Gepost op: 05-12-2007 12:38 u »

Helaas moest ik deze prachtige gistkoek wegspoelen door de WC omdat ik de komende 4 weken toch niet kan brouwen.

Zo'n gistkoek kun je toch nog wel bewaren in de koelkast ?
Eerst wassen en vervolgens mee omgaan zoals een goede giststarter ?

Bazje.....

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #44 Gepost op: 05-12-2007 12:55 u »
Ach, ik heb bijna altijd zo'n gistkoek na de hoofdgisting... Ik kweek tegenwoordig altijd een Wyeast Activator op volgens de methode: Beluchten - Bezinken - Afgieten - Herstarten (lang leve het gistmanagement ;D). In mijn volgende brouwsel wil ik een Engelse Ale gist gebruiken, een Barley Wine met Wyeast Urquell Lager is niet hetgeen ik in gedachten heb ;).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #45 Gepost op: 07-12-2007 16:26 u »
Vanavond is de diacetyl rust van 3 dagen op een temp tussen de 13,8 en 14,8 oC wat mij betreft afgerond. Hoe snel zal ik het bier terugkoelen naar 1 oC? Wat adviseren jullie?

Groet Caspar

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #46 Gepost op: 07-12-2007 18:07 u »
Ik zou daar tenminste 1 week over doen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #47 Gepost op: 08-12-2007 00:19 u »
Hij koelt nu tot de 10,8... morgen gaat ie een graadje of 2 lager :brouwen:.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #48 Gepost op: 08-12-2007 20:00 u »
De Urtyp staat nu te lageren op 7,8 oC. Ik hoop dat mijn koelkast voldoende power heeft om echt door te koelen tot 1 oC.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #49 Gepost op: 10-12-2007 19:09 u »
Ondertussen is het jongbier bijna teruggekoeld naar 2 a 3 oC... morgen ga ik hem naar de 1 oC pushen >:D! Hoe lang adviseren jullie om te lageren, een weekje of vier vanaf nu?

Groet Caspar

Tags: pils diacetyl