Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spalt met melanoidin malt  (gelezen 11767 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #25 Gepost op: 28-11-2002 11:53 u »
Hoi JW,

Hoe staat het met de Spalt? We zijn natuurlijk wel geinteresseerd in de resultaten voordat je alles hebt opgedronken  ;)

Herman

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #26 Gepost op: 28-11-2002 12:06 u »
Nou zeg, vind je het gek dat ik de top-poster ben met al die vragen  :D . Bij de Spalt ben ik echter nog niet achter, die staat nog steeds lekker te lageren bij 4C, zoals het hoort bij deze stijl. Als ik echter vandaag en morgen nog 4 flesjes bier leegdrink, heb ik genoeg om dit weekend te gaan bottelen  :elifant: . Zelfs daarna zal het nog wel even wachten zijn. Het is inmiddels wel kraakhelder, ongeveer de kleur van Koninck (iets donkerder misschien) en de hop knalt eruit. Hmmmm....

:degroeten: JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #27 Gepost op: 03-12-2002 09:01 u »
Gisteravond heb ik deze gebotteld met 7.5 g sacharose per liter. In navolging van Herman heb ik een dag van te voren een theelepeltje suiker toegevoegd om de gist wat op gang te krijgen. Ik weet echter niet of ik dat nog eens doen - er was vrij veel activiteit na 1 dag, waardoor mijn mooie heldere biertje weer een zweempje tweeschijn kreeg. Nou ja, in ieder geval zal deze wel goed op druk raken. Voor de rest nog lekker hoppig en ook heel clean. Eindelijk weer eens een echt doordrinkbiertje na maanden van dubbels, tripels en quadrupels!

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #28 Gepost op: 03-12-2002 09:24 u »
Hoi JW,

Dat biertje komt vast wel goed, ik heb het zelf overigens niet zo op Alt. Althans de commerciele versies die ik hier kan krijgen.

Die tweeschijn trekt wel weg, je wou toch wat actieve gist of niet?

Groeten,
Herman

PS Tripels en dubbels zijn ook heerlijk doordrinkbier, je hebt er alleen minder nodig voor je in slaap valt  ;D

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #29 Gepost op: 03-12-2002 09:26 u »
H Herman,

nou, deze Alt spuit de fles uit wat betreft hop, wat dat betreft is het wel wat sterker spul dan de commerciele versies die ik geproefd heb (alhoewel jij wellicht meer hebt geproefd). Misschien moeten we in januari maar een grote bier-uitruilbeurs opzetten, zodat iedereen de biertjes kan proeven die hij wil.

JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #30 Gepost op: 04-12-2002 23:38 u »
Citaat

Ik dacht om ongeveer 8-10% van de storting melanoidin mout te maken. Heeft iemand ervaring met dit soort mout? Zou dit zo ongeveer de juist hoeveelheid zijn, od zou het te veel overheersen?


Hoi Jan Willem,

Dit is wel een zeer late reactie maar ik heb wat meer info gevonden over melanoidin mout. Dat kwam doordat ik de moutsoorten van Brouwland zat in te kloppen in de databank van ProMash. Via de links http://www.weyermann.de en http://www.weekendbrewer.com/weyermann.htm heb ik veel praktische info gevonden voor het vullen van de databank.

De mout is volgens deze info geschikt voor Scottish Ale, Red Ale, Munich "Salvator" en abdijbieren. Alt staat niet in het rijtje maar als ik zo naar de genoemde biertypes kijk moet dat ook wel passen.

O ja, de mout zou tot 20% van de storting bij bepaalde biertypes gebruikt kunnen worden.

Sommige klusjes lijken saai maar zijn stiekem ook heel leerzaam.  :bijdrage_forum:

:degroeten: Jacques

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #31 Gepost op: 05-12-2002 08:21 u »
En nuttig, Jacques! Voer je die mouten in voor Brouwland? Zo'n database klinkt namelijk erg aantrekkelijk.....

Ja, ik had ook al eens bij Weyermann gekeken. Inmiddels ga ik er maar vanuit de melanoidin mout, bruhmalt and honey malt ongeveer hetzelfde beestje zijn.

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #32 Gepost op: 05-12-2002 09:22 u »
En aangezien melanoidin, volgens mij, weer vergelijkbaar is met Biscuit of Aromatic........

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #33 Gepost op: 05-12-2002 09:43 u »
Mwwjaahhh.... maar wel minder hetzelfde, als ik de brouwers op het Amerikaanse forum goed begrijp. Nou ja, die mouten kan ik toch allemaal niet krijgen, ik doe het inderdaad allemaal met melanoidin en aromatic.

JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #34 Gepost op: 05-12-2002 23:05 u »
Citaat

En nuttig, Jacques! Voer je die mouten in voor Brouwland? Zo'n database klinkt namelijk erg aantrekkelijk.....


Hoi Jan Willem,

Zie http://www.hobbybrouwen.nl/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?action=display&board=general&num=1031667659&start=20#29

:degroeten: Jacques

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #35 Gepost op: 29-12-2002 13:52 u »
Ik drink hier nu regelmatig een flesje van, en dat bevalt vrij goed. Eigenlijk is bijna alles perfect: mooi helder, prachtige stabiele romige schuimkraag, lekkere moutsmaak, vrij lichte body, echt een doordrinkbier. Alleen.... de hop bitterheid is nog wel erg sterk. Gewoon een paar maandjes laten lageren is het devies, denk ik. Volgende keer wellicht toch iets minder IBU's.

JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #36 Gepost op: 10-03-2003 14:56 u »
Inmiddels is het echt prachtig helder geworden, meet een mooie romige schuimkraag. Eigenlijk 1 van mijn favoriete biertjes. Ik zou deze wel willen indienen voor de NL kampioenschappen (wanneer zijn die eigenlijk? Of heb ik die al gemist?), maar zit met een dilemma. Ik heb nog nooit een goede alt geproefd, en vraag me af hoe goed deze aan het profiel voldoet. Het is echt behoorlijk hoppig, al blijft het wel heel beschaafd met zulke mooi hopsoorten.

Jacques, heb jij verstand van Alt? Zo ja, zou ik jou dan eens (via Bas of Hans, die zowel bij ons als bij jullie lid zijn van het gilde) twee flesjes kunnen doen toekomen voor een objectieve mening? Of heb je een hekel aan bierproeven ? ;D Ik zou gewoon eens willen horen wat je van dit brouwsel vindt als Alt.

:degroeten: JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #37 Gepost op: 10-03-2003 17:08 u »
Hoi JW,

Hoe ervaar je nu de hoppigheid/bitterheid? Alt is in mijn beleving wel bitter, maar niet echt hoppig.

Het ONK wordt op 24 mei gehouden, zie http://www.bierbrouwersgilde.tk/

Herman

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #38 Gepost op: 10-03-2003 21:52 u »

Citaat

Jacques, heb jij verstand van Alt? Zo ja, zou ik jou dan eens (via Bas of Hans, die zowel bij ons als bij jullie lid zijn van het gilde) twee flesjes kunnen doen toekomen voor een objectieve mening? Of heb je een hekel aan bierproeven ? ;D Ik zou gewoon eens willen horen wat je van dit brouwsel vindt als Alt.


Hoi Jan Willem,

Ik heb in mijn leven menig Alt gedronken. Wat wil je. Dusseldorf is vanuit Brabant eigenlijk vlak bij. Met auto of de trein ben je er in een paar uurtjes. Samen met mijn vrouw heb ik twee keer een weekend doorgebracht in de Altstadt van de stad van de Alt. Een keer zelfs een paar nachten geslapen in een hotel pal naast de bekende Altbrauerei Zum Uerige. Daarnaast heb ik samen met de keurmeesters van het BKG en met de hobbybrouwers van De Roerstok deze bierstad bezocht.
Al met al weet ik dus hoe een Alt hoort te smaken. Natuurlijk wil ik jouw Spalt proeven. Stuur maar mee!

:degroeten: Jacques

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #39 Gepost op: 11-03-2003 08:30 u »
Prima, bedankt Jacques!

Herman, ik moet zeggen dat het ook wel hoppig is, vooral het aroma. Toch een erg lekker biertje, ben benieuwd wat Jacques er van vindt.

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #40 Gepost op: 19-06-2003 21:55 u »
Ik heb dit bier net geprobeerd. inderdaad JW, zoals je bij de Ipso Facto al aangaf lijken deze bieren (waarbij ik doel op de lichtere IPSO 2) veel op elkaar. Al met al een lekker bier, waarbij een goede moutsmaak zeker aanwezig is. Lekkerrrr bierrrr!

Herman

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #41 Gepost op: 20-05-2005 20:59 u »
misschien een brutale/rare/stomme/onwetende/blunderende vraag.

Maar:

Wat is er eigenlijk gebeurd met JWVG ?

Grt,

Hop

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #42 Gepost op: 20-05-2005 21:25 u »
Hij is nog onder ons, maar is even uit de hobby zoals dat heet.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Spalt met melanoidin malt
« Reactie #43 Gepost op: 20-05-2005 21:40 u »
OK Herman.

Tags: