Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)  (gelezen 21871 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Gepost op: 06-09-2007 16:27 u »
Dag mannen,

Het is leuk om bovengistende bieren gecontroleerd te vergisten in mijn koelkast... maar het maken van een ondergister is nog leuker ;D. Ik zat te denken aan het onderstaande recept na mijn Scotch Ale. Ik ga Wyeast Urquell gebruiken en de 45 IBU zal in de praktijk wat lager uitpakken (40 of zo).

-----

Urtyp Pilsner

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          28.00    Wort Size (L):     28.00
Total Grain (kg):         6.80
Anticipated OG:          1.049    Plato:             12.09
Anticipated EBC:           7.7
Anticipated IBU:          45.6
Brewhouse Efficiency:       65 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 92.6     6.30 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  7.4     0.50 kg.  Carafoam (= Carapils) - Weyer Duitsland      1.037      6

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Magnum                            Whole   14.00  31.0  60 min.
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.50   4.6  First WH
 40.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.50   6.3  20 min.
 40.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.50   3.7  10 min.

-----

Wat dachten jullie hiervan? Ik wilde eerst wat Munich 15 EBC toevoegen, maar ik twijfel nog. De hop staat vast, het moet een echt Tsjechisch Saaz monster worden.

Qua maischschema dacht ik aan een eenstaps op 65 oC, lekker droog zodat het bier zal doorgisten tot 1010 of 1009 met 5,5% alcohol vol.

Groet Caspar


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #1 Gepost op: 06-09-2007 16:30 u »
Ziet er goed uit. Het water loopt me al in de mond. De Urquell zit wat lager in de begindichtheid volgens mij. Voor de doordrinkbaarheid zou je een lager SG kunnen overwegen. Münchener toevoegen kan, maar dan zou ik die carapils er weer uithalen. Beide toevoegen dient nergens toe, denk ik.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #2 Gepost op: 06-09-2007 16:34 u »
Op zich vind ik 5,5% en iets voller wel lekker (Ik denk aan Brand Urtyp). Ik heb de Carapils al in de bestelling, het is inderdaad praktischer en leerzamer om het alleen bij deze mout te houden.

Adrie, het water loopt mij ook in de mond... dus ik ga nu maar even een pilsje van Wesley open trekken :biersmile:.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #3 Gepost op: 06-09-2007 20:19 u »
Hey Caspar,

Leuk dat je ook aan een pils gaat beginnen, dat is echt enorm bevredigend om je eigen pils te kunnen drinken en laten drinken. Ik zou voor een urtyp of heel wat munchener of ongeveer 2% cara120 toevoegen zodat de kleur rond de 10 EBC komt. Dat is een enorm mooie kleur voor zo'n biertje en geeft ook een wat vollere rondere smaak.

Met de gist moet je oppassen. Ik heb mijn urtyp (van het ONK) ook met deze gist gebrouwen en dat duurde 4 dagen voordat de vergisting aansloeg omdat de temperatuur te laag was. Ook heb ik met David Logsdon, de directeur van Wyeast, over deze gist gesproken. Mijn advies is dus ook om de vergisting te starter met een temperatuur tussen de 13 en 14 graden, zodra de vergisting op gang is kan je nog wat terug koelen tot 11-12 graden. Onder de 10 graden doet deze gist heel weinig.

Ook wil ik je adviseren om een grote starter te maken voor dit bier. Ik heb gehoord dat in een commerciële brouwerij 1% gist wordt toegevoegd, dus 1 liter gistslurrie op 100 liter wort. Dit is toch wel een beetje de ondergrens voor een goede vergisting bij onze eigen brouwseltjes. Zelf zit ik altijd op 2 keer deze hoeveelheid en vergist daarmee mooi uit en dat gebeurt meestal in 2 weken. 1 week koud en 1 week diacetylrust.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #4 Gepost op: 06-09-2007 21:39 u »
En nog wat. De gistkoek van een ondergister is ook goed bruikbaar voor een bovengister. Je kan dan een stoombiertje maken, erg lekker. Niet al te warm vergisten en je hebt een super lekker doordrinkbaar biertje :brouwen:

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #5 Gepost op: 07-09-2007 10:42 u »
Wesley, goede tip over de vergistingstemperatuur. Tegen de tijd dat ik ga brouwen en een starter ga maken zal ik jou (en de andere forummers) nog wel om wat tips vragen.

Voorlopig zat ik te denken aan een starter van 2 liter en een Wyeast XL smackpack 24 uur beluchten. Laten bezinken en herstarten op de brouwdag met 0,5 of 1 liter nieuwe moutextract.

Ik denk dat 500 gram Carapils een soortgelijk effect heeft als 2% Cara Munich 120 op de volheid. De kleur mag best wat bleekjes blijven.

Groet Caspar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #6 Gepost op: 07-09-2007 21:52 u »
2 liter starter op 28 liter lijkt mij toch wat weinig. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd met weinig gist dus ik weet niet wat de grens is maar zelf gebruik ik op 30 liter pils ongeveer 6 liter starter. Dat is wel wat teveel dus met 3-4 liter moet het wel goed gaan denk ik.

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2007 16:11 u »
Gisteren heb ik het depot van twee flesjes Westmalle Dubbel gestart omdat ik naast de Urtyp pilsner ook een Westvleteren 8 kloon ga maken met 20% kandijstroop 200 EBC (6 liter proefbrouwsel). Het depot staat nu al heftig te gisten, dus morgen ga het depot opschalen tot 1 liter en 24 uur beluchten ;D.

De Wyeast Urquell Pils (Activator) ga ik zo dadelijk smacken zodat ik ook hiermee morgen een starter kan maken. Ik ga 3 liter 24 uur beluchten - bezinken - afgieten - en herstarten met 1 liter op de brouwdag zelf.

Het recept is iets gewijzigd, hij wordt 38 IBU. Niet omdat ik het lekkerder vind, maar zo is ie wat toegankelijker voor mijn familie en vrienden (die willen natuurlijk eindelijk eens een eigen gebrouwen pilsje proeven ;))

Groet Caspar

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #8 Gepost op: 19-11-2007 20:21 u »
De Westmalle gist hangt nu aan de beluchting. Ik denk dat 24 uur voldoende is, maar dat zien we morgen wel. Ik heb zowaar een piep klein drupje olijfolie toegevoegd. Baat het niet, dan schaadt het niet (hopen we dan ;D). Ik giet het wort toch af, dus er komt geen olijfolie in het uiteindelijke bier.

De Wyeast vertoont helaas nog weinig leven... als ik schud dan hoor ik het wel bruisen, maar het zakje begint nog niet op te bollen. Hopelijk wacht er morgen een bijna knappend zakje op me ;).

Groet Caspar

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #9 Gepost op: 19-11-2007 20:36 u »
De Wyeast Urquell Pils (Activator) ga ik zo dadelijk smacken zodat ik ook hiermee morgen een starter kan maken. Ik ga 3 liter 24 uur beluchten - bezinken - afgieten - en herstarten met 1 liter op de brouwdag zelf.

Het recept is iets gewijzigd, hij wordt 38 IBU. Niet omdat ik het lekkerder vind, maar zo is ie wat toegankelijker voor mijn familie en vrienden (die willen natuurlijk eindelijk eens een eigen gebrouwen pilsje proeven ;))

Groet Caspar

Ik hoop voor je dat 24 uur genoeg is voor een ondergist. Mijn starter had vorige week 72 uur nodig op 17 ºC.

En je familie zal blij zijn. Ook 38 IBU erg veel voor een licht biertje als een pils. Voor je het weet is het een IPA.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #10 Gepost op: 19-11-2007 20:54 u »
Hoi EBC,

Ik ga zondag pas brouwen, dus als 24 uur niet genoeg is dan is dat geen probleem... we zien wel. Ik weet dat 38 IBU wel flink bitter is, maar volgens mij heeft een Duitse pils als Bitburger bijvoorbeeld ook wel 38 IBU. Hij mag best een beetje bite hebben :proost:.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #11 Gepost op: 20-11-2007 21:25 u »
De Wyeast was vanavond ook opgebold, dus de 3 liter starter voor de pils hangt ook aan de beluchting. Ik heb potver voor de 6e keer mijn thermometer gebroken :echtboos:, vrijdag even naar de Blokker dus (gelukkig heb ik er altijd eentje reserve liggen ;)).

Zondag meer ;D!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #12 Gepost op: 20-11-2007 22:06 u »
Lieve Sint,

Een ezel stoot zich in het algemeen,
niet twee keer aan hetzelfde been.
Toch blijkt het mij steeds weer te lukken,
voor de zesde keer is mijn thermometer in stukken.
Aan die glazen meters wil mij echt niet meer wagen
Het is daarom dat ik het u durf te vragen,
Oh lieve Sint hoor toch mijn verhaal
en geef mij een nieuwe kans, nu digitaal.

Caspar

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #13 Gepost op: 21-11-2007 08:55 u »
LOL ;D, ik heb ook al twee digitale thermometers gesloopt omdat hier condens in is gekomen :clownsmile:. Ik kijk vrijdag avond wel even wat ze hebben liggen ;).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #14 Gepost op: 21-11-2007 19:42 u »
Na 24 uur beluchten begint de starter met de Wyeast pas troebel te worden van de gist... er begint ook eindelijk een gistdek op de starter te komen. Ik laat hem nog eens 24 uur aan de beluchting hangen, de ondergist doet trager z'n werk dan verwacht :brouwen:.

Groet Caspar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #15 Gepost op: 21-11-2007 21:55 u »
Is een maischthermometer misschien iets voor jou? Knappe jongen die zo'n ding breekt.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #16 Gepost op: 21-11-2007 22:15 u »
OT: Is zo'n infrarood ding niet handig? Iemand ervaring?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #17 Gepost op: 21-11-2007 22:32 u »
De maisch-thermometer is mijn back-up, deze breekt hopelijk niet zo snel ;D!

OT: Pfoei, ik denk dat zo'n infrarood thermometer niet goed werkt in een pan... deze zijn meer voor koelhuizen en zo.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #18 Gepost op: 25-11-2007 11:44 u »
Ik heb zojuist ingemaischt op 69 oC en laat het geheel 1:15 uur rusten op 65 a 66 oC. Gister toch maar even zo'n hippe veiligheidsbril gekocht en latex handschoenen zodat ik de nieuwe koelinstallatie door kan spoelen met loog. Ik maak wel even wat foto'tjes van het koelen ;D.

Groet Caspar

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #19 Gepost op: 25-11-2007 12:05 u »
Eénstaps pils?  :duimop:

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #20 Gepost op: 25-11-2007 12:30 u »
Ik heb zojuist ingemaischt op 69 ºC en laat het geheel 1:15 uur rusten op 65 a 66 ºC. gisteren toch maar even zo'n hippe veiligheidsbril gekocht en latex handschoenen zodat ik de nieuwe koelinstallatie door kan spoelen met loog. Ik maak wel even wat foto'tjes van het koelen ;D.

Groet Caspar

Toch niet zo'n ding wat wel tegen splinters kan maar niet boven en onder goed afdicht?! Je hebt een veiligheidsbril modelletje duikbril nodig, want loog kan op rare manieren in je ogen komen! Zelf gebruik ik een bril die rondom afdicht, en da's maar goed ook want ik heb situaties meegemaakt waarbij een ondichte bril mij letsel niet had kunnen voorkomen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #21 Gepost op: 25-11-2007 22:28 u »
Jongens jongens... helaas geen foto's, want hier had ik echt geen tijd voor op deze HELSE BROUWDAG :-[. Alles verliep voorspoedig tot ik mijn installatie door ging spoelen met loog. Op de een of andere manier schoot er een slangetje los waardoor het loog door mijn keuken heen spoot >:( (gelukkig had ik mijn veiligheidsbril op, inderdaad modelletje duikbril Eduard :duimop: ).

Door mijn ongelukje met de pomp, was mijn hele planning in de soep gelopen en is de pils 10 tot 15 minuten later gekoeld dan gepland (hij zal dus wel iets bitterder zijn dan gepland). Tijdens het koelen, dat ik buiten deed omdat de installatie lekte, begon het ook nog eens te regenen... ik hoop niet dat er een infectie in het bier is gekomen :weetniet:.

Nou ja, het koelen ging goed (in 20 min naar 17 oC) en mijn pils staat nu in de bier-koelkast. Wonderbaarlijk genoeg was het SG en eindvolume perfect uitgekomen op 28 liter / SG 1049. Inderdaad een eenstapsmaisch EBC, eigenlijk zijn al mijn bieren zo gebrouwen en ik zou niet weten waarom ik met een Pils zou afwijken.

Ik heb de thermostaat ingesteld op 12 tot 13 oC, is dit een goede temp voor de Wyeast Urquell Pils?

Ahum... ik moet mijn koel-installatie nog even wat fine-tunen, maar volgende maand gaat ie voor de herkansing ;D!

Trouwens, nog een ander punt... Gootsteen-ontstopper van de Kruidvat doet het koper als een idioot oxideren, al mijn koppelingen zijn groen. Hebben jullie daar geen last van?

Groet Caspar

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #22 Gepost op: 25-11-2007 23:40 u »
Jongens jongens... helaas geen foto's, want hier had ik echt geen tijd voor op deze HELSE BROUWDAG :-[. Alles verliep voorspoedig tot ik mijn installatie door ging spoelen met loog. Op de een of andere manier schoot er een slangetje los waardoor het loog door mijn keuken heen spoot >:( (gelukkig had ik mijn veiligheidsbril op, inderdaad modelletje duikbril Eduard :duimop: ).

Tjonge jonge, eerlijk gezegd wel een beetje sukkelig hoor Caspar! ;) Had je geen slangenklemmen in gebruik?

Misschien een leuke tip. Doe je tegenstroomkoeler in een emmer, doe de loogoplossing in een maatbeker (in diezelfde emmer) en sluit de slang aan op een caravan dompelpompje, die uiteraard in de maatbeker gaat. De afvoerslang terug naar diezelfde maatbeker en recirculeren maar. Pompjes zijn te koop bij Vrijbuiter en elke goed bevoorrade campingzaak, koop er voor de zekerheid wel twee i.v.m. mogelijk falen.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #23 Gepost op: 26-11-2007 00:04 u »
Ik gebruik ook gootsteen onstopper van het kruitvat, ca om de 5 brouwsels. Ik gebruik 2 dopjes op ca 10 liter en geen groene aanslag gezien op mijn rood koperen onderdelen, die groene aanslag is echt giftig trouwens...

Tijdens het schoonmaken met deze gootsteen onstopper is bij mij ook een keer een slang losgeschoten, drama want ik kreeg ca 80 C water over mijn voeten heen en een liter of 5 over de vloerbedekking heen, tja dan ben je in staat om nieuwe woorden te bedenken, wat een bende was dat...

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #24 Gepost op: 26-11-2007 07:41 u »
Als je twee dopjes op 10 liter gebruik is het misschien wel logisch dat je geen aanslag krijg... ik gebruik 200 gram op 10 liter (2%), dat is een stuk meer. Ik ga Chempro Acid bestellen voor de volgende keer, dit is volgens mij beter. Ik spoel de leidingen na het brouwen wel door met een minder zware loog oplossing net zoals jij pieter.

Beide brouwsels staan overigens netjes te gisten :duimop:. Ach ja, van je fouten leer je toch ;D?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #25 Gepost op: 26-11-2007 07:45 u »
Ach, er is geen loog in je bier terecht gekomen en je bent nog heel. Het kon allemaal veel erger.

Zo zie je maar dat er geen betere leerschool is dan je eigen ervaring. Met een beetje geluk wordt het een prachtig bier.


Die 12-13°, dat is (daar is 'ie weer:) biertemperatuur? Zo ja, niet warmer, zo nee, beter 3° koeler. Da's een schatting hoor; ik heb die gist wel eens gebruikt maar nooit warmer dan 11°.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #26 Gepost op: 26-11-2007 09:27 u »
Nee, het is allemaal wel goed afgelopen gelukkig... al doende leert men ;).

12 - 13 oC is de biertemperatuur, ik zal hem vanavond wel even een graadje kouder zetten voor de zekerheid.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #27 Gepost op: 26-11-2007 09:32 u »
Hoeveel temperatuurverschil tussen omgevings- en biertemperatuur kun je bij een ondergister eigenlijk verwachten? Bij bovengisters (die veel heftiger vergisten) is het bij mij maximaal een graad of vijf. Hoe is dat bij jullie?


Ik heb nu een mooie kelder waar het nu 10 graden is en ik popel om toch maar weer eens te brouwen. Gewoon buiten, omdat de brouwerij natuurlijk nog lang niet klaar is.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #28 Gepost op: 26-11-2007 11:52 u »
Ik wil ook een soort "small beer" maken d.m.v. het intensief uitspoelen van de bostel van mijn Barley Wine. Het wort wat hieruit voort komt ga ik koken met een ander hopje (Tettnanger) en eventueel wat moutextract poeder.

Dit proefbrouwseltje wil ik vervolgens vergisten in de schuur met een ondergist (mijn koelkast is gevuld met Urtyp), dus ik ben ook wel nieuwsgierig of iemand de temperatuurverhoging ooit heeft gemeten. Omdat de vergisting trager verloopt, gok ik dat de temperatuur in het vat niet verder oploopt dan 3 oC.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #29 Gepost op: 26-11-2007 12:00 u »
Hoeveel temperatuurverschil tussen omgevings- en biertemperatuur kun je bij een ondergister eigenlijk verwachten?

Het hangt natuurlijk van omstandigheden af (vatgrootte, vatmateriaal, pitchingrate, temperatuur, bewegende of stilstaande lucht) maar een graad of 3 kan je mee rekenen op onze schaal.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #30 Gepost op: 26-11-2007 18:11 u »
Even kort off Topic...
Misschien een leuke tip. Doe je tegenstroomkoeler in een emmer, doe de loogoplossing in een maatbeker (in diezelfde emmer) en sluit de slang aan op een caravan dompelpompje, die uiteraard in de maatbeker gaat. De afvoerslang terug naar diezelfde maatbeker en recirculeren maar. Pompjes zijn te koop bij Vrijbuiter en elke goed bevoorrade campingzaak, koop er voor de zekerheid wel twee i.v.m. mogelijk falen.

Heb je eventueel een voorbeeld van zo'n pompje (een link of zo)? Lijkt me namelijk ook wel makkelijk!

 :proost2:

Marcel

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #31 Gepost op: 26-11-2007 18:25 u »
Mijn ervaring is dat die van het merk Reich vrij betrouwbaar zijn. Koop er een met automatische ontluchting en gebruik ze alleen verticaal. Als je ze neerlegt zijn de lagers (als die er al inzitten) snel versleten...

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #32 Gepost op: 26-11-2007 22:11 u »
Even kort off Topic...
Heb je eventueel een voorbeeld van zo'n pompje (een link of zo)? Lijkt me namelijk ook wel makkelijk!
Kijk hier eens. Ik heb dat Maas geval, maar zou de tip van EBC zo opvolgen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #33 Gepost op: 26-11-2007 22:24 u »
Die van Maas heb ik ook gehad. En er twee van versleten, ze gingen elk precies twee brouwsels mee.
Bij mij staan ze op de coolfermenter koud water te pompen. Tja, mijn pils heeft toen slechts twee dagen gelagerd, want het pompje was vast geslagen.
Een nieuwe Maas gekocht. In no time zelfde probleem.

Toen een Reich, die doet het nu nog steeds. Ik heb er ook één die ik liggend gebruik. Dan maken ze een piepend en kreunend geluid...vandaar mijn tip.
Maar mijn nieuwe Iwaki staat klaar om het over te nemen. :hoera:

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #34 Gepost op: 26-11-2007 22:44 u »
Zijn al die Reich pompen 12 volt?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #35 Gepost op: 27-11-2007 09:37 u »
Even weer on-topic ;D:

Ik kwam gister thuis en ja hoor wat ruik ik daar... Had ik een doos met eieren kapot laten vallen, die ergens lag te rotten? Is de riolering verstopt geraakt en overgelopen?

Ah nee... het zijn mijn trouwe Westmalle gist vriendjes die uit het vat zijn komen wandelen ;D. Wat een prachtige gist toch ;). Gelukkig had ik al zo'n vermoeden dat dit ging gebeuren en had ik verbereidingen genomen, alles was schoon in een minuutje. Vanochtend was het vat alweer overgelopen, zo blijft er weinig over van mijn 6,5 liter proefbrouwsel!

De Urtyp Pilsner vergist wat kalmer door, er staat een krausen van +/- 5 cm op. De thermostaat is een graadje lager ingesteld (tussen de 11 en 12 oC).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #36 Gepost op: 04-12-2007 21:33 u »
Ik heb zojuist mijn Urtyp overgeheveld naar het lagervat. Het SG was gedaald naar 1010! De temp herhoog ik een dagje naar 13,5 tot 14,5 oC zodat er nog enigszins wat koolzuur boven op het bier komt te staan... is het tevens een soort van diacetyl rust.

Ik koel het vat morgen zo ver mogelijk door naar de 1 oC. De smaak is echt super, lekker clean en bitter :biersmile:.

Helaas moest ik deze prachtige gistkoek wegspoelen door de WC omdat ik de komende 4 weken toch niet kan brouwen.

Al met al ben ik best wel:



Groet Caspar ;D.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #37 Gepost op: 04-12-2007 21:47 u »
In 1 dag verwarmt het vat niet echt veel Caspar. Ik zou lekker 2 of zelfs 3 dagen lekker wat warmer zetten want die ene dag doet niets voor het uitgisten of de diacetyl afbraak. Je krijgt alleen wat koolzuur die uit de oplossing gaat door de hogere temperatuur.

 :degroeten:
Wesley

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #38 Gepost op: 04-12-2007 21:50 u »

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #39 Gepost op: 04-12-2007 21:53 u »
Ik zou ook nog niet onmiddellijk koelen. Het bier ie nu geheveld dus wil misschien nog iets doen, je wilt de ingeslagen zuurstof weer laten opgebruiken door de gist, dus een paar dagen kunnen geen kwaad.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #40 Gepost op: 04-12-2007 21:57 u »
OK, dan laat ik hem even 3 dagen staan op deze temperatuur, thanks! Ik denk dat het SG nog wel eens kan gaan dalen naar 1007 of zo, dit wordt een straf pilsje met dik 5,7% alcohol... ben benieuwd!

