Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zatte van brouwerij 't IJ  (gelezen 13595 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #25 Gepost op: 24-01-2006 20:10 u »
Ik denk dat dat wel gaat lukken, ze zijn nogal getraind in het werken met gisten en dergelijk, maar als het inderdaad zo ge´nfecteerd is zal ik ze de tip doorgeven, bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #26 Gepost op: 24-01-2006 21:11 u »
Ik denk dat dat wel gaat lukken, ze zijn nogal getraind in het werken met gisten en dergelijk, maar als het inderdaad zo ge´nfecteerd is zal ik ze de tip doorgeven, bedankt!
Kun je doorgeven wat de specialisten van een mogelijke infectie (in Zatte) denken?

Hans Hans

Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #27 Gepost op: 12-05-2006 20:26 u »
Hallo allemaal!

Long time no see zullen we maar zeggen :)

Het bierbrouwen is allemaal erg goed verlopen, en ik heb vanmiddag de etiketten geplakt op de flesjes, in totaal een goeie 5 kratten. Het brouwen zelf verliep allemaal erg goed. Het was erg interssant om te doen en ook erg leuk. Gist hebben we zelf opgekweekt vanuit een flesje Zatte. Het bleek inderdaad dat deze nogal ge´nfecteerd was en er moest dan na uitplaten ook twee keer een gistkolonie worden geprikt, omdat er erg veel kolonies van andere micro-organismen aanwezig waren. Maar uiteindelijk hebben we goed gist verkregen en is de vergisting redelijk goed verlopen. Uit mijn hoofd is het alcoholpercentage uiteindelijk iets van 5% geworden. Lager dan verwacht, maar ach, wij zijn geen experts. Tijdens het bottelen hebben we beide biertjes geproefd. De karmeliet stonk enorm maar bleek wel erg goed te smaken, maar de Zatte kreeg toch onze voorkeur. Nu moet ik benadrukken dat dit niet meer dan een slokje was, dus eigenlijk kan ik er niet zoveel over zeggen.

24 mei houden wij onze bierpresentatie, maar aangezien ik niet zoveel verstand heb van bier, stel ik voor een flesje van onze Zatte en Karmeliet kloon af te geven bij de familie van MO in Leiden, ik woon daar tegenwoordig dus weet de weg :)
Hij kan jullie denk ik het best vertellen hoe ons experiment uiteindelijk is geŰindigd. Verwacht er niet te veel van, want we hebben niet alles even goed gedaan. Zo zijn de moutschema's op bepaalde punten verlengd en hebben we van het vlokkenpapje van de Karmeliet wat verloren doordat het glaswerk brak (een 25 liter bekerglas ;))

Verder moet ik me voorlopig even hiertoe beperken. Ik heb het nogal druk dus ik hoor graag even wat van MO. Gerichte vragen kan ik wel beantwoorden denk ik, als ik ze zie, ik log hier niet meer regelmatig in  :-\

Met vriendelijke brouwgroet,

Christiaan

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #28 Gepost op: 12-05-2006 20:38 u »
Het zoveelste bewijs dat brouwerij Het IJ technisch niet het hoogste niveau heeft (om het voor een keertje netjes uit te drukken). Ik vind het een schande voor de Nederlandse brouwcultuur. Maar goed, de consument pikt het (ik niet).

Christiaan, ik heb je een mailtje gestuurd.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #29 Gepost op: 13-05-2006 10:33 u »
Merci Christiaan voor de update.


Ik vind het een schande voor de Nederlandse brouwcultuur.

Ach, La Trappe en Hoegaarden produceren ook bij tijd en wijle bedorven bier. En die reageren in het geheel niet op de melding daarvan. Dat vind ik veel schandelijker.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #30 Gepost op: 31-07-2006 20:10 u »
Via familie in Leiden zijn de beide bieren van Christiaan en zijn brouwmaten bij mij terecht gekomen. Van links naar rechts een originele karmeliet, de Vita Apola Lugduni en de Delftsbrouwer. De laatste twee zijn klonen van Zatte/IJ en Karmeliet. Ik wist voor ik ging proeven niet goed welk bier welke kloon vertegenwoordigde. Het alcohol% kwam ook niet echt overeen, de bieren waren 5 en 6.5%. Een beetje jammer was dat de flesjes maar voor 80% gevuld waren. Hoeveel hebben jullie er genuttigd tijdens het bottelen mannen?

Dit vond ik ervan.

Vita Apola Lugduni
Stevig ge´nfecteerd bier, zowel zurig als schimmelig in geur en smaak. Erg fruitig. Bier is sterk troebel maar heeft een prima volle, stabiele schuimkraag. Het moet wel de IJ kloon zijn, want de infecties hebben alle kenmerken van de meeste IJ bieren. Eigenlijk is het dus een prachtige kloon, het valt niet mee om de bieren van het IJ zo exact te klonen (sorry voor mijn cynisme)

Delftsbrouwer

Dit bier is gelukkig slechts licht ge´nfecteerd. In de geur overheerst kardemom. In de basissmaak veel tarwe (weeiig). Zo naast een echte Karmeliet wordt het voor mij nogmaals dat in de Karmeliet absoluut geen kardemom wordt gebruikt. Ook niet een beetje. Verder kon ik dit bier niet zo heel goed proeven want ik heb nogal een aversie tegen kardemom.

Hoe tevreden waren jullie zelf over deze bieren?



Offline ChristiaanvGorkum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Links de praeses, rechts ik, met het zelfbrouwsel!
Re: Zatte van brouwerij 't IJ
« Reactie #31 Gepost op: 06-08-2006 17:50 u »
Hallo allemaal.

Zoals ik zei: we hebben het experiment als echte studenten uitgevoerd, waarbij steekjes laten vallen ook voorkwam. Dit zal dan ook de oorzaak geweest zijn van het ietwat mindere resultaat.

Desalniettemin zijn alle biertjes opgegaan tijdens de presentatie, waarbij ik geloof dat de delftsbrouwer als meest positief werd ervaren. Ik zelf vond de viva apotta luigundi (vrij vertaald: leids beschonken leven) ook erg stinken, maar dat vond ik in de smaak minder terugkomen.

De sterke kardemomsmaak ik de delftsbrouwer is mede veroorzaakt doordat we niet precies wisten hoeveel we toe moesten voegen, een aantal units geloof ik, maar we hadden nog nooit zo'n vrucht gezien, dus wisten we niet wat we nu moesten toevoegen. De volgende keer in ieder geval geen kardemom voor mij ;)

Het is in ieder geval jammer dat de viva apotta ge´nfecteerd was, verder waren we tevreden.

De doelstelling was bereikt: een drinkbaar biertje maken voor een leuke avond, en dat was het zeker.


Ik ga zelf met mijn huisgenoten nog een keer bier maken. Dit zal het recept van de viva apotta worden, maar nu zullen we gewoon gist inkopen. Dit lijkt me toch een stuk makkelijker, en ik weet zeker dat dit een smakelijk geheel als gevolg zal hebben.

Het was me een genoegen te praten over jullie (en nu ook een beetje mijn) passie, bedankt voor alle hulp, en succes met brouwen!

Groeten Christiaan


Tags: