Gisteren dit bier gebrouwen. Het opstarten van Verboden Vrucht gist was mislukt, in plaats daarvan de 3944 Belgian Witbier van Wyeast opgestart met tarwemoutextract.
Naam: W!t
Storting:
Tarwemout: 4,00 kg (44%) Meer dan eerst bedacht, mede omdat ik het in huis had.
Pilsmout: 3,00 kg (33%)
Tarwevlokken: 1,50 kg (16,7%) kwartiertje gekookt
Havermout: 0,50 kg (5,6%)
Hop:
Hallertau Perle bloemen 7,6% 40 gr (60 min) 32 IBU
Hallertau Perle bloemen 7,6% 20 gr (10 min) 3 IBU
Water: 50/50 kraanwater/osmosewater, tevoren gekookt om de zuurstof eruit te halen
Koriander: 14 gr geplet, 10 min
Curaçao: 6 gr, 10 min
Maischschema:
Inmaischen op 35o: 10 min
Ferulazuur-rust op 44o: 10 min
Eiwitrust op 53o: 10 min (soort decoctie door toevoegen kokende tarwevlokken)
Beta-amylase op 62o: 25 min
Versuikering op 73o: 45 min
Mash out op 78o: 5 min
De maisch licht aangezuurd met fosforzuur tot pH 5,4. Gespoeld met 50/50 water van 80o pH 5,5.
Ondanks een bijna negatieve zetmeeltest werd de uitloop niet helder, maar dat leek me normaal met al dat ongemout. Verder verliep het filteren voorspoedig. Tank was vol met ruim 28 liter zware wort, terwijl de laatste uitloop nog een SG van 1050 had. Ben gestopt omdat ik de maisch al had laten droogvallen en genoeg wort had.
60 minuten gekookt en gekoeld in de ketel met koelspiraal. Met een roestvrijstalen pannenspons over het uiteinde van de hevel probleemloos geheveld (dat doe ik volgende keer weer zo). Ongeveer 22,5 liter met SG 1100.
In het gistingsvat het zware wort verdund met ruim 21 liter 50/50 water tot 44 liter met een SG van ca. 1051.
Gepitched om 23:00 u met 3 liter zeer actieve starter na ongeveer 45 min beluchten. Na een uur nogmaals 30 min belucht. Inmiddels zeer actieve gisting.
De bedoeling was een licht, troebel en zoetig witbier met een duidelijk Belgisch karakter, maar ietsje bitterder dan gewoonlijk en met ook een kruidnagelnoot. Vandaar de rust op 44o. Ben zeer benieuwd hoe dit uitpakt.