Gave pic Caspar!

Hahaha, kon het niet laten ;).

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #41 Gepost op: 04-12-2007 22:06 u »
Maakt een leuke avatar Caspar!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #42 Gepost op: 05-12-2007 12:06 u »
Goed idee ;D.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #43 Gepost op: 05-12-2007 12:38 u »

Helaas moest ik deze prachtige gistkoek wegspoelen door de WC omdat ik de komende 4 weken toch niet kan brouwen.

Zo'n gistkoek kun je toch nog wel bewaren in de koelkast ?
Eerst wassen en vervolgens mee omgaan zoals een goede giststarter ?

Bazje.....

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #44 Gepost op: 05-12-2007 12:55 u »
Ach, ik heb bijna altijd zo'n gistkoek na de hoofdgisting... Ik kweek tegenwoordig altijd een Wyeast Activator op volgens de methode: Beluchten - Bezinken - Afgieten - Herstarten (lang leve het gistmanagement ;D). In mijn volgende brouwsel wil ik een Engelse Ale gist gebruiken, een Barley Wine met Wyeast Urquell Lager is niet hetgeen ik in gedachten heb ;).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #45 Gepost op: 07-12-2007 16:26 u »
Vanavond is de diacetyl rust van 3 dagen op een temp tussen de 13,8 en 14,8 oC wat mij betreft afgerond. Hoe snel zal ik het bier terugkoelen naar 1 oC? Wat adviseren jullie?

Groet Caspar

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #46 Gepost op: 07-12-2007 18:07 u »
Ik zou daar tenminste 1 week over doen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #47 Gepost op: 08-12-2007 00:19 u »
Hij koelt nu tot de 10,8... morgen gaat ie een graadje of 2 lager :brouwen:.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #48 Gepost op: 08-12-2007 20:00 u »
De Urtyp staat nu te lageren op 7,8 oC. Ik hoop dat mijn koelkast voldoende power heeft om echt door te koelen tot 1 oC.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #49 Gepost op: 10-12-2007 19:09 u »
Ondertussen is het jongbier bijna teruggekoeld naar 2 a 3 oC... morgen ga ik hem naar de 1 oC pushen >:D! Hoe lang adviseren jullie om te lageren, een weekje of vier vanaf nu?

Groet Caspar

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #50 Gepost op: 10-12-2007 19:30 u »
Gebruik je de Wyeast #3787? Daarmee heb ik normaal een lagertijd van 1-2 weken aangehouden. Dat volstaat in den regel. Ik heb het bier na deze lagertijd wel altijd gefilterd, wat het bier dan meteen 'drinkbaar' (helder) maakt. Ook kortere lagertijden heb ik wel toegepast. Zelfs zo kort als 1 dag, maar dan merk je wel een beetje dat het bier iets langer had moeten staan.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #51 Gepost op: 10-12-2007 19:35 u »
Ik gebruik de Wyeast 2001 Urquell Lager voor mijn Urtyp, deze ben ik aan het lageren ;D. Het proefbrouwseltje is een Westmalle opkweek, sorry voor de verwarring ;) (deze gaat over een paar daagjes de fles in).

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #52 Gepost op: 10-12-2007 20:40 u »
Ik zou lekker lageren tot het bier helder is (ongeveer 6 weken) zodat je straks een pils hebt die kraakhelder uit de koelkast komt, das echt kicken :biersmile:

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #53 Gepost op: 11-12-2007 09:00 u »
OK, ik zal niet te haastig zijn... maar het lijkt erop dat mijn koelkast het bier niet kouder krijgt dan 3 oC :-\.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #54 Gepost op: 11-12-2007 09:06 u »
Dat is op zich koud genoeg. Zelf ga ik nooit onder 1,5 graad want dan wordt de lucht rond het vat veel kouder en krijg ik ijs in mijn waterslot :-\

 :degroeten:
Wesley

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #55 Gepost op: 11-12-2007 09:53 u »
dan wordt de lucht rond het vat veel kouder en krijg ik ijs in mijn waterslot :-\
Nieuw experiment: bier-ijslolly!  ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #56 Gepost op: 13-12-2007 22:03 u »
Vandaag heb ik het Westmalle proefbrouwseltje gebotteld. Eind SG 1009 / 7,9 oBrix. De kandijsiroop geeft erg weinig kleur en smaak af, 90 tot 100 EBC gok ik :weetniet:.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #57 Gepost op: 12-01-2008 11:04 u »
Gisteren heb ik het Westmalle proefbrouwseltje geproefd, hij smaakt echt goed, maar ruikt nog naar riool :-\ (vieze stinkgist van Westmalle ;)). Ik wist niet dat de opgekweekte Westmalle zulke mooie smaken geeft, ik vind hem beter dan de Wyeast Trappist High Gravity.

Morgen de pils bottelen :hoera:.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #58 Gepost op: 12-01-2008 12:40 u »
Ik wist niet dat de opgekweekte Westmalle zulke mooie smaken geeft, ik vind hem beter dan de Wyeast Trappist High Gravity.

't is officiëel: We zitten in een gistgekweektuitflessenisbeterdanwyeastgolf.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #59 Gepost op: 13-01-2008 21:45 u »
Kan je zoiets ook maken met moutextractpoeder?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.202
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #60 Gepost op: 13-01-2008 22:01 u »
Ja hoor, dat is geen enkel probleem.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #61 Gepost op: 14-01-2008 09:03 u »
Gisteren heb ik de Urtyp gebotteld met een eind SG van 1011 / 6,1 oBrix. Eerdere meting was 1010, maar toen was het bier kouder hetgeen de meting waarschijnlijk beïnvloed heeft.

Ik zag het even niet zitten om koud te bottelen... wat ik heb gedaan:

Ik heb de mandfles in een warme kamer geplaatst waar deze na 3 dagen was opgewarmd tot 20 ºC. Tijdens het opwarmen is er een deel van het opgeloste koolzuurgas ontsnapt, ik heb dus gebotteld met 6,5 gr/l suiker.

Als bottelgist heb ik ongeveer 2 a 3 gram saflager gebruikt. De flesjes staan nu weer in de koelkas te nagisten bij 12 a 13 ºC.

Ik ben benieuwd!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #62 Gepost op: 15-01-2008 13:29 u »
Gaat bij het opwarmen niet weer (een deel van) de koudetrub in oplossing?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #63 Gepost op: 15-01-2008 13:49 u »
Ik heb geen idee om heel eerlijk te zijn :weetniet:. Het bier was wel kraak en kraak helder op kamertemperatuur... zo  helder heb ik mijn bier nog nooit gezien tenminste!

De flesjes die nu staan na te gisten in de koelkast waren gister nog iets wazig, maar dat kwam volgens mij meer door de gist volgens mij.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #64 Gepost op: 16-01-2008 17:27 u »
Hoe zou je dit recept om kunnen zetten in een mout extractpoeder recept?
Ofwel hoe zou het recept er dan uit zien?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #65 Gepost op: 16-01-2008 19:42 u »
Hoeveelheden mout delen door 1,6 en gaan! ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #66 Gepost op: 16-01-2008 20:34 u »
Hoi Goom,

Ik heb een wat afwijkende techniek, Sinds kort maak ik een hoofdbrouwsel van bijvoorbeeld 30 liter en 4 liter hiervan hevel ik over in een apart gistvat. In een klein pannetje van 10 liter kook ik nog eens 4 liter moutextractpoeder (licht) met een compleet andere hop en deze meng ik bij de 4 liter in het aparte gistvat.

Resultaat -> 26 liter hoofdbrouwsel (All Grain) en 8 liter proefbrouwsel (Partial Mash)

Beide brouwsels vergist ik met verschillende gistsoorten om echt een ander soort bier te creëren!

Ik ga over drie weken een Barley Wine maken en in het laatste spoelwater ga ik moutextractpoeder mengen in het kleine pannetje. Deze 8 liter ga ik koken met Tettnanger hop en eventueel aanvullen met extra kraanwater als het pannetje wort gekoeld is. De 8 liter "last runnings" + het moutextract en de Tettnanger ga ik vergisten met Wyeast Munich Lager... resultaat een "fantasie lager met specs die lijken op een Dortmunder Export ;)...

Voordeel voor mij: Ik heb een minder alcoholisch bier naast mijn Barley Wine en ik weet meteen exact hoe Tettnanger smaakt en Wyeast Munich Lager... potver wat een prachtige hobby is dit toch :dansen:!

Als je echt een partial mash bier wilt maken vervang je de basismout door moutextract en behoud je de speciaal-mouten, maak het niet moeilijker als het al is ;).

Groet Caspar

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.415
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #67 Gepost op: 18-01-2008 07:21 u »
Hallo Caspar
Inderdaad wel een leuk idee van je.
Ik ben echter een beginneling in vergelijking met de meesten hier.
Ben onlangs overgestapt van blikmoutextracten naar poedermoutextracten.
Ik heb een pan van 15 liter waarmee ik het moet doen.
Hoe kan ik er achter komen welk poederextract ik moet bestellen.
Ik ken alleen de poederextracten van Brouwland.
En hoe conserveer je het wort?

groetjes Goom

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #68 Gepost op: 18-01-2008 07:39 u »
Als bottelgist heb ik ongeveer 2 a 3 gram saflager gebruikt. De flesjes staan nu weer in de koelkas te nagisten bij 12 a 13 ºC.

Niks ten nadele van de saflager, maar dat is toch wel zonde?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #69 Gepost op: 18-01-2008 08:33 u »
Zou het veel invloed op de smaak hebben, bottelgist?

@Goom: Gebruik als basis altijd poeder light van Brouwland... maar ik weet niet of je daar wel een pils mee kan maken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #70 Gepost op: 18-01-2008 08:56 u »
Volgens mij kun je prima een korrelgist gebruiken als bottelgist en proef je daar niets van terug in het bier. Bovendien is de SafLager volgens mij een uitstekende ondergist, te oordelen aan de laatste tussentijdse evaluatie van mijn meibock met deze gist.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #71 Gepost op: 18-01-2008 09:08 u »
Ik geef Adrie een flesje mee, dus die kan mooi het profiel vergelijken met zijn meibock... Ik laat het bier redelijk koel nagisten, dus het zou sowieso clean moeten uitpakken. gisteren in mijn enthousiasme een flesje open getrokken na 4 dagen en deze gaf nu al een klein sisje. De eerste indruk was echt kruidig van de hop en subtiel droog...

Ik laat de flesjes gewoon lekker 3 weken in de koelkast hergisten en haal ze er pas uit als er een nieuwe lager in de koelkast komt (Dortmunder proefbrouwsel).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #72 Gepost op: 27-01-2008 11:03 u »
Ja hoor, na twee weken zit er koolzuur in het bier :proost2:. De smaak is echt mooi clean, bitterig maar niet overdreven, wat moutig en strak! Ik proef nog iets zoetigs in de verre verte, dus ik vermoed dat nog niet alle bottelsuiker is vergist. Volgende week haal ik het bier uit de koeling.



Ondanks dat ik het bier op heb laten warmen voor het bottelen is het toch kraakhelder geworden. De schuimkraag is ook mooi fluweel fijn. Mijn vriendin vond dit het meest professionele bier dat ik ooit heb gebrouwen, ze vertelde letterlijk: Dit smaakt strak en zuiver, zonder rare banaan-achtige smaakjes ;).

De Westmalle opkweek heeft nog steeds die vieze riool-lucht, ik hoop dat dit weg trekt... want de smaak is echt goed :weetniet:.

Groet Caspar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #73 Gepost op: 27-01-2008 13:23 u »
Mooi hè, pils brouwen ;)

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #74 Gepost op: 27-01-2008 13:42 u »
Het kost verdomde veel tijd... maar inderdaad Wesley, het resultaat is bevredigend!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #75 Gepost op: 27-01-2008 13:45 u »
Het kost verdomde veel tijd.

Het kost natuurlijk niet veel meer tijd dan een ander brouwsel, je moet alleen wat meer geduld hebben...

Mijn pils staat nu ook te lageren...maar onder tussen brouw ik gewoon bovengisters...

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #76 Gepost op: 27-01-2008 15:23 u »
Volgende week haal ik het bier uit de koeling.

Ik heb je flesje gelijk (lees: de zaterdagochtend... ;D) thuis in de koeling gezet. Wat raad je mij aan: in de koeling bewaren, of in de meterkast, waar het wel wat warmer is?  :weetniet:

En is het verstandig nog even te wachten?  ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #77 Gepost op: 27-01-2008 15:51 u »
Ha Menno, bewaar het maar op een koelere plek (de schuur, zolder of inderdaad de meterkast). Het moet niet echt kouder dan 10 oC zijn op de plek want ik vermoed dat de bottelsuiker nog niet 100% is uitgegist :brouwen:.

Wacht nog maar een maandje of zo, traag bier die pilsjes ;D!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Urtyp Pilsner, mijn eerste ondergister (eindelijk)
« Reactie #78 Gepost op: 27-01-2008 19:38 u »
Gefeliciteerd Caspar. Mooi moment, je eerste pils. Er kan best wat zoet overblijven hoor, al ken ik die gist niet goed. Maar hij zal zeker nog verbeteren.

Tags: pils diacetyl