Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste keer troebel bier  (gelezen 5086 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Eerste keer troebel bier
« Gepost op: 24-08-2007 13:22 u »
Voor de eerste keer een troebel bier gebrouwen. Omdat het niet de bedoeling was, zoek ik naar oorzaken.
Het moest een type kölsch worden, maar het lijkt meer op een ondoorzichtige Wiess (als die nog gemaakt wordt).
80 % pilsmout, 15 % tarwemout en 5 % zuurmout
Gestort op 54 °C en direct doorverwarmd naar 62 °C en daar 45 min. rust. Dan naar 72 °C en na 20 min. (jodium-) verder naar 78 °C.
70 min. gekookt, waarvan 60 min. met hop.
Begin s.g 1055 en eind s.g. 1010 (ik weet het, alcohol aan de hoge kant).
Vergist met Wyeast 2565 Kölsch (waarmee starter gemaakt is). Hoofdgisting 3 dagen, nagisting 14 dagen. hergisting op fles met fructose 7 dagen.
Ondanks dat de flesjes nu 1 week bij 2 °C staan, blijft het bier (na opwarmen tot 20 °C) troebel. Microscopisch onderzoek en smaaktest tonen aan dat er geen infectie is.
Het is de eerste keer dat ik zuurmout en de Wyeast 2565 gebruikte. Zou hier de oorzaak in kunnen zitten?

Hopbier

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: 1e keer troebel bier
« Reactie #1 Gepost op: 24-08-2007 13:30 u »
Komt het door je tarwemout? Dat zit toch ook in witbier?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: 1e keer troebel bier
« Reactie #2 Gepost op: 24-08-2007 13:41 u »
Komt het door je tarwemout? Dat zit toch ook in witbier?

Nee in witbier zit meestal ongemoute tarwe. En ik heb al heel wat tarwebieren gebrouwen, die toch snel helder werden.

Misschien dat ik 'm nog eens moet maken, maar dan met een flinke eiwitrust.

Hopbier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 1e keer troebel bier
« Reactie #3 Gepost op: 24-08-2007 13:46 u »
Niet de oplossing, maar nog een vraag:
Waarom bottel je met fructose? (ipv kristalsuiker bv)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: 1e keer troebel bier
« Reactie #4 Gepost op: 24-08-2007 13:52 u »
Niet de oplossing, maar nog een vraag:
Waarom bottel je met fructose? (in plaats van kristalsuiker bijvoorbeeld)

Meestal neem ik glucose (makkelijk voor de gist). Maar ik zag te laat dat deze op was en ik had nog wel fructose (schijnt nog makkelijker voor gist te zijn).

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #5 Gepost op: 24-08-2007 14:11 u »
Een week? Kom op Hans, waar hebben we het over. Geduld is een schone zaak en de ene keer duurt het een paar weken, en de andere keer lukt het in een week om helder bier te bekomen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.947
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #6 Gepost op: 24-08-2007 14:16 u »
En even lezen over je gist...

Dit zegt Wyeast erover:

True top cropping yeast similar to Alt strains. Produces slightly more fruity/winey characteristics. Fruitiness increases with temperature increase. Low or no detectable diacetyl production. Also ferments well at cold 55° - 60° F range (13-16° C). Used to produce quick-conditioning pseudo-lager beers. Requires filtration or additional settling time to produce bright beers.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #7 Gepost op: 24-08-2007 14:34 u »
Probleem opgelost!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #8 Gepost op: 24-08-2007 14:47 u »
Een week? Kom op Hans, waar hebben we het over. Geduld is een schone zaak en de ene keer duurt het een paar weken, en de andere keer lukt het in een week om helder bier te bekomen.

Maar ik stelde de vraag omdat dit verschijnsel anders is dan ik gewend ben en ik andere mout en gist gebruikt heb. Het antwoord van EBC geeft me hoop. Ik heb niet bij Wyeast gekeken bij de gisteigenschappen  :-[

Hopbier

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #9 Gepost op: 24-08-2007 14:53 u »
Ik heb die gist wel eens gebruikt, maar na verloop van tijd wordt je bier gewoon mooi helder. Geduld is inderdaad geboden.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #10 Gepost op: 24-08-2007 15:33 u »
Ik heb die gist wel eens gebruikt, maar na verloop van tijd wordt je bier gewoon mooi helder. Geduld is inderdaad geboden.

Maar dat heb ik eigenlijk niet, omdat ik het morgen wil schenken. Maar ik zal wel zeggen dat het als Wiess bedoeld was  ;D

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #11 Gepost op: 24-08-2007 16:14 u »
Plannen blijft moeilijk, kennelijk ook voor de ouderen onder ons.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.177
  • drink gezond
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #12 Gepost op: 24-08-2007 16:29 u »
Het likt mij een eiwit probleem.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #13 Gepost op: 24-08-2007 17:01 u »
Het likt mij een eiwit probleem.

Ik houd het toch maar op de gist (info Wyeast).

Hopbier

dwbrouw

  • Gast
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #14 Gepost op: 24-08-2007 18:52 u »
Waarom geeft ongemoute tarwe wel een troebel effect?
Ik bedoel smaakt gemoute tarwe zoveel anders? Noemen ze troebel bier daarom weizen/witbier?

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #15 Gepost op: 24-08-2007 19:34 u »
Hoofdgisting 3 dagen, nagisting 14 dagen. hergisting op fles met fructose 7 dagen.


Ik heb begrepen dat men dit type bier koud moet lageren alvorens te bottelen en 7 dagen op de fles is overigens ook nog erg kort.

Mijn eerste en tot nu toe enige Kolsch had een warme lagering van 7 dagen op 16 ºC en 21 dagen aflopend tot 5 ºC alvorens te bottelen en was uiteindelijk zeer helder.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eerste keer troebel bier
« Reactie #16 Gepost op: 27-08-2007 09:56 u »
Topic opgeschoond.

Tags: helderheid bier